Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trojdrozne TOP QALITY SOUND

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ok, czy filtr 1rzedu do wysokotonowego czy 2rzedu? Do wygrzania i ile odciac od dolu? 2.5kHz?

---------- Post dodany 09.11.2013 o 00:59 ---------- Poprzedni post 07.11.2013 o 23:00 ----------

Dziekuje za odpowiedzi... Widze, ze chyba "wszyscy" wybyli na AS wiec powiem tyle, ze jak podlaczam morela et338 i seasa 19tff1 pod ta sama zwrotnice, to dzwiak jest o niebo lepszy na korzysc morela. O wiele wiecej detali i ogolnie wieksze spektrum dzwieku. Tego sie nie spodziewalem... Ciecie od ok.4000Hz. Wiec poki co wygrzewaja sie morele ale nie wiem, czy ow ciecie wystarczy do wygrzania sie ich...?

Skomentuj

Podłącz kondek 3.3uF i cewkę 0.8mH i wystarczy :) Jak nie przesadzisz z głośnością to i sam kondek wystarczy. Reszta głośników pełnym pasmem niech gra.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wlasnie dzisiaj znalazlem w garazu cos co sie nazywa frezarka gornowrzecionowa. Jest nowa w pudelku, marka Dexter 1200W z kompletem frezow. Nie mam pojecia skad ona sie tam wziela ale chyba sie przyda. Mysle, ze wygospodaruje troche czasu i sprobuje zrobic kolumny testowe z plyty wiorowej 18mm. Docelowo chce by kolumny byly z mdf'u. Jutro sie biore za cyrkiel diy. Sprobuje wykorzystac tylko elementy, ktore beda dostepne w castoramie. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Skomentuj

Kawałek płyty, klocek i dwie prowadnice
          Dasz rade

Jak nie masz dostępu do mdf to wior tez moze byc
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Cyrkiel juz prawie ukonczony. Zastosowalem pret gwintowany 8mm i sklejke 12mm-taka byla z odpadow. Dzis zamowilem formatki z mdf'u. Wzialem 25mm gr. Szkoda tylko, ze nie dali rady zrobic 45st ale tlumaczyli to tym, ze jak zrobia z jednej strony 45st, to jak przerzuca by zrobic z drugiej strony, to im podejdzie juz te zrobione 45st gdzies pod jakas szyne i nie da rady i musialem zmienic wymiary. Moze sie pokusze o zrobienie frezarka rowkow i wkleje w nie jakies dopasowane listewki by wchodzily w obie plaszczyzny klejonych elementow. Jak wy to rozwiazujecie? Kolumny beda mialy wymiary zew: szer.290xwys.1050xgłęb.350mm. W srodku dwie przegrody oddzielajace komore basowa od reszty

---------- Post dodany 16.11.2013 o 22:13 ---------- Poprzedni post 15.11.2013 o 16:20 ----------

Jestem na etapie doboru kabli do kolumny. Zainteresowany jestem kablem do glosnika basowego Alphard Da Vinci 2x4mm, do sredniotonowego i wysokotonowego Alphard Da Vinci 2x2,5mm. Ktos ma rozeznanie czy to bedzie dobry wybor?

Skomentuj

Wystarczy 2x2,5 + 2x1 :)
              Ewentualnie Procab LS15 i LS25
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ok. Biore Procab. Gdzie polecacie kupic?

Skomentuj

Na Allegro?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wszedlem na allegro. Jest oferta pewnego sklepu LS25 po 7zl/m. Przeszedlem wiec na ich strone a tam cena 9.9zl/m za ten sam kabel... :huh:

Skomentuj

Pewnie sklep jest w Warszawie na Mokotowie i nazywa sie pasja
                      Oni maja takie zagrania :/
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Pewnie sklep jest w Warszawie na Mokotowie i nazywa sie pasja
                        Oni maja takie zagrania :/
                        Ten jest akurat z Krakowa.

Panowie a co z obudowa glosnika basowego? Czym ja uzupelnic/zostawic pusta w srodku?

Skomentuj

To już musisz dobrać na słuch.

Skomentuj

Ok ale na sluch bez zwrotnicy czy juz przy gotowej kolumnie? I jaka jest roznica np przy zastosowaniu np welny owczej w OZ i bez niej? Czy to jest roznica stala czy zmienia sie w zaleznosci od glosnika/pojemnosci obudowy i np w OZ 20L daje wieksze/mniejsze efekty jak np przy 50L? Jak zmienia sie dzwiek? Potraficie to opisac?

Skomentuj

Zamieszczone przez dupek Zobacz posta
                              Ten jest akurat z Krakowa.
                              Kupuję we eFlash'u ProCaby. Ceny sa z allegro.
                              Sam kabelek baaardzo fajny
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Napisalem do nich wczoraj i dzisiaj-bez odzewu. Strasznie w tym Krakowie ludzie zaganiani :razz:

Dzis odebralem formatki. Niezly klocek z tego wyszedl :o Kolumny beda ciezkie jak cholera. Ale to chyba dobrze, bo nie bede musial ich dociazac a taki mialem zamysl. Teraz sie kleja (pattex wood ekspres) a jutro frezowanie frontow z jednej i z drugiej strony... :bored: Cyrkiel juz jest. Dodam, ze to moj pierwszy taki projekt ale idzie mi calkiem sprawnie. Zobaczymy czy sie nie wyloze jutro na frezowaniu... :huh:

Skomentuj

Suwmiarkę masz?

Skomentuj

Oczywiscie :biggrin: I chyba zrobie frezowanie 1mm plytsze dla wszystkich przetwornikow, poniewaz prawdopodobnie bedzie fornir a on ma ponoc 1mm grubosci. Dobrze mysle?

Skomentuj

Po wyszlifowaniu to Ci tego forniru zostanie mało co:) Jak zawsze robię frezy na tyle ile masz kosz, z tym, że frezuję po fornirze a nie przed bo później jest problem z wyrównaniem forniru przy wyfrezowany otworze.

Skomentuj

Ok, dzieki za wskazowke. A jak sprawa wyglada z laczeniem forniru na kantach kolumny? Mam frez tez z lozyskiem do wyrownywania bokow ale nie mam pojecia zielonego jak wypadnie owe laczenie na tych nieszczesnych kantach (fornir-fornir)

Skomentuj

Musisz przyjąć odpowiednią kolejność oklejania ścianek. Ja forniruję w takie kolejności: dół, tył, boki, góra, przód.
                                          Frez z łożyskiem bardzo skraca czas obróbki forniru i się przydaje. Oczywiści na kantach trzeba uważać, ale to nie jest jakaś wyższa szkoła jazdy :)
                                          Najważniejsze to nie przetrzeć forniru w czasie szlifowania :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X