Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Adaptacja pokoju 10m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

abcd.jpg

tak to wygląda z góry.

Skomentuj

Panele sie już robią :)) Myślę ,że za dwa dni będą gotowe :)
      Panele przekładałem kartonami bo klej jeszcze trochę sie kleił i nie chciałem żeby sie posklejało.
      deski będę malował jutro.
      Najbardziej obawiam się przycinania materiału na wymiar.Mam go na styk i będę musiał trochę pokombinować:)

Skomentuj

Pracuj pracuj :)

Zamieszczone przez orscik Zobacz posta
        Mam go na styk i będę musiał trochę pokombinować
        Może przyklej i przyłap go tacker`em od środka, tak by drewno było widoczne ? (nie wiem jak to tam u Ciebie dokładnie wygląda)

Skomentuj

Witam ja też mierze się z problemem akustyki pomieszczenia po wprowadzeniu się do nowego pokoju i w tym tyg zrobiłem coś takiego
          Załączone pliki

Skomentuj

nawet fajnie to wyszło jestem zadowolony co do dźwięku jest duża poprawa ponieważ borykałem się z mulącym basem jednak jeszcze nie jest idealnie z racji na słabo umeblowane pomieszczenie, ale będę działał w temacie

PS suba wogóle nie używam

Skomentuj

Napisz coś więcej z czego ten absorber zrobiłeś - co jest pod tym czarnym materiałem i w ogóle :)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wymiary to 74x140x9 cm materiał na konstrukcje to sklejka pokryta fornirem (dąb + wosk ) w środku siedzi gąbka tłumiąca 2cm reszte wypełnia wełna mineralna, w wykonanych prze zemnie frezach umieściłem rozpraszające paski wykonane z hipsu (odmiana pleksi) czas pracy to jeden dzień na Panel w sumie zrobiłem 2 szt. koszt to jakieś 180-200zł za szt.

Skomentuj

Dla tych co mają ochotę na małą budowę ( można gdzieś przykleić te linki dla innych zainteresowanych na przyszlość) http://www.idealacoustics.be/resources/ w pdfach są podane potrzebne wymiary,
                  oraz forum http://www.gearslutz.com/board/bass-...nels-foam-etc/ / z ciekawych np te: http://www.gearslutz.com/board/bass-...-diffuser.html oraz http://www.gearslutz.com/board/bass-...-diffuser.html

no i kalkulatory: http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp

narzędzia w łapy i niech diy będzie z wami ....
                  Last edited by ruffpl; 05.07.2013, 20:46.

Skomentuj

Tak to wygląda po kolejnym dniu pracy.
                    20110531386.jpg20110531387.jpg

Liczba paneli:
                    - 4 panele na sufit (1m x 1,5)
                    - 3 panele za słuchaczem (0,6m x 1,5)
                    - 2 panele pierwsze boczna odbicia (0,6m x 1,5)

Powiedzcie mi czy są jeszcze jakieś odbicia boczne ??

Skomentuj

orscik ale narobiłeś tego... obyś był zadowolony (bez względu na skuteczność ich)

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                      Sosnowe ciężkie wychodzą, najlepsze (jeśli ma być drewniany) będą łaty świerkowe albo drewno lipa, osika...

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                      można gdzieś przykleić te linki dla innych zainteresowanych na przyszlość
                      Z linkami to jest tak że po czasie wygasają (nie wszystkie oczywiście) ale jak wygaśnie taki "w połowie zdania" to później zamieszanie się robi. mh-audio spokojnie można.
                      Powoli sklejam wszystkie co znajduję w jakąś całość żeby miało ręce i nogi i w porządku chronologicznym; ale to jeszcze trochę musi potrwać...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        Pracuj pracuj :)

Może przyklej i przyłap go tacker`em od środka, tak by drewno było widoczne ? (nie wiem jak to tam u Ciebie dokładnie wygląda)
                        Juz mam patent na ten materiał.Jak dobrze pójdzie jutro będzie wszystko gotowe :))

