Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

(Nie)wielki test kondensatorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dla testów prowadzonych drogą nasłuchiwania jest tyle zmiennych do sprecyzowania, że szkoda gadać o teście, które przeprowadził autor- nie określając ich. W mojej opinii.

Skomentuj

Można użyć przełącznika kilku pozycyjnego i podłączyć kilka kondensatorow.
      Będzie można szybko je przelaczyc i porównać różnice.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Nadal nic nie wiadomo
        Wiadomo

A ja kupuje najtańszy MKP i mam spokój. Wole posłuchać muzyki niż kondensatorów :)

---------- Post dodany o 19:36 ---------- Poprzedni post o 19:30 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Można użyć przełącznika kilku pozycyjnego i podłączyć kilka kondensatorow. Będzie można szybko je przelaczyc i porównać różnice.
        Pod warunkiem że przełącznik będzie obsługiwał/a : żona, dziewczyna, kochanka, chłopak ... kolega, sąsiad, wujek, dziadek córka, syn ... a nawet pan Zdzisiek spod monopolowego (na pewno chętnie się tego podejmie w zamian za ulubiony trunek :) ) ... może też robić to automat :)
        A Ty nie będziesz wiedział jaki kond aktualnie gra i nie będziesz widział osoby przełączającej (kochanka może rozpraszać :) ) .

---------- Post dodany o 19:39 ---------- Poprzedni post o 19:36 ----------

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        Następnie odkrywamy karty. Często to stosuje przy testach produktów, przy wynikach wychodzą ..jaja.
        Nawet przy napojach alkoholowych ta metoda została zaadaptowana do kontroli jakości :)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
          Kolejny post bez odpowiednich tagow nagrodzony będzie ostrzeżeniem!
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie, ja nie widze zadnego problemu. Zbliza sie audioszol i after party, wiec moze warto zrobic test kondensatorow? Potrzebny bedzie tylko zestaw glosnikowy ( moze byc z najprostsza zwrotnica 6 db ), do tego przelacznik obrotowy wielopozycyjny i z kilka sztuk kodensatorow roznych marek tej samej pojemnosci. Bedzie mozna bez lutowania przelaczac kodensatory i sprawdzac czy faktycznie bedzie jakas slyszalna roznica. Test niekoniecznie musi byc slepy, ale z pewnoscia juz da pewne pojecie w tym ciekawym temacie.

Mozna nawet uzyc jednej kolumny, nie musi byc stereo. Potrzebne sa tylko dobre checi! :)

Skomentuj

Mi taki test pasuje
              Proponuje popularne 4,7uF
              Mam bennica dwa rodzaje, mundorfa białego, jenztena cross-capa i supperiora i niebieskiego, miflex, visatona, i kilka jeszcze bipolarow
              Mogę tez załatwić jeszcze kilka hijednowych do odsluchania
              Będzie z czym powalczyć :)

Jeszcze kilka sie znajdzie

---------- Post dodany o 02:11 ---------- Poprzedni post o 00:32 ----------

mam tez audyn-capy

---------- Post dodany o 23:41 ---------- Poprzedni post o 02:11 ----------

UWAGI MODERATORA
              Czy ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia nie w temacie kondensatorow?
              Ostrzegał, ze każdy post nawet z offtopem dostanie ostrzeżenie!
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Proponuje popularne 4,7uF
                Mam bennica dwa rodzaje, mundorfa białego, jenztena cross-capa i supperiora i niebieskiego, miflex, visatona, i kilka jeszcze bipolarow
                Mogę tez załatwić jeszcze kilka hijednowych do odsluchania
                Będzie z czym powalczyć
                A na jakich kolumnach chcecie robić test ? Bo w zasadzie może wyjsc sztuka dla sztuki, bardziej dla zabawy niż uzyskania jakiś wymiernych wyników .

Skomentuj

a co ze zmienną, że jeden usłyszy różnicę a drugi nie usłyszy?
                  jak to wyeliminujecie? Powiecie, że kłamie ten co słyszy? Czy powiecie, że drugi jest głuchy?
                  dajcie spokój, śmieszą mnie te kondensatory...

