Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Adaptacja pokoju 10m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ależ ja doskonale rozumie Kupujesz drewno debowe lipowe sklejke czy tam co i wycinasz klocki od 2-20cm wczesniej obliczajac ich powieszchnie kat itp.
    Chodzi mi o to czy ktos sie orientuje ile potrzeba materialu na taki dyfuzor.
    Na forum na którym ludzie słuchaja żarówek w żyrandolu ktos pokazal taki dyfuzor 2x1m 70kilo drewna polakierowanego.
    Swoja droga ciekawe jak to potem odkurzyc

Skomentuj

Marios221 Ja bym szedł w coś o wiele lżejszego a mianowicie styrodur albo styropian.Wszystko umieszczone w takiej ramce
      http://i299.photobucket.com/albums/m...n/DSCN4208.jpg

i owinięte materiałem.Styropian jest o wiele tańszy od styroduru.Wiadomo cięzko będzie go estetycznie pociąć ale nie martwiłbym sie tym ponieważ wystarczy ,że taką ramkę owiniemy materiałem i problem z głowy.

---------- Post dodany o 16:21 ---------- Poprzedni post o 16:16 ----------

Piszę jeszcze raz bo nikt nie zajrzy do 3 karty.

Nie ma co panikować W płaszczyźnie ścian bocznych 5 paneli to moim zdaniem jest nic. Nie da się przewidzieć jak to się u mnie w pokoju będzie przedstawiało ale nie wierzę ,że 5 paneli umieszczonych w płaszczyźnie scian bocznych cokolwiek pogorszy.Założyłem ,że ustawię to tak.
      Pomysł 1.jpg

Po sprawdzeniu działania paneli z wełny jak okaże się ,że efekt mnie nie zadowala to zabiorę się za dyfuzory 2D ze styroduru. Takie jak te
      post-823-135376954794_thumb.jpg

Umieszczę to w takie same ramki jak panele z wełny i owinę materiałem który jak przewiduję zostanie mi z budowy pochłaniaczy.
      A ustawienie wtedy będę planował takie
      Pomysł 2a.jpg

lub takie
      Pomysł 2b.jpg

Czas pokaże

Skomentuj

Predzej bym wolal klocki mdf czy skleiki łatwo było by to uszkodzic.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          Ależ ja doskonale rozumie Kupujesz drewno debowe lipowe sklejke czy tam co i wycinasz klocki od 2-20cm wczesniej obliczajac ich powieszchnie kat itp.
          Chodzi mi o to czy ktos sie orientuje ile potrzeba materialu na taki dyfuzor.
          Na forum na którym ludzie słuchaja żarówek w żyrandolu ktos pokazal taki dyfuzor 2x1m 70kilo drewna polakierowanego.
          Pod tym linkiem http://www.mh-audio.nl/spk_calc.asp są kalkulatory tych dyfuzorów, podaje on też sumę długości potrzebną na te klocki. Nie wiem czy o to Ci chodziło ?

Skomentuj

Też niedługo bedę takie robił z palików 100x100mm kupowanych na metry. A odkurzać to najlepiej tak jak ja cały pokój, czyli biegać jak szalony ze sprężarką, gdy na dworze jest sztorm i wywiewa brudy z domu

Skomentuj

Predzej bym wolal klocki mdf czy skleiki łatwo było by to uszkodzic.
              No spoko tylko po co wydawać tyle kasy na deski jak można to zrobić ze styropianu ? Dasz to w ramkę taką jak wyżej pokazałem owiniesz materiałem i gotowe.No chyba ,że zdarza Ci się często w domu coś roz...ać to wtedy buduj z drewna

Skomentuj

Zamieszczone przez orscik Zobacz posta
                No chyba ,że zdarza Ci się często w domu coś roz...ać to wtedy buduj z drewna
                Ew. może jeszcze zrobić odlew z żelbetonu albo żeliwa
                Ja pier... co Wy palicie... :razz:

A ja bym nie zabudowywał takiego skyline, mi się podoba taki :) nawet ładnie zrobiony 2D jest ładny, ale każdy ma swój gust...

---------- Post dodany o 18:37 ---------- Poprzedni post o 18:34 ----------

Marios weź kalkulator i sobie policz! co sobie myślisz że ktoś to zrobi za Ciebie, dla Ciebie. :razz:
                MDF (Medium Density Fiberboard) – gęstość od 650 do 850 kg/m3 -> LINK

Skomentuj

Ja jak bym robił to bym zrobił to tak. Dyfuzor ze styropianu EPS lub styroduru.Gotową konstrukcję włożyłbym w ramkę taką jak się stosuje przy panelach z wełny.
                  Budowal ktoś z was już skyline ze styropianu ??

