Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokopasmowy bass reflex 12 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fakt, mój błąd, to nie oklejany MDF, to paździerz, ale nie grymaśmy i nie bądźmy rasistami, paździerzyk też potrafi. Chodzi o to, że od wewnątrz skrzynki takie gładkie utwardzone powierzchnie wpływają na dźwięk, robi się taki z pustym pogłosem jakiś.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
      Fakt, mój błąd, to nie oklejany MDF, to paździerz, ale nie grymaśmy i nie bądźmy rasistami, paździerzyk też potrafi. Chodzi o to, że od wewnątrz skrzynki takie gładkie utwardzone powierzchnie wpływają na dźwięk, robi się taki z pustym pogłosem jakiś.
      Doskonale rozumiem :). Będzie tłumienie. Byłoby w docelowej na pewno, ale skoro twierdzisz, że poprawi się zejście (czego nie byłem świadom, że gąbka jest w stanie cokolwiek zdziałać na tak niskie częstotliwości) to już jutro zagości gąbka na ściankach. Wkurza mnie tylko, że w "komorze głównej" (z głośnikiem) mam teraz mniej miejsca na gąbkę. Mam do dyspozycji dwie - jedna jakieś 3 cm grubości, druga 2 cm, bo innej w Castoramie dziś nie mieli - masz jakieś porady gdzie którą? I ile warstw jeśli ma być naprawdę grubo? Najlepiej byłoby jakbyś namazał cosik na rysunku (albo mojej fotce)...

Skomentuj

Matko Bosko Czestochoosko... Jak mozna robic jakiekolwiek proby porownania bez tlumienia?
        Jak Ci szkoda gabki, to po diabla w ogole cieles te dechy? :) To takiej obudowy trzeba dac gabke i to duzo gabki. Jak Ci jej brakuje to moze dorwiesz gdzies z odzysku, nie musi byc odrazu nowa, waznie zeby nie byla sparciala i nie sypala sie.

Zmiany pokielbaszonych wymiarow nie musisz robic, bo to niewiele zmieni, praktycznie nic. Poza tym taka obudowa ma wlasnie stac blisko sciany, mowilem o tym na poczatku.

Tak wiec bierz sie za tlumienie i nie fisiuj. Kto wie czy dla zrownowazenia charki nie bedzie trzeba jeszcze dolozyc filtru baffle step. Dopiero wtedy zagra to pelna "geba".

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Matko Bosko Czestochoosko... Jak mozna robic jakiekolwiek proby porownania bez tlumienia?
          No jak to jak - GŁOŚNO!!! A poważnie, zwykle tłumienie zmienia brzmienie, ale nie obniża pasma budy. Dlatego sugerowałem się, że można bez gąbki. Skoro to inna bajka, będzie porównanie jutro z tłumieniem.

Jak Ci szkoda gabki, to po diabla w ogole cieles te dechy? :) To takiej obudowy trzeba dac gabke i to duzo gabki. Jak Ci jej brakuje to moze dorwiesz gdzies z odzysku, nie musi byc odrazu nowa, waznie zeby nie byla sparciala i nie sypala sie.
          Będzie nowa (innej brak). Kij z tym, zrobię tymczasowe mocowania.

Zmiany pokielbaszonych wymiarow nie musisz robic, bo to niewiele zmieni, praktycznie nic.
          Zabawne :). To po co to wszystko liczyć - robić na pałę! (żart)

Poza tym taka obudowa ma wlasnie stac blisko sciany, mowilem o tym na poczatku.
          Wiem. Porównałem jedynie ze względu na to, że BR nie musi - tj. wady/zalety. Pasmo będzie przweażające jeśli zejdzie niżej.

