Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokopasmowy bass reflex 12 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
    ogólnie szerokopasmówka nawet duza w br nie jest ciekawym rozwiazaniem,Lepszy byłby horn albo open baffle ale do tego potrzeba sporo miejsca.
    Ja na twoim miejscu zrobił bym zamkniente pudła bardzo mocno wytłumione litraż około 60l:)
    Właśnie po tych ostatnich doświadczeniach dokładnie nad zamkniętą się zastanawiałem ale 80 litrów (być może docelowo ze skośną przednia ścianką, czyli zmniejszy się o pół trójkąta). Nie wiem czy mój BR w ogóle gra, czy tylko "dodaje przestrzeni" przenosząc tył przez dziuplę. Muszę jeszcze jutro pokombinować, niestety zamnięcie obudowy będzie niespecjalnie do przetestowania, bo jest już mocno dziurawa (przesuwanie tylnej ścianki, dwa zatkane otwory poprzedniego BR - płyta na płycie przyśrubowana, i jeszcze jeden do zatkania teraz) Ale i tak spróbuję, będzie jak nieszczelna zamknięta więc wezmę poprawkę na jakość.

Np. taka miałaby prawie równo 60 litrów... tylko nie wiem czy efekt nie wyjdzie jak poprzedni - brak niskich: Pochylona.png
    Last edited by krzych.s; 25.05.2013, 22:15.

Skomentuj

Nie rozumiem dlaczego chcesz na siłe wyciagać bas ze starych szerkopasmówek one maja swój charakter i cudowna stereofonie ale nie nadaja sie do reprodukcji basu,
      Jak chcesz duzo basu to zrób sobie 3 way na sabach z 15 calowym basem w ob
      A łaczenie szerkopasmówek i subwoofera to troche głupi pomysł bo pop%!" sobie faze tylko niepotrzebnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
        Nie rozumiem dlaczego chcesz na siłe wyciagać bas ze starych szerkopasmówek one maja swój charakter i cudowna stereofonie ale nie nadaja sie do reprodukcji basu,
        Jak chcesz duzo basu to zrób sobie 3 way na sabach z 15 calowym basem w ob
        A łaczenie szerkopasmówek i subwoofera to troche głupi pomysł bo pop%!" sobie faze tylko niepotrzebnie
        Bo lubię bas . Z newsów: popierdziałem trochę na zamkniętej 80 litrów - efekt jest akceptowalny, ale bardziej płasko. Być może bardziej dynamicznie i trochę wyżej niż w większym litrażu. Jutro jeszcze sprawdzę większy zamknięty. Ale najciekawsze w tym wszystkim jest to, że moja kobieta jak usłyszała zamkniętą obudowę, po kilku sekundach stwierdziła "o! teraz jest lepiej!" :). Nie do końca mogę to potwierdzić, bo tym razem było sporo ciszej, a wiadomo, ciszej - lepiej, ale jutro sprawdzę głośniej, a fakt faktem, jest brak niepotrzebnych dudnień BR. Być może zabawa z BR nie jest taka fajna jak mi się wydawało .

Koniec końców wyjdzie chyba na to, że na BR mnie nie stać (bo już mi nerwy puszczają ) i będzie kompakt, hue hue.

PS. Znacie może jakąś metodę skuteczną dobrania litrażu zamkniętej bez pomiarów TS? Tj. na słuch, aczkolwiek jakieś sprytne rady może macie? Mój plan = generator i pomiar głośności co 5 Hz (uchem albo mikrofonem, jeszcze zobaczę) żeby ustalić rezonans.

---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post o 00:36 ----------

And the winner is.... ZAMKNIĘTA 60 L.

Powód: BR dudni, przyjemniej się słucha zamkniętej. Przy zamkniętej pojemność powyżej 60L niewiele zmienia. Być może cośtam, ale trudno, skoro ma być szybki nieniski bas, wolę aby zajmowały mniej niż były 2% bardziej sprawne.

Będzie dokładnie tak jak powiedziałeś, "pincet kilo" wytłumienia, 60 l i może skośne ścianki również. Projekt przed wysłaniem do pocięcia pojawi się tutaj. Złote proporcje jeśli się uda, zachowam.

