Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

(Nie)wielki test kondensatorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niestety nie. Największe MKT to 15uF Wima ale 63V:
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

http://www.ebay.pl/sch/m.html?_odkw=...at=0&_from=R40

Czy ktos używał?
      Warto sie tym interesować?
      Wychodzą taniej niz popularne czarne z Polinka.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nazwa nie zachęca :)

Skomentuj

7mam takie czerwone audifile , kupiłem razem z buforem , 1uF i chyba 4.7 uF . jedynki wymieniłem na vime z ciekawości i jakiś wielkich różnic w dzwieku nie zauważyłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez nibyco Zobacz posta
            i jakiś wielkich różnic w dzwieku nie zauważyłem
            A jakieś małe zauważyłeś? :)
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jantzen-Audio Superior Z-cap. Zgadzam się z opisem Pharoph-a - równorzędne odczucia soniczne miałem i nie tylko ja - w ślepym teście.
              Porównywałem tylko z SCR. Tolerancja pojemności 0,2 % mierzona na mostku Wiena. Celowych testów na wiekszą skalę nie przeprowadzałem, ale róznice potrafią być duże i bezsprzeczne, gdy cały system audio stoi na dobrym poziomie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
                Zgadzam się z opisem Pharoph-a - równorzędne odczucia soniczne miałem i nie tylko ja - w ślepym teście.
                To który z panów jedzie do USA po milion dolarów skoro jest on na wyciągnięcie ręki? Prosiłbym o zdanie potem relacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  To który z panów jedzie do USA po milion dolarów skoro jest on na wyciągnięcie ręki? Prosiłbym o zdanie potem relacji.
                  To prościzna w porównaniu z meską ciążą. Zapraszam do Radomia jak masz w jakiś sposób po drodze. I jak uszy myte to nie widzę innej możliwosci jak jechać we trzech:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
                    To prościzna w porównaniu z meską ciążą. Zapraszam do Radomia jak masz w jakiś sposób po drodze. I jak uszy myte to nie widzę innej możliwosci jak jechać we trzech:)
                    Znaczy przyjacielu ja nie słyszę takich różnic ale chętnie z Tobą pojadę do US na ten test - jakbyś wygrał to przynajmniej może nam nockę w kasynie w Las Vegas zafundujesz :)

Skomentuj

Jeszcze nikt nie wygrał tej kasy?
                      To znaczy że różnicy nie słychać, proste.

No chyba że jest jakiś zamotany system odsłuchu że jeszcze nikt nie był w stanie udzielić poprawnej odpowiedzi.
                      Kto może mi do tego testu wkleić linka?

Skomentuj

Nikt nie wygrał, miało się pojawić kilku "światowych audiofilii" ale każdy z nich odpadł z jakiś nieznanych własnych powodów (trochę śmieszne).

http://gizmodo.com/305549/james-rand...les-are-better
                        http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html

Wyzwanie jest od początku lat 60 gdzie wtedy to jeszcze było "tylko" 1k$ ale teraz już mamy niesamowitą kwotę.

This is not Randi's first clash with audiophile reviewers who claim to hear differences between various pieces of exotic equipment. He promises a million dollars (which he has waiting in an account for them) if any can prove in double-blind scientific testing that their extraordinary claims are true. None have stepped up so far.

Tego ogólnie jest jeszcze więcej - na kondensatory też się znajdzie.
                        Last edited by .3lite; 30.10.2013, 22:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          Czy NA PEWNO wg zasad fundacji za usłyszenie różnic między kondensatorami należy się nagroda? Wiem o kablach.

Skomentuj

Niestety nie jestem tego pewien i musiałbyś do nich napisać ale myślę, że coś się znajdzie bo jest to wyzwanie ogólnie na "exotic equipment" więc i kondensatory za kilka kafli też powinny pod to podejść.

Skomentuj

Panowie pytałem o kondensatory a nie o nagrodę.
                              Narazie widze jeden post w temacie.
                              Możemy wrócić do tamtu?
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                A jakieś małe zauważyłeś? :)
                                wrażenie lżejszego dzwięku :)ale to raczej mieściło się w kategoriach bardzo ale to bardzo subiektywnych :)

Skomentuj

Te kondy to i w sklepach znaleźć można ;

http://amptone.pl/c/203/mkp-audiophi...densatory.html

Skomentuj

Jak na detal 10uF za 12zł to przyzwoita cena. W TME jb capitors są dużo droższe (17zł)
                                    http://www.jbcapacitors.com/
                                    Ja mam resztki Dearborn kupione za grosze:
                                    http://www.dearbornelectronics.com/
                                    Prawdopodobnie oni wykonują kondensatory dla Dayton Audio.
                                    Przy okazji chodzi mi po głowie pomysł aby zamówić dużą ilość bezpośrednio od producenta z Chin czy Taiwanu. Za 10uF wyjdzie mniej niż 1$. Sądzę, że przy wartości zamówienia 3000$ (różne wartości z szeregu) chciałoby im się gadać. Mógłbym 1000zł w taki biznes zainwestować. Byliby chętni? Oczywiście każdy miałby zapas na dwa lata. Minimum 10 chętnych osób. Są szaleńcy, którzy nawet do pułapek chcą dawać MKT?:)

Skomentuj

Mkt do pułapek?
                                      Po co?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Gdybyś np 68uF mógł złożyć z MKT za 7zł to pakowałbyś tam elektrolit? Ja nie.

Skomentuj

No jeśli cena jest jedynym warunkiem to ok
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X