Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze speaker workshop- wszystkie wykresy pofalowane ,,w stylu" sinus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez budowlaniec Zobacz posta
    Czy dla lampowego wzmacniacza nie będzie to problemem?
    Dla lampowego wzmacniacza każdy pik impedancji to problem, mało osób sobie zdaje sprawę, że takie wzmacniacze nie są idealnymi źródłami napięciowymi i ich napięcie wyjściowe będzie zależeć od impedancji.

Nie zamawiaj elementów, po co? Zacznij od nowa.

Skomentuj

O_O Jak od nowa? Czemu od nowa? xD Ja już od 3 tygodni próbuję coś ,,zaprojektować" i w końcu myślałem, że jest ok? Jakąś zwrotnicę chciałbym wsadzić w te puszki :)

Skomentuj

Od nowa ponieważ zwrotnica jest lipna i nie będzie to fajne.

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
        Kolega może poczyta o wartościach filtrów Butterwortha i Linkwitza i wtedy spróbuje z takimi wartościami coś wykombinować.

Skomentuj

Nikt nie mówił że będzie lekko :)
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

:( Trudno będę próbował dalej- w każdym razie, sporo się już nauczyłem, więc nie jest to czas stracony :)
            Myślałem jednak, że dobór elementów na zwrotnicy może być bardziej swobodny, o ile charakterystyka i faza się zgadzają.
            Czy te zmiany, które ja dokonuję są chociaż na pozytywne? Widać jakiś progres? Tutaj oprócz zwiększenia kondensatora i rezystora na kopułce, zmiejszyłem jeszcze cewkę do 2mH na niskotonowym :

Pozdrawiam serdecznie. Bardzo dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość
            Last edited by budowlaniec; 08.12.2013, 23:41.

Skomentuj

kręcisz się w koło .
              Dopóki nie zweryfikujesz tych pomiarów ta zabawa nie ma sensu .

Zbuduj prostą zwrotnice .
              Na dół daj 1.5mH np. na gorę jakiś kond 1-3.3u podłącz to i strzel pomiar .
              Za symuluj tą zwrotnicę i porównaj .
              Ma się dokładnie symulacja pokryć z tym co zmierzyłeś .
              dopiero w tedy ma ta zabawa jakiś sens .

Najlepiej jak byś zaopatrzył się w głośnik już pomierzony z dokumentacją (wyskotonowy najlepiej )
              Wtedy był by jakiś punkt odniesienia .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                kręcisz się w koło .
                Dopóki nie zweryfikujesz tych pomiarów ta zabawa nie ma sensu .

Zbuduj prostą zwrotnice .
                Na dół daj 1.5mH np. na gorę jakiś kond 1-3.3u podłącz to i strzel pomiar .
                Za symuluj tą zwrotnicę i porównaj .
                Ma się dokładnie symulacja pokryć z tym co zmierzyłeś .
                dopiero w tedy ma ta zabawa jakiś sens .

Najlepiej jak byś zaopatrzył się w głośnik już pomierzony z dokumentacją (wyskotonowy najlepiej )
                Wtedy był by jakiś punkt odniesienia .
                Ciężka sprawa. Niestety przez najbliższych kilka dni nie będę miał możliwości dokonywania pomiarów ;/
                Wcześniej jednak zrobiłem on axis dla kopułki z kondensatorem 6uF i oporem 14.1.
                Przeprowadziłem teraz symulację na posiadanych danych- przy czym kopułka i referencyjny pomiar były wykonywane w jednych warunkach, a niskotonowy w innym pomieszczeniu- niestety.
                Jeszcze taka historia- kumpel u którego wygrzewały się te kolumienki (na tym kondensatorze i rezystorkach) dopiero teraz wspomnial mi, że puszczając cicho muzykę na niektórych utworach wszystko było ok, i z bardzo wysokimi częstotliwościami generalnie tweeter radził sobie bez zarzutu, jednak w niekótych przypadkach kopułka trzeszczała.
                Będzie to wina filtru pierwszego rzędu i zbyt dużej mocy w okolicy podziału ?
                Z tymi dobrymi tweeterami to też słabo, bo w zasadzie jedyne, które być może udałoby mi się na szybko pożyczyć, mają nieregularny kształt, nie mam jak wkręcić ich w tą obudowę. Poza tym szkoda by było tych kopułek na moje obecne ,,szaleństwa".
                Z perspektywy czasu jestem pewien, że w ogóle nie zabierałbym się do pracy na tych kiczowatych głośniczkach ,,no name", biorąc pod uwagę ile czasu i środków włożyłem i będę musiał włożyć w całą tą zabawę. Po prostu wychodziłem z założenia, że zrobię kolumienki do wasztatu, a jak ewentualnie coś zniszczę, to przynajmniej nie stracę wiele. Ostatecznie i tak docelowe kolumny do ,,pokoju odsłuchowego" miałyby być na czymś zupełnie innym. Teraz widzę, że trzeba było od początku wziąć chociaż podstawowe seasy, stxy czy coś w tym rodzaju :)