Skomentuj

Budowal ktoś z was już skyline ze styropianu ??
                    Tak

Nie na temat...
                    BTW: jutro!

Skomentuj

Załóżmy taką sytuację.Powiedzmy ,że mam trzy dyfuzory zrobione na określone pasmo.
                      Jeden jest z
                      - drewna
                      -drugi ze takiego styropianu EPS 0,040 W/mK (EPS twardszy styropian) http://allegro.pl/styropian-elewacyj...366990870.html
                      - trzeci ze styroduru 0.035 W/mK http://allegro.pl/zolty-styrodur-xps...359336593.html

Przejdźmy do pytania.
                      Czy dyfuzor zrobiony z styropianu EPS lub styroduru będzie ''działał'' tak jak drewniany ''w cały paśmie'' na jakie został zaprojektowany?

---------- Post dodany o 23:01 ---------- Poprzedni post o 19:53 ----------

Czy gdy na Dyfuzor skyline w takiej ramce
                      http://www.audiostereo.pl/uploads/mo...9317_thumb.jpg

nałożę materiał to dalej on będzie ''działał'' tak jak powinien ??

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        [/COLOR]Marios weź kalkulator i sobie policz! co sobie myślisz że ktoś to zrobi za Ciebie, dla Ciebie. :razz:
                        Ale ja przecież nie prosze żeby ktoś za mnie to policzył:)
                        6 dyfuzorów o wymiarach 60 x 60 x 15 cm na allegro 1650zl
                        Zastanawialem sie po prostu czy w 300zl by sie zmiesciło na material na takie dyfuzorki,myslalem ze ktos z forumowiczów klepal takie cuda i zdradzil by orientacyjny koszt.
                        A obliczać nie musze bo mi takie dyfuzory najprosciej nie sa potrzebne:flapper:

Skomentuj

No spoko tylko po co wydawać tyle kasy na deski jak można to zrobić ze styropianu ? Dasz to w ramkę taką jak wyżej pokazałem owiniesz materiałem i gotowe.No chyba ,że zdarza Ci się często w domu coś roz...ać to wtedy buduj z drewna
                          mozesz zrobic to z metalu,betonu z czego chcesz moze nawet byc karton -> tylko ze kazdy material posiada inny wskaznik rozpraszania,pochlaniania itd itd.

Skomentuj

A co myślisz o takim materiale na dyfuzor 3D ? http://allegro.pl/styropian-elewacyj...366990870.html

Skomentuj

To on ma odbijac czy rozpraszać?
                              Bo z tego co mi wiadomo styropian ma bardzo duza gestość

Skomentuj

Dyfuzor = Rozpraszanie

Skomentuj

Ja wiem ze dyfuzor ma rozpraszać,ale czy aby napewno wynalazek z styropianu bedzie robil to poprawnie?
                                  Bo ja szczerze watpie.

Skomentuj

Ja wiem ze dyfuzor ma rozpraszać,ale czy aby napewno wynalazek z styropianu bedzie robil to poprawnie?
                                    dla zakresu Hz dla których zazwyczaj robi się te dyfuzory - będzie.

---------- Post dodany o 01:13 ---------- Poprzedni post o 01:11 ----------

Nazwa dyfuzor pochodzi od zjawiska które tam zachodzi - dyfuzji :)

Skomentuj

dla zakresu Hz dla których zazwyczaj robi się te dyfuzory - będzie.
                                      To jeżeli dobrze zinterpretowałem twoja wypowiedź to śmiało mogę robić z takiego styropianu EPS o którym wspomniałem wyżej??

---------- Post dodany o 10:29 ---------- Poprzedni post o 01:51 ----------

Chodzi mi o taki.
                                      (gęstość 15kg na m3)
                                      http://www.austrotherm.pl/produkty/a...h-podloga.html

a tutaj jego właściwości.
                                      http://www.austrotherm.pl/produkty/a...h-podloga.html

A tutaj dla porównania styrodur (35kg na m3)
                                      http://www.austrotherm.pl/produkty/a...top-50-sf.html

Skomentuj

Nazwa dyfuzor pochodzi od zjawiska które tam zachodzi - dyfuzji
                                        Przybliżył byś to ? Bo pojęcie dyfuzja jest mi znane, ale nie potrafiłem nic znaleźć na ten temat w odniesieniu do akustyki ?

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                          Bo pojęcie dyfuzja jest mi znane, ale nie potrafiłem nic znaleźć na ten temat w odniesieniu do akustyki ?
                                          Najprościej to podstaw definicje dyfuzji do dźwięku i już.
                                          Chyba że chcesz bardziej szczegółowo ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X