Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokopasmowy bass reflex 12 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szerokopasmowy bass reflex 12 cali

Tworzę kolumny na starej daty głośnikach 12 cali firmy Philips AD12100 M4. Niestety nie mam parametrów Thiele-Small'a i też niespecjalnie znam się na projektowaniu kolumn, ale chciałbym wykorzystać te głośniki jak najlepiej.
    Z gdzieś znalezionych parametrów TS wyszło na WinISD, że poniżej 100 litrów jest nieco kiszkowato z basem i w zasadzie sprawdziłem w rzeczywistości, że tak właśnie jest. Zresztą sam Philips ponoć robił na 120 litrach. Niestety zostałem zjechany za tak dużą pojemność do obudowy BR przez kogoś kto się niby zna, ponieważ ponoć można uszkodzić sam głośnik (mały Xmax - jakieś 5 mm na oko). Ale ja i tak chcę pojechać po granicy wytrzymałości jeśli ten głośnik nie może inaczej osiągnąć 40 Hz.

Generalnie ładując w niego 25 W nie ma zniekształceń przy normalnej muzyce, przy bardzo niskich basach, tak w połowie mocy zaczynają się schody, ale mi to nie przeszkadza, bo połowa mocy to i tak bardzo głośno nawet na jednej kolumnie.

Zatem w efekcie końcowym, mam BR o pojemności 123 litry, z BR strojonym na 35 Hz za pomocą WinISD _Alpha_, ale inne programy pokazują różne inne częstotliwości i nie wiem którego mam się trzymać (m. in. WinISD _Beta_). Rura ma średnicę 10,5 cm i długość 15,5 cm - ktoś wie jakie to strojenie jest naprawdę dla 120 litrów? Cholerstwo gra dość dobrze, więc nie wiem czy wyszło 45, 35, czy może 25 jak niektóre z nich pokazują, ale wydaje mi się, że przy częstotliwości rezonansowej głośnika 45 Hz (a ponoć tyle ma), wyszło coś w okolicach 40 Hz...?

Co w ogóle sądzicie o takim pomyśle? Macie pomysł jak bez T-S ale za to z pudłem testowym które mam sprawdzić co jest dla tego głośnika najlepsze?

Ten głośnik na upartego zagra w BR, czemu nie. Przeciążyć można każdy głośnik w dowolnej obudowie, trzeba się tylko mniej lub bardziej przyłożyć. Zachowaj więc czujność.
    To, czego ty chcesz, brzmi: jak nie znając jego parametrów i nie mając większej wiedzy o projektowaniu kolumn wydusić z nieznanego głośnika, by grał, jak chcesz. A ściślej, jak wymusić z niego niskie tony. Jest więc rozbieżność między tym, co dobre dla niego i tym, co uważasz za dobre dla siebie: im bardziej zagra dobrze dla Ciebie, tym gorzej dla niego, a im lepsze będą warunki pracy dla niego, tym Tobie będzie się mniej podobało. On jest raczej do zamkniętej i nie do basowania.
    Skoro wiedzy i narzędzi brak, odpada dodatkowa droga na basie, odpadają pomiary, porządne projektowanie, odpada wszystko.
    Głośnika Ci nie żal, włożyłeś na chybił trafił w budę 120 litrów, dopasowałeś strojenie, gra, nie dymi, nie skwierczy, nie stuka, podoba ci się, jak to gra. O co jeszcze chodzi? Co w tych warunkach było możliwe, już zrobiłeś.
    Jeżeli chcesz więcej i męczą Cię wątpliwości, zadbaj o wiedzę, zadbaj o pomiary.
    Jeżeli zaś chodziło tylko o zgłoszenie sprawy dla uzyskania pochwały, to OK: udzielam zawodnikowi pochwały. Brodząc w ciemności nie można było lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
      Z gdzieś znalezionych parametrów TS wyszło na WinISD, że poniżej 100 litrów
      tobie wyszlo? czy klikales NEXT, OK i program sam to pokazal?

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
      To, czego ty chcesz, brzmi: jak nie znając jego parametrów i nie mając większej wiedzy o projektowaniu kolumn wydusić z nieznanego głośnika, by grał, jak chcesz. A ściślej, jak wymusić z niego niskie tony.
      czyli mowiac wprost - oczekujesz od szerokopasmowki basu jak z subwoofera?!
      tak sie nie da!

