Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokopasmowy bass reflex 12 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
    Nie na temat...
    Kolego Hermes, dziękuję, nie urodziłem się dziś :). To forum ma niestety wady: 1. edycja posta powyżej 30 minut zabroniona, 2. cookie nie działa zawsze jak trzeba, czasem przeglądarka nawet krzyczy "leave page" itp., 3. dodanie nowego posta pod postem skleja posty w jeden... ale tylko gdy nie ma obrazków (właśnie się o tym dowiedziałem z powyższych postów), i kilka innych - gdyby nie to, nie uświadczyłbyś ode mnie posta pod postem :). (patrz XDA jeśli chcesz - to chyba jedyne formu gdzie aktywnie się udzielam... czasem)
    Mam pogratulować wielu postów? Czy czegoś innego (:

Żeby nie spotkać tych problemów, które wyszczególniłeś można napisać jednego dużego posta ze wszystkim co ma zawierać a nie za każdym razem, jak w Twoim wypadku odpowiedź z "nowym obrazkiem" (:
    Moderator oczywiście to sklei. tak tylko sobie pisze...
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
      Że akurat jeden tunel nie zadziała (wątpię, musi działać) nie znaczy, że żaden nie działa. Na przykład, daleko nie szukając, ten u Hermesa działa :). Są świadkowie.
      A jaki ma, taki jak Twoja propozycja, Pogromcy, czy jeszcze iny?

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
      Nie na temat...

Mam pogratulować wielu postów? Czy czegoś innego (:

Żeby nie spotkać tych problemów, które wyszczególniłeś można napisać jednego dużego posta ze wszystkim co ma zawierać a nie za każdym razem, jak w Twoim wypadku odpowiedź z "nowym obrazkiem" (:
      Moderator oczywiście to sklei. tak tylko sobie pisze...
      Nie na temat...
      A nie wiem, to już Twój wybór . A dużego posta nie można, bo non-stop korzystam z pomocy i im szybciej ktokolwiek podpowie, tym mniej obrazków nawklejam, w sensie, część jest zupełnie zbędna/błędna

Skomentuj

A jaki ma
        No co Ty?
        U Hermesa w stopce wpisów takie stoi:
        http://marcinsywala.pl/
        To link... I tam szybką nawigacją lądujesz tu: http://marcinsywala.pl/diy/wpis/ushe...nsmission-line, gdzie wszystko opisane i pofotografowane.
        Wydaje mi się, że właśnie pozbawiłem Cię całej frajdy :).

Skomentuj

No co Ty?
          U Hermesa w stopce wpisów takie stoi:
          http://marcinsywala.pl/
          To link... I tam szybką nawigacją lądujesz tu: http://marcinsywala.pl/diy/wpis/ushe...nsmission-line, gdzie wszystko opisane i pofotografowane.
          Wydaje mi się, że właśnie pozbawiłem Cię całej frajdy :).
          Oj tam, oj tam, zanim zdążyłeś odpowiedzieć, już wszystko obejrzałem Czyli ma coś jak Pogromcy, jeno "rura" a nie "stożek" - znaczy się, że moje będzie lepsze? heheh

Swoją drogą, też kurzo/kotołap (właściwie u niego to chomikołap )

Stopki powinny pozwalać na linki, się nie podświetla, się nie klika, trza kopiować .

Dobra, a na temat - na pierwszy ogień pójdzie Pogromcy. Łatwiejsza w wykonaniu. Zobaczymy z czym ew. będą problemy i do Twojej już dołączę stosowny instruktaż aby ich uniknąć. Muszę jeszcze kupić jakiś zmyślny port na kable, żeby dziurę odpowiednią dopasować. Macie jakieś sugestie może? (w sensie, które są lepsze niż inne )

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
            Stopki powinny pozwalać na linki, się nie podświetla, się nie klika, trza kopiować .
            Ma się to podobno wkrótce zmienić :)
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
              Ma się to podobno wkrótce zmienić
              Z tego co pamiętam, to chyba LuSzTi powiedział, że zobaczą co da się zrobić, ale nie obiecywał niczego więc powstrzymałbym się od takich stwierdzeń.
              A może to był PawełS....nie pamiętam, zresztą nie ważne kto, ważne że ktoś z wyższego kierownictwa :)

Skomentuj

Które brać? Może jakieś inne?

http://www.aphelektra.com/p/pl/690/t...cany+65mm.html
                http://www.aphelektra.com/p/pl/997/t...+6-3+mono.html
                http://www.aphelektra.com/p/pl/4872/...m+zlocony.html

Skomentuj

Według mnie te ostatnie, w pierwsze nie włożysz grubego przewodu i końcówek bananowych, w drugich niepotrzebne są gniazda jack 6,3 mm, a w trzecich możesz włożyć gruby przewód lub bananową końcówkę.

