Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Adaptacja pokoju 10m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ir0nhide powiedz mi czy dobrze myślę.

jak zrobię dyfuzor skyline (http://www.dzwiek.org/board/uploads/...4794_thumb.jpg)
    z jakiegoś twardszego styropianu i pomaluje go farbą taką jaką maluje się ściany a następnie umieszczę go w ramce i okryję materiałem to będzie ''działał'' tak samo jak dyfuzor drewniany ??

Skomentuj

1. Dla jakiego zakresu częstotliwości ten 3D ?
      2. Nie jest mi znany temat chowania dyfuzorów, ani w praktyce ani w teorii więc niestety na to pyt. nie jestem w stanie Ci jednoznacznie odpowiedzieć: tak, lub nie. Ja bym tego nie chował...

PS Zrób najpierw te panele z wełny, zainstaluj na ściany dołącz do tego przedmioty codziennego użytku (meble, kwiaty, lampki, obrazy itd.)

Skomentuj

Wyczytałem ,że w miejscach pierwszych odbić lepiej postawić dyfuzory.Powiększa się wtedy scena, detaliczność.
        Nie będzie tam żadnych mebli może kilka kwiatków gdzieś postawię

---------- Post dodany o 18:43 ---------- Poprzedni post o 18:41 ----------

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        1. Dla jakiego zakresu częstotliwości ten 3D ?
        Nie wiem. Wszyscy chyba robią od około 700 do 4.000 więc planowałbym podobnie

Skomentuj

No chciałbym bardziej szczegółowo, bo dla mnie dyfuzja to swobodne mieszanie się cząstek lub energii prowadzące do wyrównania lokalnych stężeń w ośrodku. Dyfuzja zachodzi właśnie w ośrodku, a nie na jakiejś powierzchni.

Poza tym dyfuzor chyba nie wziął swojej nazwy od dyfuzji, ponieważ w dyfuzorach zachodzą zjawiska bardziej związane z prawem Bernoulliego i przepływem płynów niż dyfuzją. Te akustyczne może ktoś sobie po prostu tak nazwał, nie znając tych przepływowych ?

No chyba, że się mylę, czekam zatem na wyjaśnienie :)

Skomentuj

Mniejsza o to Panowie :))) Bez ciśnień bo zaraz narodzi sie jakaś wojna.

Skomentuj

Ale moim zamiarem nie jest wywołanie wojny tylko zdobycie wiedzy :) Ja nie ogłaszam tego co powiedziałem, jako pewnik. Dyskutujemy, a grzeczność wymaga tego żeby posłuchać i podumać nad zdaniem drugiej osoby. Wymiana zdań chyba jest najlepszym sposobem, żeby się czegoś uczyć, tak na moje oko.

Skomentuj

Zamieszczone przez orscik Zobacz posta
                od około 700 do 4.000
                Możesz więc robić z styropianu. (dużo lepszy w obróbce i wykończeniu byłby styrodur...)
                Ja zrobiłem sobie wycinarkę(wypalarkę) z starej suszarki albo opalarki(nie pamiętam już) i małego trafo.... starałem się wycinać jak najdokładniej ale w ogólnym rozrachunku dziesiątki milimetrów razy każdy klocek i wychodziło lekko nieidealnie/nierówno...
                Jak ty chcesz to robić ?

Bez ciśnień bo zaraz narodzi sie jakaś wojna.
                Jakich ciśnień, jaka wojna ! nie rób kwasu :razz:

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                Wymiana zdań chyba jest najlepszym sposobem, żeby się czegoś uczyć, tak na moje oko.
                Więc nie tylko na twoje - nasze "oka"

dyfuzja to swobodne mieszanie się cząstek lub energii prowadzące do wyrównania lokalnych stężeń w ośrodku. Dyfuzja zachodzi właśnie w ośrodku, a nie na jakiejś powierzchni.
                No a dźwięk to ruch cząsteczek ośrodka w gazie ( w naszym przypadku)
                Dyfuzor to dokładnie obliczony algorytm... kurczątko nie mam pomysłu jak by Ci to łatwo wytłumaczyć :/ Poszukam może jakieś prezentacji z odeona....

