Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trojdrozne TOP QALITY SOUND

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a to ja się podepnę np mam już skrzynki oklejone fornirem i dopiero będę frezować otwory to jak zrobić fazę od wew strony ścianki ?? robicie ja już wcześniej ??

Skomentuj

Ja robie to pierwszy raz (moze ktos wie lepiej jak do tego podejsc) ale frontow celowo nie kleilem by wlasnie zrobic faze od wew. strony (MDF 25mm!) Pozniej je skleje i za rada LuSzTiego wyfrezuje otwory na golsniki ale po przyklejonym juz fornirze. Nie wyobrazam sobie robienia fazy od wewnatrz przy zlozonym froncie i calej reszcie

Skomentuj

Można zrobić wewnętrzną fazę po zrobieniu frezów ale trzeba mieć specjalny frez z górnym łożyskiem.
        Lepiej zrobić wewnętrzny frez wcześniej i dopiero przykleić front.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Lonevolf a wiec nic straconego jak to wczesniej myslalem (cale zycie sie czlowiek uczy) wykombinuj specjalny frez gornolozyskowy i po problemie. Ja to zrobie przed zlozeniem frontow ale jak widac mozna i na zlozonych. Super! :thumbsup:

Skomentuj

acha takie buty puki co obecny projekt pomaluje ale przy nastepnym juz bedzie jakis fornir wiec tak dopytuje i zbieram informacje:) dzieki

Skomentuj

Wlasnie dojechaly przewody procab'a. Jednak w tym Krakowie zyja i przyslali w 24h i tak trzymac :thumbup: Przewody od razu widac, ze solidne, nawet LS15 wydaje sie dosyc gruby (wew) Dzis nie zdaze frezowac wiec jutro rusze a dzis wklejalem wzmocnienia do wewnatrz kolumn. I jak to z plcia piekna bywa, zmienna jest i juz jakikolwiek fornir sie odwidzial i ma byc lakier fortepianowy :bored: Czytalem, ze za jakis czas moga wystapic schody na laczeniach plyt-jak sobie z tym poradzic?

---------- Post dodany 20.11.2013 o 22:20 ---------- Poprzedni post 19.11.2013 o 17:04 ----------

Wiec te schody to mit?

Dzis natknalem sie na pierwsze problemy frezowania... Na materiale testowym wykonalem dwa pierwsze podfrezowania ale wyszlo po 0,725mm na strone za duzo. Chyba nie ma az takiej tolerancji wiec chce to wykonac dokladniej. I teraz pytanie; jak ustawic frezarke na cyrklu by wyszedl dokladnie taki sam wymiar jak zalozony? Nie wiem co zle zrobilem ale dwa nastepne otwory testowe wyszly ok ale mysle, ze jest to kwestia tylko i wylacznie czystego przypadku. Jak to zrobic?

Skomentuj

Schody, czyli tzw. klawiszowanie to nie mit i na lakierze po latach pięknie to wychodzi.
                Można okleić HDFem ale optymalnie to zaciąć formatki na 45 stopni.

A z frezowaniem - po prostu trzeba być mega dokładnym i warto robić testowe podfrezowania na jakimś odpadzie zanim zacznie się frezować w docelowej kolumnie.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wlasnie chcialem by mi zrobili 45 st ale jak juz wyzej napisalem-nie dali rady :mad: Wiec pozostaje ewentualnie hdf. Tylko nastepna kwestia to taka, ze chce zaokraglic boki frontow i nie wiem czy jak okleje hdf'em i pozniej zaokragle frezem, to czy te laczenie hdf'u z mdf'em nie wyjdzie na rowni z klawiszowaniem...?

---------- Post dodany o 23:33 ---------- Poprzedni post o 11:56 ----------

Bylem u lakiernika i powiedzial, ze moze mi przed wycieciem otworow na glosniki oblozyc cale kolumny mata szklana z zywica, nastepnie polozyc szpachel z pistoletu, wyszlifowac i pomalowac. Slyszal ktos o takiej metodzie? Czy tego lakiernika lekko ponioslo?

Skomentuj

ktos tu pisal o tej szpachli chyba kurde ja bym se pomalowal moje ale teraz te schodki mnie trapia a jak walne szpachle do mdfu bo widzialem tu taka u siebie i jeszcze jakis grunt do mdfu byl pod lakiery to czy wystarczy zeby zniwelowac te klawiszowanie ??