Skomentuj

Jak się nie ma dostatecznie zgrabnych wąskich paluszków, może wygodniejszy prostokątny, oferowany w tym samym miejscu. Kilka złotych droższy, ale poręczniejszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                      Według mnie te ostatnie, w pierwsze nie włożysz grubego przewodu i końcówek bananowych, w drugich niepotrzebne są gniazda jack 6,3 mm, a w trzecich możesz włożyć gruby przewód lub bananową końcówkę.
                      Fakt. Dzięki.

Jak się nie ma dostatecznie zgrabnych wąskich paluszków, może wygodniejszy prostokątny, oferowany w tym samym miejscu. Kilka złotych droższy, ale poręczniejszy.
                      Nie ma się, ale za to prostokąt mi wygląda na "słabszy" fizycznie, tj. jakiś ten kołnierz lichy jest. Biorę okrąglaka, jakoś wytrzymam z paluchami, w końcu nie codziennie podpinam kolumny, a w ogóle to kupie se banany - już czas się ucywilizować

Dzięki chłopaki. Jutro zlecam. Wszystko narysowane w konstrukcji Pogromcy. Pójdzie na pierwszy ogień tak jak mówiłem z kilku powodów:
                      1. Jest prostsza w wykonaniu
                      2. Jest brzydsza, mniej poręczna więc musi być pierwsza, bo gdybym Comandante'ową zrobił pierwszą i zagrałaby lepiej niż BR, nie zrobiłbym Pogromcy :)
                      3. Pogromca twierdzi, że większy wylot = większy bas, więc zakładam, że jeśli jego "ćwiartka" nie zagra lepiej niż BR, nie będzie sensu robić drugiej (chyba że się mylę Comandante?)

Oczywiście na razie będzie tylko jedna zrobiona porównawczo (chwilowo z BR). Foty porobię i tak, bo sam ciekaw jestem czy wygląd z confirmatami na wierzchu będzie do zaakceptowania (liczę na to, bo nie mam gdzie ani ochoty fornirować). Samo "robienie" zajmie pewnie jeden dzień, ale zanim to przywiozę, minie chwila. Być może w przyszły weekend się uda (szczególnie, że rodzicielka kupiłą sobie samochód i chętnie przetestuję jak toto jeździ, heheh).

Skomentuj

To zależy, co określa "większy". Unikam ogólnych wskazań w oderwaniu od konkretnych detali czyli każdorazowego kontekstu, ale dłuższy tunel daje głębsze zejście, a większy otwór czy też Sd tunelu w zasadzie nieco lepsze dopasowanie impedancji akustycznej na wylocie, a więc "ilość" basu i mniejsze zafalowania odpowiedzi. Wersja PM jest krótsza od mojej wersji, czy różnica istotniej da się odczuć odsłuchowo i która wersja bardziej przypasuje, zobaczymy. Sądzę, że obie wersje wykażą pewne swoiste zalety i słabości, zadecyduje dopiero ocena końcowego użytkownika.

Skomentuj

Ok, to chyba zrobię obie tak czy siak (o ile BR nie zmiecie pierwszej całkowicie, w co wątpię)

---------- Post dodany 11.06.2013 o 21:48 ---------- Poprzedni post 10.06.2013 o 23:27 ----------

Hyh, mój wykonawca ma kupe klienta i najwcześniej na piątek w przyszłym tygodniu zrobi :). To czekamy :)

---------- Post dodany o 22:37 ---------- Poprzedni post o 21:48 ----------

W tym czasie opracuję w szczegółach drugi model. Potrwa to kilka dni, więc będę teraz chwilę milczał.

Skomentuj

Drugi model się ociąga, bo ni z gruchy ni z pietruchy w kolejkę zdarzeń wskoczyło... Galaxy S4 . Ale co się odwlecze... Wykonawca obiecał w piątek. Dobrze znający go twierdzą, że i tak nie zdąży, więc czas mam.

Skomentuj

Ok, trochę to trwało, ale buda Pogromcy już jest. Oczywiście z błędami (mówiłem, że wykonawca ma z tym często problemy), ale są skorygowane, ucierpiał tylko wygląd. Poza tym, muszę powiększyć dziuplę na piszczałkę, bo zamiast 80mm mam 78,5mm co definitywnie blokuje możliwość włożenia piszczałki w dziuplę.

Jutro zakładam że skończę montaż wraz z gąbką po wizycie w Castoramie.

Skomentuj

Napięcie rośnie, widownia gryzie pazury :).

Skomentuj

Zrobione. Bez wytłumienia na razie, bo jak się okazało, błędów jest więcej. Wewnętrzna ściana "grodziowa" (pionowa) tworząca tunel jest pod złym kątem - miało być 260/190 mm od bocznych ścianek a jest 230/220 czy jakoś tak. Skutek jest taki, że szersza część ostrosłupa jest o 3 cm za wąska, a węższa o 3 cm za szeroka, co powoduje moim zdaniem, że fragment (ale jak duży?) tunelu jest nieefektywny, bo się zwęża za wolno (ten fragment który jest zawinięciem).