Generalnie ładując w niego 25 W nie ma zniekształceń przy normalnej muzyce, przy bardzo niskich basach, tak w połowie mocy zaczynają się schody, ale mi to nie przeszkadza, bo połowa mocy to i tak bardzo głośno nawet na jednej kolumnie.
      a glosnik ma 25w :/ wiec zapewne to przesterowujesz wzmacniacz

ja bym z tego zrobil 2 mniejsze kolumny i zaopatrzyl sie w suba
      ale zapewne na to kasy nie masz

---------- Post dodany o 10:36 ---------- Poprzedni post o 10:32 ----------

UWAGI MODERATORA
      nie zauwazylem ze zly dzial. nastepnym razem bez tlumaczenia pojdzie do kosza

Skomentuj

Miałem te głośniki w kolumnach estradowych Dynacord po dwa 8 Ohm w 100 litrach z dużym otworem bez tunelu. Eksperymentowałem z pojedynczym głośnikiem i z różnym strojeniem, bas b. szczupły choć dobrej jakości w tych 100l. Głośniki te cieszą się uznaniem u Japończyków, widziałem projekty w wielkich budach z br nawet w ok. 150l., ale pewnie zasilane jakąś słabiutką lampą. Basu poniżej 50-60 Hz nie spodziewaj się, dlatego niskie strojenie nic nie da oprócz braku basu i wysokich zniekształceń. Nastrój obudowy na ok. 40-50 Hz będzie na pewno lepiej - pojawi się jakiś basik i mniejsze zniekształcenia odpłacą się lepszą średnicą, która w tym głośniku jest b. dobra, choć trochę poszarpana.
        Bez supertweetera wysokie kończą się gdzieś na 14 kHz.
        Jak odpalę stary komputer to może znajdę jego ch-ki i parametry TS.

Dodane:
        Jeżeli kolega ma zamiar tak samo korzystać z rad doświadczonych userów jak na elektrodzie, to szkoda poświęcać czas i wycierać klawiatruę - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2566967.html
        Last edited by KAPRINT; 24.05.2013, 14:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
          prawie jak altusy

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
            Ten głośnik na upartego zagra w BR, czemu nie. Przeciążyć można każdy głośnik w dowolnej obudowie, trzeba się tylko mniej lub bardziej przyłożyć. Zachowaj więc czujność.
            To, czego ty chcesz, brzmi: jak nie znając jego parametrów i nie mając większej wiedzy o projektowaniu kolumn wydusić z nieznanego głośnika, by grał, jak chcesz. A ściślej, jak wymusić z niego niskie tony. Jest więc rozbieżność między tym, co dobre dla niego i tym, co uważasz za dobre dla siebie: im bardziej zagra dobrze dla Ciebie, tym gorzej dla niego, a im lepsze będą warunki pracy dla niego, tym Tobie będzie się mniej podobało. On jest raczej do zamkniętej i nie do basowania.
            Skoro wiedzy i narzędzi brak, odpada dodatkowa droga na basie, odpadają pomiary, porządne projektowanie, odpada wszystko.
            Głośnika Ci nie żal, włożyłeś na chybił trafił w budę 120 litrów, dopasowałeś strojenie, gra, nie dymi, nie skwierczy, nie stuka, podoba ci się, jak to gra. O co jeszcze chodzi? Co w tych warunkach było możliwe, już zrobiłeś.
            Jeżeli chcesz więcej i męczą Cię wątpliwości, zadbaj o wiedzę, zadbaj o pomiary.
            Jeżeli zaś chodziło tylko o zgłoszenie sprawy dla uzyskania pochwały, to OK: udzielam zawodnikowi pochwały. Brodząc w ciemności nie można było lepiej.
            Dziękuję . Wprawdzie o pochwałę nie chodzi, ale i tak dziękuję - niżej napiszę dlaczego. A tymczasem tak, mniej więcej zrozumiałeś dobrze co mi po głowie chodzi, ale nie do końca - ja chcę tak jak to ująłeś w niezgodzie z zastosowaniem głośnika wycisnąć z niego dół, ale nie tak aby się spocił do granic możliwości, za to conajmniej tak, żeby nie poprzestać na estradowym brzmieniu. Z tego co po nim widzę, a wierz mi, bujałem go celowo na basach i dość głośno na tym strojeniu co jest, niespecjalnie widać po nim przemęczenie. Specjalistą jak zaznaczyłem wcześniej nie jestem, ale nie jeden w życiu głośnik spaliłem jako basista i wiem mniej więcej czego się wystrzegać - tutaj żadnych przesłanek nie zauważyłem.
            Oczywiście uprzedzając - nie chcę basu jako basista (zresztą takowy byłby wysokim basem), chcę cichego zastosowania w domu - na połowie jego możliwości to byłby max (10-15 W) i to też bardzo rzadko, choćby dlatego właśnie, że sam wzmacniacz też nie jest jakiś nie wiadomo jaki i najlepiej gra do 50% mocy (a tu mamy po równo - 25W wzmak, 25W głośnik).

