dla testów prowadzonych drogą nasłuchiwania jest tyle zmiennych do sprecyzowania, że szkoda gadać o teście, które przeprowadził autor- nie określając ich. W mojej opinii.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
(Nie)wielki test kondensatorów
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNadal nic nie wiadomo
A ja kupuje najtańszy MKP i mam spokój. Wole posłuchać muzyki niż kondensatorów :)
---------- Post dodany o 19:36 ---------- Poprzedni post o 19:30 ----------
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaMożna użyć przełącznika kilku pozycyjnego i podłączyć kilka kondensatorow. Będzie można szybko je przelaczyc i porównać różnice.
A Ty nie będziesz wiedział jaki kond aktualnie gra i nie będziesz widział osoby przełączającej (kochanka może rozpraszać :) ) .
---------- Post dodany o 19:39 ---------- Poprzedni post o 19:36 ----------
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaNastępnie odkrywamy karty. Często to stosuje przy testach produktów, przy wynikach wychodzą ..jaja.
Skomentuj
-
Panowie, ja nie widze zadnego problemu. Zbliza sie audioszol i after party, wiec moze warto zrobic test kondensatorow? Potrzebny bedzie tylko zestaw glosnikowy ( moze byc z najprostsza zwrotnica 6 db ), do tego przelacznik obrotowy wielopozycyjny i z kilka sztuk kodensatorow roznych marek tej samej pojemnosci. Bedzie mozna bez lutowania przelaczac kodensatory i sprawdzac czy faktycznie bedzie jakas slyszalna roznica. Test niekoniecznie musi byc slepy, ale z pewnoscia juz da pewne pojecie w tym ciekawym temacie.
Mozna nawet uzyc jednej kolumny, nie musi byc stereo. Potrzebne sa tylko dobre checi! :)
Skomentuj
-
Mi taki test pasuje
Proponuje popularne 4,7uF
Mam bennica dwa rodzaje, mundorfa białego, jenztena cross-capa i supperiora i niebieskiego, miflex, visatona, i kilka jeszcze bipolarow
Mogę tez załatwić jeszcze kilka hijednowych do odsluchania
Będzie z czym powalczyć :)
Jeszcze kilka sie znajdzie
---------- Post dodany o 02:11 ---------- Poprzedni post o 00:32 ----------
mam tez audyn-capy
---------- Post dodany o 23:41 ---------- Poprzedni post o 02:11 ----------
UWAGI MODERATORACzy ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia nie w temacie kondensatorow?
Ostrzegał, ze każdy post nawet z offtopem dostanie ostrzeżenie!Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaProponuje popularne 4,7uF
Mam bennica dwa rodzaje, mundorfa białego, jenztena cross-capa i supperiora i niebieskiego, miflex, visatona, i kilka jeszcze bipolarow
Mogę tez załatwić jeszcze kilka hijednowych do odsluchania
Będzie z czym powalczyć.
Skomentuj
-
Niech ktos sklei do kupy prosty monitorek na przyzwoitym glosniku ( Seas, Usher, Vifa etc ) tak aby skonfigurowac to na zwrotnicy pierwszego rzedu. Nie musi byc to perfekcyjna zwrotnica, ma dzialac poprawnie i tyle. Przelacznik obrotowy bedzie zmianial kondensatory na tweeterze. Test prosty jak baranie rogi
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaa co ze zmienną, że jeden usłyszy różnicę a drugi nie usłyszy?
jak to wyeliminujecie? Powiecie, że kłamie ten co słyszy? Czy powiecie, że drugi jest głuchy?
dajcie spokój, śmieszą mnie te kondensatory...
Panowie, naprawde tylko troche checi! Narazie widze, ze tylko "slyszacy" maja najwieksze checi, a reszta marudzi i wymysla banialuki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaa co ze zmienną, że jeden usłyszy różnicę a drugi nie usłyszy?
jak to wyeliminujecie? Powiecie, że kłamie ten co słyszy? Czy powiecie, że drugi jest głuchy?
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaNajpierw trzeba wybrać odpowiednio dobry zestaw do testów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMalkontentom moze podziekujemy?
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPanowie, naprawde tylko troche checi! Narazie widze, ze tylko "slyszacy" maja najwieksze checi, a reszta marudzi i wymysla banialuki.
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaW tescie nie wezma udzial dwie osoby tylko kilka/kilkanascie? Bedzie zrobione tak jak w skokach narciarskich, skrajne przypadki odrzucone, a wziete te z srodka
To, żeby nie zniechęcać, przechodzę na tryb obserwatora :)
PS, chyba że we Wrocławiu będą testy.
Skomentuj
-
U mojego miejscowego dostawcy kondensatorów pojawiły się osiowe MKT 10uF/100V więc kupiłem zestawik. Przy okazji zostały mu 4 szt Siemens 30uF/800V. Co ciekawe chyba jest błąd w oznaczeniu, powinno być 33uF. Po zmierzeniu maja ok 32,7uF. Te małe osiowe dokładnie 10,0uF. Spotkaliście się z tymi kolosami (na zdjęciu bateria AA)? Akurat dwa złożą mi się idealnie dla Daytona. Potrzebowałem ok 65uF.
Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Niby tak ale przyzwyczajony jestem, że MKT mają idealną dokładność. Wszystkie które mam +-1%. Jedynie elektrolity są w dolnych, granicznych wartościach.
Zmierzyłem dokładnie te duże 30uF/800V. Trzy mają 32,0uF. Jeden 32,25uF. Więc jednak bliżej im do 33uF :). Oczywiście to bez znaczenia. Uważam, że 15zł/szt warto było dać.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaNiby tak ale przyzwyczajony jestem, że MKT mają idealną dokładność. Wszystkie które mam +-1%.
dlatego wole kupowac tanie STXy - 5%
Skomentuj
Skomentuj