Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trojdrozne TOP QALITY SOUND

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
    Niemniej w domowych warunkach bez problemu posiadajac pokoj > 12m^2 mozna zrobic pomiary zblizone do komory w widelkach +-1dB. Trzeba tylko wiedziec jak
    do 2way zrobisz .
    Do 3way z podziałem 200-400Hz już nie :)

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    No to teraz postawmy sobie pytanie "Czy warto bawic sie w pomiary w komorze?"
    Pomiary z komory będą takie same "od góry" Różnice będą na basie .
    W komorze można zrobić pomiar na basie , w 12m nie .

Olej SW. Jezeli jeszcze nie zaczales zabawy z tym programem to nie przyzwyczajaj sie do niego, szczegolnie jesli chodzi o proces kalibracji oraz pomiarow. Pomiary zrob za pomoca ARTY, a w SW sobie zrobisz tylko zwrotnice.
    A to niby czemu ?
    SW robi dokładanie takie same pomiary jak ARTA .
    Po co więc mam sobie komplikować życie ? Używając 3 programów jak mogę jednego ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Do 3way z podziałem 200-400Hz już nie
      Alez oczywiscie ze tak. Tylko zeby to wykonac trzeba miec juz pokazna wiedze na temat centrow akustycznych glosnikow, wyznaczania minimalnej fazy oraz sumowania charakterystyk. Mnostwo roboty przy tym jest i prawdopodobienstwo pomylki wysokie dlatego nikt tego nie robi

Skomentuj

Alez oczywiscie ze tak.
        Chętnie to zobaczę :)

Skomentuj

Dzis golsniki w lewej kolumnie odmowily dalszej wspolpracy. Tzn zaczely skrzeczec i charczec. Nie dawalem za glosno wiec na 100% sie nie spalily. Co moglo sie stac?

Skomentuj

Kable lutowales czy skreciles?
            Wzmak ok?

Zamien kolumny miejscami w terminalach wzmacniacza
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamien kolumny miejscami w terminalach wzmacniacza
              Zamienilem-efektow brak.

Kable lutowales czy skreciles?
              bingo kolego! :thumbsup:

Przy glosnikach lutowane ale brak jeszcze na tylnej sciance terminali (chociaz terminale juz mam ale rozmyslam jaki panel dla nich zaprojektowac) i skretka dala sie we znaki... Cale szczescie, ze to nie wzmak i nie glosniki, uff... :biggrin:

---------- Post dodany 20.12.2013 o 01:24 ---------- Poprzedni post 19.12.2013 o 22:51 ----------

Jesli ktos sie wybiera w Himalaje, to mam dla niego gotowa pocztowke, oto ona :lol:

Dodam tylko, ze cos strzelilem swoim kolumnom, tylko nie bardzo wiem co :???::lol:

---------- Post dodany 21.12.2013 o 20:55 ---------- Poprzedni post 20.12.2013 o 01:24 ----------

A dzis strzelilem pelnym pasmem i wyszlo mi cos takiego
              Last edited by Spurek; 20.12.2013, 00:27.

Skomentuj

Jaka sprezystosc powinny miec te seasy (bas) jesli chodzi o gume zawieszenia membrany? Dzis dotknalem i jest tak miekka jak np detka od roweru. Nie sprawdzalem przed wygrzewaniem jak byly nowe ale w innych glosnikach ta guma jest bardziej sprezysta (twardsza) Czy to normalne przy tym seasie?

---------- Post dodany 08.01.2014 o 23:50 ---------- Poprzedni post 07.01.2014 o 12:15 ----------

Naprawde nikt nie wie...? :bored:

Skomentuj

Zamieszczone przez dupek Zobacz posta
                  Jaka sprezystosc powinny miec te seasy (bas) jesli chodzi o gume zawieszenia membrany? Dzis dotknalem i jest tak miekka jak np detka od roweru. Nie sprawdzalem przed wygrzewaniem jak byly nowe ale w innych glosnikach ta guma jest bardziej sprezysta (twardsza) Czy to normalne przy tym seasie?