Skomentuj

Wygłusz ta zamknienta filcem wełnianym + gruba warstwa wełny owczej to zagra jeszcze dynamiczniej nie dziwie sie ze Żonie bardziej podobał sie clozet jest po prostu dynamiczniejszy i ma o wiele lepsze sq niz otwarta skrzynia.

Skomentuj

Yes sir! :). Jestem wam dłużny

Skomentuj

Czy pochylenie przedniej ścianki 10 stopni wystarczy zamiast "złotych proporcji" jako zapobieżenie fali stojącej? Bo szczerze mówiąc, chyba wymiary byłyby bardziej kuszące niż szeroka a płytka buda.

skos.png

Wprawdzie jeszcze nie wiem czy pochylać, bo nie wiem jak jakościowo to wyjdzie u gościa który to robi, ale chciałbym mieć ew. możliwość.

Z drugiej strony czy przy wielkim wytłumieniu (ścianki grubo na kilka cm, a środek jeszcze luzem np. gąbka stojąca z kilku warstw pozginana lub inne, zależy co dobrego się trafi) jest w ogóle ważny kształt?
              Last edited by krzych.s; 26.05.2013, 19:14.

Skomentuj

Bez skosów i niezbyt "złote" wymiary (licząc na wytłumienie, a wymiary dopasowując do wygody), tak wychodzi:

clozet.png

Jeśli mi powiecie, że może tak zostać, zostawiam. Jeśli nie, powiedcie co można zmienić na lepsze :)

Skomentuj

Ogólnie wyszło w stylu vintage, mnie tam się podobają takie proporcje, jednak umieszczenie głośnika wysokotonowego nie uwzględnia zaleceń ( http://diyaudio.pl/content.php/65 )mówiących o różnych odległościach od górnej i bocznej krawędzi obudowy oraz skąd wiesz, że taka odległość między głośnikami będzie optymalna dla danego podziału częstotliwości. Do tego dochodzi efekt baffle step (podbicie na średnicy przy tej szerokości przedniej ścianki obudowy) będzie już dość istotny. Najprościej to zrozumiesz patrząc na wykres http://sound.westhost.com/bafflestep.htm . Dlatego jeżeli nie zamierzasz robić pomiarów i kompensacji bs, to lepiej zrobić jak najwęższą obudowę ale za to głębszą i wyższą.

Skomentuj

Przy tej szerokości skrzynki BS (-3dB) wypadnie w okolicach 300 Hz
                    f3 = 115 / WB (where WB is the baffle width in meters)
                    Z powyższego przeliczenia dla węższej obudowy f3 wypadłoby odpowiednio wyżej. Takie wąskie konstrukcje zrobiły się modne, bo ułatwiają kompensację BS mniejszym kosztem.
                    Tu obawiam się, że jakąś kompensację i tak należałoby uwzględnić.

Skomentuj

Szkoda marnowac glosnika w obudowie zamknietej. Nawet zrobiona na pale TL obliczona ze wzoru cwiartki zagra bez porownania lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Szkoda marnowac glosnika w obudowie zamknietej. Nawet zrobiona na pale TL obliczona ze wzoru cwiartki zagra bez porownania lepiej.
                        Tylko czy druga połowa zaakceptuje takie kolosy, tym bardziej, że podobno dźwięk obudowy zamkniętej przypadł jej do gustu.

Skomentuj

Nie musi być całkiem na pałę liczone :).

Bratni serwis diyaudio.com o tym głośniku mówi, że:
                          Modèle : AD12100 M8
                          Type : double cône, suspension petits plis, aimant ferrite
                          Puissance nominale : 25 W
                          Puissance maxi : 40 W
                          Bande passante : 40 – 15 kHz
                          Fréquence de résonance : 36 Hz
                          QMS : 2,763
                          QES : 0,558
                          QTS : 0,464
                          VAS : 193,3 l
                          Mms : 31,6 g
                          Rendement : 93 dB
                          Impédance : 8 Ohms
                          Diamètre bobine : 50 mm
                          Diamètre ferrite : 133 mm
                          Diamètre : 314,5 mm
                          Profondeur du HP : 151,4 mm
                          Ouverture Baffle : 278 mm
                          Volume conseillé : 80 L
                          Entre axe diagonal : 294 m
                          Poids : 3,2 kg l'unité

