Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokopasmowy bass reflex 12 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
    To teraz mi mówisz? Przecież to zmniejszy prześwit i powinienem zaplanować zanim połamałem tunel...
    Nie mowilem, bo to dla mnie dosc oczywiste sprawy. http://www.icon.co.za/~heinl/minispeakb.jpg

Dopiero dajac te deski w rogach masz przeswit tunelu o takim Sd jak trzeba, oraz wzmacnia sie cala obudowa. Dodatkowo polepsza prace slupa powietrza w tunelu. Dodam jeszcze, ze czasami takie deski wplywaja pozytywne na rezonanse.

Jak ktos sobie zyczy rozwiazanie bezkompromisowe, to robi sie takie cos http://people.hsc.edu/faculty-staff/...idespeaker.jpg

Skomentuj

Dla uregulowania przepływu i zachowania jakiej takiej równomierności przebiegu Sd tunelu takie deseczki-deflektorki czy zaoblenia są zalecane. Choć nie ma potrzeby szczególnego uwzględniania ich w projekcie, na etapie wykonania są pożądane. Na to, że po połamaniu ostrosłupa zewnętrzna ścianka tunelu jest dłuższa niż wewnętrzna rady nie ma, ale też nie ma to większego wpływu: uzyskaną długość liczy się uśredniając, czyli po osi tunelu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Nie mowilem, bo to dla mnie dosc oczywiste sprawy. http://www.icon.co.za/~heinl/minispeakb.jpg
        Ja dopiero zaczynam . A swoją drogą, czemu ja nie mogę mieć tak pozawijanego tunelu? W sensie, Comandante zgiął zaledwie trzy razy, a już mówiłeś, że to nienajlepiej, a z obrazków które podrzuciłeś wynika, że to nadal mało .

Do tej pory oczywiście chciałem zaokrąglić rogi (znów intuicja hydraulika ), ale gąbką, a nie drewnem. Gąbka (nie czopowana, gładka i gęsta) powinna podobnie pomóc "opływowości" chyba, czy nie? Tj. oczywiście deseczki mogą być, pytam tylko, żeby zrozumieć.

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
        Na to, że po połamaniu ostrosłupa zewnętrzna ścianka tunelu jest dłuższa niż wewnętrzna rady nie ma, ale też nie ma to większego wpływu
        Ależ ma, bo w zamian wewnętrzna jest krótsza i cały trick polega na tym, że teraz skracając zewnętrzną, zwiększę "opór" tunelu na zakrętach. Właśnie dlatego przy zaokrągleniu rogów uważam, że nawet sensowne byłoby na tym obrazku co zaprezentowałeś podnieść górną ściankę o dwa trzy centymetry w zależności od tego gdzie byłby skos deseczki - czy opisany, czy wpisany w okręgi które zaznaczyłeś. Ja miałem plan zrobić dokładnie właśnie okręgi gąbką. Z jednej strony również zmniejszam przepływ, ale z drugiej, gąbka to nie decha i dla rezystancji ogólnie pojętej latwiejsza do przełknięcia.

A to że Sd jest ok po ścięciu skosu to wcale nie jest zaleta moim zdaniem, bo wtedy policzcie sobie długość tunelu - będzie krótszy.

Ale to tylko moje laickie wywody. Jeśli jestem w błędzie to mi powybijajcie z głowy co trzeba

Skomentuj

sciecia.png

Mam wrażenie, że bardziej nie da rady. I mam drugie wrażenie, że skoro tak, to drewnem nie ma sensu, bo gąbką można uzyskać to samo mniejszym nakładem pracy...

Skomentuj

gąbką można uzyskać to samo mniejszym nakładem pracy
            Optycznie, tak.
            Akustycznie, nie.
            Jakby gąbką się dawało, to by gąbką się robiło. Bywa w linii gąbka, ale do czego innego.

