Dlatego tę elektronikę trzeba robić samemu :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
CD vs pliki
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaSam się wiec ogarnij i czytaj ze zrozumieniem....
Ułomny może być właśnie format zapisu danych ! a nie te dane! lub ułomny może być też laser w odtwarzaczu CD....
jarokar a ja się pytam jak myślisz zanim płyta z utworami muzycznymi które słuchasz na swoim CD`ku wydalona zostanie z wytwórni to przez co najpierw przejdzie? jaką obróbkę ? Myślisz że płyta którą masz została jako czysta położona przez szamana czarnej magii i zaklęta na scenie na której realizowany był np. dany koncert ? Myślisz że wepchnął ich duszę paranormalnymi obrzędami w CD , dlatego oni tak fajnie grają na twoim CD ?
Smarowałeś już brzegi swoich płyt flamastrami ?
PS zacznij słuchać dźwięku a nie mechanizmów.
Smaruję brzegi swoich płyt i co z tego wynika.
Słucham muzyki i moje mechanizmy świetnie się spisują w tej roli.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postajarokar I mówisz to tylko dlatego bo słyszałeś sprzęt w tej kwocie oraz dużo innego powyżej 10kzł ? nie ma to powiązania z twoim portfelem który ma limit ustalony na ~10kzł a kwotę tą ustalał twój rozsądek ?
Spójrz na to tak, CD za 10tyś. czy PC (do muzy) za 10tyś. ? co wybierzesz ?
Gdybym dysonował taką kwotą to kupiłbym Linna Majika DS ale kompa w życiu, odtwarzacz CD mam świetny według mnie i mi wystarcza w zupełności gra muzykę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jarokar Zobacz postaMówi mi to moje doświadczenie, słuchałem sprzętów droższych i tańszych niż 10kzł
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jarokar Zobacz postaLinna Majika DS
http://www.xilinx.com/support/docume...eets/ds112.pdf
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postajeszcze mi się nie zdarzyło żeby mi napęd przekopiował płytę czy program , film z błędem.
Jak nie może odczytać to wywali Ci błąd i tyle
Napęd w kopie ma tą zaletę że może powtórzyć odczyt CD nie może bo odtwarza w czasie rzeczywistym
Są dostępne odtwarzacze z buforem to nie jest argument.
Skomentuj
-
Nie na temat...http://xyzpawel.blogspot.com/2012/12...na-forach.html
Proponuję zapoznać się z tabelką, jak ktoś nie widział
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jarokar Zobacz postawiem że są dostępne sumy kontrolne.
Komputery działają w systemie 0 i 1 . Jest dźwięk albo nie ma
Zamieszczone przez jarokar Zobacz postaMnie się parę razy zdarzyło odtwarzać film i w takcie pojawiały się błędy objawiające się tak zwaną pikselozą,
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postatam w środku masz kompa na którym działa normalny system operacyjny pewnie linux uruchamiany na procku pawerPC zakamuflowanym w układzie virtex 4
http://www.xilinx.com/support/docume...eets/ds112.pdf
Skomentuj
-
Kwestia cd vs komputer jest bardziej prozaiczna. W "pokoju mieszkalnym" - wiadomo , komputer, bo jednoczesnie sluzy za okno na swiat, narzedzie pracy etc. Natomiast w salonie - cd, bo troche glupio stawiac blaszaka pod telewizorem.
Wiem, wiem, mozna laptopa, do tego sterowac smartfonem lub tabletem, ale nie kazdy ma kase na takie gadzety. Zamiast dawac 1000 zł na tablet wolalbym dolozyc do cd.
Co do pewnej magii - to sie zgodze. Co do sluchanai calych plyt - tez sie zgodze, cd uczy postrzegania plyty jako kompozycji. Do tego mam jeszcze takei dziwne uczucie, ze kupujac plyte "cos posiadam", mam z nia jakis fizyczny kontakt, czuje, ze jest moja. Natomiast kupujac/sciagajac pliki z internetu nie mam takich odczuc.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postai on nie pozwalają na błąd. Nie ma takiej fizycznej możliwości.
Komputery działają w systemie 0 i 1 . Jest dźwięk albo nie ma
to raczej był błąd po stronie "nadawczej"
Myślę że raczej źle zripowane czyli z błędami bo przecież uszkodzonego komputer nie odtworzy.
Skomentuj
-
no to komp do wszystkiego jest gorszy od tego co tylko pliki potrafi odtwarzać
Nie przesadzajmy. Przecież jemu też może się zdarzyć błąd odczytu :P
Pewnie że taki player jest mega wygodny, cichy i bym sobie taki chętnie sprawiał :)
Ale nie ma co liczyć że zagra lepiej czy gorzej od kompa + przyzwoitego dac
---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post o 21:36 ----------
Zamieszczone przez jarokar Zobacz postaMyślę że raczej źle zripowane czyli z błędami bo przecież uszkodzonego komputer nie odtworzy.
Komp liczy sumę kontrolną pliku co skopiował i porównuje tym z płyty jak się nie zgadza to wywali błąd.
Tyle :)
Skomentuj
-
Ale nie ma co liczyć że zagra lepiej czy gorzej od kompa + przyzwoitego dac
Nie na temat...
Raven, skoro tu juz jestes, to pytalem o Twoj zasilacz w temacie "BG3 - kolejny wzmacniacz", mozesz zajrzec jak bedziesz mial chwile.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaA słuchałeś muzyki z kompa poprzez kartę muzyczną?Czy z góry zakładasz że taki zestaw nie może dobrze zagrać?
Skomentuj
-
A czemu mialby nie dorownac skoro przetwornik A/C bylby taki sam i tor analogowy bylby taki sam? Przeciez to zadna magia tylko czysta elektronika.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zatem pytanie, z czego miałby składać się komputer wart 4k zł (droższy sam sobie złożyłem do gamingu- nie chwaląc się ofkoz) ?
Wg mnie w skład odtwarzania muzyki z komputera wchodzi... -> PC (jako wszystkie jego elementy) -> odtwarzacz muzyczny -> USB lub optyk -> DAC -> wzmacniacz -> kolumny DIY
Skomentuj
Skomentuj