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            tobie wyszlo? czy klikales NEXT, OK i program sam to pokazal?

czyli mowiac wprost - oczekujesz od szerokopasmowki basu jak z subwoofera?!
            tak sie nie da!

a glosnik ma 25w :/ wiec zapewne to przesterowujesz wzmacniacz

ja bym z tego zrobil 2 mniejsze kolumny i zaopatrzyl sie w suba
            ale zapewne na to kasy nie masz

---------- Post dodany o 10:36 ---------- Poprzedni post o 10:32 ----------

UWAGI MODERATORA
            nie zauwazylem ze zly dzial. nastepnym razem bez tlumaczenia pojdzie do kosza
            Za dział przepraszam - wydawał mi się słuszny - normalnie zapewne poszukałbym bardziej dokładnie, ale hmm... chciałbym jakoś za tydzień zlecić cięcie płyt do czegoś, co na pierwszy strzał być może możnaby nazwać już kolumnami. Oczywiście to nie jest jakiś deadline, jeśli będzie komu mi poradzić, chętnie się wstrzymam.

Odnośnie suba - nie, nie chcę z niego zrobić suba. Suba mogę mieć osobno kiedyś, jak będzie pieniążek (którego słusznie zauważyłeś, za dużo nie mam). Na dzień dzisiejszy chciałbym mieć zwykły PRL'owski dobrze grający zestaw WS 303 + te głośniki + piszczałki (posiadam).

Jeśli chodzi o przesterowywanie wzmaka - być może - kontur + bass na full może spokojnie wyjść ponad nośność końcówek, ale nie mam jak sprawdzić, bo innych bardziej sprawnych kolumn nie mam - to co mam jest niestety gorsze od Philipsów, a GD 38/200 który również mam to chyba byłaby pomyłka gdyby na nim testować biedną Unitrę, bo pewnie miałaby problemy z poruszeniem nim wystarczająco - tego nie sprawdzałem - strzelam.

W WinISD "mi wyszło" na wykresie - starałem się ze znalezionych TS'ów do 8 ohmowej wersji narysować to, co można wycisnąć z głośnika przy niewielkich Xmax'ach oraz jak najmniejszej obudowie i "wyszło mi" (nie wiem o co pytasz, dlatego w cudzysłowie), że w 60 litrach jak proponował ktoś inny, znający się, ale nastawiony na estradowe wykorzystanie tego głośnika, że basu zwyczajnie brak w porównaniu z pojemnościami powyżej 100 litrów. Oczywiście wiem, że TSy mogą w tym przypadku różnić się, dlatego też używając ich, zmieniałem później wartości i patrzyłem co to właściwie zmienia i... i część z nich nie zmieniała wiele, a te które zmieniały "wydawało mi się", że są związane ze sprawnością oraz rozmiarem membrany itp, zatem być może jest szansa, że przynajmniej są zbliżone do siebie z 8 omówką (te prawdziwe). Nie wiem. A póki co na moje pytania nie miał kto odpowiedzieć - za to odpowiadał na nie zadane, stąd niestety nie wiem czy korzystać.

Miałem te głośniki w kolumnach estradowych Dynacord po dwa 8 Ohm w 100 litrach z dużym otworem bez tunelu. Eksperymentowałem z pojedynczym głośnikiem i z różnym strojeniem, bas b. szczupły choć dobrej jakości w tych 100l. Głośniki te cieszą się uznaniem u Japończyków, widziałem projekty w wielkich budach z br nawet w ok. 150l., ale pewnie zasilane jakąś słabiutką lampą. Basu poniżej 50-60 Hz nie spodziewaj się, dlatego niskie strojenie nic nie da oprócz braku basu i wysokich zniekształceń. Nastrój obudowy na ok. 40-50 Hz będzie na pewno lepiej - pojawi się jakiś basik i mniejsze zniekształcenia odpłacą się lepszą średnicą, która w tym głośniku jest b. dobra, choć trochę poszarpana.
            Jak odpalę stary komputer to może znajdę jego ch-ki i parametry TS.

