Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trojdrozne TOP QALITY SOUND

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odpuść sobie
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok. Mam teraz pytanie i prosze ocenic czy sie nie myle, wiec...

Obudowa glosnika basowego OZ ma poj. netto 51.1152L. Wewnatrz tej obudowy jest druga mniejsza OZ dla sredniotonowego o objetosci brutto 4.8L. Wiec jezeli odejmiemy 51.1152-4.8=46.3152L. Czytalem, ze welna owcza dobrze ulozona jest w stanie podnies pojemnosc obudowy o ok.10%. Wiec jezeli 46.3152+10%=50.946L Wiec powinno byc ok?

Skomentuj

5L przy tak duzej obudowie nie zmieni tak bardzo jak myślisz

A wygluszenie dokłada sie przy odsluchowych testach
        Nigdy nie wiadomo ile bedzie go potrzeba
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Aha, wiec teraz juz nie wiem ile zamawiac tej welny. Czytalem, ze nie moze ona latac luzem w obudowie i wychodzi mi, ze musial bym wtedy kupic 5 opakowan (monacor mdm3) na 2 obudowy... Jak ugryz temat?

Skomentuj

Narazie zbuduj kolumny
            Potem zamówisz dwie i bedzie kombinowal z jedna kolumna

Sprawdzisz jak i ile sie sprawdzi i wtedy bedziesz zamawiał docelowo
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzis dobiegl koniec frezowania otworow. Wyszlo super. Znalazlem sposob, by za pierwszym razem wyfrezowac otwor o zakladanej srednicy i to bez prob na materiale testowym Jeszcze tylko zrobie osobne komory dla sredniotonowcow i bede mogl w koncu zlozyc fronty i zaczac wygrzewac glosniki :lol:

Skomentuj

Nie poddalem sie i zakupilem maty bitumiczne :razz: Okleilem nimi zewnetrzne strony scianek malej obudowy glosnika sredniotonowego, ktora jest wewnatrz calej kolumny. Termianle juz mam, welne rowniez. Kolce tez sa. Mysle, ze na dniach powinienem skleic fronty i zamiescic kilka fotek

Skomentuj

Zamieszczone przez dupek Zobacz posta
                  Znalazlem sposob, by za pierwszym razem wyfrezowac otwor o zakladanej srednicy i to bez prob na materiale testowym
                  To sie nie chwal, tylko podziel sie wiedza z innymi, tak aby ktos inny mogl sie tez czegos nauczyc :)

Skomentuj

Prosze bardzo. Od spodu cyrkla trzeba wyznaczyc sobie linie wszerz na wysokosci samego srodka bolca ustalajacego srodek przyszlego otworu. W moim cyrklu poniewaz jest ze sklejki narysowalem linie przy produkcji cyrkla a przed wstawieniem bolca. Na metalowych trzeba by bylo przy produkcji wyzlobic swoisty rowek w tym samym miejscu. Gdy to juz mamy, to przykladamy (od spodu cyrkla) kątownik 90st rowno z krawedzia cyrkla a drugi jego element w miejscu najdalszego wychylenia ostrza frezu (trzeba frez tak ustawic by jego ostrze bylo skrajnie wysuniete i oddalone od bolca cyrkla) i przykladamy katownik do ostrza frezu i albo suwmiarką albo dokladną linijką (np. metalowa) odmierzamy potrzebna odleglosc od kątownika do zaznaczonej wczesniej na cyrklu kreski w miejscu srodka bolca. Oczywiscie duza dokladnosc pomiaru obowiazkowa!

Rysunek pogladowy

Last edited by Spurek; 04.12.2013, 11:16.

Skomentuj

Hmmm... a nie prościej ustawić frez w takim położeniu, aby nieco wystawał od spodu cyrkla i odmierzyć suwmiarką odpowiedni rozstaw bolec-frez? Oczywiście należy wtedy na suwmiarce dodać (jeśli mierzymy "po zewnętrznej - bo suwmiarka daje nam dwie możliwości pomiar) połowę średnicy bolca, a frez ustawić w "najdalszym położeniu ostrza". Dokładanie dodatkowy elementów takich jak np kątownik, o którym piszesz, lub rysowanie linii wyznaczającej oś bolca i odmierzanie czegoś po krawędzi cyrkla, zawsze zwiększa ryzyko wystąpienia i sumowania się błędów na każdym z dodatkowych elementów. A tak mamy bezpośrednią odległość bolec-frez i ziuuuu, frezujemy

Chyba, że źle zrozumiałem to, co opisałeś - a rysunek, nie wiem dlaczego, jakoś nie może mi się powiększyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                        Hmmm... a nie prościej ustawić frez w takim położeniu, aby nieco wystawał od spodu cyrkla i odmierzyć suwmiarką odpowiedni rozstaw bolec-frez? Oczywiście należy wtedy na suwmiarce dodać (jeśli mierzymy "po zewnętrznej - bo suwmiarka daje nam dwie możliwości pomiar) połowę średnicy bolca, a frez ustawić w "najdalszym położeniu ostrza". Dokładanie dodatkowy elementów takich jak np kątownik, o którym piszesz, lub rysowanie linii wyznaczającej oś bolca i odmierzanie czegoś po krawędzi cyrkla, zawsze zwiększa ryzyko wystąpienia i sumowania się błędów na każdym z dodatkowych elementów. A tak mamy bezpośrednią odległość bolec-frez i ziuuuu, frezujemy

Chyba, że źle zrozumiałem to, co opisałeś - a rysunek, nie wiem dlaczego, jakoś nie może mi się powiększyć.

