Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

(Nie)wielki test kondensatorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Rozmawiałem z moim dostawcą kondensatorów. On nie specjalizuje się w audio bo za mały rynek. Jedno minimalne zamówienie u producenta musi wynosić 10000$ :). Dobry układ ma z www.jbcapacitors.com

http://www.jbcapacitors.com/pdf/JFX-...tors-Axial.pdf
    Ja bym tymi nie pogardził przy cenie 6zł za 10uF.
    Przy okazji powiedział mi, że na świecie jest tylko 3 producentów folii. Te kilkadziesiąt fabryk tylko je skręca (niektóre ręcznie :)) i bezczelni narzucają kilka tysięcy % marży. Tak więc nawet stosując mega-hiper o kosmicznym składzie chemicznym folie opatentowane przez Germanów wyprodukowanie u Chińczyka kosztuje parę groszy.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie na temat...
      Jak wszędzie :)
      Bo chyba nie myślałes, ze np mundorf to jakaś kosmiczna technologia
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
        Nie na temat...
        Rozmawiałem z moim dostawcą kondensatorów. On nie specjalizuje się w audio bo za mały rynek. Jedno minimalne zamówienie u producenta musi wynosić 10000$ :). Dobry układ ma z www.jbcapacitors.com

http://www.jbcapacitors.com/pdf/JFX-...tors-Axial.pdf
        Ja bym tymi nie pogardził przy cenie 6zł za 10uF.
        Przy okazji powiedział mi, że na świecie jest tylko 3 producentów folii. Te kilkadziesiąt fabryk tylko je skręca (niektóre ręcznie :)) i bezczelni narzucają kilka tysięcy % marży. Tak więc nawet stosując mega-hiper o kosmicznym składzie chemicznym folie opatentowane przez Germanów wyprodukowanie u Chińczyka kosztuje parę groszy.
        Ktoś cię okłamał :) Pewnie dlatego żeby podwyższyć w Twoich oczach wartość taniej chińszczyzny. Żaden producent kondensatorów nie narzuca tak wysokiego minimum, nawet Mundorf... I to nie prawda że jest trzech producentów folii :)

Co tydzień dostaje kilka maili od jbcapacitors z ofertą współpracy :) Chiny z każdym chcą współpracować byle tylko mieli zbyt.

Skomentuj

Nie wiem, czy mnie okłamał czy nie. Gdyby widział w tym interes to wszedłby w audio a z jakiegoś powodu tego nie zrobił choć sprzedaje hurtowo tylko i wyłącznie kondensatory od 1988r. Kupowałem u niego głównie Wimy i Siemensy MKT. Nie mam innego źródła żeby zweryfikować kto, gdzie i jak produkuje folie. Natomiast z całą pewnością nie uwierzę w magiczne właściwości najwyższych Mundorfów, Superesów itp.
          Jeśli JB czy Dearborn zgodzi się sprzedać mi kondy w hurtowej cenie przy wartości zamówienia 1000$ to jestem gotów zaryzykować i zalać allegro takimi produktami. Mam świadomość, że na audiostereo kupców nie znajdę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
            Nie wiem, czy mnie okłamał czy nie. Gdyby widział w tym interes to wszedłby w audio a z jakiegoś powodu tego nie zrobił choć sprzedaje hurtowo tylko i wyłącznie kondensatory od 1988r. Kupowałem u niego głównie Wimy i Siemensy MKT. Nie mam innego źródła żeby zweryfikować kto, gdzie i jak produkuje folie. Natomiast z całą pewnością nie uwierzę w magiczne właściwości najwyższych Mundorfów, Superesów itp.
            Jeśli JB czy Dearborn zgodzi się sprzedać mi kondy w hurtowej cenie przy wartości zamówienia 1000$ to jestem gotów zaryzykować i zalać allegro takimi produktami. Mam świadomość, że na audiostereo kupców nie znajdę :)
            Mundorf nie ma żadnych magicznych właściwości, ale stoi za nimi technika, doświadczenie i wysoka jakość montażu.