Tak wiec bierz sie za tlumienie i nie fisiuj. Kto wie czy dla zrownowazenia charki nie bedzie trzeba jeszcze dolozyc filtru baffle step. Dopiero wtedy zagra to pelna "geba".
          Emm... a tak bardziej po ludzku? Chodzi Ci o filtr elektryczny czy jakieś dodatkowe mechaniczne cuda? Wolałbym uniknąć kolejnych eksperymentów bez pomiaró, a tych nie mam gdzie zrobić. Nawet na wolumenie męczyłem kolesi od kolumn czy nie znają kogoś z odpowiednimi urządzeniami albo czy nie sprzedają, ale oni o takich nawet nie słyszeli

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
            A poważnie, zwykle tłumienie zmienia brzmienie, ale nie obniża pasma budy.
            W przypadku TL wlasnie obniza, i to jest klucz to dobrego brzmienia z malej obudowy.

Zabawne . To po co to wszystko liczyć - robić na pałę! (żart)
            Mowilem od poczatku, ze obliczenia robi sie tak troche bradziej dokladniej niz " na oko". Po prostu w przypadku takie TL, zmiany jakie bys wprowadzil nie dadza zadnych zmian w odsluchu. Na pomiarach cos tam by bylo widac.

Emm... a tak bardziej po ludzku? Chodzi Ci o filtr elektryczny czy jakieś dodatkowe mechaniczne cuda? Wolałbym uniknąć kolejnych eksperymentów bez pomiaró, a tych nie mam gdzie zrobić. Nawet na wolumenie męczyłem kolesi od kolumn czy nie znają kogoś z odpowiednimi urządzeniami albo czy nie sprzedają, ale oni o takich nawet nie słyszeli
            Ogolnie chodzi o dopasowana zwrotnice do danej obudowy. Zwrotnica w zasadzie zawiera juz w sobie taka wymagana korekcje.

Skomentuj

Co do wytłumienia i gdzie jak ile najlepiej, przyjrzyj się zmaganiom Tony'ego Gee, bardzo dokładnie testował rozłożenie wytłumienia i wpływ niuansów tunelu: są zdjęcia wariantów, pomiary i wszystko, co trzeba, by oswoić się z zagadnieniem, nim samemu się rozpocznie taką zabawę:
              http://www.humblehomemadehifi.com/do...ptimo_copy.pdf

Skomentuj

Ogolnie chodzi o dopasowana zwrotnice do danej obudowy. Zwrotnica w zasadzie zawiera juz w sobie taka wymagana korekcje.
                Hm. A to naprawdę konieczne? W sensie, kondensator teoretycznie piszczałkę odciąga, a sam szerokopasmowiec z definicji swojej szerokopasmowości jedzie "równo" aż do 7Khz - to co właściwie może poprawić zwrotnica i jaka konkretnie? Z mojego obecnego doświadczenia 3 drogi vs. kondensator w obu szerokopasmowcach (BR i TL) przegrywają z kretesem - wycinają za dużo, dzwięk robi się płaski, jakiś taki wytłumiony. Być może to wina nienajlepszych głośników (2 x GDN20/60/3 + jakiś średniotonowy, nie pamiętam jaki i dość dobra piszczałka - wszystko Tonsil - zwrotnica janbo). A zupełnie swoją drogą - czy jesteśmy w stanie dobrać zwrotnicę bez pomiarów charakterystyki?

Skomentuj

Oczywiscie, ze konieczne. Zwrotnica musi byc praktycznie zawsze, bez znaczenia czy to BR, TL, czy OZ.

Skomentuj

Oczywiscie, ze konieczne. Zwrotnica musi byc praktycznie zawsze, bez znaczenia czy to BR, TL, czy OZ.
                    Ok. Jaka?

Skomentuj

Zaprojektowana pod dana konstrukcje. Na oko i ucho juz sie tego nie robi, no chyba ze masz w tym ze 20-30 lat doswiadczenia to jest to w pewnym sensie wykonalne.

Skomentuj

A zupełnie swoją drogą - czy jesteśmy w stanie dobrać zwrotnicę bez pomiarów charakterystyki?
                        Ok. Jaka?
                        Zaprojektowana pod dana konstrukcje. Na oko i ucho juz sie tego nie robi, no chyba ze masz w tym ze 20-30 lat doswiadczenia to jest to w pewnym sensie wykonalne.
                        Czyli się nie da, tak? (nie mam niczego do pomiarów, pisałem wiele razy)

---------- Post dodany o 22:45 ---------- Poprzedni post o 21:41 ----------

Dodałem gąbkę 2cm na ścianki grodzi oraz "zakrętu" (od głośnika aż po wylot). Różnicy nie słyszę raczej. Jutro dodam więcej.