Ok ale... W moim sposobie ustawiasz zadana odleglosc od linii nazwijmy to zerowej (musi byc idealnie natrasowana) do katownika i ow katownik blokujemy np. sciskami z cyrklem. Podjerzdzamy obroconym odpowiednio frezem do katownika i blokujemy frezarke. Na koniec mierzymy suwmiarka by sie upewnic w taki sam sposob jak podales i jedziemy z koksem. Nie latwiej? Ten sposob tyczy sie sprawnych frezarek i frezow. Jak cokolwiek ma bicia, to wtedy pozostaje material testowy i testy za kazdym razem do uzyskania odpowiedniej odleglosci. Ponad to chcial bym zaznaczyc, ze kazdy sposob jest dobry jak jest skuteczny

Skomentuj

Chyba nie latwiej :P
                          Ja robie w zasadzie tak jak napisal dabyl. Mierze suwmiarka jaka potrzebuje srednice, nastepnie dziele ja na pol i do wyniku dodaje polowe srednicy bolca w cyrklu. Potem odwracam frezarke frezem do gory i ustawiam na suwmiarce promien kola plus polowka bolca ( u mnie wychodzi tak: np frezowanie kola 100mm to 50mm+3mm polowy bolca, co daje 53mm jaka musze ustawic na suwmiarce ). Blokuje suwmiarke na zadanej dlugosci i rozsuwam cyrkiel az sie pokryje z rozmiarem suwmiarki. Teraz zablokowac prety i frezowac :)

Nie wiem czy jest jakas prostsza i skuteczniejsza metoda?
                          Last edited by Pogromca mitow; 04.12.2013, 16:02.

Skomentuj

Ja robię dokładnie tak samo :)
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wszystko bylo by ok jak bym dostal ta informacje strone wczesniej Ale rozumiem, nie kazdy ma czas wiec wymyslilem sobie taki sposob. Moze i zagmatwalem troche sprawe w opisie ale wazne, ze wszystko wyszlo mi ok. Nastepnym razem jak bede robil 3 way dla szwagra lub inny wynalazek, to sprobuje "po waszemu" Na razie musze sie skupic na swoich kolumnach :cool:
                              Last edited by Spurek; 05.12.2013, 23:02.

Skomentuj

Wlasnie przytachalem kolumny do domu. Sztuka zawazyla 28.5kg bez glosnikow. Sa i na razie beda w stanie surowym (mdf) dopoty, dopoki nie ustale ostatecznej wersji wykonczenia z plcia piekna. Jutro przewlekam kable wewnatrz, podlaczam i przykrecam glosniki i zaczynam wygrzewac. Wiem, ze mecze temat ale wlasnie wyczytalem, ze glosniki wygrzewac nalezy najlepiej w kolumnie i najlepiej w poziomie membranami do gory :???: Tzn, ze przez ok. miesiac kolumny maja lezec plasko czy kogos ponioslo z ta teoria?

Skomentuj

A gdzie ty sie takich głupot naczytal?
                                  Wkrec normalnie, postaw normalnie i słuchaj normalnie :)
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wiem, ze mecze temat ale wlasnie wyczytalem, ze glosniki wygrzewac nalezy najlepiej w kolumnie i najlepiej w poziomie membranami do gory Tzn, ze przez ok. miesiac kolumny maja lezec plasko czy kogos ponioslo z ta teoria?
                                    jak tu się nie śmiać...
                                    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                    http://www.rane.com/note160.html
                                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Wiem, ze mecze temat ale wlasnie wyczytalem, ze glosniki wygrzewac nalezy najlepiej w kolumnie i najlepiej w poziomie membranami do gory Tzn, ze przez ok. miesiac kolumny maja lezec plasko czy kogos ponioslo z ta teoria?
                                      To bzdura, pewnie jakiś nawiedzony to wymyślił.

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                                        jak tu się nie śmiać...
                                        Mi tez smiac sie chcialo ale wole sie upewnic, bo nie mialem o tym pojecia. To bylo zdaje sie na elektrodzie napisane ale to nie ma znaczenia gdzie, nawiedzonych nie brakuje wszedzie...

Yoshi_80
                                        Czy Ty czytujesz pw? :>

Dzis pierwszy raz uslysze jak graja moje kolumny i zestaw glosnikow, ktore mi poleciliscie. Wiem, ze to nie bedzie gralo bez porzadnej zwrotnicy ale i tak juz sie nie moge doczekac :rolleyes:

---------- Post dodany o 22:48 ---------- Poprzedni post o 13:13 ----------

Jedna kolumna "ukonczona". Ale gdzie ten bas? :blink: Czy prawie brak basu moze byc spowodowany tym, ze wylozylem cala komore glosnika basowego welna? Normalnie gra jak jakis 15cm glosnik w malej obudowie... Gra, bo gra. Jakos stracilem przez to wene by skladac druga kolumne... Jestem zawiedziony... :(
                                        Last edited by Spurek; 11.12.2013, 12:15.

Skomentuj

Poeksperymentuj z wygłuszeniem, głośniki nie wygrzane to też ma wpływ.
                                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X