---------- Post dodany o 15:34 ---------- Poprzedni post o 15:20 ----------

wtedy policzcie sobie długość tunelu - będzie krótszy
            Szkoda czasu, nie będzie.
            Obejrzyj rysunek poniżej.
            Podpowiedź: kąt padania równa się kątowi odbicia.

Skomentuj

Optycznie, tak.
              Akustycznie, nie.
              Jakby gąbką się dawało, to by gąbką się robiło. Bywa w linii gąbka, ale do czego innego.
              Rozumiem, że sprawdzone doświadczalnie. Przyjąłem do wiadomości.

Szkoda czasu, nie będzie.
              Obejrzyj rysunek poniżej.
              Podpowiedź: kąt padania równa się kątowi odbicia.
              To tylko przy założeniu, że operujemy nieskończenie wąskim promieniem - np. lasera (przybliżenie). Powietrze raczej nijak się do tego ma, bo ma swoją objętość (per cząsteczka również) i akurat z Twojego rysunku który załączyłeś (bo nie w przypadku krótszych skosów) wyszłaby utrata energii na "ściśnięcie" słupa wcześniej, niż z "tuby" miałoby to wynikać, co oznaczałoby, że reszta tuby aż do miejsca prześwitu o tym samym Sd w ogóle nie pracuje (nie "zwęża", zatem nie przyspiesza, zatem mogłaby nie być ostrosłupem/stożkiem a prostopadłościanem/rurą).

To tak na logikę.

Ale zakładając, że Sd zachowujemy, ten efekt nie zajdzie, za to zajdzie inny - utrata energii na każdym odbiciu z mechaniki plus interferencja kolidujących ze sobą fal. Dlatego moja teza brzmi: prześwit na zakrętach powinnien mieć nieco większe Sd (abstrachując od wytłumienia), aby zrównoważyć straty energii wynikające z odbić.

Ale jeszcze raz - poprawcie mnie jeśli się mylę .

PS. Dobre te skosy co zrobiłem, czy do kitu? - dziś chcę wysłać dechy zwymiarowane już jako pierwszą przymiarkę dla wykonawcy
              Last edited by krzych.s; 08.06.2013, 15:01.

Skomentuj

Robi się takie manipulacje z narożnikami i nie robi się, zależy od zawodnika. Jeżeli męczą Cię takie detale jak
                prześwit na zakrętach powinnien mieć nieco większe Sd (abstrachując od wytłumienia), aby zrównoważyć straty energii wynikające z odbić
                , to co szkodzi zrobić bez, a ponieważ i tak musisz zachować dostęp do tunelu, później na próbę zainstalować i porównać, czy i jaka wystąpi różnica. Tylko tak pozbędziesz się wątpliwości. Dążenie do rozumowego przewidzenia wszystkiego z góry co do mikrona nie sprawdza się i niepotrzebnie naraża na frustrację. Podstawą nauki nie jest logika ani matematyka. Jest nią eksperyment i gromadzenie wniosków z doświadczenia:).

---------- Post dodany o 16:09 ---------- Poprzedni post o 16:06 ----------

Skosy ujdą, choć pewno niejeden zrobiłby nieco większe.

Skomentuj

Podstawą nauki nie jest logika ani matematyka. Jest nią eksperyment i gromadzenie wniosków z doświadczenia.
                  Podstawą wynalazków, ale nie nauki . A pamiętaj, że wynalazki są głownie dziełem przypadku, co niezbyt dobrze mi wróży tym razem ;D. Swoją drogą, nie spotkałem niczego jeszcze w fizyce klasycznej co nie byłoby logiczne .

Ok, czyli rozumiem, że tym samym przychylasz się do rozmiarów skosów. Jeśli nie to będę później na Tobie psy wieszał, bo większe będą wymagały przesunięcia piszczałki, a to już nie będzie wtedy wykonalne .

Idę rysować, tym razem na płaszczyżnie .

[edit dla edita]

Skosy ujdą, choć pewno niejeden zrobiłby nieco większe.
                  Tzn. robić większe czy nie, później większe odpadają. No chyba, że zasłaniające piszczałkę w całości i rzeźbione od drugiej strony - nie wiem ile będzie jej magnes wystawał, ale na pewno centymetr...