A na deserek mamy takie (są tu też zawarte parametry T/S):

Skomentuj

Ojej. Teraz to mnie zbiliście z tropu tym baffle step i TL a najbardziej TSami gdzie chyba znów mowa o BR? (nawiasem, te TSy są bardzo podobne do tych co ja znalazłem tyle, ze z dodatkowymi wykresami, obliczeniami itp, co być może mogłoby Wam - bo na pewno nie mi - pomóc w konstrukcji BR czy innej obudowy już niekoniecznie zamkniętej)

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                            umieszczenie głośnika wysokotonowego nie uwzględnia zaleceń ( http://diyaudio.pl/content.php/65 )mówiących o różnych odległościach od górnej i bocznej krawędzi obudowy
                            Fakt, wszystko dlatego, że mało miejsca, ale mogłem jednak zróżnicować te dwie odległości chyba. Celowałęm w środek niskotonowym, ale po tym co przeczytałem obecnie powyżej widzę, że to jeden z większych błędów (baffle step)
                            skąd wiesz, że taka odległość między głośnikami będzie optymalna dla danego podziału częstotliwości
                            Nie wiem, bo nawet nie miałem pojęcia, że jedno na drugie wpływa... Podpowiedz?
                            Do tego dochodzi efekt baffle step (podbicie na średnicy przy tej szerokości przedniej ścianki obudowy) będzie już dość istotny
                            Poczytałem link i z tego co rozumiem (a rozumiem tylko pi razy oko) to w jakiś nieprzyjemny sposób mała przednia ścianka wzmacnia harmoniczne fali co powoduje górki na wykresie i im bardziej centralnie głośnik na małej przedniej ściance leży, tym gorszy efekt?
                            Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                            Tu obawiam się, że jakąś kompensację i tak należałoby uwzględnić.
                            A co zrobić, żeby nie musieć kompensacji robić, wystarczy zdecentralizować głośnik, czy może lepiej przednią ściankę zwyczajnie powiększyć? (i jeśli tak to jaki rozmiar byłby w tym przypadku "bezpieczny"?)
                            TL to jak rozumiem tunelowa? Powiem tak - od kiedy słyszę o TLkach, od wtedy zawsze miałem ochotę na TLkę, ale to wymaga już wiedzy której boję się że nie mam. Jeśli ktoś pomógłby mi zaprojektować takie cudo, zrobiłbym je i był zadowolony zapewne bardziej niż z BR.
                            Tylko czy druga połowa zaakceptuje takie kolosy, tym bardziej, że podobno dźwięk obudowy zamkniętej przypadł jej do gustu.
                            Druga połowa to raczej informacyjnie-przyjacielsko mi doradza, niespecjalnie jest nastawiona na odbiór. Myślę, że będzie zadowolona przede wszystkim z tego, że już skończyłem prace nad głośnikami i nie ma bajzlu w domu, heheh . Ale tak poważnie, to mi też trochę czasu zajmuje, szukanie wiedzy, testy itp, zatem im bardziej trafioną kolumnę zrobię tym bardziej zapewniam sobie i jej spokój na przyszłość, bo nic nie trzeba będzie przerabiać :).

Dobra, reasumując:
                            - obecna zamknięta jest zła - baffle step + przesunięcie piszczałki + zastanowienie się nad podziałem częstotliwości ( + być może "wyprzedzenie" niskotonowego, bo o tym w ogóle nie myślałem - czyli piszczałka dalej w głąb za niskotonowym - obecnie jest odwrotnie)
                            - propozycja TL, ale ja nie mam pojęcia nawet jak się za to zabrać, choć technicznie mogę wykonać. Pytanie tylko, czy bez "rzeźbienia", w sensie, im bardziej maszyny są w stanie tai tunel wyciąć tym lepiej, bo ręcznie wyrzynarką warstwa po warstwie tak jak to widziałem inni robili sklejając później w tunel w moim przypadku raczej odpada, bo chyba ten głośnik nie jest aż tyle wart...? (no chyba, że jest a ja nie jestem tego świadom) - ach - i jeszcze rozmiar - o jaki "rząd wielkości" chodzi? Bo jeśli 120 l, ok, jeśli 150, jakoś przeboleję, ale więcej to już chyba będzie nieprzyjemnie :)
                            - Czy te TS'y i wykresy panom coś podpowiadają? Może wrócić do BR lub wykorzystać jakkolwiek inaczej (powiększenie zamkniętej, tunel, cokolwiek)

