Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze speaker workshop- wszystkie wykresy pofalowane ,,w stylu" sinus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W SW nadal jest sieczka W kwestii SW na XP to mam pod ręką drugiego laptopa z XP i dokładnie to samo mi wychodziło, więc chyba nie w tym problem. Niestety podłączenie z jigiem w arta też nie działa, stąd ponawiam prośbę o ewentualne sugestie co może być nie tak. Jeśli problem może polegać na kompatybilności jiga z kartą, to nie jest jeszcze smutne, ale jeśli miałbym lutować od nowa tą puszeczkę to już przykro Z resztą, impedancję głóśników mierzy pomyślnie, podobnie jak strojenie bass reflex- również bez problemów, zatem czy w kwestii pomiaru on axis nie mógłbym go kompletnie pominąć, przy takich wykresach jak powyżej?
    Tu jeszcze pomiar z fazą: (aż tak poszarpana jest?)

Mam jeszcze takie pytania: W kolumnach jest pochylona ścianka, pomiaru dokonuję mikrofonem prostopadle ustawionym do frontu. Czy w związku z tym ustawić w programie przesunięcie położenia głośników, a jeśli tak to z dodatnią czy ujemną wartością. I czy wpłynie mi to na fazę oraz polaryzację głośników.
    Kolejne pytanie hipotetyczne: dla strojenia bass reflex w kolumnie dwudrożnej wykonuję pomiar impedancji głośnika niskotonowego w skręconej kolumnie- czy w konstrukcji trójdrożnej z jedną komorą dla głośników nisko i średniotonowego podłączam też tylko dół czy dół i średni?
    Last edited by budowlaniec; 24.11.2013, 15:29.

Skomentuj

Z takim wykresem fazy już pewnie dałoby się symulować, choć w niektórych miejscach jest dziwny...

Co do mierzenia impedancji, średniotonowy ma osobną komorę lub kosz zamknięty, tunel jest dla niskotonowego.

Skomentuj

Spróbowałem na szybko zrobić jakąś symulację zwrotnicy. Wziąłem zwrotnicę z podziałem na 2500. Filtr drugiego rzędu, strojenie wg Buttherwortha. Wykresy schodzą się tak: , ale wypadkowa wychodzi dosyć tragiczna O_O : . Pewnie jak zwykle robię coś źle. Odwróciłem polaryzację jednego głośnika i tak samo, offset zmieniłem- też bez zmian :( Skąd takie poszarpanie?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/20...l=1#post329151

Skomentuj

Witam,

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to przeczytaj przyklejony wątek "Faza w projektowaniu zwrotnic". Wg mnie jedna z najcenniejszych rzeczy na tym forum dotycząca wykonywania pomiarów na potrzeby projektowania.

Pozdrawiam,
            Jacek Zieliński

P.S. Pogromca był szybszy...

Skomentuj

oo dziękuję, już czytam :)

Skomentuj

Jacku, rzuc jeszcze koledze linka do Twojego pdf, jest bardzo przydatny.

Skomentuj

Zamieszczone przez budowlaniec Zobacz posta
                  stąd ponawiam prośbę
                  A ja ponawiam prośbę o pokazanie impulsu z odpowiednią skalą :)

Skomentuj

Kurcze, on nie jest skończony, ale nie ma sprawy.

Jak uzyskać zgodność symulacji z pomiarem referencyjnym w LSPCad.pdf

Pozdrawiam,
                    Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez budowlaniec Zobacz posta
                      również bez problemów, zatem czy w kwestii pomiaru on axis nie mógłbym go kompletnie pominąć, przy takich wykresach jak powyżej?
                      Możesz go pominąć bo nie jest do niczego potrzebny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        A ja ponawiam prośbę o pokazanie impulsu z odpowiednią skalą :)
                        Już sie pogubiłem którego xD Tego?

Dziękuję za pdf, czytam wszystko co mi Panowie podsyłacie i próbuję od razu wdrażać w rzeczywistość :)

---------- Post dodany o 19:25 ---------- Poprzedni post o 18:55 ----------

Koledzy, po zmianach w ustawianiu bramkowania, wyszły mi gładsze wykresy, jednak próba zasymulowania dla nich zwrotnicy nadal zakończyła się tragicznym poszarpaniem. Nie mogę zrouzmieć w czym konkretnie tkwi problem (może jeszcze nie doczytałem) :(

Skomentuj

Witam,

tak patrzę na Twoje pomiary i myslę, poziom sygnału jest trochę za niski:

el4m50.GIF

Nie wiem czy to jednak problem sprzętowy z przedwzmacniaczem i dlatego SW się buntuje, czy po prostu trzeba w systemowym mikserze podciądnąć poziom na wejściu.

Pozdrawiam,
                          Jacek Zieliński

P.S.

Z Arty wyksportuj pliki FRD w "uspokojoną" fazą i sprobuj jeszcze raz w SW.

