Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Adaptacja pokoju 10m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Adaptacja pokoju 10m2

Cześć Wszystkim.

Temat grzecznościowy, dla kolegi;-)

Chciałbym zastosować u siebie w pokoju elementy wykorzystywane w adaptacji akustycznej.Może na sam początek wstawię wam kilka fotek mojego pokoju.

http://www62.zippyshare.com/v/34862785/file.html
    http://www62.zippyshare.com/v/56606265/file.html
    http://www37.zippyshare.com/v/89621351/file.html

Wymiary Pokoju
    długość: 3,8m
    szerokość: 2,45m
    wysokość: 2,25m

W sumie na razie chciałbym pominąć elementy pułapek basowych ponieważ nie mam możliwości zrobienia pomiarów programem EQ Wizard.

1.
    Po pierwsze chciałbym się zająć poprawienie sceny którą tworzą monitory.Proszę o porady jakich elementów i w jakich miejscach powinienem użyć
    Byłbym wdzięczny gdybyście podawali strony z konkretnymi panelami których powinienem użyć.
    Zaznaczam ,że chcę to zrobić jak najmniejszymi kosztami.

NIe wiem czy mój tok rozumowania jest poprawny ale w celu poprawienia sceny monitorów myślałem by w miejscu pierwszych odbić użyć czegoś takiego
    http://allegro.pl/panele-mata-akusty...278673459.html
    lub
    http://allegro.pl/panele-mata-akusty...297420196.html

2.
    Kolejną rzeczą którą chciałbym się zając jest subwoofer. Nie mam pojęcia czy można zastosować jakieś maty/panele by zmniejszyć drgania sciany znajdującej się za subwooferem.
    Ściana znajdująca się za subwooferem niestety jest grubości cegły czyli około 10cm

3.
    Podłogę to beton a na nim legary i deski.W środku brak wełny.Czy położenie wykładziny poprawi akustykę ??

Proszę o wyrozumiałość bo jestem początkujący w temacie adaptacji akustycznej :))

W wielkiem skrocie potrzebujesz:

- dywan
    - zaslone
    - dwa standy pod kolumny
    - rozpraszacze/pochlaniacze nad kanape.

Jedna kolumna na biurku na standzie, druga tam gdzie sub, albo nawet jeszcze na szafie po lewej.

Skomentuj

Aby uzyskać scenę to raczej rozstaw monitory na solidnych podstawkach, te piankowe niby dyfuzory warte są tyle ile kosztują, więc sobie je daruj.Proponuję poczytać, jest w sieci sporo na ten temat a na, wiadomo jakim forum w dziale akustyka znajdziesz z pewnością podobny problem z podobnym pokojem, sam mam nieco większy pokój i monitorki.

Skomentuj

Ja mam taki sam pokój.

To co jest napisane wyżej, dywan, zasłony, rozpraszacze, pochłaniacze, to wszystko pomoże w przystosowaniu pokoju.

Ja bym zrobił tak: biurko na środek, pomiędzy nim standy a na nie monitory (standy jak najszerzej, ale nie do przesady), z jednej strony pomiędzy monitorem a biurkiem stawiasz suba (im bliżej środka ściany tym lepiej). Ta szafka co jest po lewej stronie musi stanąć obok kanapy (jeśli już coś tam stoi to jest problem).

Na ścianę na której są monitory dajesz pochłaniacze, a na ścianę za kanapą rozpraszacze (u mnie w pokoju pochłaniacze za głową, i to w tak bliskiej odległości sprawiały nieprzyjemne uczucie + lokalizowały wokal na samym środku kolumn, dosłownie przed oczami... również dziwne i nieprzyjemne uczucie).
        Oczywiście na ścianę na której stoi sprzęt możesz powiesić również jakieś pułki, i tam stawiać np. płyty czy inne pierdoły, będą robić za rozpraszacze (ja mam tak w planach). Oczywiście im bardziej symetrycznie tym lepiej.