Podpowiedzcie :)

---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post o 18:21 ----------

Tak sobie patrzę na ten obrazek:

http://www.diyaudio.com/forums/attac...monitor-12.jpg

i się tak zastanawiam... czy to nie dokładnie to co ja chciałem zrobić na początku tylko 83 litry? (czyli coś pomiędzy tym co zrobiłem, a tym co mi doradzał ktoś inny i był brak basu)

Wcześniej byłem na tej stronie po TS'y ale nie miałem konta i nie widziałem fotek. Teraz znów chodzi mi po głowie BR po przeczytaniu kilku artykułów nt. TL/BR/OZ/MB

Panowie, zróbcie coś, żebym nie miał już wątpliwości, bo to cholernie męczące, a testów wszystkiego i tak nie zrobię, za mało materiału testowego i czasu (i narzędzi)

---------- Post dodany 31.05.2013 o 01:20 ---------- Poprzedni post 30.05.2013 o 21:23 ----------

Wróciłem chwilowo testową budą do 120 litrów z moim niechybnie za nisko nastrojonym BR na 37 Hz i znów wyszło, że niskie są. Jeśli to co Pogromca Mitów w swoim wątku pisał pokrywa się z rzeczywistością, czyli TL schodzi niżej niż BR to być może jest to bardzo dobry pomysł, bo mimo, że niżej nie potrzebuję to rozumiem, że to co przy BR jest minimum i ma -3 db w TLce powinno być powyżej minimum i mieć 0 db?

Zastanawia mnie tylko nadal jedna kwestia przy obecnym BR - jak ja mam sprawdzić czy on właściwie w ogóle gra jak trzeba a nie obudowa? "Na ucho" gdy testuję różnymi częstotliwościami z generatora wydaje się, że największe ciśnienie z przyłożonym uchem do rury generują właśnie częstotliwości w okolicy 40-50 Hz, ale nie wiem czy "siła" jego grania ma być tak niewielka jak jest obecnie, czy powinien grać bardziej. Jeśli uszczelnienie spowoduje (a pudło jest już nieco podziurawione) lepszą efektywność BR to ma to spory sens. Zupełnie swoją drogą nadal zastanawiam się nad efektem znikania basu wraz z oddalaniem się od kolumny na więcej niż metr, znika stopniowo w dużym pomieszczeniu - to normalne jest? (swoją drogą gdy stanę za kolumną, bas słychać o wiele lepiej niż przed kolumną - to już normalne raczej nie jest chyba?)

Jutro jeszcze zrobię eksperyment "mocowy" (30-50, bo dziś za późno, na zamkniętej 120 i BR 120 tak, żeby dało się jakkolwiek porównać ilość basu. Niestety nie mając dwóch bud testowych nie mogę zrobić testu z równolegle działającymi, a to sporo utrudnia ocenę.

Zakładając, że zrobiłbym 120 litrów pionowo, tunel mógłby być dość długi, ale czy wystarczająco szeroki? (dwie przegrody, najpierw w dół, później w górę i z powrotem na dół a wylot pod spodem z przodu?)

Jak coś nie wyjdzie z innym rodzajem niż zamknięte, zawsze można wrócić do zamkniętych - cena samych płyt nie jest jakaś kosmiczna, poniżej 200 zł za materiał na sporo więcej niż dwie kolumny.

Skomentuj

Wróciłem chwilowo testową budą do 120 litrów z moim niechybnie za nisko nastrojonym BR na 37 Hz i znów wyszło, że niskie są.
                              No może są basy w tym 80-litrowym BR, ale bez pomiaru nie wiadomo, jak właściwie niskie są. Z symulacji wynika, że poniżej 50-60 Hz krzywa stromo leci w dół... W TL odpowiednio wytłumiając może sięgnie 40 Hz, ale tu byłaby krowa paskudnie wielka... raczej ponad te podane graniczne 150 litrów. Z tymi głośnikami wybór między BR a OZ.