Skomentuj

Po przejściu na ,,minimum phase" przestało być poszarpanie
                            Dziękuję Wam Panowie bardzo serdecznie. (Szkoda, że przez forum nie można piwa w ramach podziękowania postawić )
                            A jak wygląda kwestia odsunięcia głośników? Wprowadzać różnicę w SW z dodatnią czy ujemną wartością? Tweeter mam cofnięty o jakiś 1cm- zmienia to wiele?:)
                            Last edited by budowlaniec; 24.11.2013, 19:30.

Skomentuj

Zrób tak jak to opisał PM:

- pomiar GDW + impeancja
                              - pomiar GDN + impedancja
                              - pomiar GDW+GDN spięte równolegle, + do+, - do - (to jest referencja)
                              - wczytaj wszystko do SW
                              - zrób projekt samych głośników bez zwrotnic i zobacz jak się sumują
                              - dołóż to wykresu sumy w SW referencję
                              - jeśli symulacja SW pokrywa się z referencją to OK
                              - jeśli nie, kombinuj z dodatnim lub ujemnym offsetem np dla GDW

W ten sposób wyjdziesz na wartość offsetu (o ile jest w ogóle potrzebny) i bedziesz się go musiał dalej trzymać przy projektowaniu zwrotnicy.

Pozdrawiam,
                              Jacek Zieliński

P.S.

Czy 1 cm coś zmienia? Spwadź sam a bedziesz zaskoczony jak wiele zmienia 1 mm...

Skomentuj

Mi głównie chodziło o to, czy należy różnicę wprowadzać czy nie, jeśli w rzeczywistości głośnik jest cofnięty, bo wykres zachowuje się dosyć optymalnie bez wprowadzania offset.
                                Zastanawiam się po prostu, czy fakt, że kopułka jest fizycznie bardziej oddalona od mikrofonu wystarczy do pomiaru, czy należy jeszcze o tym programowi ,,powiedzieć".
                                Na koniec mam jeszcze prośbę, abyście Panowie ocenili, czy taki projekt zwrotnicy dla dwudrożnych ,,mini monitorków" na naprawdę beznadziejnych przetwornikach jest ,,z grubsza" akceptowalny czy idzie zrobić coś lepszego, bez generowania dodatkowych kosztów, w postaci filtrów wyższych rzędów, pułapek rezonansowych itp: , , http://vlep.pl/3jkmuo.png.
                                (Za chwilę wrzucę wykres wypadkowy, ponieważ chwilowo zaciął mi się komputer)
                                Dziękuję Wam niezmiernie za cierpliwość i pomoc Bez Was nic mądrego bym nie zrobił

Skomentuj

Cz1= 1000.0F ? Oj chyba jakaś pomyłka. To 1000 kondensatorów CA...

Skomentuj

Aa tak, teraz widzę. Niestety mój komputer z win7 ogólnie zwariował z SW, więc zaraz poprawię wartości na drugim laptopie :)

Skomentuj

Pokaż wykres impedancji kopułki, cięcie powinno być co najmniej na częstotliwości 2 razy większej od Fs.
                                      Dla midwoofera 10cm tak niskie cięcie jak tam masz, nie ma sensu, poza tym jeśli zastosowałeś jakąś tanią kopułkę, to pewnie sobie z nim nie poradzi.

Poczytaj temat o fazie, jak zamienisz polaryzację jednego głośnika, to na total frequency obu głośników powinien pojawić się dołek na częstotliwości cięcia.

---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post o 22:35 ----------

Tej kopułki nie warto ciąć poniżej 4kHz, midwoofer 10cm powinien sobie z takim cięciem w miarę poradzić.

Nie zwalaj na słabej jakości głośniki, podstawą do zaprojektowania zwrotnicy są jak najbardziej poprawne pomiary, potem niestety odsłuchy i kosztowna sprawa - testowanie różnych elementów...

Po jakimś tam treningu powinno wychodzić ok, przynajmniej na wykresach.

Skomentuj

Proszę:
                                        Czytałem już tutorial o zwrotnicach, i wiem o dołku po zmianie polaryzacji :) Zapoznałem się zatem z tamtymi wskazówkami co do projektowania zwrotnicy, jednak w praktyce dla tych głośników charakterystyka wychodziła bardzo pofałdowana ;/
                                        Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pomiary też doskonałe nie są. To w końcu moje pierwsze próby
                                        Last edited by budowlaniec; 24.11.2013, 22:08.

Skomentuj

Czy takie rozwiązanie jest lepsze, niż to z niskim cięciem jak na przedostatnim wykresie poniżej? (pomijam idiotyczną wartość kondensatora- o sam kształt charakterystyki i możliwości głośników mi chodzi) :) :

Dziękuję za informację co do obrazów. Szkoda, że dopiero teraz;/ Jeśli moderator może pozmieniać w wolnym czasie, odnośniki do plików to uprzejmie proszę i PRZEPRASZAM :): Po kolei:

Last edited by budowlaniec; 24.11.2013, 23:16.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X