Takie testy odsłuchowe dobrze było by zderzyć z pomiarkami :) ale trza miec RLC Meter :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
(Nie)wielki test kondensatorów
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaEhh pharoh zamiast kupić sobie lepsze głośniki to marnujesz kasę na kondensatory
Skomentuj
-
Problem z audiofilskimi kondami polega na tym że bardzo niewielkie, powtarzam bardzo niewielkie różnice słychać tylko na dobrym sprzęcie a nie tak jak kiedyś na naszym ukochanym ałdjostełeło próbowano uświadomić niewtajemniczonych że wrzucenie kondów za 500zł/szt do mietków podpiętych pod starą unitrę da efekt taki jakby podłączyć kolumienki oparte np na excelach czy morelach supreme z jakimś klockiem i cd-ekiem w cenie rocznej średniej krajowej - a kolega pharoh to właśnie w stronę Pacuły poszedł i wyżej wspomnianych mietkówLast edited by Kubik87; 25.02.2012, 20:23.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz postaa kolega pharoh to właśnie w stronę Pacuły poszedł i wyżej wspomnianych mietków
Skomentuj
-
Zamieszczone przez max-bit Zobacz postaTakie testy odsłuchowe dobrze było by zderzyć z pomiarkami ale trza miec RLC Meter
Co prawda nie tyczy się to kondensatorów stosowanych w zwrotnicach, ale same testy na prawdę ciekawe..
http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=14847
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaWyraznie napisalem, ze opis brzmienia jest w skali makro, co oznacza, ze wszelkie drobne niuanse byly hiperbolizowane w celu pokazania roznic. Brzmienie jako calosc nie polepsza sie o wiecej niz 5%. Chyba niektorzy tego nie pojmuja do konca
Moim zdaniem z twojego podsumowania można wysnuć tezę iż przy głośniku za 200-400 zł i I rz należy stosować twoim zdaniem drogie kondensatory. Według mnie jest to absurd żeby na 1 kondensatorek wydawać co najmniej 1/3 ceny głośnikaSytuacja zmienia się gdy kupujemy głośnik np za 1000zł - wtedy 1 kond w I rz stanowi 14% co moim skromnym zdaniem jest już do zaakceptowania:) . Zresztą przy takich pułapach za głośnik jak 1000 zł można się pchać w zwrotki z elementami drogimi bo wiadomo że głośniczki za tą cenę są na ogół są tego warte. A tak to dalej mamy mietki i unitrę zamiast dołożyć do lepszego głośnika ( wątpię że różnica w dźwięku jest większa niż kupienie głośnika droższego)
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaW skrócie, została zdjęta kotara z głośnikaLast edited by Kubik87; 25.02.2012, 21:46.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaMyślę, że poniższe testy chłopaków z triody wyjaśniają wszystko...
Każdy MKP ma o rzędy wielkości lepsze parametry niż najlepszy elektrolit. ESR jest rzędu kilku mili ohm, upływność pomijalna tak samo jak ESL (rzędu pojedynczych nH) a i tak te parametry nie mają praktycznie żadnego znaczenia jak kondensator jest w zwrotnicy.
Zamieszczone przez max-bitTakie testy odsłuchowe dobrze było by zderzyć z pomiarkami ale trza miec RLC Meter
Niby jest jeszcze ten rezonans mechaniczny tylko mię to jakoś nie przekonuje. Ktoś tutaj na forum obawiał się że ciśnienie wewnątrz kolumny może zgniatać i rozciągać kondensator i w ten sposób zmieniać jego pojemność to mniej więcej taka sama skala zjawiska
Panowie nie dajmy się zwariować. Między MKP różnych producentów nie ma różnicy bo być jej nie może. Nie twierdzę że nie ma między elektrolitem czy zwykłym foliowym a tym bardziej parowo-olejowym wynalazkiem czy też z wosku pszczelego - tak tak są takie oczywiście do audio: http://jupitercondenser.com/cryo-ht-...apacitors.html
Lepsze od MKP są teflonowe jak ktoś mi za sponsoruje V-Cap-a to spróbuje
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postato moze na kolejne audio show opracujemy taki test porownawczy? bedzie grupa doswiadczonych osob + przemyslany test wiec mysle ze wyniki beda miarodajne?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
Znam lepsze metody spędzania wolnego czasu w grupie :biggrin:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaPanowie nie dajmy się zwariować. Między MKP różnych producentów nie ma różnicy bo być jej nie może.
Generalnie spodziewalem sie takiego odzewu na tym forum. W koncu nikt jeszcze nie robil podobnych testow. A jesli, to tylko i wylacznie na tanich elementach. Jestem pewien, ze 95% uzytkowników ma takie samo przekonanie jak kolega raven1985. Ale jest tez 5%, ktore kiedys pewnie zweryfikuja te teorie i beda mialy swoje wlasne zdanie na podstawie doswiadczenia oraz wlasnych testow, a nie domyslen/przekonan itp.
dolphin123, zdradziles mnie :p a masz najblizej, zeby sie przekonac osobiscie :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaJestem pewien, ze 95% uzytkowników ma takie samo przekonanie jak kolega raven1985.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaJestem pewien, ze 95% uzytkowników ma takie samo przekonanie jak kolega raven1985. Ale jest tez 5%, ktore kiedys pewnie zweryfikuja te teorie i beda mialy swoje wlasne zdanie na podstawie doswiadczenia oraz wlasnych testow, a nie domyslen/przekonan itp.
Skomentuj
-
A ja wam powiem tylko tyle, że nawet najdroższy kondensator przed tweeterem nie będzie lepszy niż brak kondensatora :) Dlatego można zrobić system aktywny (i dobre zabezpieczenia za końcówką mocy) i nie trzeba kupować złotych kondensatorów żeby spać spokojnie .Last edited by tomq88; 26.02.2012, 14:46.
Skomentuj
-
http://www.diyaudio.com/forums/parts...apacitors.html
Tutaj lepszy test - dość popularne i mierzone przy odpowiednich częstotliwościach - 100Hz, 1kHz oraz 10kHz. Ja też słyszę minimalne różnice pomiędzy kondesatorami - największą pomiędzy bipolarem, a już jantzenem czy benniciem. Oczywiście na wysokich, bo w torze midbasa nie słyszę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postadoswiadczenia oraz wlasnych testow, a nie domyslen/przekonan itp.
Ktoś mi może zarzucić, że nie robiłem ślepych testów więc to, że nie słyszę to żaden dowód bo może to być sugestia - zakładam z góry że różnic nie ma więc ich nie słyszę.
OK. Zawsze jakiś argument
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postabajkopisarza nie uważa
A poważnie. Porównywałeś MKP czy np elektrolit z MKP ?
---------- Post dodany o 17:11 ---------- Poprzedni post o 16:52 ----------
Hi-End jak się patrzy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postadolphin123, zdradziles mnie a masz najblizej, zeby sie przekonac osobiscie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postadlatego zaproponowalem ten test
Skomentuj
Skomentuj