Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze speaker workshop- wszystkie wykresy pofalowane ,,w stylu" sinus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem ze speaker workshop- wszystkie wykresy pofalowane ,,w stylu" sinus

Szanowni Koledzy,
    Zabrałem się do wykonywania pierwszych pomiarów w speaker workshop. Z powodzeniem udało mi się zmierzyć impedancję głośników, pomierzyć elementy pasywne, a także nastroić bass reflex.
    Niestety gdy przyszło do pomiarów z użyciem mikrofonu to pulse response jest pofalowany na kształt sinus. Charakterystyka również jest pofalowana. Mikrofon sam w sobie działa. Jig we wszystkich pomiarach również wychodzi ok. Mikrofon podłączam, z przedwzmacniaczem, bez przedwzmacniacza i ciągle to samo. Spróbowałem z innym wzmacniaczem- również bez zmian.
    Poradźcie proszę jak wyeliminować problem.
    Pozdrawiam

pulse:
    Last edited by budowlaniec; 22.11.2013, 20:04.

Żeby wyeliminować problem sprzętowy sprawdź jak pomiar wychodzi w ARTA.

Skomentuj

ustaw markery i zrób pomiar bramkowany.
      Preferences->markers->time
      Zmień skale wykresu na do 20ms a nie jakiś kosmos
      Ustaw marker przed pierwszym widocznym odbiciem .
      Wszystko jest na stronie głównej w artach Yoshiego

Skomentuj

Dziękuję, za szybki odzew.
        Zastanawiam się po prostu, czy ten pulse może być taki pofalowany- tu w większej skali
        O ARTA nie mam żadnego pojęcia, i próbuję coś teraz pomierzyć, ale robię to trochę na oślep ;/
        Czy taki pomiar charakterystyki byle jakiego tweetera może być prawdziwy?
        Co ciekawe dopiero pomiar nearfield dołu wydaje mi się być możliwy:
        Zauważyłem jeszcze, że momentami jig nie reaguje wcale na mikrofon, tzn. daje pomiar taki jakby mikrofonu nie było.
        Najgorsze, że wszystkie wykresy wychodzą mi co chwila inaczej :( Wszystkie pomiary bez mikrofonu były ok
        Cóż jest źle? :(
        Last edited by budowlaniec; 22.11.2013, 21:39.

Skomentuj

Ustaw skale na góra 20ms !
          Skale y tak żeby widoczny był cały impuls .

Skomentuj

Markery ustaw (w tutorialu jest jak), ale też rozmieść jakoś porządniej graty. Jak najdalej od ścian (czyli po środku) i mikrofon na wysokości tweetera.

Tak przykładowo wygląda to u mnie:

Nie pamiętam jak mam ustawione markery, bo na innym kompie to otwarłem (na obrazku trochę przydługawe), ale z tutoriala się dowiesz o co chodzi.

Skomentuj

Dzisiaj będę walczył dalej. Na bieżąco mam tutorial Yoshiego pod ręką . Wydawało mi się, że ustawiłem markery od 0 do 17,5ms i z nimi mierzyłem te charakterystyki, ale dzisiaj spróbuje jeszcze raz i opiszę efekty. Sprawdziłem jeszcze system pomiarowy. Odczyty rezystancji na jigu są poprawne, mikrofon też działa. Podobne szaleństwa wychodzą mi na dwóch różnych komputerach.
              Poprzestawiam pomiary zgodnie z sugestiami i dam znać:)

Skomentuj

Wg mnie pulse response wygląda jakby był to brum sieciowy

Skomentuj

Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
                  Wg mnie pulse response wygląda jakby był to brum sieciowy
                  O tym na początku myślałem :) Wepnę za chwilę filtr w gniazdo, jakieś ekrany podokładam dodatkowo, i zobaczę co będzie

Skomentuj

Na pomiarze nearfield masz dużą szpilę na 50Hz. Zbiera Ci pewnie kabel od mikrofonu. To jest bardzo ważny kabel, jest jakość kluczowa, ekran powinien być bardzo gęsty.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zacząłem pomiary. Pulse response przy przeskalowaniu na 0-20 ms rzeczywiście zaczął wyglądać normalnie . Po ustawieniu markera wyszła taka charakterystyka kopułki (głośnik marnej jakości): .
                      Nadal widać tu niestety pofalowanie- czy to normalne? Ten pik na 50hz kilkakrotnie już mi się rzucił w oczy. Raz po raz pojawia się na wykresach. Kabel zmieniałem i za każdym razem to samo. Mikrofon mam zrobiony z rurki i wkładki wm61a. Rurkę zakończyłem gniazdem rca. Masę wyprowadziłem do zewnętrznej części gniazda.
                      Jeszcze raz podkreślam, że jig za każdym razem mierzy charakterystykę inaczej :(. Momentami tak jakby nie widział w ogóle mikrofonu i podaje odczyty z gniazd. Czy nie powinienem czegoś jeszcze zrobić z samym mikrofonem? Czy wystarczy w ogóle, że nie podłączam go przez przedwzmacniacz, skoro karta daje napięcie 3,8V? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez budowlaniec Zobacz posta
                        Po ustawieniu markera wyszła taka charakterystyka kopułki (głośnik marnej jakości):
                        I masz za duży ustawiony . spróbuj 5-10ms .

Z tym brumem musisz coś zrobić . Możliwe że to wina karty i wbudowanego w nią wzmacniacza mica.
                        Ale w pierwszej kolejności wyeliminuj problemy z JIG-iem .

Skomentuj

Ustaw markery jako widzialne, będziesz mógł przesuwać i sprawdzać co się dzieje.