Może inaczej napiszę, dla wyjaśnienia- te monitorki miały mi służyć nauczeniu się podstaw w praktyce, sprawdzeniu wiarygodności pomiarów, próbie złożenia czegokolwiek co po podłączeniu do wzmacniacza zagra. Wszystko co wcześniej napisaliście bardzo mi pomogło- dziękuję.
                Nie dążę tutaj do wybitnego dźwięku, bo wiem, że takiego nie uzyskam- na tych przetwornikach nie ma jak xD Panowie, nie chodzi tu o jakąś ortodoksję. Wrzucam moje poczynania na forum, i pozwalam sobie korzystać z Waszej pomocy i doświadczenia, bo inaczej błądził bym pewnie w lesie na cewkach 4mH przy 10cm głośniczku i innych tym podobnych dziwactwach, podczas gdy Wy szybko wyśmiejecie 2.7mH i już wiem, że trzeba coś zmienić ;D Wiem, że obieram dziwne wartości elementów, ale próby wdrażania takich rozwiązań jakie teoretycznie powinny być dla Butterwortha, Linkwitz–Riley'a, Czebyszewa, lub Bessela po prostu mi nie wychodzą. Pewnie rozsądna cewka na dół powinna wyjść mniejsza niż 1mH, no ale cóż ja mogę poradzić, skoro po charakterystyce widzę, że dobrze to nie wygląda? Jak wrzucam 2mH albo 2.7mH to nie wiem jeszcze, czy to dlatego, że odwalam jakąś katastrofę, czy dlatego, że głośnik badziewny. Na zwrotnicy Raven'a też były 2mH, i tak jak napisał przed chwilą- kręcę się w kółko, bo zakładam, że jest już w miarę ok?
                Interesuje mnie po prostu, czy te ostatnie kilka zwotnic, które pokazałem ma prawo zadziałać, ewentualnie zadziałać ,,dobrze"? Jak daleko jestem od rozsądnej zwrotnicy? Chciałbym już zamówić jakieś części i coś ,,przyzwoitego" złożyć, bo jeśli od kilkunastu postów cała historia rozbija się o drobiazgi, to myślę, że szkoda więcej czasu na teoretyczne roztrząsanie się akurat nad tymi kolumienkami :)
                Last edited by budowlaniec; 09.12.2013, 14:14.

Skomentuj

Wybuchnąć nie, ale z takimi wartościami (skrajnymi wręcz) bałbym się zamawiać części...