---------- Post dodany o 02:18 ---------- Poprzedni post o 01:40 ----------

Korekta: 120 litrowym.
                              Last edited by Comandante W; 31.05.2013, 00:47.

Skomentuj

Przy obudowie TL zyskasz pasmo z lagodnym opadaniem czestotliwosci, co lepiej wspolgra z podbiciem pomieszczenia ( room gain ). Dodatkowo bedziesz mial wieksza wytrzymalosc mocowa w pasmie akustycznym w porowaniu do obudowy zamknietej. Generalnie obudowa zamknieta dla takich glosnikow to kibel, bo basu po prostu z tego nie bedzie, ile glosnik moze teoretycznie oddac. Gdybys to wspomagal jakim subwooferem to spoko. Do obudowy zamknietej trzeba miec naprawde odpowiedni glosnik, zeby to zagralo z pelnym potencjalem zamknietej paczki.

Jest tu takie pomieszanie parametrow, ze sam juz nie wiem, ktorych sie trzymac.

Skomentuj

Parametry prawdopodobnie właściwe będą jak na grafice z diyaudio.com na dole po lewej: pasowałoby to do stwierdzanego przez KrzychaS działania w BR 120 litrów z podanymi wymiarami rurki: stwierdził obecność zadowalającego basu i symulacja to potwierdza.
                                  Czy na pewno LT będzie odczuwalnie lepsze, nie wiem. Ale mi na szybkiego wyszło, że jednak w 120 litrach mocno gorzej niż w BR nie byłoby (S1=1040cm2, S1=60cm2, L=200cm). Czy dostatecznie lepiej, nie moja decyzja.
                                  Szybkie porównanie BR i LT w 120 litrach dla podanego 1W wyszło tak (LT nieco niżej po dodaniu wytłumienia w tunelu). Uwaga: symulacja LT wygląda paskudnie, bo hornresp nie uwzględnia wytłumienia, strat i różnych takich.

Pozostało rozrysować skrzynkę 120 litrów z tunelem, zbudować i zacząć maraton wytłumienie-pomiar-odsłuch. Jeżeli zmierzyć nie będzie jak, poczciwy BR łatwiej zmajstrować, a w symulacji przepaści nie widać.

---------- Post dodany o 10:01 ---------- Poprzedni post o 08:50 ----------

Znowu korekta :(
                                  S2=260cm2 czyli wylot tunelu, ciutkę wiecej niz pół Sd - bez znaczenia.

Skomentuj

Z tymi głośnikami wybór między BR a OZ.
                                    Zamknięta jest jakby nieco pomyłką. Być może 80 litrów zamknięta zagra ok (albo 60 litrów w całości zagąbczona/zawełniona) - właściwie to nie być może, a na pewno - niestety to będzie tylko ok, żadnej rewelacji - tak na słuch. Bas jest, ale nie jest taki jak przy 120 litrach BR, gdzie bas jest zwyczajnie wreszcie odczuwalny. Przy zamkniętej jest słyszalny i też nieco dolna granica jest wyżej niż w BR. Dopiero około 50-60 Hz zaczyna być odczuwalne, ale zaraz później przy 80-90Hz znika, więc zakres naprawdę nie poraża. W 120 litrach BR naprawdę schodzi do 40 Hz - już milion osób mi powiedziało, że to niemożliwe, że ten głośnik tak nisko nie potrafi, że zajadę głośnik, bo zamiast grać tylko wiatr robi itp., ale ja naprawdę słuch mam i naprawdę do 40 schodzi - sprawdzałem już na milion sposobów, generatory na PC, muzyka drum n bass, testowe kawałki do subwoofera itp, a dodatkowo analiza spektrum na androidzie (jeden mikrofon) i HOLMImpulse (drugi mikrofon). Wyniki z HOLMImpolse niestety trzeba traktować z przymrużeniem oka, bo mikrofon albo za kiepski, albo ja nie wiem jak to mierzyć, ale każdy z wyników które będą załączone poniżej jest _powtarzalny_, zatem prawdziwy chociaż mimo, że niewymierny, ale dają się wykresy porównywać.

