Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Szerokopasmowy bass reflex 12 cali
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
Wklejam to co mi pokazało: hornr1.pnghornr2.png
Jeszcze jako ciekawostkę załączam to co WinISD prezentuje dla różnych obudów BR na podstawie tych parametrów TS które znalazłem i ja i Comandante. A prezentuję, bo kolega Kaprint miał wątpliwości co do tego, że nie słuchałem Pana moderatora "na wakacjach" z elektrody, gdy doradzał mi BR 60 litrów strojone w okolicach 50 Hz. Pomarańczowy wykres to jego rady. Niestety nawet gdy poinformowałem go, że posiada inną wersję głośnika (HP - high power) z dużo wyższą rezonansową, zdania nie zmienił i nie pomógł dopasować swoich rad do mojego głośnika. Jak na moje oko oraz ucho, bo już słucham na testbudzie i gra rewelacyjnie, jego pomyłka była spora.
el.png
Niebieski jest wprost idealny, ale w pałacu to ja nie mieszkam - nie mam tyle miejsca. Obecnie mam pi razy oko to co na żółtym.
Skomentuj
-
Program sam nic nie robi i tylko wygląda na prosty. Do tego trzeba niekiedy pokombinować z wynikami, by lepiej je zaprezentować. Sam hornresp jest czarno-biały.
Cir (finite exponential horn free space normalized mouth circumference in flare cutoff frequency wavelenghts) zniknie i pojawi się Fta (conical horn mouth flare tangent angle, gdzie widzisz kąt ujemny, bo tunel sie zwęża), gdy skorygujesz w drugim odcinku kształt tunelu z wykładniczego na stożkowy: zamiast na Exp powinno być ustawione na Con.
Znajdziesz swój wynik tu poniżej jako odpowiedź portu, prezentacja wyników dla Constant Directivity. Dostosowałem wartości do użytych przez Ciebie dla 4M, wcześniej użyłem wartości dla M8.
Po podaniu 1W mocy hornresp przewiduje takie odpowiedzi i raczej to właśnie na nie patrz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaOgólnie, przyjmij koncepcyjnie ostrosłup ścięty o polu podstawy równym 2xSd głośnika o wysokości 200 cm i polu płaszczyzny go wieńczącej równym 0,5xSd. Odpowiada to projektowanemu tunelowi: zamknięty jego początek ma 1040 cm2, otwarty 260 cm2.
Można skrócić wyliczoną długość o powiedzmy, 5-10% uwzględniając obniżający strojenie wpływ wytłumienia, ale to trudna sprawa przewidzieć to celnie z góry, chyba że robi się wpierw obudowę testową lub już dobrze opracowany projekt.
ostroslup.png
Co dalej?
[EDIT] A zaraz! Czy to ma być dwa metry z offsetem razem? 90 cm + 66 cm to już coś, ale nadal chyba niezbyt? I wtedy pytanie - czy ten ostrosłup ma mieć pole na dole offsetu takie jak 2xSd głośnika czy na wlocie już samego tunelu?
[EDIT2] Tak, chyba teraz zrozumiałem - czyli pole 2xSd ma być na dole, na "wlocie" do tunelu (który nie jest wlotem, a tylko kontynuacją po offsecie) ma być tyle ile wyjdzie z proporcji długości, to samo na załamaniu a na końcu 0.5xSd, tak? Jeśli tak, to ja się zabiorę lepiej za rysowanie na kartce a dopiero w Sketch.Last edited by krzych.s; 02.06.2013, 16:32.
Skomentuj
-
Wprawdzie nie bardzo rozumiem, czego nie rozumiesz w poglądowym szkicu, jaki podesłałem, ale skoro są problemy, rozbuduję szkic z zawijaniem tego ostrosłupa. Pozostaje Ci rozrysować to sobie z grubościami. Ja tego nie zrobię, bo masz poradzić sobie z tym i zrozumieć, jak to zbudować: w przeciwnym razie, pozostań przy BR.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaWprawdzie nie bardzo rozumiem, czego nie rozumiesz w poglądowym szkicu, jaki podesłałem, ale skoro są problemy, rozbuduję szkic z zawijaniem tego ostrosłupa. Pozostaje Ci rozrysować to sobie z grubościami. Ja tego nie zrobię, bo masz poradzić sobie z tym i zrozumieć, jak to zbudować: w przeciwnym razie, pozostań przy BR.
Nawiasem, w czym rysujesz? Wygląda całkiem ok. Ja na razie odkryłem Google Sketch i nic lepszego nie widziałem do tej pory (łatwość rysowania w przestrzeni + wymiarowanie)
AA - i jedno pytanie - co powoduje offset? W sensie, rozumiem, że jest lepiej z offsetem niż z głośnikiem w samym końcu stożka?