Dodane:
            Jeżeli kolega ma zamiar tak samo korzystać z rad doświadczonych userów jak na elektrodzie, to szkoda poświęcać czas i wycierać klawiatruę - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2566967.html
            Kolega przyszedł tu, bo w tamtym wątku nie znalazł odpowiedzi na pytania które zadawał, tylko dostał wykład, że robi źle, bo to nie do tego ten głośnik. Jak możesz przeczytać powyżej - ja cudu nie oczekuję, nie chcę przekształcać głośnika w suba - ja tylko chcę zrobić, co jak widzę z Twojej odpowiedzi zrobiłeś i Ty - duże pudło, aby się choć trochę bujał.

Co o do bass reflexu - nie znam się na tym zbyt dobrze, ale zakładam, że to co zrozumiałem jest w miarę prawdziwe czyli: obudowa zamknięta z dużym litrażem (np. nieskończonym) powoduje iż głośnik nie musi "walczyć" z powietrzem z tyłu i daje z siebie to, co producent zaplanował. Bass reflex zaś stawia być może lekko większy opór, bo musi być wzbudzony rezonans rury, ale w nagrodę tenże rezonans jeśli go w odpowiednim miejscu wykresu położyć, pomoże głośnikowi tam, gdzie jest już słaby.

Jeśli tak to wygląda to to co ja chce jest dokładnie wycelowane w BR zestrojony na częstotliwość gdzie jest około -6db - problem w tym, że na słuch mi wychodzi, że niby jestem gdzieś blisko, ale nie mam pojęcia czy na pewno, a oprócz tego zebrałem burę od kogoś kto uchodzi za specjalistę i gdy próbowałem wyciągnąć więcej informacji, zostałem zesłany na google'a. Oczywiście korzystam z google'a, ale co mi z tego z tym co mam wgłowie...? Niewiele. Nie mówiąc już o tym, że radzący wziął pod uwagę głośnik o fr 60 Hz, ten ma 45 Hz - i nie powiedział (a pytałem) co w związku z tym - mi się wydaje że różnica jest, ale odpowiedzi nie znam.

Zupełnie swoją drogą, być może nawet całkiem poważnie zastanawiam się nad JIG'iem, ale raz, że nie wiem czy warto, bo nie wiem czy będę go potrzebował jedynie raz, aby zmierzyć te kolumny, a inne zrobię już na znanych schematach, czy może w przyszłości też mógłbym go wykorzystać, dwa, nie mam pojęcia, jak dokładny w wykonaniu amatora, trzy, szczerze mówiąc, wolałbym się udać do kogoś kto ma...w końcu Wawa duża jest i pewnie ktoś ma. Albo może ma TS'y?

prawie jak altusy
            Będą piszczałki, bez obaw.
            Last edited by krzych.s; 24.05.2013, 19:03.

Skomentuj

Z tego co po nim widzę, a wierz mi, bujałem go celowo na basach i dość głośno na tym strojeniu co jest, niespecjalnie widać po nim przemęczenie.
              to zapewne dlatego ze jako szerokopasmowka ma krotka cewke. czyli skakac widowiskowo nie bedzie ale jednak termicznie w dupe dostaje

Za dział przepraszam - wydawał mi się słuszny
              http://diyaudio.pl/showthread.php/20...t-w-tym-dziale!

Jeśli chodzi o przesterowywanie wzmaka - być może - kontur + bass na full może spokojnie wyjść ponad nośność końcówek, ale nie mam jak sprawdzić
              teraz juz wiesz dlaczego daje rade tylko do polowy skali
              ciesz sie ze az tyle daje rade. nowsze konstrukcje maja jeszcze slabsze zasilacze

W WinISD "mi wyszło" na wykresie - starałem się ze znalezionych TS'ów do 8 ohmowej wersji narysować to, co można wycisnąć z głośnika przy niewielkich Xmax'ach oraz jak najmniejszej obudowie i "wyszło mi" (nie wiem o co pytasz, dlatego w cudzysłowie)
              zdecydowana wiekszosc poczatkujacych wklepuje parametry, wybiera glosnik, klika next i to co wywali program uwaza za koncowa symulacje
              prawda jest taka ze zaledwie w ok 5% przypadkow to co pokazal program nadaje sie na koncowa obudowe