---------- Post dodany o 23:09 ---------- Poprzedni post o 22:33 ----------

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        orscik ale narobiłeś tego... obyś był zadowolony (bez względu na skuteczność ich)
                        W sumie nie jest tego aż tak dużo. 36% powierzchni wszystkich ścian

Skomentuj

orscik Pamiętaj aby nie zrobić komory bezdechowej dzwięk musi też ulegać odbiciom i rozproszeniom :p

Skomentuj

Najwięcej paneli zrobiłem na sufit bo bo aż 4. Sufit wiadomo przeważnie jest goły prawie tak samo jak i podłoga.Na podłodze położę dywan.Niestety nie będzie on jakiś ''puszysty'' ale innego nie mam :) Tak jak napisałem po jednym panelu na pierwsze odbicia 3 panele na ściane za słuchaczem i 4 panele na sufit.Moim zdaniem to jest minimum.
                            Last edited by orscik; 06.07.2013, 08:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez orscik Zobacz posta
                              Moim zdaniem to jest minimum.
                              Ja bym uważał, z takimi stwierdzeniami do pierwszych testów. Ostatnio trochę szukałem, na ten temat i natknąłem się na czyjąś wypowiedź, która mówiła, że po ustawieniu paneli pochłaniających za słuchaczem, wokale były bardzo wysunięte w stronę słuchacza i miało się wrażenie, że śpiewają prosto w twarz co nie było zbyt przyjemne w odsłuchu.
                              Gdzieś indziej znalazłem, że za słuchaczem lepiej sprawdzają się dyfuzory Schroedera. Ale zrobisz testy to będziesz mógł to obalić lub potwierdzić, na co czekam.
                              Przyjemnego majsterkowania :)

Skomentuj

Myślę ,że będzie ok :) najwyżej za kolumny dam panele pochłaniające a za słuchaczem umieszczę dyfuzory 2D ( http://www.dzwiek.org/board/topic/89...d-projekt-diy/ )

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                  Ja bym uważał, z takimi stwierdzeniami do pierwszych testów. Ostatnio trochę szukałem, na ten temat i natknąłem się na czyjąś wypowiedź, która mówiła, że po ustawieniu paneli pochłaniających za słuchaczem, wokale były bardzo wysunięte w stronę słuchacza i miało się wrażenie, że śpiewają prosto w twarz co nie było zbyt przyjemne w odsłuchu.
                                  O tym chyba marian pisał, jak za miejscem odsłuchowym postawił swoje panele
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                    O tym chyba marian pisał, jak za miejscem odsłuchowym postawił swoje panele
                                    Też mi się tak wydawało, ale nie chciałem pisać jako pewnik. Gdzieś niedawno pisałem o tym, że marian się bawił akustyką pokoju i może mógłby się wypowiedzieć o rezultatach jakie uzyskał.

Skomentuj

Nie ma co panikować W płaszczyźnie ścian bocznych 5 paneli to moim zdaniem jest nic. Nie da się przewidzieć jak to się u mnie w pokoju będzie przedstawiało ale nie wierzę ,że 5 paneli umieszczonych w płaszczyźnie scian bocznych cokolwiek pogorszy.Założyłem ,że ustawię to tak.
                                      Pomysł 1.jpg

Po sprawdzeniu działania paneli z wełny jak okaże się ,że efekt mnie nie zadowala to zabiorę się za dyfuzory 2D ze styroduru. Takie jak te
                                      post-823-135376954794_thumb.jpg
                                      Umieszczę to w takie same ramki jak panele z wełny i owinę materiałem który jak przewiduję zostanie mi z budowy pochłaniaczy.
                                      A ustawienie wtedy będę planował takie
                                      Pomysł 2a.jpg

lub takie

Pomysł 2b.jpg

Czas pokaże
                                      Last edited by orscik; 06.07.2013, 14:55.

Skomentuj

Ktoś sie orientuje ile moze kosztować material mdf z wycieciem odsetka takich klocków,dajmy na to arkusz o wymiarach 50x50cm?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                          z wycieciem odsetka takich klocków,
                                          Nie za bardzo rozumiesz o co chodzi.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X