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                    Wybuchnąć nie, ale z takimi wartościami (skrajnymi wręcz) bałbym się zamawiać części...
                    Hmm, nie napawa to optymizmem W każdym razie ja już nie wiem co mogę poprawić, tak by było lepiej.
                    Jeśli nikt z Panów nie ma nic do dodania, to jednak nie pozostaje mi chyba nic innego, jak tylko zamówić dzisiaj części do ostatniej zwrotnicy i zobaczyć co wyjdzie :)

Skomentuj

Nie radze zamawiac czesci. Lepiej kupic znane i sprawdzone, tanie glosniki i na nich sie uczyc, jakies stx czy cos. Bedziesz mial poglad na to jaka zwrotnica do nich pasuje i to co Tobie wychodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Nie radze zamawiac czesci. Lepiej kupic znane i sprawdzone, tanie glosniki i na nich sie uczyc, jakies stx czy cos. Bedziesz mial poglad na to jaka zwrotnica do nich pasuje i to co Tobie wychodzi.
                        :( Smutne jest to co Panowie piszecie, jednak rozumiem, że takie wyjście byłoby najrozsądniejsze. Muszę jakoś rozważyć dylemat natury finansowej. Głośniki badziewne są- nie da się ukryć, jednak teraz zostałoby mi kupno samej zwrotnicy- jakieś 100-150zł. Na najtańsze stxy ze zwrotnicą wyjdzie pewnie minimum 300zł. Może pomyślicie, że to przesada robić problem o 150zł, skoro już się za to zabrałem. Nawet nie chodzi tu o tą kasę, jeśli miałbym się czegoś dzięki temu nauczyć, tylko o fakt, że to co mam w domu nada się co najwyżej do śmieci, bo następnych kolumn na pewno nie chciałbym na tych przetwornikach robić, a monitorki i tak powędrują do warsztatu.Szkoda, że 2 czy 3 tygodnie mierzyłem, poprawiałem wszystko co mogłem i wychodzi, że w zasadzie to nie wiadomo czy to wszystko miało sens :( Potrzebowałbym też więcej czasu, a niestety go nie mam.
                        Oprócz tego bardzo chciałbym w niedalekej przyszłości, w pełni samodzielnie sklepać docelowe kolumny, już na porządnych częściach.
                        Tu zakładam poważny budżet i gdybym miał jakąś gwarancję, że kupię przetworniki nad którymi myślę od pół roku i wszystko zakończy się sukcesem, to pewnie bym kupił.
                        Jednak w obecnej chwili, kiedy więcej nie wiem niż wiem, a moja robota polega głównie na posiłkowaniu się Waszymi sugestiami, to jest to jak rzucenie się do oceanu z zamiarem utopienia

Skomentuj

Rob jak chcesz :) W koncu najlepiej uczyc sie na wlasnych bledach.

Skomentuj

Za zwrotnice wyjdzie jakieś 50zł/2ch (Polink), jeśli to miało służyć do grania, to pewnie za 150 dostałbyś jakieś gotowe monitorki.
                            Do nauki to wiadomo, można cokolwiek kupić i projektować zwrotnicę.
                            Widać że raczej te pomiary wiele warte nie są, bo wartości z kosmosu i co najgorsze za każdym razem inne wyniki, zdjęcie rozstawienia głośników podczas pomiarów zapewne byłyby pomocne, miejsce w którym się je robi też ma znaczenie.

Niezidentyfikowanymi głośnikami się też bawiłem, coś tam może grać (podobna sytuacja 10cm woofer + tani tweeter, tylko samochodowy), ale jak same głośniki są "be", to szału nie będzie, dla mnie wysokotonówki (bardzo) niskiej klasy po prostu charczą przy niskim cięciu, chciałem to skończyć (była tylko próbna do jednej kolumny), ale szkoda było kasy na elementy.

Skomentuj

Powiedzcie mi czy możliwe jest wykonywanie pomiarów bez preampa podłączając sam mikrofon do jiga? Mam jakąś no name kapsułkę, która miała mi służyć chwilowo aż do zakupu panasonica ale po podłączeniu jej do jiga i próbie pomiaru pulse response nie pojawia się właściwie nic. Sam mikrofon jest sprawny, po podłączeniu do wejścia mic nawet bardzo czuły. Chciałem się upewnić, że preamp jest konieczny.

Skomentuj

U mnie przykładowo z wejściem mikrofonowym jest teoretycznie wszystko ok, więc go używam.