---------- Post dodany 08.01.2014 o 23:50 ---------- Poprzedni post 07.01.2014 o 12:15 ----------

Naprawde nikt nie wie...? :bored:
                  Ja ci powiem tylko tyle - nie wydziwiaj.

Skomentuj

Nie wydziwiam. Ta guma jak ja dotykam, to jest tak miekka, ze mam wrazenie jak by byla zrobiona z papieru...

Skomentuj

UP!

Mierze, strzelam i celuje... Wychodzi mi, ze podzial moge zrobic na 200-250/2000Hz. Seas ciagnie ladnie do 400Hz, vifka schodzi ladnie do 200Hz a morel schodzi ladnie do ok 1800Hz. Pomiary w holmipulse. Tyle póki co udalo mi sie wyrzezbic. Wiem, ze niewiele ale narazie nie ma komu tego zrobic wiec sam cos probuje.

---------- Post dodany 17.01.2014 o 02:26 ---------- Poprzedni post 15.01.2014 o 22:09 ----------

Ok, pierwsze pomiary Morel ET 338. Czy pomiar jest prawidlowy?

Skomentuj

Pokaz dwie pozostałe zakładki

Pomiar wyglada ok
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Skomentuj

Dzis stwierdzilem, ze sprobuje pobawic sie elementami do zwrotnic, ktore mam i pomeczylem sredniego i wysokiego. Postroilem sobie na sluch, bez zadnych obliczen i ustalilem najlepszy podzial dla siebie. Oczywiscie na sluch i na tyle na ile mi pozwalaly elementy. Ale pomyslalem, a co tam pomierze i zapytam was o opinie. Wyszlo mi cos takiego;

Pomiar osobno

Pomiar razem

Prosze o opinie

---------- Post dodany 20.01.2014 o 16:56 ---------- Poprzedni post 19.01.2014 o 20:57 ----------

Zgranie fazowe. A moze (raczej) jego brak?

Skomentuj

Żeby zmierzyć poprawnie fazę musisz miec zablokowany "time zero"
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Żeby zmierzyć poprawnie fazę musisz miec zablokowany "time zero"
                                A nie wystarczy w options dla jednego z pomiarów wkleić wartość drugiego z pomiarów ? Mam nadzieje ze wiesz o które wartości mi chodzi. Nie pamiętam już jak się nazywały

Edit: Offset samples :)

Skomentuj

Nie wiem
                                  Nigdy tak nie robiłem
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kiedyś na youtube widziałem, że ktoś tak robił. Wykorzystałem przy pomiarach TL i wychodziły całkiem sensowne, więc chyba można. Chciałem się upewnić u kogoś bardziej obytego :)

Skomentuj

Poki co pomiary musza poczekac. Co do wysokich tonow, to wszystko ladnie, pieknie dopoty dopoki nie zapuscilem fortepianu i pozniej ele.gitary. Morel zaczal delikatnie pobrzdekiwac przy wysokim natezeniu tychze instrumentow i to nawet przy niskim poziomie glosnosci (ponizej ok. 0,5W) I teraz pytanie; za niski (ok. 1,8k) podzial? Czy ze zwrotnica cos nie tak? Jak robie podzial na ok 3k, to jest wszystko ok ale wtedy inna cewka itd. wiec wychodzi mi na to, ze morel nie znosi podzialu ponizej 2,5k-3k czy jestem w bledzie?
                                      Last edited by Spurek; 23.01.2014, 15:48.

Skomentuj

ET338 nie nadaje się do niskich podziałów bez korektora impedancji. Łączyłem go kilka razy i zwykle nie schodziłem z podziałem niżej niż 2.5kHz
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak tez myslalem... :( Szkoda, bo podoba mi sie niskie strojenie w wyzszych rejestrach ale skad moglem to wiedziec. A co oprocz wawecor'ow zejdzie z podzialem do ok 2k? A proponowany na poczatku tematu hds? Bo chyba vifa nie zrekompensuje mi tego pasma taka klarownoscia jak wysokotonowy przy nizszym podziale?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X