Jest tu takie pomieszanie parametrow, ze sam juz nie wiem, ktorych sie trzymac.
                                    Comandante prawdopodobnie podał takie, jakie są w rzeczywistości dla 8 omówki, a z moich doświadczeń wynika, że czteroomówka różni się tyle co nic, albo ja głuchy jestem.

Parametry prawdopodobnie właściwe będą jak na grafice z diyaudio.com na dole po lewej: pasowałoby to do stwierdzanego przez KrzychaS działania w BR 120 litrów z podanymi wymiarami rurki: stwierdził obecność zadowalającego basu i symulacja to potwierdza.
                                    Potwierdzam i ja drugi raz. Dziś testy były ponownie na 120 litrach BR - ładuje basem, że aż miło. Powiem więcej - jak tak dłużej posłuchałem to ładuje basem czasem nawet za bardzo! (co nie oznacza, że to źle, bo mam korekcję bass na max, więc to nie problem zdjąć, a zdejmując schodzę tylko jeden schodek na skali i jest rewelacja, znaczy się trafione w samo sedno).

Dzięki za wyliczenia BR vs TL (LT), ale chyba policzyłeś źle dla BR - mój ma średnicę (!) 10,5 cm oraz długość 15,5 cm czyli pole ma 86,59 cm2, w Twoich wyliczeniach jest 33 cm2 nie wiem czemu. Nie mam pojęcia jakie ma strojenie mo BR bo jak już wspomniałem, każdy program podaje inaczej, ale użyłęm WinISD Alpha jako najbardziej prawdomównego... być może niesłusznie.

Dobra, a teraz najdziwniejsze dziwy - czyli głupie pomiary z użyciem HOLMImpulse i mikrofonu laptopowego (hehe) - sprawdzałem mikrofony Shure (dwa) i dają ten sam efekt, więc albo Shure jest do bani, albo ten laptopowy taki dobry. Ponieważ oba Shure "przytykałem" do wtyczki, bo nie mam kabla odpowiedniego, uznałem, że lepiej będzie postawić laptopa przed kolumną niż celować mikrofonem który nie łączy i za każdym razem inaczej, bo wtedy porównanie byłoby trudniejsze.

Efekty są jak dla mnie dziwne. Może będziecie umieli to wyjaśnić, albo potwierdzić, że mogę sobie te pomiary wsadzić (tzn. ja to wiem, ale miałem nadzieję, że choć w celach porównawczych coś dadzą). Powyżej 2kHz ignorujcie, przyciszałem czasem żeby mi w uszach nie piszczało

123lbr37.png
                                    Czerwony - BR 120 litrów z odetkaną dziuplą. Zielony - z zatkaną.
                                    123lbr37bg.png
                                    To co u góry + niebieski - brak gąbki, ale tu mogła być pomyłka, bo się pospieszyłem i nie sprawdziłem pomiaru kilka razy, a nie zależało mi na "bezgąbczastej" wersji
                                    123lbr37far.png
                                    Pomiary wykonane z daleka (2 metry, dwa i pół - sporo większa głośność - ok 15%, a przy głośniku nie da się głośniej niż na pierwszym ząbku skali, bo od razu przester jest) - czerwony - br 120 zatkany, zielony - odetkany
                                    123lbr37zgl.png
                                    Niebieski jak zwykle BR 120, czerwony - OZ 80 litrów, zielony - OZ 120 litrów
                                    bothfar.png
                                    Dla zabawy - porównanie mojej starej kolumhy na tonsilach (dwie ósemki, trzy drogi, zwrotnica "kupna" JANBO - nie ja robiłem) z testówką na Philipsie... nieszczelną i zrobioną trochę na pałę . Pomiar z 2-2,5m

Na dwóch wykresach mam rozstrzał między OZ 120 litrów - prawdopodobnie gąbka, w jednym z tych pomiarów jej brakło, albo czegoś niedokręciłem - powinno być tak jak przy 80 litrach OZ (zdaje się, że nawet było, bo mierzyłem kilkakrotnie ale nie wszystko na screeny rzucałem) [edit] - nie, to nie gąbka, to raczej wygląda jakbym nie zatkał BR... nie wiem, zignorujcie ten pomiar na zielono z dużą stromizną tam gdzie jest 80 OZ

Dobra - pytanie - co dalej?

