Dodaj korektor impedancji i zobacz niższe podziały.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Trojdrozne TOP QALITY SOUND
Collapse
X
-
Ok.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaŁączyłem go kilka razy i zwykle nie schodziłem z podziałem niżej niż 2.5kHzTylko czy bedzie duza roznica gdybym dal na gore np wawecor'a i "zrobil" nizszy podzial czy o jakosc dzwieku z vify i morela nie musze sie martwic przy dobrze skonfigorowanej zwrotnicy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaET338 nie nadaje się do niskich podziałów bez korektora impedancji. Łączyłem go kilka razy i zwykle nie schodziłem z podziałem niżej niż 2.5kHz
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaMyślę, że raczej ta druga opcja:)
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaMorele graja dobrze z niskim podziałem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dupek Zobacz postaTo dlaczego nie dales ow korektora i nie zszedles nizej z podzialem?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Wykres wykresem a co z odsluchem?
Mnie sie spodobal podzial ok 1,8k w morelach ale jak wylaczylem kolumny i te same kawalki posluchalem chociazby na marnych sr1, to oczy a raczej uszy mi sie otworzyly jak bardzo "upiekszylem" dzwiek srednio wysoki z tym niskim podzilem na morelu
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post o 22:30 ----------
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaBo nie zawsze niski podzial to najlepsze rozwiazanie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dupek Zobacz postaWykres wykresem a co z odsluchem?
Mnie sie spodobal podzial ok 1,8k w morelach ale jak wylaczylem kolumny i te same kawalki posluchalem chociazby na marnych sr1, to oczy a raczej uszy mi sie otworzyly jak bardzo "upiekszylem" dzwiek srednio wysoki z tym niskim podzilem na morelu
Wpadnij posluchacJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaWidze, ze bywasz w Warszawie
Wpadnij posluchacA z przyjemnoscia bym sie spotkal i posluchal cos tam nawymyslal.. :biggrin:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJa w supremo zrobiłem podział na 1,8-1,9kHz
Bez najmniejszego problemu radzą sobie (supremo) nawet z takim podziałem przy I rzędzie
jaka jest różnica w brzmieniu 338 a supremo?
PS: mierzyłeś może poziom zniekształceń przy tak niskim podziale?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaA zobacz gdzie zaczyna sie filtrowac morel
Skomentuj
-
No wiec dorobilem kompensacje impedancji a morel przy niskich podzialach jak trzeszczal tak trzeszczy ale tylko jak juz wczesniej wspomnialem na niektorych czestotliwosciach, glownie fortepian i gitara elektryczna-nisko-srednie czestotliwosci. Zaczynam sie zastanawiac czy ten morel tak ma, bo nawet przy wyzszym podziale tez minimalnie trzeszczy ale trzeba miec juz mega sluch, dac troche glosniej i sie wsluchac. Ponizej przedstawiam zwrotnice:
Na tej trzeszczy
A na tej lekko ale jednak tez trzeszczy minimalnie
Co robie zle? Moze zamiast ukladu kompensacji powinienem zastosowac filtr wycinajacy RLC, tylko, ze nie wiem jak obliczyc cewke, poniewaz nie za bardzo sie orientuje gdzie sie znajduje punkt rezonansu, ktory to mial bym wyrownac...? Wzory znam, tylko jaka F(czestotliwosc) podstawic?
Ps. dodam, ze jak te same kawalki slucham na trojdroznych focalach w aucie, to wysokotonowy nisko ciety tez potrafi minimalnie zatrzeszczec, na sluchawkach w domu tego efektu totalnie nie ma... Myslalem, ze moze plyta zle nagrana ale na sluchawkach gra ok...Last edited by Spurek; 11.04.2014, 13:19.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dupek Zobacz postaCo robie zle?
Po filtracji i przed .
Zamieszczone przez dupek Zobacz postadorobilem kompensacje impedancji
To robi się pułapką RLC .
Najlepiej podłącz głosik jak do pomiaru impedancji .
Zmierz impedancję .
Oczytaj częstotliwość rezonansową .
Z wzoru fs = 1/2*pi sqrt(L*C) - wyznacz takie L i C aby odpowiadały częstotliwości rezonansowej .
Daj jakieś R zbliżone do impedancji znamionowej głośnika .
Zrób pomiar impedancji i zobacz czy pik się wypłaszczył .
Jeśli nie to próbuj zmienić rezystor lub/i wartości L i C aż do skutku :)
Jak morel podaje TS dla kopułki to są kalkulatory/wzory które to liczą .
W SW jest też funkcja automatycznie dodająca taki korektor .
Zwykle nawet działa ale nie zawsze podaje sensowne wartości .
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMoze jest zepsuty? Zrob pomiar impedancji, znieksztalcen i wrzuc.
Ten morel ma 0.1 mm liniowego wychyleniaWięc nic dziwnego że trzeszczy słabo filtrowany .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTen morel ma 0.1 mm liniowego wychylenia Więc nic dziwnego że trzeszczy słabo filtrowany .
Nie dosc ze z FS konkretna sciema, to jeszcze toLast edited by pharoh; 11.04.2014, 19:00.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaNie dosc ze z FS konkretna sciema, to jeszcze to
Skomentuj
Skomentuj