Zupełnie swoją drogą, być może nawet całkiem poważnie zastanawiam się nad JIG'iem,
              nie warto. nawet jakbys mial prawidlowe TSy to samym symulatorem wiele nie zdzialasz

Będą piszczałki, bez obaw.
              akurat to tyczylo sie wady altusa. tam tuby sa bardzo glosne i draznia uszy, ale konca sie bardzo szybko... wiec takie tonsilowskie GDWT tutaj sie nie sprawdzi

---------- Post dodany o 20:38 ---------- Poprzedni post o 20:37 ----------

tak mysle, ze jak chcesz z tego wiecej basu to trzeba by dac filtr ktory stlumi srednie tony

Skomentuj

tak mysle, ze jak chcesz z tego wiecej basu to trzeba by dac filtr ktory stlumi srednie tony
                Hmm, no przecież ten bass na full + kontur = połowa mocy robi prawie to samo co filtr (przy basie na połowę, bez konturu i mocy 100? Chyba, że myślisz o bardzo dużym ścięciu środka, ale wtedy nie wiem czy to nie zabije brzmienia samego brzmienia...

Wiesz, ja już sam nie wiem co mam w zasadzie zrobić. Głośniki są z odzysku, więc ich nie szkoda, bo i tak ktoś usiłował je długo i namiętnie spalić, ale na szczęście nie udało mu się. Być może mi z tą obudową pójdzie lepiej, heheh, ale mam nadzieję, że nierozkręcanie go jedynie na połowę da przynajmniej tyle, że się nie usmaży skoro cewka potajemnie usiłuje się poddać (jeszcze raz zaznaczę, że na tej "połowie" to ja słucham raz na ruski rok, bo zwykle jadę na 25% i też nei słucham muzyki codziennie)

Co do altusa - domyśliłem się, ale już po napisaniu odpowiedzi :).

Z JIG'iem nie zamierzałem bawić się symulatorem - to też, ale przede wszystkim, sprawdzić rezonans BR, sprawdzić ważniejsze parametry głośnika jak choćby czy na pewno fr=45Hz, bo nie wiadomo co z tej fabryki wyszło, jaki Vas (wtedy nie miałbym wątpliwości co z tym litrażem może, bo wiedzielibyście gdzie mi postawić bezpieczną granicę?), ew. co tam się jeszcze da w przyszłości gdy będę robił coś na głośnikach kupnych (czyli dobranych do zastosowania).

teraz juz wiesz dlaczego daje rade tylko do polowy skali
                ciesz sie ze az tyle daje rade. nowsze konstrukcje maja jeszcze slabsze zasilacze
                No ba, ja nie dziś urodzon. Nigdy tylko nie wiem czy kolumna źle zrobiona, czy wzmakowy zasilacz, czy nawet ew. przedwzmacniacz+korektor do końcówki niedopasowany, bo i tak bywa. Dlatego cieszę się, że mi potwierdzasz, to akurat pomoże nie raz (aż zrobię wzmaka - cudzymi rękoma pewnie - co nie wiem czy kiedykolwiek nastąpi - gdzieś widziałem prosty schemat końcówek na tda 100W bez potrzeby wysterowania końcowego czy jak to się tam zwie, może nawet sam bym się kiedyś skusił w związku z tym, tylko kto mi zrobi przedwzmaka i korekcję? )

Skomentuj

Karata katalogowa, jednak bez parametrów TS.
                  Załączone pliki

Skomentuj

kolumna2w.pngDodałem zdjęcie trochę zwymiarowanej kolumny gdybym jednak zostawił te 123 litry - a dodałęm żeby zapytać, czy to ma sens. Cel jaki mi przyświecał to jak najwyżej głośniki oba, plus BR też wysoko, bo być może będzie musiał wystawać ponad łóżko. Ogólnie chodzi o to czy BR może być w połowie prawie wysokości, czy może lepsza byłaby głębsza niż wysoka, może wysoka, ale BRy niżej (lub wysoko?), pojęcia nie mam. Jedyne co wiem na razie to że mają stanowić blisko 1/3 powierzchni membrany i nie mogą być dalej niż 1/4 fali, co tutaj wydaje się być spełnione.

PS. Nowy post pod postem, bo mi forum powiedziało, że po 30 min. nie mogę edytować posta.