Pomożecie przy 120 litrach (na wysokość robione, pewnie ze 120 cm tak, żeby za dużo podłogi nie zajmować) żeby dało się zrobić tunel, a jak nie wyjdzie to BR? W sensie, pojęcia nie mam jak zaprojektować tunel, więc wolałbym żeby ktoś z Was to narysował przynajmniej zgrubnie, a ja już strzelę techniczny i dam do zatwierdzenia Wam :).

Hehe, przypomniał mi się Twój post z początku:
                                    Jeżeli zaś chodziło tylko o zgłoszenie sprawy dla uzyskania pochwały, to OK: udzielam zawodnikowi pochwały. Brodząc w ciemności nie można było lepiej.
                                    Zaczynam mieć wrażenie, że zasłużyłem na pochwałę
                                    Last edited by krzych.s; 31.05.2013, 23:13.

Skomentuj

If you want to run the AD12100/m8 alone and want the most bass out of it (and you don't want an extreme big cabinet) you would have to put it in a 80 liter ported cabinet tuned to 37hz. Then, in addition we add a 12db/oct highpass to the AD12100/M8. The high-pass will be C= 1000uf and L=22mh (approx 1,5ohm). The highpass wil give a broad bump between 45-65hz
                                      Hahahahah! Przysięgam, nie widziałem tego wcześniej . Później nawet dopisałem w tym wątku pytanie i nadal tego nie widziałem!!! Teraz to wygrzebałem . 37 Hz, co do Hertza!!! LOL! A żeby było śmiesznie, moja długość wyszła nieco przypadkiem, bo celowałem w 35 . Filtr u mnie raczej nie przejdzie, bo chcę jak najwięcej pasma (i chyba nie rozumiem - highpass? górnoprzepustowy? Jak to? Co to niby pomoże basowi...? Obetnie poniżej 35? - jeśli tak to może zrobić, bo myślałem, że miał na myśli dolnoprzepustowy żeby odciążyć głośnik od wyższych częstotliwośći...), a obudowy do 80 też chyba nie zmniejszę nawet, jeśli miałby być BR, bo jakoś mniej basu jest .

Dawajcie tą TL - jeśli będę miał tyle szczęścia co z BR to będzie najlepsza kolumna jaką widziałem

Skomentuj

Tak, z tym BR coś grubo nie tak. Wstawiam wersję skorygowaną:

---------- Post dodany o 05:20 ---------- Poprzedni post o 03:43 ----------

Nie znam grubości materiału, jakiego użyjesz i jak wolisz pozawijać kanał linii, gdzie umieścić wylot itp itd.
                                        Ogólnie, przyjmij koncepcyjnie ostrosłup ścięty o polu podstawy równym 2xSd głośnika o wysokości 200 cm i polu płaszczyzny go wieńczącej równym 0,5xSd. Odpowiada to projektowanemu tunelowi: zamknięty jego początek ma 1040 cm2, otwarty 260 cm2.
                                        Można skrócić wyliczoną długość o powiedzmy, 5-10% uwzględniając obniżający strojenie wpływ wytłumienia, ale to trudna sprawa przewidzieć to celnie z góry, chyba że robi się wpierw obudowę testową lub już dobrze opracowany projekt.
                                        Ten twór należy stosownie w projekcie pozaginać uwzględniając grubość materiału. Można projektować stosownym softem, można na papierze. Należy uwzględnić konieczność tymczasowego dostępu do tunelu na etapie dopasowywania wytłumienia. O tym, jak i czym wytłumiać, co i jak korygować itp. jest sporo w wątkach o konstrukcjach z LT: nie jest to takie jasne, proste i oczywiste w rodzaju weźmiesz tego a tego dokładnie tyle, włożysz tu tak a tak i będzie bosko.

---------- Post dodany o 06:38 ---------- Poprzedni post o 05:20 ----------

Wariantów może być wiele, na przykład taka LT z offsetem 50 cm mogłaby wyglądać jakoś tak:

Ale jak to zagra, na ile zgodnie z symulacją, czort znajet.

