Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

(Nie)wielki test kondensatorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Takie testy odsłuchowe dobrze było by zderzyć z pomiarkami :) ale trza miec RLC Meter :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Ehh pharoh zamiast kupić sobie lepsze głośniki to marnujesz kasę na kondensatory
      Ja tych kondensatorow nie kupuje dla siebie zeby miec w zwrotnicy, nabylem je tylko i wylacznie w celach testowych. A o glosniki to nie ma co sie martwic, swoje referencyjne wysokotonowki juz mam, teraz zbieram tylko kase na odpowiednie woofery do nich( wydatek rzedu 3500zl) takze wszystko w swoim czasie. Skoro jest teraz okazja, zeby zrobic takie testy, to czemu nie skorzystac? Jantzeny kupilem bardzo okazyjnie, wyszly mnie mniej niz Obbligato :), dlatego miedzy innymi maja odmienna pojemnosc. I gdyby nie ta okazja, to do tej pory nie mialbym przyjemnosci przetestowac tych kondow.

Skomentuj

oj czepiacie sie chlopaka
        lepiej, jak juz pisalem, zrobic grupowy slepy test w przemyslany sposob - wtedy bedziemy mieli swiadomosc co jak i na co wplywa

Skomentuj

jestem za takim testem
          umówimy wartości i kazdy przyniesie to co ma
          od najgorszego szitu po "umowny" hi-end
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Problem z audiofilskimi kondami polega na tym że bardzo niewielkie, powtarzam bardzo niewielkie różnice słychać tylko na dobrym sprzęcie a nie tak jak kiedyś na naszym ukochanym ałdjostełeło próbowano uświadomić niewtajemniczonych że wrzucenie kondów za 500zł/szt do mietków podpiętych pod starą unitrę da efekt taki jakby podłączyć kolumienki oparte np na excelach czy morelach supreme z jakimś klockiem i cd-ekiem w cenie rocznej średniej krajowej - a kolega pharoh to właśnie w stronę Pacuły poszedł i wyżej wspomnianych mietków
            Last edited by Kubik87; 25.02.2012, 20:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta
              a kolega pharoh to właśnie w stronę Pacuły poszedł i wyżej wspomnianych mietków
              Wyraznie napisalem, ze opis brzmienia jest w skali makro, co oznacza, ze wszelkie drobne niuanse byly hiperbolizowane w celu pokazania roznic. Brzmienie jako calosc nie polepsza sie o wiecej niz 5%. Chyba niektorzy tego nie pojmuja do konca

Skomentuj

Zamieszczone przez max-bit Zobacz posta
                Takie testy odsłuchowe dobrze było by zderzyć z pomiarkami ale trza miec RLC Meter
                Myślę, że poniższe testy chłopaków z triody wyjaśniają wszystko... :)
                Co prawda nie tyczy się to kondensatorów stosowanych w zwrotnicach, ale same testy na prawdę ciekawe..
                http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=14847

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                  Wyraznie napisalem, ze opis brzmienia jest w skali makro, co oznacza, ze wszelkie drobne niuanse byly hiperbolizowane w celu pokazania roznic. Brzmienie jako calosc nie polepsza sie o wiecej niz 5%. Chyba niektorzy tego nie pojmuja do konca
                  Nie lepiej było napisać że opis jest przejaskrawiony a różnicę wyolbrzymione
                  Moim zdaniem z twojego podsumowania można wysnuć tezę iż przy głośniku za 200-400 zł i I rz należy stosować twoim zdaniem drogie kondensatory. Według mnie jest to absurd żeby na 1 kondensatorek wydawać co najmniej 1/3 ceny głośnika Sytuacja zmienia się gdy kupujemy głośnik np za 1000zł - wtedy 1 kond w I rz stanowi 14% co moim skromnym zdaniem jest już do zaakceptowania:) . Zresztą przy takich pułapach za głośnik jak 1000 zł można się pchać w zwrotki z elementami drogimi bo wiadomo że głośniczki za tą cenę są na ogół są tego warte. A tak to dalej mamy mietki i unitrę zamiast dołożyć do lepszego głośnika ( wątpię że różnica w dźwięku jest większa niż kupienie głośnika droższego)
                  W skrócie, została zdjęta kotara z głośnika
                  A to mi przypomina szkołę Pacuły i jego epickie opisy dźwięku
                  Last edited by Kubik87; 25.02.2012, 21:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Myślę, że poniższe testy chłopaków z triody wyjaśniają wszystko...
                    Jak ktoś buduje zasilacz impulsowy to mu się przydadzą
                    Każdy MKP ma o rzędy wielkości lepsze parametry niż najlepszy elektrolit. ESR jest rzędu kilku mili ohm, upływność pomijalna tak samo jak ESL (rzędu pojedynczych nH) a i tak te parametry nie mają praktycznie żadnego znaczenia jak kondensator jest w zwrotnicy.

Zamieszczone przez max-bit
                    Takie testy odsłuchowe dobrze było by zderzyć z pomiarkami ale trza miec RLC Meter
                    Więc co niby mamy mierzyć tym miernikiem RLC ?