Taki spory brum raczej nie będzie od źle ekranowanego kabla, bo sygnał z elektreta nie jest wybitnie słaby, natomiast pętla masy czy jej brak w którymś miejscu już prędzej.

Próbowałeś bez żadnych dodatków (sam mic z jackiem) do różowego wejścia karty dźwiękowej?

Skomentuj

Po dzisiejszej walce nie wyszło wiele dobrego. Ostateczne najlepsze co udało mi się osiągnąć to takie wykersy dla kopułki i głośnika niskotonowego 10cm (obydwa przetworniki bardzo słabej jakości): . Splice nearfield:
                            Mikrofon jest doczepiony bez przedwzmacniacza do jiga. Z przedwzmacniaczem dzieje się to samo. Posprawdzałem w zasadzie wszystko i nie wiem co jeszcze może być nie tak :( Może coś z masą spróbować przy mikrofonie zrobić?
                            Jeszcze tak na marginesie, pomijając ,sinusoidalny kształt"- czy nawet dla bardzo złych głośników, tak słaby wykres charakterystyki (w ogólnym zakresie) jest prawdopodobny w tych pomiarach? (pomieszczenie mam dobrze przygotowane) Czy mogą pojawiać się piki na skrajach pasma? Kombinuję z markerami, ale one nie przynoszą znaczących zmian Ech...

Skomentuj

Nagrywając mikrofonem przy pomocy jakiegokolwiek programu działa wszystko jak powinno?

Na wykresach śmieci straszne, z gorszymi głośnikami jest tak, że mogą nie brzmieć, ale wykresy jakieś tam jednak mają...

W ARTA możesz dość łatwo wyeliminować problem sprzętowy, klikasz ikonkę FR1 i potem czerwony trójkąt, poleci cały czas szum i pokaże się wykres na bieżąco (możesz kliknąć u boku "FIT" do dopasowania skali), zatrzymuje się kwadratową ikoną, potem screen i zobaczymy.
                              Pomiar bramkowany też tam trudny nie jest ("IMP", czerwona strzałka, zakładka MLS (+ wybór kanału z mikrofonem), record, pokaże się impuls ustawiasz pierwszy marker, klikasz "SET" i przesuwasz drugi do końca, potem tylko zakładka u góry "Analysis" i będzie tam wykres bramkowany chyba jako pierwsza opcja, tak w wielkim skrócie i uproszczeniu).

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                Nagrywając mikrofonem przy pomocy jakiegokolwiek programu działa wszystko jak powinno?

Na wykresach śmieci straszne, z gorszymi głośnikami jest tak, że mogą nie brzmieć, ale wykresy jakieś tam jednak mają...

W ARTA możesz dość łatwo wyeliminować problem sprzętowy, klikasz ikonkę FR1 i potem czerwony trójkąt, poleci cały czas szum i pokaże się wykres na bieżąco (możesz kliknąć u boku "FIT" do dopasowania skali), zatrzymuje się kwadratową ikoną, potem screen i zobaczymy.
                                Pomiar bramkowany też tam trudny nie jest ("IMP", czerwona strzałka, zakładka MLS (+ wybór kanału z mikrofonem), record, pokaże się impuls ustawiasz pierwszy marker, klikasz "SET" i przesuwasz drugi do końca, potem tylko zakładka u góry "Analysis" i będzie tam wykres bramkowany chyba jako pierwsza opcja, tak w wielkim skrócie i uproszczeniu).
                                Bardzo dziękuję za tą instrukcję. Podłączyłem mikrofon, i wzmacniacz bezpośrednio do karty. Po ustawieniu markera udało mi się otrzymać: dla kopułki: , dla 10 cm: . Czy mają one jakiś sens? Co może być nie tak z jigiem, skoro pomiary oporu wychodzą ok, napięcie na gnieździe mikrofonu jest takie jak w karcie, ale wyraźnie wkładka opiera się współpracy z jigiem? Czy ekranowanie ma duży wpływ? Czy w arta podobnie jak w SW mogę ,,zaprojektować" zwrotnicę ?

Mam puszczony szum i manewrując mikrofonem widzę, że wykresy dla on axis robią się w arta coraz bardziej normalne . Jednak w każdym wypadku- również dla nearfield , w przypadku głóśnika 10cm pojawia się pik w okolicy 7000Hz... (swoją drogą w SW też coś tam było)
                                Last edited by budowlaniec; 24.11.2013, 13:10.

Skomentuj

Wyłącz wygładzanie .

Skomentuj

A jasne 1/1 Proszę uprzejmie: góra: , dół:
                                    Wygładzone do 1/24 oktawy - nie widzę, czy można kompletnie wyłączyć.

Skomentuj

Te pomiary już mają sens, teraz możesz kliknąć M+P, odznaczyć "minumum phase", jeśli jest zaznaczone i masz pliki, które mogą posłużyć do projektowania, na koniec eksport do ".frd" i można używać w SW.
                                      Przed samym pomiarem warto też zainteresować się "FR Compensation" i wrzuceniem tam pliku kalibracyjnego mikrofonu.
                                      Dokładniej po angielsku, ale może obrazki się przydadzą. LINK

A teraz spróbuj na tym samy połączeniu w SW, jeśli dalej będzie sieczka to masz w programie coś nie tak.

Skomentuj

Teraz widzę SW tylko na winxp :)
                                        Nie wiem czy na nowszych coś się uda zdziałać .

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                        Wygładzone do 1/24 oktawy - nie widzę, czy można kompletnie wyłączyć.
                                        tak
                                        unsmoothed klikasz :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X