Skomentuj
-
Utrafiony offset robi magicznie dobrze na wynikową krzywą odpowiedzi linii, pozwala na stonowanie typowej zapadłości w odpowiedzi linii zwanej gwarowo antyrezonansem. Czy ten offset będzie utrafiony, nie wiem, generalnie powinno być ciut lepiej niż z głośnikiem na lub przy początku tunelu. Pisał o tym sporo i tłumaczył co i jak Pogromca Mitów, poszukaj jego wpisów, np. w wątku o liniach transmisyjnych.
Rysunki tłukę w Sketchupie. Jakieś dodatkowe napisiki dodaję zewnętrznym programem graficznym.
Skomentuj
-
Ok, to ja już wszystko wiem. Męczę się obecnie aby zachować pojemność+tunel dodając grubość płyty - nie powiem, żeby to było jakieś bardzo łatwe.
[EDIT] A nieprawda! Jeszcze jedno pytanie mam- czy jak dokładam tłumienie do tunelu, a rozumiem, że muszę je dołożyć choćbym nawet nie chciał (a chcę) to czy to wytłumienie nie powiększa wirtualnie samego tunelu?
W sensie - czy skoro mogłoby zwiększać objętość tunelu to czy mogę zignorować wtedy grubość ścianek?
Skomentuj
-
Duch projektu ważniejszy od litery, umiarkowane odstępstwa nie sprawią, że nagle w ogóle nie zagra. Symulacja nie obejmuje wpływu wytłumienia i wylicza pracę dla sztywnego tłoka bez żadnych strat, ostateczny wynik i tak będzie różnił się od prognozowanego. A co pomieszczenie odsłuchowe zrobi z tym, co uzyskasz z tej linii, to już loteria (zwykle horror).
Skomentuj
-
Ja to wszystko rozumiem, ale pytam w sensie bardziej czy tłumienie "powiększa", czy bardziej raczej "przeszkadza" (pomniejsza) w sensie przekroju tunelu. Chodzi o to, żeby chociaż w przybliżeniu nie zachwiać symulacją na tyle, że później nie będzie się już dało nic z tym zrobić. Lekkie powiększenie budy bardzo nie zaszkodzi, a niezbyt dobrze grająca buda będzie powodem do zrobienia BR i zapomnienia o TL, a tego chcemy uniknąć
Skomentuj
-
Bez wytłumienia będziesz miał poszarpaną charakterystykę odpowiedzi. Z wytłumieniem się wygładzi, nieco obniży, generalnie, ucywilizuje. Można ewentualnie liczyć w niektórych sytuacjach krótszą linię, bo z uwzględnieniem pewnego wirtualnego wydłużenia tunelu wytłumieniem, ale nie uwzględnia się wpływu tegoż na Sd tunelu (choć jakiś na pewno ma). Cała ta zabawa z LT jest takim przybliżonym gmeraniem w podatnym i zdradliwym.
---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post o 19:26 ----------
LT to nie taki gwizdek jak BR.
Odejście o te 2-3 cm od projektu tu czy tam nie zniszczy całkowicie efektu.
Wytłumienie raczej "powiększy", więc w zasadzie nieznaczne straty w wyliczonym Sd nie zaszkodzą, a jeśli to niewiele.
Skomentuj
-
Ok, i tak wprawdzie zmieniłem wymiary na mi bardziej pasujące "do pokoju", ale ważne jest to co napisałeś dla mnie. Wziąłem się na sposób i skorzystałem z "wizji stożka" - zamiast rysować i przeliczać co chwilę, zamierzam (i już to robię) zrobić stożek ze ścian 18 mm i "pociąć go" tak, żeby powstała moja kostka. Będzie o wiele bardziej precyzyjnie niż jakbym usiłował "pompować" to co było przed chwilą. Zresztą, chyba najbardziej upierdliwe byłoby ciągłe przeliczanie prześwitów na zgięciach, a tak być może uda się z automatu. Zobaczymy. Szkoda że hornresp nie potrafi od razu z grubością ścianki pokazać.
Skomentuj
-
Hornrespowi ścianki niepotrzebne, jedynie wartości obliczeniowe czynnej przestrzeni tunelu. On liczy idealny efekt "netto". Konstruowanie wyliczonego polega właśnie na dokładaniu obudowy. Jak i jakiej, to już zmartwienie osoby przekładającej obliczone na realny twór fizyczny "brutto".
Hornresp jest, by sobie wysymulować co dla rozmaitych możliwych topologii falowodów i odmian obudów akustycznych, a jak na podstawie tego zrobić to konkretnie, rzecz do wyboru konstruktora.
Skomentuj
-
Łamanie tunelu w trakcie - zajęło mi to prawie godzinę jak to zrobić z sensem (zachowując poprawną długość). Zapewne następnym razem pójdzie szybciej, ale zastanawiam się jak to zrobić łatwiej, bo to nie jest najlepsza drogaA musze to zrobić chyba od nowa, bo tym razem za głęboka kolumna wyszła
lamanie.png
Trochę problematyczna jest sprawa podwójnej głębokości, bo ucięcie za wysokiego tunelu spowoduje, że część najkrótsza pod spodem nie dojdzie do frontu, a za niskiego generuje głębokość. Wychodzi chyba na to, że szerokość musi być wyznacznikiem głębokości, co niespecjalnie mi się podoba.