Niby jest jeszcze ten rezonans mechaniczny tylko mię to jakoś nie przekonuje. Ktoś tutaj na forum obawiał się że ciśnienie wewnątrz kolumny może zgniatać i rozciągać kondensator i w ten sposób zmieniać jego pojemność to mniej więcej taka sama skala zjawiska

Panowie nie dajmy się zwariować. Między MKP różnych producentów nie ma różnicy bo być jej nie może. Nie twierdzę że nie ma między elektrolitem czy zwykłym foliowym a tym bardziej parowo-olejowym wynalazkiem czy też z wosku pszczelego - tak tak są takie oczywiście do audio: http://jupitercondenser.com/cryo-ht-...apacitors.html

Lepsze od MKP są teflonowe jak ktoś mi za sponsoruje V-Cap-a to spróbuje

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    to moze na kolejne audio show opracujemy taki test porownawczy? bedzie grupa doswiadczonych osob + przemyslany test wiec mysle ze wyniki beda miarodajne?
                    Znam lepsze metody spędzania wolnego czasu w grupie :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta

Znam lepsze metody spędzania wolnego czasu w grupie :biggrin:
                      Hehe :) Ale ja też jestem za takim testem,przemyślanym w najdrobniejszych szczegółach. Jak by się zebrało więcej ludzi z forum,tych bezstronnych,sceptyków i "fanatyków" lepszych kondów była by świetna zabawa i nowe doświadczenie,jak również wspólnie były by wyciągnięte z takiego testu wnioski. To jest naprawdę dobry pomysł :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Panowie nie dajmy się zwariować. Między MKP różnych producentów nie ma różnicy bo być jej nie może.
                        Powinienes na poczatku swojego zdania dodac jeszcze to: Nie sprawdzałem, nie testowałem, nie sluchalem ale wiem, ze ....

Generalnie spodziewalem sie takiego odzewu na tym forum. W koncu nikt jeszcze nie robil podobnych testow. A jesli, to tylko i wylacznie na tanich elementach. Jestem pewien, ze 95% uzytkowników ma takie samo przekonanie jak kolega raven1985. Ale jest tez 5%, ktore kiedys pewnie zweryfikuja te teorie i beda mialy swoje wlasne zdanie na podstawie doswiadczenia oraz wlasnych testow, a nie domyslen/przekonan itp.

dolphin123, zdradziles mnie :p a masz najblizej, zeby sie przekonac osobiscie :)

Skomentuj

Jestem pewien, ze 95% uzytkowników ma takie samo przekonanie jak kolega raven1985
                          Żeby ta liczba była prawdziwa, musiałoby się tu wypowiedzieć co najmniej 20 użytkowników.

Skomentuj

Jestem pewien, ze 95% uzytkowników ma takie samo przekonanie jak kolega raven1985. Ale jest tez 5%, ktore kiedys pewnie zweryfikuja te teorie i beda mialy swoje wlasne zdanie na podstawie doswiadczenia oraz wlasnych testow, a nie domyslen/przekonan itp.
                            dlatego zaproponowalem ten test

Skomentuj

Raven'a1985 może przekona fakt, że ja również próbowałem i pewne różnice słyszałem, a z pewnością mnie za bajkopisarza nie uważa

Skomentuj

A ja wam powiem tylko tyle, że nawet najdroższy kondensator przed tweeterem nie będzie lepszy niż brak kondensatora :) Dlatego można zrobić system aktywny (i dobre zabezpieczenia za końcówką mocy) i nie trzeba kupować złotych kondensatorów żeby spać spokojnie .
                                Last edited by tomq88; 26.02.2012, 14:46.

Skomentuj

http://www.diyaudio.com/forums/parts...apacitors.html

Tutaj lepszy test - dość popularne i mierzone przy odpowiednich częstotliwościach - 100Hz, 1kHz oraz 10kHz. Ja też słyszę minimalne różnice pomiędzy kondesatorami - największą pomiędzy bipolarem, a już jantzenem czy benniciem. Oczywiście na wysokich, bo w torze midbasa nie słyszę.

Skomentuj

doswiadczenia oraz wlasnych testow, a nie domyslen/przekonan itp.
                                    Ale ja pisze na podstawie własnych testów i doświadczeń. Nie słyszę różnicy między kondensatorami MKP różnych firm.

Ktoś mi może zarzucić, że nie robiłem ślepych testów więc to, że nie słyszę to żaden dowód bo może to być sugestia - zakładam z góry że różnic nie ma więc ich nie słyszę.
                                    OK. Zawsze jakiś argument

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                    bajkopisarza nie uważa
                                    No jak zaczniesz opowiadać o grających kondensatorach to może się to zmienić
                                    A poważnie. Porównywałeś MKP czy np elektrolit z MKP ?

---------- Post dodany o 17:11 ---------- Poprzedni post o 16:52 ----------

Hi-End jak się patrzy

Skomentuj

dolphin123, zdradziles mnie a masz najblizej, zeby sie przekonac osobiscie
                                      Nie wiem czy na taki test chcę zajrzeć do Ciebie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        dlatego zaproponowalem ten test
                                        Jezeli ktos bylby zainteresowany wypozyczeniem kondow to moge je udostepnic. Generalnie na dniach zamierzam wystawic Obbligato(mam wartosci 4.7 oraz 6.8uF) oraz Clarity cap do komisu ale jesli ktos bardzo by chcial posluchac ich wczesniej, to nie mam problemu :)

Skomentuj

Panowie, bez zbędnego czepiania się kolegi. Kiedyś juz mówiłem, zrobiłem test kondensatorów przy oklepanym GC LM3875. I słychać róznice, moze nie az tak jak to opisuja Audiofile, ale na slepo nawet moja siostra rozrózniała.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X