Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trojdrozne TOP QALITY SOUND

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dodaj korektor impedancji i zobacz niższe podziały.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ok.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Łączyłem go kilka razy i zwykle nie schodziłem z podziałem niżej niż 2.5kHz
      Skoro go laczyles, to masz juz wprawe wiec cierpliwosc musi okazac sie tu moja cnota... Tylko czy bedzie duza roznica gdybym dal na gore np wawecor'a i "zrobil" nizszy podzial czy o jakosc dzwieku z vify i morela nie musze sie martwic przy dobrze skonfigorowanej zwrotnicy?

Skomentuj

Myślę, że raczej ta druga opcja:)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zrób korektor impedancji i śmiało mozesz go pociąc na 1,8-2 kilo
          Morele graja dobrze z niskim podziałem i sa bardzo wytrzymałe na wysokie moce (mechanicznie)
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ET338 nie nadaje się do niskich podziałów bez korektora impedancji. Łączyłem go kilka razy i zwykle nie schodziłem z podziałem niżej niż 2.5kHz
            To dlaczego nie dales ow korektora i nie zszedles nizej z podzialem?

Myślę, że raczej ta druga opcja:)
            :)

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Morele graja dobrze z niskim podziałem
            Bez zadnego uszczerbku w postaci wyostrzenia niektorych srednio wysokich tonow, ktore moga co prawda sie podobac ale byc lekko naciagane/nad wyrost...?

Skomentuj

Ja w supremo zrobiłem podział na 1,8-1,9kHz
              Bez najmniejszego problemu radzą sobie (supremo) nawet z takim podziałem przy I rzędzie
              Sprawdzone kilkukrotnie

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dupek Zobacz posta
                To dlaczego nie dales ow korektora i nie zszedles nizej z podzialem?
                Bo nie zawsze niski podzial to najlepsze rozwiazanie.

Skomentuj

Wykres wykresem a co z odsluchem?
                  Mnie sie spodobal podzial ok 1,8k w morelach ale jak wylaczylem kolumny i te same kawalki posluchalem chociazby na marnych sr1, to oczy a raczej uszy mi sie otworzyly jak bardzo "upiekszylem" dzwiek srednio wysoki z tym niskim podzilem na morelu

---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post o 22:30 ----------

Bo nie zawsze niski podzial to najlepsze rozwiazanie.
                  Coraz bardziej zaczynam sie do tego przekonywac...

Skomentuj

Wykres wykresem a co z odsluchem?
                    Mnie sie spodobal podzial ok 1,8k w morelach ale jak wylaczylem kolumny i te same kawalki posluchalem chociazby na marnych sr1, to oczy a raczej uszy mi sie otworzyly jak bardzo "upiekszylem" dzwiek srednio wysoki z tym niskim podzilem na morelu
                    Widze, ze bywasz w Warszawie
                    Wpadnij posluchac
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Widze, ze bywasz w Warszawie
                      Wpadnij posluchac
                      Nie wiem kiedy teraz bede w Warszawie i czy wogole-chyba musze zaktualizowac lokalizacje A z przyjemnoscia bym sie spotkal i posluchal cos tam nawymyslal.. :biggrin:

Skomentuj

Ja w supremo zrobiłem podział na 1,8-1,9kHz
                        Bez najmniejszego problemu radzą sobie (supremo) nawet z takim podziałem przy I rzędzie
                        którego Supremo miałeś? bo się zastanawiam między 728 a 1048.
                        jaka jest różnica w brzmieniu 338 a supremo?
                        PS: mierzyłeś może poziom zniekształceń przy tak niskim podziale?

Skomentuj

Ja uzywalem samochodowych wersji
                          Supremo i picolo
                          Oba znosiły to dzielnie
                          W tych morelach znieksztalcenia rosną od 2kHz
                          Były gdzies wykresy w sieci
                          A zobacz gdzie zaczyna sie filtrowac morel
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A zobacz gdzie zaczyna sie filtrowac morel
                            Ale ktory, bo juz zwariowalem? :razz:

Skomentuj

No chociażby ten z mojego wykresu
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No wiec dorobilem kompensacje impedancji a morel przy niskich podzialach jak trzeszczal tak trzeszczy ale tylko jak juz wczesniej wspomnialem na niektorych czestotliwosciach, glownie fortepian i gitara elektryczna-nisko-srednie czestotliwosci. Zaczynam sie zastanawiac czy ten morel tak ma, bo nawet przy wyzszym podziale tez minimalnie trzeszczy ale trzeba miec juz mega sluch, dac troche glosniej i sie wsluchac. Ponizej przedstawiam zwrotnice:

Na tej trzeszczy

A na tej lekko ale jednak tez trzeszczy minimalnie

Co robie zle? Moze zamiast ukladu kompensacji powinienem zastosowac filtr wycinajacy RLC, tylko, ze nie wiem jak obliczyc cewke, poniewaz nie za bardzo sie orientuje gdzie sie znajduje punkt rezonansu, ktory to mial bym wyrownac...? Wzory znam, tylko jaka F(czestotliwosc) podstawic?

Ps. dodam, ze jak te same kawalki slucham na trojdroznych focalach w aucie, to wysokotonowy nisko ciety tez potrafi minimalnie zatrzeszczec, na sluchawkach w domu tego efektu totalnie nie ma... Myslalem, ze moze plyta zle nagrana ale na sluchawkach gra ok...
                                Last edited by Spurek; 11.04.2014, 13:19.

Skomentuj

Punkt rezonansu=Fs glosnika? Czy raczej jest to po prostu czestotliwosc zakladanego podzialu?

Skomentuj

Moze jest zepsuty? Zrob pomiar impedancji, znieksztalcen i wrzuc.

Skomentuj

Co robie zle?
                                      Pokaż jakiś pomiary .
                                      Po filtracji i przed .

dorobilem kompensacje impedancji
                                      Kompensacje fs - piku rezonansowego głośnika - a nie wzrostu impedancji chociaż to też może być konieczne .
                                      To robi się pułapką RLC .
                                      Najlepiej podłącz głosik jak do pomiaru impedancji .
                                      Zmierz impedancję .
                                      Oczytaj częstotliwość rezonansową .
                                      Z wzoru fs = 1/2*pi sqrt(L*C) - wyznacz takie L i C aby odpowiadały częstotliwości rezonansowej .
                                      Daj jakieś R zbliżone do impedancji znamionowej głośnika .
                                      Zrób pomiar impedancji i zobacz czy pik się wypłaszczył .
                                      Jeśli nie to próbuj zmienić rezystor lub/i wartości L i C aż do skutku :)

Jak morel podaje TS dla kopułki to są kalkulatory/wzory które to liczą .
                                      W SW jest też funkcja automatycznie dodająca taki korektor .
                                      Zwykle nawet działa ale nie zawsze podaje sensowne wartości .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Moze jest zepsuty? Zrob pomiar impedancji, znieksztalcen i wrzuc.
                                      Jak nigdy tego nie robił to jeszcze spali głośnik .
                                      Ten morel ma 0.1 mm liniowego wychylenia Więc nic dziwnego że trzeszczy słabo filtrowany .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Ten morel ma 0.1 mm liniowego wychylenia Więc nic dziwnego że trzeszczy słabo filtrowany .
                                        To dlatego nie wspomnieli o tym w dokumentacji http://audiotransducers.com/pl/attac..._attachment=50
                                        Nie dosc ze z FS konkretna sciema, to jeszcze to
                                        Last edited by pharoh; 11.04.2014, 19:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                          Nie dosc ze z FS konkretna sciema, to jeszcze to
                                          dopiero ST mają 1.5mm wychylenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X