Wejście mikrofonowe ma większe wzmocnienie i zasilanie kapsułki, w sumie to nie wiem po co szaleć z preampami w przypadku gdy w danej karcie zachowują się dokładnie tak samo jedynie z wymienioną różnicą, jeśli natomiast jest gorsze pod względem poziomu szumów i przydźwięku od liniowego, to wtedy raczej warto.

Skomentuj

Czyli podłączyć wszystko wg tego schematu tylko wpinać J2 i J3 do MIC IN zamiast do LINE IN ?

Skomentuj

JIG-a zostaw do liniowego, do mikrofonowego bezpośrednio wkładkę można spróbować wpiąć i zobaczyć jaki będzie tego efekt, jeśli coś z preampem albo połączeniami było nie tak, to powinno być wtedy lepiej właśnie na samym mikrofonowym (oba styki jacka ze sobą i to do plusa wkładki, minus z ekranem).

Skomentuj

Dobra Panowie, zamawiam te części: .
                                      Z cennikiem polinku od tygodnia jestem za pan brat- kwota za 2 zwrotnice, dla przeciętnej jakości elementów wyszła zgodnie z moimi przewidywaniami około 100zł
                                      Nie ma co się nad tym wszystkim więcej rozczulać. Jak elementy przyjdą to złożę i napiszę co wyszło; czy gra w ogóle. Zdjęć nie mogę umieścić, ponieważ nie mam w najbliższym czasie dostępu ani do kolumn, ani do miejsca pomiarowego. Wyglądało to tak, że kolumna stała na standzie 60cm na środku pokoju. Materace, poduszki i kołdry zasłaniały podłogę, meble i ściany. Sufit na 2.5metra. Kapsułka w odległości 100cm od frontu głośnika umieszczona w płaszczyźnie prostopadłej do ścianki.
                                      ampli- moje ostatnie pomiary, (których już tutaj nie wrzucałem) powtarzane wielokrotnie w delikatnie modyfikowanych warunkach są bardzo podobne, niekiedy identyczne. W kilku przypadkach po prostu mocno zmieniałem długość bramkowania, żeby zobaczyć co się wydarzy dla wartości ,,skrajnych", jakie otrzymywałem i okazywało się, że zarówno charakterystyka jak i faza, również i dla tych pomiarów były w miarę dopuszczalne :)
                                      Pozdrawiam serdecznie
                                      Last edited by budowlaniec; 11.12.2013, 23:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                        JIG-a zostaw do liniowego, do mikrofonowego bezpośrednio wkładkę można spróbować wpiąć i zobaczyć jaki będzie tego efekt, jeśli coś z preampem albo połączeniami było nie tak, to powinno być wtedy lepiej właśnie na samym mikrofonowym (oba styki jacka ze sobą i to do plusa wkładki, minus z ekranem).
                                        Coś to u mnie nie chce działać. SW za nic nie chce wykonać żadnego pomiaru z wykorzystaniem mikrofonu i nie ważne czy jest on wpięty w jiga czy bezpośrednio w mic in. Mikrofon jest na pewno sprawny bo już delikatny ruch powoduje ruch wskaźnika na skali w mikserze.

---------- Post dodany o 13:16 ---------- Poprzedni post o 09:11 ----------

Udało mi się przeskoczyć powyższy problem a teraz jest następny:glare: Jakiś pomiar się pokazuje z tym, że jest to straszna sieczka. W żadnym stopniu nie przypomina to wykresów z artykułu z głównej strony.

Skomentuj

budowlaniec Nie ma sensu szaleć z elementami nawet średniej jakości przy przetwornikach no-name, cewki rdzeniowe - woofer, powietrzne z RDC takim żeby dobrze wpływało na zgranie fazowe pod tweeter, bipolary woofer i co najwyżej zwykłe MKT na tweeter.

etaks Jakość wykresów jeśli sprzętowo wszystko jest ok, zależeć będzie m.in. od pomieszczenia, ustawienia mikrofonu, czasu bramkowania. Ciężko tak zgadywać na odległość, możesz zrobić podobnie i sprawdzić co wyjdzie w ARTA.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X