Dyfuzor:
                Dyfuzory zapobiegają grupowaniu się fal dźwiękowych, a co za tym idzie likwidują miejsca, w których dźwięk dudni, albo w ogóle znika. W rzeczywistości znacznie rozszerzają obszar, w którym dźwięk brzmi najbardziej selektywnie, zwiększają wrażenie przestrzenności dźwięku, dzięki czemu łatwiej jest wsłuchać się w miks. Dyfuzory likwidują fale stojące i efekt trzepoczącego echa bez zmniejszania energii akustycznej i bez znaczącego wpływu na częstotliwości dźwięku. Niektórzy znani artyści lubią występować w środowiskach silnie dyfuzyjnych, ponieważ w takich warunkach lepiej słyszą. Dyfuzory powodują, że małe przestrzenie akustyczne wydają się duże, a duże - jeszcze większe.
                Dyfuzja dźwięku w pomieszczeniu odsłuchowym nadaje wszystkie ważne opóźnienia, które uniemożliwiają wczesnym odbiciom pomieszczenia dotarcie do Twoich uszu zbyt szybko. Rozmywa także bezpośredni dźwięk, który słyszysz z monitorów odsłuchowych. W połączeniu z absorpcją dźwięku, jego dyfuzja może efektywnie zmienić każdą przestrzeń we właściwą i użyteczną do nagrywania i monitorowania dźwięku z dużą dokładnością.
                Tu masz dokładniej:
                http://sound.telezdrowie.pl/student/...yfuzyjnosc.pdf

Skomentuj

Jak mniej więcej działa dyfuzor to wiem, mnie chodziło skąd wzięła się ta nazwa i czemu wspomniałeś o dyfuzji. Dla mnie dyfuzja jest terminem określającym np mieszanie się dwóch różnych gazów dzięki ruchom Browna. Teraz już chyba skumałem o co chodzi i dlaczego to nazywa się dyfuzor :)

Tak na mój chłopski prosty rozum, to dyfuzja dlatego, że pozwala na równomierny rozkład fal dzwiękowych w pokoju odsłuchowym ( analogia do mieszania się gazów i wyrównywania stężeń w dyfuzji którą ja znam) nie tworzą się obszary w których lokalnie natężenie którejś z częstotliwości jest większe niż gdzieś indziej ( analogia do powstawania lokalnej różnicy stężeń gazów), a dyfuzor służy powstawaniu temu zjawisku więc z tego jego nazwa.

Chyba mniej więcej dobrze to zrozumiałem co ?

BTW lokalne różnice natężenia dzwieku w akustyce to węzły i strzałki ?

Skomentuj

Wszyscy chyba robią od około 700 do 4.000 więc planowałbym podobnie

hola hola!
                    to ze "wszyscy" tak robią nie znaczy ze u Ciebie też to zda egzamin przecież...
                    wykonywanie dyfuzora jest efektem wielu pomiarów czy obliczeń. To nie tak hop siup - aa wykonam sobie dyfuzor jak wszyscy 700-4k wystarczy.

Jezeli w tym pasmie masz jakies braki lub jestes pewny ze tutaj jedno z pasm kuleje to OK, ale jezeli nie masz pojecia to z koncowym efektem moze byc róznie...