[edit] Wiem co jest źle - pewnie za blisko ścianek skoro ma być conajmniej średnica od najbliższej przeszkody - zapomniałem o grubości ścian płyty... Tylko że jak je zbliże do siebie to już będzie brzydko... Może jednak jeden otwór, albo wręcz szczelinowy BR jeśli w ogóle?
                    Last edited by krzych.s; 24.05.2013, 21:30.

Skomentuj

Karata katalogowa, jednak bez parametrów TS.
                      No wiem niestety - też ją widziałem. I w dodatku tej po niemiecku nie kumam ni w ząb, nie mówiąc już o "150W" i "300W" - co to? Powinienem tu zobaczyć 25W :) W tym moim wątku na elektrodzie jest coś, co wygląda o wiele lepiej, zaraz przytaszczę.

[edit] taka - philips catalogue.png

[edit2] Zaraz... czy to że jest po niemiecku (Belgia?) i że jest skanowana oznacza, że to oryginalna karta katalogowa Philpsa? I że jest możliwe, że to jednak nie 25W? Byłbym naprawdę zdziwiony, bo na 150W to ten głośnik nawet nie _wygląda_, a już nie mówiąc, że chyba nie zagra...
                      Last edited by krzych.s; 24.05.2013, 21:39.

Skomentuj

Jest kilka ogólnych zaleceń przy budowie obudów głośnikowych, które mają na celu zminimalizowanie powstawania fal stojących wewnątrz obudowy:
                        http://diyaudio.pl/archive/index.php/t-16114.html?
                        Jeżeli już musi być w formie prostopadłościennego, wysokiego słupka, to dobrze jest zastosować w dole kolumny tłumienie z np ciężkiej wełny mineralnej i pochyłą dolną ściankę, za którą można umieścić terminale i zwrotnice. Należy unikać symetrii i przy montażu wzmocnień.
                        Wystarczy jeden otwór o sumie pola pow. dwóch, lepiej jednak, żeby był niżej ze względu na trochę mniejsze promieniowanie średnich tonów odbitych od ścian obudowy.
                        Odległość głośnika wysokotonowego od szerokopasmowca ma duże znaczenie i zależy od częstotliwości podziału zwrotnicy. Lepiej także nie umieszczać go w jednakowych odległościach od krawędzi obudowy.
                        Poczytaj artykuły na stronie tytułowej o akustyce, głośnikach i obudowach - wiele się dowiesz pożytecznych rzeczy.

Skomentuj

Fakt, o piszczałce na pitagorasie zapomniałem, bo przeczytałem wczoraj, a sam projekt robiłem wcześniej, dziś tylko pare drobiazgów zmieniłem. BR zrobię w takim razie jeden, tylko skąd ja taką rurę wytrzasne? będzie miałą 14 cm średnicy jak nic .

Odległość piszczełki - zwrotnicy nie planuję, jedynie prosty filtr na kondensatorze 2,2uF czyli 6dbo - jak to na odległość przełożyć? (no chyba, że powinienem zwrotnicę planować to w takim wypadku potrzebuję aby mnie ktoś wrzucił na odpowiedni tor - nie wiem tylko jaki to ma sens, bo nie wiem jak poradzić sobie z nawijaniem drutu, a miernika H też nie mam, czyli raczej zakup, a kupić dopasowane pewnie ciężko? - nie wiem, nigdy nie szukałem)

Link przeczytany. Czyli do bani lekko. Wypadałoby przynajmniej zeskosić czapkę i/lub przód jeśli chcę pozbyć się kłopotu wewnątrz (i/lub wytłumić mocniej - zamierzałem "lekko" jak w BassBox opcja przedostatnia)
                          Last edited by krzych.s; 24.05.2013, 22:15.

Skomentuj

Bez pomiarów trudno określić jaki podział byłby najlepszy i jakie odległości między głośnikami. Zależy to również od odległości z jakiej będziesz najczęściej słuchał. Najlepiej zrób z jakiejś płyty wiórowej z odzysku testową dwuczęściową ściankę frontową, na której będziesz mógł zmieniać usytuowanie tweetera.
                            Sam kondensator może wystarczy jeżeli utniesz bardzo wysoko ok. 12 kHz. (poniżej 1uF), jednak może okazać się że lepsze brzmienie będzie przy niższym cięciu i wtedy bez pomiarów i zwrotnicy będzie górka lub dołek na charakterystyce.
                            Rurę z twardej tektury możesz znaleźć w jakimś sklepie z wykładzinami, poproś o całą będziesz miał możliwość poeksperymentowania z różnymi strojeniami. Wykończyć można szpachlówką samochodową z włóknem szklanym i pomalować.