Pytanie: czy poprawienie o te 3 cm istotnie wpłynie na obecność niskich tonów?

Twierdzenie: mój klekot z BR strojonym na 37 Hz na razie idzie łeb w łeb z tunelem, a właściwie wrażenie jest takie, że wygrywa. Szczególnie gdy kolumna tunelowa stoi z dala od ściany, BR ładuje prosto w odsłuchującego basem, a tunel w sufit gdzie bas pięknie rozpływa się w nicość. Co więcej, na bardzo niskich częstotliwościach w tunelu widzę delikatne braki w stosunku do BR - niewielkie, ale wygląda, że są - zamierzam się upewnić milion razy zanim to potwierdzę - a mam czas, ale na dzień dzisiejszy Pogromca przegrywa 10:9 z bass reflexem o ile skos ściany nie poprawi czegoś - w co niestety troszkę wątpię, ale jeśli powiecie, że warto popraw2ić - poprawię (osiem dziur pod konfirmaty plus szpachlowanie starych i kupa pomiarów, żeby za pierwszym razem wyszło dobrze). Ogólnie kolumna raczej na 100% nie będzie docelowa, bo została spaprana przez wykonawcę, więc mam pole do zabawy jakby co tyle, że po odsłuchu chwilowo mnie się nie chce, bo nie udało się być lepszym od BR.

Gąbką nie wyklejam również, bo nie docelowa - szkoda gąbki, a środki/soprany nie są jakoś mocno zniekształcone na tyle, żebym to słyszał podczas pierwszych byle testów, zatem wytrzymam do czasu docelowej.

PS. Obecnie komplet BR + TL na tych głośnikach daje całkiem miło, mogę wyrzucić praktycznie stare tonsilowskie 3 drogi.

Skomentuj

Czekaj, bo nic z tego nie rozumiem. Porownujesz niewytlumiona TL do BR? Pokaz jakies zdjecia obudowy bo wlasciwie juz sie pogubilem czego teraz sluchasz.

Skomentuj

Tak to wygląda:

20130702_181835-c3.jpg

Tak, porównuję bez gąbki, bo jest mi jej szkoda na kolumnę "do poprawy" to raz, a dwa, zakładam (powiedz jeśli błednie?), że ilości ("zejścia") basu to nie zmieni.

Skomentuj

Korekta tunelu do projektowych wartości nie zmieni pracy tunelu, nie ma co się z tym szarpać. Za to warto popracować nad wytłumieniem, wytłumiona powinna osiągnąć na zejściu lepszy wynik w porównaniu z BR... z mam nadzieję, czystszym brzmieniem basu. Wersja z dłuższym tunelem w zasadzie może okazać się cichsza, choć nie do końca na pewno, skoro wylot z przodu, za to powinna schodzić niżej... :), może nawet o 20 Hz, ale trudno mi zgadnąć, czy to nie narazi membrany na nadmierne wychyły i czy w związku z tym to lepiej, czy wcale nie.
                                        Lakierowany czy oklejany MDF ma paskudne brzmienie... Gołym, gołym trzeba.

---------- Post dodany o 20:28 ---------- Poprzedni post o 20:26 ----------

No i wytłumienie jednak tak, nieco obniży odpowiedź.

Skomentuj

Korekta tunelu do projektowych wartości nie zmieni pracy tunelu, nie ma co się z tym szarpać.
                                          ACK.

Za to warto popracować nad wytłumieniem, wytłumiona powinna osiągnąć na zejściu lepszy wynik w porównaniu z BR... z mam nadzieję, czystszym brzmieniem basu.
                                          Ok, w takim razie czeka mnie droga przez mękę - "przyczepianie" gąbki tymczasowe. Ale to już jutro w takim razie.

Wersja z dłuższym tunelem w zasadzie może okazać się cichsza, choć nie do końca na pewno, skoro wylot z przodu, za to powinna schodzić niżej... :), może nawet o 20 Hz, ale trudno mi zgadnąć, czy to nie narazi membrany na nadmierne wychyły i czy w związku z tym to lepiej, czy wcale nie.
                                          Za 20 Hz gotów jestem słuchać ciszej (Xmax zaobserwuję doświadczalnie i zaznaczę na wzmaku max voluma )

Lakierowany czy oklejany MDF ma paskudne brzmienie... Gołym, gołym trzeba.
                                          Oj tam, się wyłoży paskudztwem tłumiącym, a przynajmniej z zewnątrz jakoś wygląda bez fornirowania. A poza tym to zwykły paździerz 18mm, więc też nie zabrzmi za dobrze .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X