Skomentuj

profix ogarniasz dobrze to co piszesz ?
                      Zamieszczone przez profix Zobacz posta
                      To nie tak hop siup - aa wykonam sobie dyfuzor jak wszyscy 700-4k wystarczy.
                      Nie takie "hop siup" ale tez znowu nie takie "hola hola!"
                      W słowie "wszyscy" chodzi o to ,że przedział częstotliwości taki podyktowany jest wielkością tego dyfuzora, im mniejsze Hz chcesz wmieszać tym słupki musisz dać dłuższe (skyline grubszy) więcej jak 20cm się raczej nie daje w typowych pokojach mieszkalnych średnio 15m^2 itd...

węzły i strzałki ?
                      http://pl.wikipedia.org/wiki/Fala_stoj%C4%85ca

Skomentuj

No ok czytałem to, tylko się pytam czy mogę rozumieć to tak, że w idealnych warunkach, mając generator jednej czestotliwości i idealną falę stojącą, w węźle nic nie będę słyszeć a w strzałce będę słyszeć dzwięk najgłośniejszy ?

Skomentuj

Też mnie trochę zdziwiła odpowiedź profixa. Dzięki za sprostowanie ir0nhide

Skomentuj

Zgadza się, sam robilem to wiem.
                            Po prostu źle zrozumiałem znaczenie słowa"wszyscy" w tym co napisał orscik.

Skomentuj

Panowie kończę robić panele. Zapodaję wam fotkę - zapowiedź :)

W miejsca pierwszych odbić bocznych po lewej i prawej stronie od glośników zdecydowałem ,że postawię tam dyfuzory QRD (skyline). Nie ogarniam za bardzo tych programów co mam ( AcousticCalculator itp) więc za jakiś czas miałbym do was sprawę.Czy ktoś zaprojektowałby mi taki dyfuzor? O wymiarach jeszcze nie myślałem ale tak wstępnie chciałbym by jego szerokość była na tyle długa by obejmowała obszar który zaznaczyłem na obrazku niebieskim kwadratem.

To nie jest mój pokój ale chodzi mi to aby w rozpraszacz QRD(skyline) wpadała fala z prawej kolumny (czerwona linia) i fala z lewej kolumny (błękitna linia). Myślę ,że 1,5m szerokości starczy. Ale sprawdzę to za pomocą lusterka.
                              Last edited by orscik; 08.07.2013, 21:18.

Skomentuj

Panele skończone :)
                                Razem mam ich aż 9 ale na pokój 23m2 to nie jest dużo.
                                Nie miałem czasu na zrobienie zdjęć wszystkich paneli.
                                Na fotce 2 panele które staną obok kolumn (Redukcja efektu SBIR)
                                Panele nie są wyczyszczone a z uwagi na to iż robiłem je na ogrodzie to trochę się zabrudziły.Wystarczy przetrzeć szmatką i będzie git.
                                DSC_0995.jpg

Skomentuj

Sam pomalowałeś normalną sklejkę na czarno czy kupiłeś specjalnie impregnowaną antypoślizgową do tego ?
                                  I co działają ? jak tam ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                    Sam pomalowałeś normalną sklejkę na czarno czy kupiłeś specjalnie impregnowaną antypoślizgową do tego ?
                                    I co działają ? jak tam ? :)
                                    Tak sam pomalowałem sklejkę na czarno taką farbą - http://image.ceneo.pl/data/products/...ylowa-0-2l.jpg
                                    Dzisiaj pomalowałem sufit , jutro ściany i wjeżdżam z meblami itp do pokoju.
                                    Podejrzewam ,że w środę zacznie się ustawianie paneli i odsłuchy:)
                                    O rezultatach dam znać wkrótce

Skomentuj

Nie na temat...
                                      A propos fal stojących: u mnie w pokoju przy dźwięku ok. 34Hz jest tak, że przy przeciwległych ścianach bas jest słyszalny bardzo mocno, aż czuje się nacisk na uszy, a na środku właściwie wcale.
                                      Ciekawe co musiałbym zrobić żeby stłumić takie odbicie (lambda ok. 10m...)

Skomentuj

Jestem już po adaptacji akustycznej. Powiem tak - przerosło to moje oczekiwania.Aż strach pomyśleć co się będzie działo jak dołożę dyfuzory.

Skomentuj

Daj foty. Ja po urlopie biorę się za malowanie ścian i kończę elektrykę/ potem dalsze drewniane panele

Skomentuj

Czaruję...
                                          X