Skomentuj

Tak, z tym BR coś grubo nie tak. Wstawiam wersję skorygowaną:

---------- Post dodany o 05:20 ---------- Poprzedni post o 03:43 ----------

Nie znam grubości materiału, jakiego użyjesz i jak wolisz pozawijać kanał linii, gdzie umieścić wylot itp itd.
                                          Ogólnie, przyjmij koncepcyjnie ostrosłup ścięty o polu podstawy równym 2xSd głośnika o wysokości 200 cm i polu płaszczyzny go wieńczącej równym 0,5xSd. Odpowiada to projektowanemu tunelowi: zamknięty jego początek ma 1040 cm2, otwarty 260 cm2.
                                          Można skrócić wyliczoną długość o powiedzmy, 5-10% uwzględniając obniżający strojenie wpływ wytłumienia, ale to trudna sprawa przewidzieć to celnie z góry, chyba że robi się wpierw obudowę testową lub już dobrze opracowany projekt.
                                          Ten twór należy stosownie w projekcie pozaginać uwzględniając grubość materiału. Można projektować stosownym softem, można na papierze. Należy uwzględnić konieczność tymczasowego dostępu do tunelu na etapie dopasowywania wytłumienia. O tym, jak i czym wytłumiać, co i jak korygować itp. jest sporo w wątkach o konstrukcjach z LT: nie jest to takie jasne, proste i oczywiste w rodzaju weźmiesz tego a tego dokładnie tyle, włożysz tu tak a tak i będzie bosko.

---------- Post dodany o 06:38 ---------- Poprzedni post o 05:20 ----------

Wariantów może być wiele, na przykład taka LT z offsetem 50 cm mogłaby wyglądać jakoś tak:

Ale jak to zagra, na ile zgodnie z symulacją, czort znajet.
                                          Ci powiem, że trafiłeś wymiarami właściwie w to, co zamierzałem zrobić - jak dla mnie bomba. Materiał - będzie wiór 18mm. Zobaczę jeszcze czy mam grubsze wióry do dyspozycji, ale i tak się zastanawiam czy 18mm nie wystarczy, bo to i tak już waży dużo. Długości skracał nie będę - to jest i tak wystarczająco "niepewna" konstrukcja, żeby jeszcze robić sobie problemy za krótkim tunelem. Wystarczy mi, że będę musiał sto pięćdziesiąt razy go rozbierać i wytłumiać raz tak, a raz inaczej.

Ok, to ja sobie strzelę wieczorkiem rysunek techniczny i zaprezentuję jutro z rana (w nocy).

Tymczasem spieszę poinformować, że: 123 litry z BR 37 Hz oraz już zamontowaną piszczałką (ponoć jedwabna - AD 11600 T8, też Filips - na filtrze C 2,2uF) roznoszą mi mój pokój w drobny mak . To czego nigdy się nie spodziewałem, czyli zdjęty bas o jeden ząbek daje rezultat jak już wcześniej pisałem rewelacyjny. Właściwie z tym zestawem, subwoofer można sobie wsadzić w kąt - nawet eksplozje, grzmoty i tym podobne zwykle problematyczne rzeczy grają jak w kinie . A tak mnie wszyscy ostrzegali przed tym, że to estradowa szerokopasmówka... . A! I przetestowałem dokładnie ten sam kawałek co Pogromca Mitów - Pendulum "Toxic Shock" - teraz już wiem, że BR gra jak należy. Przykładając ucho do głośnika "tracę" basy, przykładając do BR, "głuchnę" na inne częstotliwości . Jest nieco "niesprężyście", ale coś za coś. Wolę mieć wolny dół niż nie mieć szybkiego .

PS. A to dopiero jedna kolumna... a co będzie z dwoma?

---------- Post dodany o 21:26 ---------- Poprzedni post o 19:19 ----------

Óna prośba - załączyłbyś plik projektu dla horna? Nie umiem go za dobrze obsługiwać, a może się przydać w trakcie rysowania/projektowania jeśli będę chciał wymiarami rzucać tu i tam.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X