Skomentuj

W tym klawiszowaniu , to chyba chodzi o to, ze plyta (drewno,mdf itp.) "pracuje" i po czasie powstaja schodki. A szpachla, to pewnie prawie zawsze jast nakladana na laczeniach by ich nie bylo widac po lakierowaniu. Co do szpachli, to czytalem, ze ta do drewna gorzej sie sprawuje i nalezy uzyc samochodowa

Skomentuj

Zamieszczone przez dupek Zobacz posta
                        Bylem u lakiernika i powiedzial, ze moze mi przed wycieciem otworow na glosniki oblozyc cale kolumny mata szklana z zywica, nastepnie polozyc szpachel z pistoletu, wyszlifowac i pomalowac. Slyszal ktos o takiej metodzie? Czy tego lakiernika lekko ponioslo?
                        Jak w dobrej cenie to bym sie nie zastanawiał
                        Tylko najpierw powycinaj otwory i przygotuj kolumnę "na gotowo"
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Tylko najpierw powycinaj otwory i przygotuj kolumnę "na gotowo"
                          Tyle, że trzeba się dogadać ile tego wszystkiego będzie, bo frezy trzeba będzie zrobić większe i głębsze.

Skomentuj

U mnie nie było z tym problemu
                            Ale wcześniej warto zapytac
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ze szpachla do drewna to potwierdzam. Ma to do siebie że się kurczy (chyba robią to na bazie akrylu, bo zachowuje się podobnie tyle, ze da się szlifować) i nawet jeśli wyszpachluje się na lux, to po jakimś czasie robi się dziura. Ja zmieniałem gałki w meblach, szpachlowałem otwory po starych szpachlą do drewna i teraz po pomalowaniu pod lakierem mam lekkie wgłębienia, chociaż szpachlowałem i szlifowałem na równiutko. Więc mówiąc krótko taka szpachla się do niczego nie nadaje, nie wiem po co w ogóle ją robią/sprzedają.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                U mnie nie było z tym problemu
                                Tzn jak to rozwiazales?

Dzis zrobilem podfrezowania z tylu glosnikow. Zeby sobie roboty dolozyc, to postanowilem zaokraglic papierem sciernym rant zewnetrzny gorny. Nie zastanawialem sie czy poprawi to w jakim kolwiek stopniu dzwiek ale denerwowala mnie ta ostra krawedz wiec sie jej pozbylem. Widac ja na wyzej zamieszczonym zdjeciu.

Ponad to komplet nad'a poszedl do ludzi :( wiec poki co musze odkurzyc i przeprosic staruszka. Jest nim Denon PMA-925R zakupiony w 1998r. Posiada dwa trafa wiec powinien wydolic pradowo z ta aplikacja. Co myslicie?

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf
                                  nie widać zdjęcia:)
                                  Sam je zamiesciles na gorze z tym seasem

---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post o 17:59 ----------

Pierwsze foto

Skomentuj

Zamieszczone przez dupek Zobacz posta
                                    Tzn jak to rozwiazales?
                                    Nie było brane pod uwagę
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok. Przymierzam sie do oklejenia kolumny wewnatrz mata bitumiczna. I teraz pytanie czy jest sens oklejac przy tej grubosci scianek (MDF 25mm)?

---------- Post dodany 24.11.2013 o 07:24 ---------- Poprzedni post 23.11.2013 o 21:23 ----------

Ponad to czy jak jest dobrze podfrezowany otwor, to czy sam glosnik po przykreceniu wystarczajaco uszczelni obudowe czy stosujecie jakies uszczelnienie? Jesli tak to jakie? Bo vifka juz ma w standardzie uszczelke ale seas ani morel jej nie maja...

Skomentuj

Jak masz podfrezowany dobrze otwór to nie potrzeba żadnych uszczelek.
                                        Zreszta stosowanie uszczelek szczególnie grubych zaprzecza poprawnemu, sztywnemu montażowi glosnika.
                                        A słabe, blaszane kosze potrafią sie wyginac.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok, wiec zostaje tak jak jest. Co z tymi matami panowie? Jest sens przy tej grubosci scianek? Moze dac tylko na tylna scianke najbardziej narazona? Czy odpuscic sobie te maty?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X