Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Adaptacja pokoju 10m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Dopiero teraz obejrzałem opcje 2. Wiec jak poprzestawiasz diametralnie meble w pomieszczeniu to może to wpłynąć na odpowiedz suba.... Jeśli jeszcze nie próbowałeś z biurkiem na ścianę z oknem to do dzieła a później lataj z subem po pokoju, i daj znać czy cos z tego wyszło.
    Testowałem opcję ''biurko pod oknem''
    Niestety śrenio to wszystko brzmiało.
    Zauważyłem ,że subwoofer brzmi najlepiej jak jest w jednej linni z monitorami więc chyba pozostaje mi tylko lekko przesunąć biurko w lewo

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Nie doczytałeś :)
      Miałem na myśli takie coś:

to dobry pomysł też bym tak to ustawił, bo opcja z biurkiem przy oknie nie wypaliła.
      A jak ustawiłeś to przy oknie? w pewnej odległości ze sweet spotem?

Co do łózka to mozesz dla jako takiego rozproszenia nad łóżkiem jakąś półkę z czymś zamontować

Skomentuj

Zamieszczone przez profix Zobacz posta
        to dobry pomysł też bym tak to ustawił, bo opcja z biurkiem przy oknie nie wypaliła.
        Ale przecież on napisał ze słucha kolumn z biurka nie z kanapy (te musza stać na biurku)

Skomentuj

Jeśli muszą stać na biurku to sory, ale dobrego dźwięku (stereo, przestrzeń) nie uzyska.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Jeśli muszą stać na biurku to sory, ale dobrego dźwięku (stereo, przestrzeń) nie uzyska.
            Jak by przearanżował cały pokój akustycznie bardziej w kierunku studyjnym, zmodernizował biurko tak by monitory umieścić na wysokości głowy, odsunąć je choć trochę od ściany.... itd. itd
            Na jego zasadach, to a tez wypróżniłem się z koncepcji

Skomentuj

Panowie przenoszę się do nowego pokoju :))
              Ja tak to widzę, polatałem trochę ze sprzętem i znalazłem dobre miejsce :)
              Untitled 2.jpg

Co powiecie na takie rozmieszczenie elementów adaptacji akustycznej ?

Skomentuj

Ehhh szkoda ze już strony audiotonu nie ma tam było krótko i fajnie opisane co i jak na początek, zapodało się link "cyk" i już :/
                orscik wejdź na forum triody i poszukaj tam kopi strony audioton.republika.pl jak ściągniesz to odpalasz "index" i tam następnie szukasz linków związanych z akustyką pomieszczeń. Nie jest to odpowiedz na wszystko a zaledwie ździebko, ale musisz to przyswoić żebyś miał jakiś pkt. wyjścia

http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=21050

Skomentuj

na stoliku będziesz siedzieć? :)

Skomentuj

Nie :)) Ale widzę ,że chyba masz jakiś problem z interpretacją;]]]
                    Last edited by orscik; 13.06.2013, 21:38.

Skomentuj

Panowie a co lepiej dać na tylną ścianę ?
                      - Dyfuzory
                      - Panele z wełny

Moim zdaniem dyfuzory ale prosiłbym o wypowiedź w celu weryfikacji moich przypuszczeń.
                      Jeżeli się one sprawdzą to ile % powierzchni tylnej ściany powinien zakrywać dyfuzor ??
                      Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez orscik Zobacz posta
                        - Dyfuzory
                        - Panele z wełny

Moim zdaniem dyfuzory ale prosiłbym o wypowiedź w celu weryfikacji moich przypuszczeń.
                        Jeżeli się one sprawdzą to ile % powierzchni tylnej ściany powinien zakrywać dyfuzor ??

na tylna sciane najlepiej dac cos co rozprasza dzwiek w najwiekszym stopniu -> dyfuzory.

%-ent zajmowanej sciany zalezy od wyliczen jakie pasmo chcesz pokryc, lub jakie wymiary mozesz przeznaczyc pod dyfuzor.

Skomentuj

Myślałem żeby w miejscu pierwszych odbić dać rozpraszacze. Czy to będzie dobry pomysł ??

Skomentuj

Nie na temat...
                            - Dyfuzory
                            - Panele z wełny

Po tym co napisałeś wnioskuje że nie zaglądałeś tam gdzie Ci napisałem... ehh szkoda że nie wykazujesz własnej inicjatywy...

Zamieszczone przez profix Zobacz posta
                            na tylna sciane najlepiej dac cos co rozprasza dzwiek w najwiekszym stopniu -> dyfuzory.
                            najlepiej? dlaczego tak uważasz ?