Skomentuj

Ok, potestuję piszczałkę. Póki co, jeszcze jej do budy testowej nie wkładałem, zostawiam sobie na koniec tą zabawę (szczególnie, że jakimś wielkim amatorem syków nie jestem)

Rurę postaram się znaleźć. Jak się nie uda, poszukam w Castoramie, a jak tam się nie uda, skorzystam z Twojej rady.

W sensie, ucięcie za pomocą 2,2uF spowoduje zsumowanie szerokopasmowca z piszczałką i będzie górka jak rozumiem? Ale to w zasadzie mogę sobie już później pokombinować. Dzięki za wskazówkę gdzie ciąć aby nie tłumić obu.

Panowie, a co z toą mocą? 150 W? Czy to jest naprawdę możliwe? Bo jeśli tak, to chyba powinienem jednak zacząć od sprawdzenia mocy maksymalnej (czy zdezelowane też potrafią 150W lub czy ta karta katalogowa nie kłamie), bo jeśli mają tyle, to wtedy naprawdę ich żal na domowe konstrukcje - wtedy zrobię jak kazali - 60L, strojenie 50Hz i sprzedam... gorzej będzie, jak tak zrobię, a to nie zagra, wtedy pupa :>

Da się to jakoś zmierzyć inaczej niż podpinając do wzmaka który "może więcej" i sprawdzenie, czy głośnik nie chce wyskoczyć z kosza?
                              Last edited by krzych.s; 24.05.2013, 22:30.

Skomentuj

Fazy głośników mogą się dodać lub dodać i wtedy górka albo dołek.
                                Moc podana przy zastosowaniu jakiegoś filtra obcinającego dolne pasmo w obudowie (pewnie zamkniętej) 80l.
                                Możesz spokojnie dać te 120 l. jeżeli nie będziesz nadmiernie podbijał dołu i nie przesadzał z głośnością.
                                To głośniki typowo estradowe dość odporne jednak nie przewidziane do pracy z niektórymi dzisiejszymi gatunkami muzyki i oczekiwaniami odbiorców.

Zmierzyć mocy nie ma potrzeby przy zastosowaniu w domu, wystarczy uważnie słuchać czy nie ma zniekształconego dźwięku i przy pojawieniu się "charczenia" nie katować go mocą lub podbiciem basów.
                                Last edited by KAPRINT; 24.05.2013, 22:46.

Skomentuj

A, ok, czyli jak rozumiem "ma 150 W gdy obetniemy basy, żeby nie wyskoczył z kosza", a tak naprawdę ktoś cos pomierzył po latach i mu wyszło 25W, bo dołu nie wytrzymuje...
                                  No dobra, to w takim razie zostaję przy planie pierwotnym. Jeśli kiedyś uda mi się lepsze klocki stworzyć, te spróbuję na estradówki przerobić.
                                  Dzięki za porady, bardzo pomocne są :).

Postaram się w weekend rozplanować co i jak z grubą rurą, piszczałką i być może jednak zmienię wymiary paki, muszę to przemyśleć, później opublikuję, może jakieś poprawki jeszcze doradzicie, a w tygodniu zlecę znajomemu z parkiem maszyn do robienia mebli i kolumny będą niebawem. A jak poużywam to opiszę czy to miało sens, czy wymyśliłem jakąś pokrakę A, no i jeszcze pozostaje odsłuchać tekturo-regulowanego BR, bo symulatory zeznają różne częstotliwości strojenia przy tych samych szerokościach i długościach BR, a ja nie wiem któremu wierzyć. Na słuch jest blisko, ale wolałbym aby było jak najlepiej.