[edit]

Dokładnie centymetr. A objąć jej się skosem nie da, bo musiałaby być wyżej. Robić większe i przesuwać piszczałkę do środka wnęki?

---------- Post dodany o 16:25 ---------- Poprzedni post o 16:13 ----------

niepotrzebnie naraża na frustrację
                  Sfrustrowany to ja będę jak zrobię coś, czego się poprawić nie będzie dało, dlatego wypytuję zanim zrobię :)

Skomentuj

Skoro potem już się nie da, proponuję zrobić rozmiaru mniej więcej jak na rysunku od Pogromcy.

Podstawą wynalazków, ale nie nauki
                    Powtórzę, podstawą nauki.
                    Zgodnie z tym, co przedstawiasz, zbędna jest np. fizyka doświadczalna i wymóg potwierdzania teoretycznych koncepcji: wystarczą logika z matematyką i gotowe. Tak nie jest.
                    Pozostanę przy swoim zdaniu.
                    BTW: wyżej zgłosiłeś o skosach nie tezę, a hipotezę czyli przypuszczenie, czyli osąd wymagający weryfikacji. Teza to poważniejszy kaliber, mianowicie jest już przyjętym twierdzeniem. Kłócić się nie ma o co, ale słowa posiadają swoje ściśle zdefiniowane znaczenie i zakres.

Skomentuj

BTW: wyżej zgłosiłeś o skosach nie tezę, a hipotezę czyli przypuszczenie, czyli osąd wymagający weryfikacji. Teza to poważniejszy kaliber, mianowicie jest już przyjętym twierdzeniem. Kłócić się nie ma o co, ale słowa posiadają swoje ściśle zdefiniowane znaczenie i zakres.
                      Dlatego też stwierdziłem tezę, bo opartą na stwierdzonych zjawiskach fizycznych, a nie na "przypuszczeniach". Wzorów nie podam, bo leser jestem ani chciałbym coś takiego opracowywać, ani pamiętam jak, ani też interesuje mnie jakoś mocno ilościowo to zjawisko. Jedno jest pewne, dołożenie gąbki na skosach na pewno zwiększa siłę tegoż zjawiska i nie da rady analizować zakrętów w sposób tak prosty jak podałeś poprzednio (odbicie). Za przyjemnie by było.

Powtórzę, podstawą nauki.
                      Się nie zgadzam. Fizyka doświadczalna to nie dziedzina nauki, a katedra na uczelni :P. Dziedziną jest fizyka. Można ją dzielić na klasyczną, kwantową czy inaczej pod względem rodzju gromadzonej wiedzy, ale nie na to czy jedni "wymyślają" a inni "sprawdzają". To tylko podział pracy. Nauka nijak ma się do pracy. Zresztą, zajrzyj do wikipedii ("sposób uprawiania fizyki")

Ale to już jak kto lubi klasyfikować. Ja zwykłem używać klasyfikacji logicznych. W dzisiejszym świecie jednakże to nie jest najpopularniesze .

Nevermind, proponuję na tym zakończyć temat :)

Skoro potem już się nie da, proponuję zrobić rozmiaru mniej więcej jak na rysunku od Pogromcy.
                      Będzie kłopot zatem, bo nie wiem jak to ugryźć. Piszczałka będzie musiała być na samym szczycie prawie :/.

Skomentuj

nie wiem jak to ugryźć
                        Walnij grubszy front, by się tweeter schował na płasko od tyłu i załatwione.
                        Jak kończymy wątek o nauce, to kończymy, lecz bez względu na rodzaj wyznawanej logiki rzeczywistości się nie wymyśla, a poznaje, zaś wnioski z tego poznania weryfikuje. Howgh.