Jasne że zgodzą Ci się sprzedać tyle kondensatowrów. Ale obawiam się że cło, podatki i koszty transportu z Chin sprawią że zakup nie będzie opłacalny bo żeby na tym cokolwiek zarobić musiał byś końcową cenę podnieść razy trzy. I w takim przypadku nawet na allegro nie znalazł byś kupców. Takie prawa rynku :)

Skomentuj

Zapewne dlatego padła kwota 10000$.
              Wracając do tematu tych czerwonych które wskazał Łukasz to chyba je kupię zamiast czarnych Jantzenów. Jeśli będą trzymały wartości +-2% to już będę zadowolony. Innych testów nie przewiduję :)

Skomentuj

Mam taki sam plan i takie same założenia :thumbup:
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czyli się rozumiemy.

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                    Mundorf nie ma żadnych magicznych właściwości, ale stoi za nimi technika, doświadczenie i wysoka jakość montażu.
                    - kiedy ostatnio uszkodził ci się kondensator foliowy?

Bardzo śmieszy mnie to szukanie "cudownego remedium" na niedoróbki sprzętu...
                    nawet jeśli te kondensatory coś wnoszą to np. przesunięcie głowy podczas porównania o 10cm wniesie 10x większą zmianę.

Chyba odkryłem system "magicznych akcesoriów" audiofil słucha kolumn na starych przewodach/kondensatorach/przewodzie zasilającym/itp/itd - idzie podłączyć nowe - dłubie pół godziny zgarbiony przy kolumnach - siada zgarbiony na kanapie i.... głowa niżej inny dźwięk .......

Skomentuj

A co z Audyn Cap Superior plus?
                      https://www.intertechnik.de/Shop/Fre...us/1768,de,280
                      Wg dystrybutora sa to kondensatory które wewnątrz składają się jakby z wielu małych kondensatorów, czy coś w tym rodzaju. Cena jest przestępcza jak widać.

Skomentuj

no dobra - ale co to daje?
                        Parametry pasożytnicze w przypadku kondensatorów foliowych są na relatywnie bardzo niskim poziomie w porównaniu np. do cewek czy o zgrozo głośników.

Skomentuj

Nie mam pojęcia co to daje.
                          Czy złożenie wartości z kilkuset małych identycznych kondensatorów coś by dało brzmieniowo?

Jeśli o mnie chodzi wolałbym żeby w jakichś ludzkich cenach były kondensatory o skrajnie małej toleracji parametrów. Na razie jednak typowe do 5%, a 2% procent to już przysłowiowy hi-end i odpowiednio taka cena.

Skomentuj

Ciężko mi sobie wyobrazić zmianę brzmienia przez kilka % pojemności, chyba że ktoś ma po prostu zbyt zasobny portfel.
                            Czy nie ma jakiś wielkich uchyłków sobie można sprawdzić przy pomocy LIMP albo SW, gdyby tak już ktoś chciał mieć super dobrane wartości, to można dokładać równolegle jakieś mniejsze do uzyskania żądanej pojemności.

Skomentuj

To te audiophilery sa hajendowe i w hajendowej cenie
                              A ile ten % jest prawdziwy
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

audiofirey owszem, nawet kolor maja czerwony hi-endowy.
                                Po wyjeździe z Chin znacząco zyskują na wartości http://www.alibaba.com/showroom/audi...capacitor.html
                                bowiem sezonują się w kontenerach podczas rejsu i to poprawia ich brzmienie.

A do czego ta tolerancja niska potrzebna? A do tego żeby mieć dwie jednakowe zwrotnice pracujące tak jak sie zaplanowało. Dobrze tez byłoby mieć pewność że mają wysoka stacjonarnosć parametrów nie zmienną w czasie czy przy różnicach temperatur z jakimi pracują. To taki element kultury technicznej z jaką wykonana się zaplanowany układ. Sam w sobie oczywiście na brzmienie wpływu mieć nie musi, ale mając do wyboru w podobnej cenie kondensatory z tolerancją 5 a 2 procent oczywiście wybralibyśmy te z mniejszą.

Skomentuj

Dyskusja nad tym czy kondensatory wnoszą coś do brzmienia jest drogą do nikąd. Na audiostereo wątków o takim temacie jest cała masa po kilkadziesiąt stron i jak dotąd kończy się to tylko ma przepychankach i wzajemnych kłótniach o to kto jest mądrzejszy.

Skomentuj

http://tech.juaneda.com/en/articles/...apacitors.html
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A co to ma wspólnego z tematem kondow foliowych w zwrotnicach?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Nic. Wrzuciłem po prostu do jedynego słusznego tematu
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html

Test kondow
                                          Kiedys gdzieś go wrzuciłem juz
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X