Ja na razie mam tak, pochłaniacze dałem za zasłony a trzeci przy jednej kolumnie sobie stoi. Czekają aby je zmniejszyć, ponieważ przeliczyłem się z wymiarami (jak widać zresztą na zdjęciu).
        Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          Po pierwsze chciałbym się zająć poprawienie sceny którą tworzą monitory.Proszę o porady jakich elementów i w jakich miejscach powinienem użyć
          Pierwsze co to ustaw monitory po okł. 40cm od ściany i po okł. jednym metrze od ścian bocznych w miarę na środku pokoju, a sam staraj się odsłuchiwać w trójkącie równobocznym. Nie wiem jak ty to zrobisz :) jak się nie da tak to po prostu kombinuj jakoś inaczej ale idąc w tą "zasadę"

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
            Pierwsze co to ustaw monitory po okł. 40cm od ściany
            Licząc od głośników to się jeszcze da zrobić, ale licząc te 40cm od tyłu obudowy to już nie za bardzo. Moje linie są bardzo głębokie, nie mogę ich inaczej ustawić, tył obudowy prawie styka się ze ścianą... do dziś się wkurzam, po co ja robiłem takie głębokie.
            W tym przypadku trzeba tak zrobić ustrojami, aby oddalić dźwięk od słuchacza, sprawić aby pokój pozornie stał się głębszy.

Skomentuj

czy można zastosować jakieś maty/panele by zmniejszyć drgania sciany znajdującej się za subwooferem.
              ściana ci drga? Daj spokój. (No dobra, drga pod wpływem energii fali padającej na nią, ale nie stosuje się żadnych materiałów wibroizolacyjnych na ściany pomeiszczeń, kiedy one nie są bezpośrednim źródłem drgań)
              Podłogę to beton a na nim legary i deski.W środku brak wełny.Czy położenie wykładziny poprawi akustykę ??
              tak, jak najbardziej włochatą (na długim włosiu)
              Jak chcesz zmienić coś w dolnych częstotliwościach to skorzystaj z metody falowej i oblicz sobie częstotliwości drgań własnych pomieszczenia.
              Jak chcesz zmienić coś w środkowym i górnym paśmie akustycznym to powinieneś znać/zmierzyć/obliczyć czas pogłosu RT60. Zwiększając współczynnik pochłaniania powierzchni zwiększysz chłonność akustyczną pomieszczenia.
              resztę opisali koledzy.
              Last edited by El_liero; 07.06.2013, 21:28.

Skomentuj

Zacznę pisać ze swojego konta :)
                Wrzucam rzut pokoju z góry
                http://www40.zippyshare.com/v/1150658/file.html

A tutaj filmik nakręcony w pokoju żeby wam mniej więcej to zobrazować :)
                http://www66.zippyshare.com/v/25112219/file.html
                trzeba go pobrać bo nie wiem dlaczego odtwarzać nie działa :(

Opcja 1
                http://www32.zippyshare.com/v/46007853/file.html

Opcja 2
                http://www32.zippyshare.com/v/48462470/file.html
                Last edited by orscik; 07.06.2013, 21:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  do dziś się wkurzam, po co ja robiłem takie głębokie.
                  Choćby dla doświadczenia które zdobyłeś. :)

Wiem marian że ciężko dlatego dopisałem:
                  ....jak się nie da tak to po prostu kombinuj jakoś inaczej....

W tym przypadku trzeba tak zrobić ustrojami, aby oddalić dźwięk od słuchacza, sprawić aby pokój pozornie stał się głębszy.
                  Owszem lecz najpierw niech zrobi to co w danym pomieszczeniu możliwe... (bez kosztów, a najważniejsze) Im więcej powietrza/przestrzeni tym lepiej dla źródła dźwięku (który to rozchodzi się przecież dookolnie)

Skomentuj

Biurko (te co możesz) wywalasz, kanapę dajesz na środek a małą szafkę po prawej stronie kanapy.
                    Resztę jak opisałem wcześniej.

Skomentuj

A co z subwooferem ?? gdzie go postawię ?? jak on im bliżej rogów tym gorszy dźwięk ;// Najlepiej gra jak jest wlasnie w tym miejscu na środku.
                      Dodam tylko ,że muzyki słucham tylko przy kompie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                        Jak chcesz zmienić coś w środkowym i górnym paśmie akustycznym to powinieneś znać/zmierzyć/obliczyć czas pogłosu RT60.
                        Dla niskich bardziej jest to potrzebne, dla średnich i wysokich o tyle jest prościej że mozna "strzelać na ślepo" a otrzymać bardzo dobre rezultaty. Powiedziane "na slepo" jest na wyrost a dokładniej chodzi o to ze po prostu trzeba nacipilić wszędzie czego się da: regały z książkami, pułki na płyty, kwiaty itp. itd. ogólnie przedmioty o nieregularnych, chropowatych powierzchniach. Jak juz wykorzysta to co b. łatwo dostępne to może przejść na level 2

Skomentuj

Zamieszczone przez orscik Zobacz posta
                          A co z subwooferem ?? gdzie go postawię ?? jak on im bliżej rogów tym gorszy dźwięk ;//
                          No już pisałem, biurko na środek a obok niego sub.