Skomentuj

Powodzenia i miłej lektury artykułów, na pewno wiedza przyda się na przyszłość. :)

Skomentuj

na pewno wiedza przyda się na przyszłość.
                                      Jesteś pierwszym który zrozumiał moją główną intencję całej tej zabawy :) Mam nadzieję w przyszłości zobaczyć Cię przy bardziej sensownej mojej pracy (no chyba, że wpadnie coś pieniążka na zakupy u kogoś kto robi na zamówienie, ale tego się raczej nie spodziewam, bo to w tysiącach wychodzi x 4 kolumny )

---------- Post dodany o 15:37 ---------- Poprzedni post o 00:08 ----------

A jeszcze mam taki drobiazg - czy gdybym zrobił na tyle szeroką kolumnę, aby w przyszłości 15" calowy głośnik do niej wszedł i potraktowałbym wtedy komplet, 15" + 12" + piszczałka trójdrożną zwrotnicą to miałoby to jakikolwiek sens zakładając, że już wtedy chciałbym osiągnąć raczej "profesjonalne" brzmienie? Obudowa 120l powinna chyba wystarczyć gdyby 15" na BR grał dajmy na to w 80l, 12" odseparowana środki, a piszczałka uzupełniała górę?

Bo wydaje się, że mogłoby może to grać dobrze, ale mam wątpliwości, a być może wartoby budę taką przewidzieć? :)

---------- Post dodany o 16:42 ---------- Poprzedni post o 15:37 ----------

Osz w m.... Postawiłem kolumnę inaczej i jak mnie omiotła basem - zwątpiłem - musiałem zdjąć ze wzmacniacza! Poważnie zastanawiam się nad zmniejszeniem rozmiaru... Strasznie dużo zależności w tym wszystkim. Chyba powinienem przenieść testy wszystkiego (starych kolumn również) do dużego pokoju, bo tracę porównanie. Chyba teraz już rozumiem co to znaczy pokój do odsłuchu . (zawsze sądziłem, że chodzi o środki/wysokie)

---------- Post dodany o 17:27 ---------- Poprzedni post o 16:42 ----------

Nie, jednak jest dobrze. Po przeniesieniu się do większego pomieszczenia (30m2 albo więcej) wyszło, że środek z tego głośnika ładuje jak mało który, zatem jak najbardziej bas również powinien. Głośnik jest raaczej bardzo kierunkowy, tj. stojąc na jego linii 4 metry od niego środek jest cholernie dokładny, stojąc z boku 2 lub więcej metrów, środek zaczyna być nieco stonowany. Mam nadzieję, że przy dwóch kolumnach tego typu, przesztrzeń będzie większa, choć spodziewam się, że niewiele. Za to sprawę załatwia drugi zestaw kolumn, bo WS 303 ma możliwość spięcia czterech w stereo, zatem problem kompletnie znika.

Swoją drogą, wychodzi na to, że jednak kolumny nie znoszą basu po przekroczeniu 50%, bo przy spięciu 4 vs 2 grają ok nawet na 100%. Aczkolwiek druga para na tonsilach też przy 75% nie wyrabia. W sumie jak dla mnie cały ten zestaw w zupełności wystarcza, bo i tak nigdy nie słucham powyżej 50% i czy to wzmak czy kolumny, wsio ryba, a kiedyś być może będę wiedział po zrobieniu innego zestawu typu surround.

---------- Post dodany o 20:21 ---------- Poprzedni post o 17:27 ----------

Zmniejszyłem eksperymentalnie do 80 litrów mimo tego, co napisałem powyżej - tak dla zabawy - i o dziwo, nie ubyło zbyt wiele basu, albo na tyle mało, że nie jestem pewien czy w ogóle. Chyba niespecjalnie to rozumiem, bo przy 60 litrach ubytek był słyszalny, przy 80 już nie bardzo, czyżbym znalazł graniczną objętość powyżej której nie opłaca się już powiększać budy? (znalazł - philips znalazł, bo to z tej przytoczonej karty katalogowej wziąłem oczywiście)

Bardzo żałuję, że nie mam żadnych urządzeń pomiarowych, bo bez tego bardzo ciężko nie mając dwóch bud testowych cokolwiek porównywać. Po jakimś czasie słuchania wszystko brzmi bardzo podobnie.

A! Zapomniałbym dodać - przypadkiem zupełnie te 80 litrów wyszło mi przy prawie złotym podziale 1 - 1,6 - 2,5, a dokładnie 73 cm x 39 cm x 28,5 cm czy jakoś tak. Może to jest teraz najważniejsze?
                                      Last edited by krzych.s; 25.05.2013, 19:40.

Skomentuj

ogólnie szerokopasmówka nawet duza w br nie jest ciekawym rozwiazaniem,Lepszy byłby horn albo open baffle ale do tego potrzeba sporo miejsca.
                                        Ja na twoim miejscu zrobił bym zamkniente pudła bardzo mocno wytłumione litraż około 60l:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X