Skomentuj
-
Męka twórcza niestety męczy. Ale niekiedy można dokonać pewnych skrótów drogi.
Jeżeli nie idzie softem, papierowa taśma lepiąca lub zwykły klej w sztyfcie, kilka starych gazet i nożyczki. Wycinasz boczną ścianę ostrosłupa (1:1, 1:2, podług uznania), tniesz, układasz na podłodze czy stole z uwzględnieniem zamierzonej grubości ścianek, mierzysz linijką uzyskane wymiary. Jak nie wyszło, tniesz nowy szkielet tunelu, znowu układasz i kiedy wszystko pasuje, odtwarzasz już na pewniaka w Sketchupie. Długość powstałego tunelu mierzysz środkiem, ale bez popadania w obsesję co do milimetra, kilka cm mniej wcale nie zaszkodzi (wytłumienie).
Skomentuj
-
Dzięki za poradę. Ale MUUUUUSZĘ się pochwalić co wyszło z połamania do końca - HAHAHAHAH, patrz:
tunel-fe.png
ROTFL
Zaczyna mi się podobać projektowanie tuneli, nie ma co. Przyjdę za rok jak skończę
(żart
)
Ok, ideę znam. Cośtam wymodzę niebawem.
PS. Ale pomysł miałem dobry - w centrum światła długość zachowana
Skomentuj
-
Za bardzo sie nad tym spinasz, a dokladnosc tutaj nie jest az tak wazna, bo niewielkich zmian dlugosci i tak nie uslyszysz. Poza tym taki tunel z offsetem przy szerokopasmowcu to bedzie kibel i nie poradzisz sobie z rezonansami.
Rob taka obudowe http://members.shaw.ca/t-linespeaker...s/YvesTLsm.gif
Nie dawaj na wyjsciu mniej niz Sd glosnika bo stracisz efektywnosc basu, a super niskiego basu i tak nie wycisniesz. Zakladasz sobie jakas pojemnosc graniczna np 120-150 litrow, ustawiasz na wyjsciu tunelu taka same Sd jak glosnika i reszte dobierasz do pojemnosci. Generalnie przy glosnikach z duzy dobrocia trzeba stroic w poblizu rezonansu wlasnego glosnika. Obliczysz to prosto z cwiartki. To nie jest prom kosmiczny i nie jest wymagana super dokladnosc. Potem i tak wszystko stroisz na sluch ( jak nie masz systemu pomiarowego ) dodajac wytlumienia.
Skomentuj
-
Dla tych, co będą łamać sobie głowę nad łamaniem tunelu, rysunek poglądowy na zależności. Z czymś takim łatwo przewidzieć jakie powinny być długości, a nawet i głębokość.
dowzoru.png
Tymczasem ja zabieram się za to co poniżej Pogromca doradził jako, że chyba największą praktykę ma w TLkach
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaObliczysz to prosto z cwiartki.
Idę czytać... Jeśli będziesz miał chwilę żeby jaśniej tutaj powiedzieć to też będę wdzięczny.
Skomentuj
-
Z parametrow glosnika jakie zostaly podane wynika, ze czestotliwosc rezonansowa Fs wypadana 36hz. Niebardzo chce mi sie w to wierzyc, moze dotyczy to glosnika zmeczonego i starego. Ale jesli faktycznie taki jest Fs to musisz obliczyc dlugosc tunelu dla cwiartki tej czestotliwosci. Wychodzi to mniej wiecej 2.38m dlugosci tunelu, ALE. Jesli mozna przyjac te dane za wiarygodne, to korzystajac z tabel kalkulacyjnych Augspurgera mozna zaproponowac dwie obudowy.
1 obudowa optymalna
2 obudowa z rozciaciagnietym basem.
Dla 1 obudowy wielkosc obudowy bedzie nastepujaca :
f3 = 57,6hz
fp = 72hz ( punkt strojenia cwiercfali )
co daje nam dlugosc tunelu Lpt = 120cm
Vp = 96,5 litra ( Pojemnosc tunelu )
Sd na wyjsciu rowne Sd glosnika, Sd na wejsciu dopasowane do pojemnosci tunelu ( czyli w symulatorze zwiekszac Sd poczatku tunelu, az osiagnie on pojemnosc max 96,5 litra.
Dla 2 obudowy z rozciagnietym basem :
f3 = 44,28hz
fp = 55hz
Lpt = 155cm
Vp = 321 litrow ( absurdalna wielkosc dla glosnika 30cm )
Stosunek Sd tunelu do Sd glosnika taki sam. ( wyjdzie cos okolo 4:1 )
To sa obliczenia zgrubne z parametrow jakie zostaly podane wyzej. Kto tam wie czy one sa prawdziwe, wiec takie kwiatki wychodza. Majac te dwie rozne obudowy mozna mniej wiecej obliczyc cos posredniego.
Skomentuj
Skomentuj