Skomentuj

Sorry ale nie trybi m ten link.;///
                              Czytałem na http://zakamarkiaudio.pl/ . Nie wiem czy wiedza tam nabyta jest wiarygodna stąd te pytania do was.

---------- Post dodany o 00:27 ---------- Poprzedni post o 00:21 ----------

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              Po tym co napisałeś wnioskuje że nie zaglądałeś tam gdzie Ci napisałem... ehh szkoda że nie wykazujesz własnej inicjatywy...
                              Pobrałem jeszcze raz ten plik i działa. Nie wiem czemu wtedy nie odpalała się stronka.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Pobrałem jeszcze raz ten plik i działa. Nie wiem czemu wtedy nie odpalała się stronka.
                                Rozpakowujesz tą paczkę co pobrałeś, wchodzisz, szukasz pliku o nazwie "index", odpalasz; następnie wybierasz zakładkę Hi-FI, pojawi się stronka z nowymi pod-zakładkami

Skomentuj

Wiem Wiem. Poczytałem tematy :)
                                  No i widzisz w artykule z tej strony jest napisane:
                                  Cytuję:

'' Elementy rozpraszające umieszcza się na bocznych ścianach, a nawet suficie, w miejscu powstawania pierwszych odbić, a także za kolumnami (lub za słuchaczem, w zależności od "szkoły" zagospodarowania pokoju), czasami w narożach pokoju.''

---------- Post dodany o 12:10 ---------- Poprzedni post o 11:18 ----------

Jak już zauważyliście filmiki z mojej strony to standard.
                                  Zobaczcie to i powiedzcie co na ten temat myślicie.Wiadomo iż filmik odzwierciedla rzeczywistość o wiele lepiej niż zdjęcia :))

Reasumując.

Pierwsze odbicie - Rozpraszacze
                                  Ściana za słuchaczem - Rozpraszacze
                                  Ściana za kolumnami - Pochłaniacze
                                  Sufit - Pochłaniacze
                                  Podłoga - Dywan.

Proszę o konkrety bo za tydzień chcę zacząć pracę :)

---------- Post dodany 16.06.2013 o 09:38 ---------- Poprzedni post 15.06.2013 o 12:10 ----------

Wiecie co ?
                                  Naczytałem się tyle postów i rezygnuję z tej wełny mineralnej na rzecz takiej pianki tapicerskiej.
                                  http://allegro.pl/pianka-tapicerska-...323273451.html
                                  Last edited by orscik; 15.06.2013, 11:21.

Skomentuj

Naczytałem się tyle postów i rezygnuję z tej wełny mineralnej na rzecz takiej pianki tapicerskiej.
                                    Co było powodem takiej decyzji ?

Skomentuj

Brak konkretnych informacji odnośnie pylenia wełny Rockwool Rockton.Nie wiem czy ta wełnę zabezpieczyć. Jak czytam takie bzdury ,że mam wełnę owijać folią śniadaniową to mi się płakać chce
                                      I cholera wie które informacje uznać za wiarygodne.Chce zaoszczędzić sobie nerwów.
                                      Wolę bez stresu zainwestować w materac i będę spokojny ,że nic mi nigdy nie będzie pylić.
                                      Last edited by orscik; 16.06.2013, 09:13.

Skomentuj

Zapomniałem dodać.Wziąłem dwa materace z łóżek w domu - jeden postawiłem tak
                                        20130616377.jpg
                                        a drugi na zdjęciu leży na ziemi ale wcześniej postawiłem go po przeciwległej stronie

Rezultat - pogłos zmniejszył się znacząco

Wnioski:
                                        -materac o grubości 10 cm spełnia swoją funkcję:)

Skomentuj

I cholera wie które informacje uznać za wiarygodne.Chce zaoszczędzić sobie nerwów.
                                          Wolę bez stresu zainwestować w materac i będę spokojny ,że nic mi nigdy nie będzie pylić.
                                          Tylko widzisz takie absorbery z wełny są zmierzone/zbadane, a gąbka ? - nie można robić/wykorzystywać/podmieniać rzeczy nie sprawdzonych...
                                          Jeśli chodzi o pylenie to są różne tkaniny... (czytałem o przypadkach gdzie stosowano cieniuśką folie (wiec woreczki śniadaniowe to nie do końca taki "bulszit" :razz: ) Chyba najpopularniejszą tkaniną antypylącą była "agrowłóknina".
                                          BTW: Pomału przymierzam się do budowy absorberów z użyciem tkaniny którą w pracy nazywamy "fibertex" doś interesująca aczkolwiek zobaczymy jak to wyjdzie w tzw. "praniu"

PS wciąż czekam na rys tego pomieszczenia z wymiarami i położeniem mebli rzut z góry.

Skomentuj

Czaruję...