Zachować prześwit tunelu, czy wypełnić?

Skomentuj

Duzo za malo. W tak duzej budzie gabka 2 cm to jest nic. Powinna byc na kazdej sciance obudowy i to pewnie podwojnie.

Skomentuj

Duzo za malo. W tak duzej budzie gabka 2 cm to jest nic. Powinna byc na kazdej sciance obudowy i to pewnie podwojnie.
                            Ok.

Swoją drogą, odkryłem właśnie różnicę między BR a TL. Zwyczajnie TL gra niskimi, nawet gdy ich już prawie nie słychać, nadal "pompuje" częstotliwość "poprawnie" gdzie BR już w takim zakresie tylko furkocze. Notabene, w jeszcze słyszalnym zakresie furkotanie również jest lekko słyszalne, w TL nic nie zakłóca niskiego basu. Zero furkotania, nawet najcichszego.

PS. Do testów polecam Androidowey soft "PA Tone" lub "FG", ew. "Bass Test". Jak na razie najbardziej czysta sinusoida jaką znalazłem. Dla porównania, WinISD pada w przedbiegach (też ma generator)
                            Last edited by krzych.s; 02.07.2013, 22:11.

Skomentuj

Witaj w gronie wyznawców :).

Skomentuj

Witaj w gronie wyznawców :).
                                LOL.

No cóż... Nie wiem czy się cieszyć, czy buczeć - teraz mnie czekają krowie obudowy

Skomentuj

Z towarzystwem od TL nie jest jeszcze tak źle, jest jeszcze sekta tubowców... Rzeczywiście duża obudowa to basowa tubowa obudowa... a niektórzy takie potwory budują, w mieszkanku trzymają, basują i chwalą. Na kobietę takie jak płachta na byka i w efekcie mają radosne życie człowieka wolnego. Tuba lub baba: w zależności od odpowiedzi, ma się błogi spokój albo to, co ma większość...

Skomentuj

No, powoli kolega lapie o co w tym wszystkim biega :]

Skomentuj

Z towarzystwem od TL nie jest jeszcze tak źle, jest jeszcze sekta tubowców... Rzeczywiście duża obudowa to basowa tubowa obudowa... a niektórzy takie potwory budują, w mieszkanku trzymają, basują i chwalą. Na kobietę takie jak płachta na byka i w efekcie mają radosne życie człowieka wolnego. Tuba lub baba: w zależności od odpowiedzi, ma się błogi spokój albo to, co ma większość...
                                      Powiem Ci, że drzemie w Tobie mądrość życiowa Hahah, moja kobieta stanowczo ma odmiennie ode mnie, basu nie lubi za wiele, żeby nie powiedzieć mocniej . Co do tub, widziałem kiedyś jak koleś skonstruował "Throw-up"'y jak on to nazywał - głośnik chyba taki jak GD 38/300, rozmiary... jak szafa trzydrzwiowa Heheh

Tuba lub baba, lol. W sygnaturkę sobie wrzuć .

==========

Ok, to ja się pobawię gąbką ze dwa kolejne tygodnie, a w międzyczasie skonstruuję dokładną instrukcję cięcia obudowy Comandante. Chyba będę musiał opisać które dechy jak przykładać i do czego zanim nastąpi wiercenie/cięcie, bo inaczej nie uda się zrobić dobrze za pierwszym podejściem . Już sobie współczuję .
                                      Last edited by krzych.s; 02.07.2013, 22:41.

Skomentuj

Nie załamuj się, dużo osób Ci kibicuje. :thumbsup:

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                          Nie załamuj się, dużo osób Ci kibicuje. :thumbsup:
                                          E, gdzie tam, im bardziej się wkurzam, tym bardziej udowodnię, że warto mimo braków TS . Dzięki za dobre słowo jednakże

Tak czy bardziej jeszcze tłumić?

20130703_151806_c.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                                          X