Skomentuj

Można podczas testów wykonywać "myki" i przełączać zestaw... na ten sam kondensator. Ci, którzy będą słyszeć różnicę - zmyślają

Skomentuj

Najpierw trzeba wybrać odpowiednio dobry zestaw do testów.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niech ktos sklei do kupy prosty monitorek na przyzwoitym glosniku ( Seas, Usher, Vifa etc ) tak aby skonfigurowac to na zwrotnicy pierwszego rzedu. Nie musi byc to perfekcyjna zwrotnica, ma dzialac poprawnie i tyle. Przelacznik obrotowy bedzie zmianial kondensatory na tweeterze. Test prosty jak baranie rogi

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                        jak to wyeliminujecie? Powiecie, że kłamie ten co słyszy? Czy powiecie, że drugi jest głuchy?
                        dajcie spokój, śmieszą mnie te kondensatory...
                        Malkontentom moze podziekujemy? :) Ten test ma byc dobra zabawa, a nie napinaniem sie. Jesli faktycznie roznice miedzy kondensatorami sa wyrazne, a nie na poziomie percepcji to z pewnoscia wiekszosc to uslyszy.

Panowie, naprawde tylko troche checi! Narazie widze, ze tylko "slyszacy" maja najwieksze checi, a reszta marudzi i wymysla banialuki.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                          W tescie nie wezma udzial dwie osoby tylko kilka/kilkanascie? Bedzie zrobione tak jak w skokach narciarskich, skrajne przypadki odrzucone, a wziete te z srodka :)

Najpierw trzeba wybrać odpowiednio dobry zestaw do testów.
                          Jezeli ktos bedzie jechac autem z 3miasta (badz przez), to moge uzyczyc moj zestaw(ZA14W08 oraz NEO3-PDRW + lampucere) do tych celow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Malkontentom moze podziekujemy?
                            No na pewno. Ale to nie ja :)
                            Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Panowie, naprawde tylko troche checi! Narazie widze, ze tylko "slyszacy" maja najwieksze checi, a reszta marudzi i wymysla banialuki.
                            osobiście uważam, że ostateczny werdykt będzie taki, że nie potwierdzi nikt tezy, iż kondensatory brzmią różnie. Dlatego mam takie podejście. Ale jako, że nie mam doświadczenia, z chęcią potwierdzę/obalę swoją tezę, także zachęcam do podjęcia próby testu.
                            Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                            W tescie nie wezma udzial dwie osoby tylko kilka/kilkanascie? Bedzie zrobione tak jak w skokach narciarskich, skrajne przypadki odrzucone, a wziete te z srodka
                            to jest jedna z wielu zasad, jakie powinny być sformułowane przed testem.
                            To, żeby nie zniechęcać, przechodzę na tryb obserwatora :)
                            PS, chyba że we Wrocławiu będą testy.

Skomentuj

U mojego miejscowego dostawcy kondensatorów pojawiły się osiowe MKT 10uF/100V więc kupiłem zestawik. Przy okazji zostały mu 4 szt Siemens 30uF/800V. Co ciekawe chyba jest błąd w oznaczeniu, powinno być 33uF. Po zmierzeniu maja ok 32,7uF. Te małe osiowe dokładnie 10,0uF. Spotkaliście się z tymi kolosami (na zdjęciu bateria AA)? Akurat dwa złożą mi się idealnie dla Daytona. Potrzebowałem ok 65uF.

Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Dlaczego?
                                Są przecież 10%
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niby tak ale przyzwyczajony jestem, że MKT mają idealną dokładność. Wszystkie które mam +-1%. Jedynie elektrolity są w dolnych, granicznych wartościach.
                                  Zmierzyłem dokładnie te duże 30uF/800V. Trzy mają 32,0uF. Jeden 32,25uF. Więc jednak bliżej im do 33uF :). Oczywiście to bez znaczenia. Uważam, że 15zł/szt warto było dać.

Skomentuj

To prawda.
                                    Ja kupowałem w Polinku 220uF i wszystkie miały po 280uF

A mam w domu 47uF ubrane w folie z 18uF
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                      Niby tak ale przyzwyczajony jestem, że MKT mają idealną dokładność. Wszystkie które mam +-1%.
                                      tylko pewna grupa fiflexow jakie mialem miala taka dokladnosc. nawet jantzeny mialy spore rozrzuty
                                      dlatego wole kupowac tanie STXy - 5%

Skomentuj

Te tanie chińczyki po 3zł są zadziwiająco dokładne. Wszystkie 10,05uF?!

Skomentuj

Maja takie 22uF?
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X