Skomentuj

Dla niskich bardziej jest to potrzebne, dla średnich i wysokich o tyle jest prościej że mozna "strzelać na ślepo" a otrzymać bardzo dobre rezultaty. Powiedziane "na slepo" jest na wyrost a dokładniej chodzi o to ze po prostu trzeba nacipilić wszędzie czego się da: regały z książkami, pułki na płyty, kwiaty itp. itd. ogólnie przedmioty o nieregularnych, chropowatych powierzchniach. Jak juz wykorzysta to co b. łatwo dostępne to może przejść na level 2

Chcę zrobić sobie takie rozpraszacze.Mam gdzieś link do stronki która wylicza dokladne rozmiary, ilośc klocków oraz ich rozmieszczenie.
                            http://www.hifi.pl/graf/v/vicoustic-...usorwood64.jpg

oraz panele z wełny ale najpierw muszę ogarnąć odpowiednie ustawienie wyjściowe.

---------- Post dodany o 22:42 ---------- Poprzedni post o 22:34 ----------

No już pisałem, biurko na środek a obok niego sub.

Ale zobacz co się dzieje.
                            W takim ustawieniu sub ląduje przy rogu ;//
                            http://www7.zippyshare.com/v/26156806/file.html

Skomentuj

Nie doczytałeś :)
                              Miałem na myśli takie coś:
                              Załączone pliki

Skomentuj

Nie na temat...
                                Hehe, filmik mnie rozwalił
                                1. odbieraj telefony :P
                                2. bierz te 5-6 dyszek i idziemy po jakiegoś Ballantine's
                                3. masz fajne(strzelam) słuchawki to co akustyka pokoju zawracasz d... gitarę :P

Skomentuj

[/COLOR]
                                  Nie na temat...
                                  Hehe, filmik mnie rozwalił
                                  1. odbieraj telefony :P
                                  2. bierz te 5-6 dyszek i idziemy po jakiegoś Ballantine's
                                  3. masz fajne(strzelam) słuchawki to co akustyka pokoju zawracasz d... gitarę :P
                                  Słuchawki Denona HP 1000

No musiałem wam to jakoś zobrazować :))
                                  Last edited by orscik; 07.06.2013, 22:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez orscik Zobacz posta
                                    Monitory muszą stać na biurku ponieważ ja muzyki słucham tylko przy kompie więc im one szerzej będą stały tym dalej będę musiał siedzieć a muzy nie chce słuchać siedząc na kanapie ;//
                                    TO trzeba było tak od razu...
                                    1. Dosuń biurko z monitorami do dużego biurka tak by prawy monitor był jak najdalej od sciany(okno) a sub za siebie tj. przy kanapie
                                    2. Skoro biurko ma 120cm to centra monitorów +/- oddalone sa od siebie jakies 110cm, jesli ty słuchajac siedzisz przy PC to moze masz mozliwość przeniesienia całego biurka na sciane/okno. W takim układzie pokusił bym się nawet o odsuniecie biurka od okna o 0,5-1m jesli wystepuje u Ciebie taka mozliwosc.

sprawdz tak, i daj znac.

Skomentuj

TO trzeba było tak od razu...
                                      1. Dosuń biurko z monitorami do dużego biurka tak by prawy monitor był jak najdalej od sciany(okno) a sub za siebie tj. przy kanapie
                                      .
                                      Przesunąć w prawo dam radę ale subwoofer jak stawiam na tylniej scianie to też jakoś nie brzmi to za dobrze ;//

2. Skoro biurko ma 120cm to centra monitorów +/- oddalone sa od siebie jakies 110cm, jesli ty słuchajac siedzisz przy PC to moze masz mozliwość przeniesienia całego biurka na sciane/okno. W takim układzie pokusił bym się nawet o odsuniecie biurka od okna o 0,5-1m jesli wystepuje u Ciebie taka mozliwosc. .
                                      To rozwiązanie testowałem kilka dni temu a problem jest przedstawiony w filmiku nr 2
                                      Biurko można spróbować postawić pod oknem ale pojawia się problem z subem ze on znów musiałby lądować w rogu pokoju.

Skomentuj

Dopiero teraz obejrzałem opcje 2. Wiec jak poprzestawiasz diametralnie meble w pomieszczeniu to może to wpłynąć na odpowiedz suba.... Jeśli jeszcze nie próbowałeś z biurkiem na ścianę z oknem to do dzieła a później lataj z subem po pokoju, i daj znać czy cos z tego wyszło.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X