Skomentuj

Walnij grubszy front, by się tweeter schował na płasko od tyłu i załatwione.
                          Tak wymyśliłem na chwilę obecną:

skos2.png

Przy czym piszczałka jest wysoko. Za to bliżej środka w poziomie, czyli wszystkie odległości od brzegów różne, ale nie na trójkącie prostokątnym, na rozwartym.

Ściany przedniej podwójnej raczej nie chcę, i tak już litraż wielki, a płyty pójdzie sporo.

Teraz jest lepiej czy za dużo? A - i kąt - 45 czy "rozbijać o ścianki" innym?

Jak kończymy wątek o nauce, to kończymy, lecz bez względu na rodzaj wyznawanej logiki rzeczywistości się nie wymyśla, a poznaje, zaś wnioski z tego poznania weryfikuje. Howgh.
                          :thumbup:

Skomentuj

skos3.png

Dopiero zmiana skosu na 34 stopnie daje Sd dobre

Skomentuj

Tak to wygląda w całości

skos4.png

Skomentuj

A tu jeszcze z poprawionym dolnym skosem - wszystkie teraz pseudo-docelowo. Jak Wam się to widzi?

skos5.png

Obecnie założenie dla niskotonowego jest mocowanie "wewnątrz" w całości. Zakładam, że montowanie na zewnątrz byłoby lepsze (mniejsza przeszkoda w tunelu) - bawić się w to? (wtedy oryginalny korek na kołnierzu głośnika będzie niewykorzystany, będzie trzeba uszczelnić blachę kołnierza, zamaskować przód głośnika i tym podobne kwiatki)

Skomentuj

Rozumiem, że tu jest dobrze?

skos6.png

Skomentuj

Ja dla mnie skosiki będą dobre, jakie pokazałeś. A montaż głośnika od wewnątrz istotnie wygląda na najdogodniejszy, jeżeli mocowanie go od wewnątrz nie sprawi kłopotu (musi być jak sięgnąć do śrub mocujących), nie ma co się zastanawiać i komplikować sobie sprawy.
                                    Projekt mi się podoba i coraz bardziej ciekawi, co z tego ostatecznie wyjdzie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Kolego krzych.s - edytujemy poty :)
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                        Nie na temat...
                                        Kolego krzych.s - edytujemy poty :)
                                        Nie na temat...
                                        Kolego Hermes, dziękuję, nie urodziłem się dziś :). To forum ma niestety wady: 1. edycja posta powyżej 30 minut zabroniona, 2. cookie nie działa zawsze jak trzeba, czasem przeglądarka nawet krzyczy "leave page" itp., 3. dodanie nowego posta pod postem skleja posty w jeden... ale tylko gdy nie ma obrazków (właśnie się o tym dowiedziałem z powyższych postów), i kilka innych - gdyby nie to, nie uświadczyłbyś ode mnie posta pod postem :). (patrz XDA jeśli chcesz - to chyba jedyne formu gdzie aktywnie się udzielam... czasem)

jeżeli mocowanie go od wewnątrz nie sprawi kłopotu (musi być jak sięgnąć do śrub mocujących)
                                        Zero problemu. Przednia ścianka może być zdejmowalna - przynajmniej na początku. Zresztą nie planuję robić "pięknej" kolumny, a dobrą, co powoduje, że nie będę niczego fornirował, "zaklejał", "znikał" itp, a to oznacza widoczne confirmaty, które mi osobiście przeszkadzać nie będą, zatem rozbieralność wysoka, a po zakończeniu eksperymentów dodatkowo klej.

Projekt mi się podoba i coraz bardziej ciekawi, co z tego ostatecznie wyjdzie.
                                        Też jestem ciekaw czy się narobiłem bez sensu czy z sensem :). Jak to pokona BR (wszystko jedno która z dwóch) to będę cały szczęśliwy :). A jak nie to będę wszystkim wybijał tunele z głów .

Skomentuj

Że akurat jeden tunel nie zadziała (wątpię, musi działać) nie znaczy, że żaden nie działa. Na przykład, daleko nie szukając, ten u Hermesa działa :). Są świadkowie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X