Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze speaker workshop- wszystkie wykresy pofalowane ,,w stylu" sinus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie, ale kalibrowanie sprowadza się do kliknięcia przycisku "calibrate", ważne by znać dokładną wartość użytego rezystora, reszta z górki.

Skomentuj

A system bierze Ci pod uwagę rezystancję kabli i połączeń?
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeszcze jedną propozycję mam, więc może zbiorczo: Która z tych 3 zwrotnic jest najrozsądniejsza? Czy te kolejne wyglądają lepiej? :) Proszę o komentarze :

Skomentuj

buduj i mierz. Zmień koncepcję filtrów a nie tylko zmieniasz wartości elementów. Raven z pewnością już to robił wczesniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            buduj i mierz. Zmień koncepcję filtrów a nie tylko zmieniasz wartości elementów. Raven z pewnością już to robił wczesniej.
            Zgadza się, zwrotnicę zasugerował Raven (jeszcze raz dziękuję). Chciałem taką zbudować, jednak dla nieco poprawionych pomiarów rozjechała mi się faza, więc pozwoliłem sobie wyrzucić cewkę i zoptymalizować resztę, przy okazji kombinując z częścią elementów, które mam . Jeszcze sporo muszę poprawić, w kwestii mierzenia. Mam nadzieję, że jak zmienię nieco warunki pomiarowe i wydłużę bramkę dla niskotonowego to poprawi się wiarygodnosć poniżej 500Hz. Liczę na to, że od 500-20 000 Hz jest już ok? Zaraz jeszcze pokuszę się na szaleństwo i spróbuję coś zaprojektować od zera :)

---------- Post dodany o 19:59 ---------- Poprzedni post o 19:48 ----------

Spróbowałem sam i coś takiego wymyśliłem (radosna twórczość własna). Punkt cięcia jeszcze niżej wypadł, jednak to dlatego, że przy cięciu dalej zupełne kosmosy mi wychodziły xD. Może jakaś rada, która z 4 ostatnich zwrotnic najlepiej nadaje się na próbę? Pozdrawiam i dziękuję za nieustającą pomoc :)
            Last edited by budowlaniec; 07.12.2013, 18:48.

Skomentuj

licząc od góry druga

Skomentuj

Dziękuję za radę :)
                W wolnym czasie zrobiłem jeszcze taką- tu punkt podziału wypada już wysoko, charakterystyka jest dosyć płaska no i w koncu udało mi się pogodzić fazę.
                Jak na pierwsze projektowanie zwrotnicy, to nawet mi się podoba

Czy szerokość lejka w reverse null też ma znaczenie? Jakoś nie mogę znaleźć takiej informacji. To jakaś istotna różnica, czy jest na początku wąski lub szeroki, jeśli jest oczywiście głęboki zarazem? :) Może wynika to po prostu ze stromości filtrów?

Skomentuj

Do tej pułapki do GDNa dołóż jakiś rezystor, bo dziurę masz tam straszną a przez to odbija Ci później charka.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dziękuję za informację. Zgodnie z poradą chciałem dołożyć rezystor, jednak wprowadziłem jeszcze orientacyjne wartości rezystancji dla cewek i okazało się, że jest już chyba niepotrzebny- tak to teraz wygląda :) :

Skomentuj

Ja bym tak dołożył jeszcze ze 2R, tak żeby nie było tego wyciętego jęzora :P

Skomentuj

Dobra, próbuję :) Wyszło tak:
                        Jest lepiej? Nie szkodzi, że dołek się nieco skrócił ?

Skomentuj

Pomerdaj teraz rezystancją cewki wysokotonówki i zobacz co się będzie działo z dołkiem :)

Skomentuj

Hmm, zmieniłem wysokotonówkę z 0.25 na 0.18 i może zmniejszyć te 2ohmy na pułapce do np 1? Wtedy wyjdzie coś takiego:
                            Dziękuję za cierpliwość

Skomentuj

Tak drobne zmiany w charkach to już można sprawdzać co najwyżej na słuch :)

Skomentuj

Jakie mega dziwne sa te glosniki, tak samo zwrotnica :] Filtr 1 rzedu dla jakis glosnikow noname, to mocno ryzykowne posuniecie. Poza tym do takiej zwrotnicy powinno byc czasowe wyrownanie glosnikow. Cewka 2,7 na midbasie to juz mega hardkor.

To fajny przyklad na to, jak teoria nie pokrywa sie z praktyka. W teorii charki wygladaja dobrze, ale co z tego? Hmm...

Skomentuj

Lepiej niech pokaże wykres impedancji to dopiero się pośmiejesz :)

Ceweczka 2.7 mH na wooferze i ścięcie tweetera rezystorem 17R i 0.68 uF (!!!) w szeregu to się nazywa hardcor :P

Skomentuj

Hmm, ze względu na zerowe doświadczenie, to raczej nie do mnie pytanie xD
                                    Jednakże to co sam mogę napisać; to to, że dla małych cewek charakterystyka od 500-2000 była podniesiona o jakieś 5-7dB i czego bym nie robił to zawsze później coś nie wychodziło.
                                    Filtr pierwszego rzędu wymyśliłem, bo dla drugiego nie mogłem trafić z fazą przy zachowaniu gładkiego wykresu- brak wiedzy, doświadczenia, może jedno i drugie.
                                    Na ile wiarygodny jest mój pomiar- to jest najgorsza sprawa w tym wszystkim. Czy jest prawdziwy, to właśnie chciałbym się przekonać między innymi po tym jak złożę zwrotnicę.
                                    Przy pierwszych podejściach byłem kompletnie w lesie, jednak dzięki Waszej pomocy, śmiem twierdzić, że to co obecnie mi wychodzi może być rzeczywiście wiarygodne powyżej 500 Hz. W zasadzie cały ten wątek rozbija się właśnie o to, w którym momencie pomiar ma sens a w którym nie ma- mi wszystkie Wasze sugestie bardzo pomogły i z każdym dniem zmienia się moje spojrzenie na to co jest dobrze, a co źle (mam nadzieję, że innym początkującym też to pomoże)
                                    Mam tutaj jeszcze jedne pomiary tych głośników, w innym pomieszczeniu, z ustawieniem mikrofonu i rozdzielczości karty na większą czułość, jednak nadal przy dosyć krótkiej bramce.
                                    Po wprowadzeniu w tą samą zwrotnicę jest coś takiego :
                                    Nie wiem czy to pofalowanie, które widać od 500-2000 jest w tym przypadku bliższe rzeczywistości niż w poprzednich pomiarach. Nie wiem też, czy w tym przypadku inny schemat zwrotnicy cokolwiek by zmienił.
                                    Przy wszystkich rozsądnych korektach, które wprowadzam w sposób mierzenia, żadne bardziej drastyczne zmiany nie wychodzą. Boję się ustawiać dużo dłuższą bramkę na niskotonowy bo pomieszczenie jest względnie małe i dzieją się wówczas cuda. Warunki do mierzenia na dworze też nie napawają obecnie specjalnym optymizmem ;D
                                    Pomiary są jąkie są, rzeczywistość, o której pisze Pogromca jest jaka jest; czy to wszystko razem ma w ogóle sens? Po trzecim tygodniu ,,zasuwania" z kolumną po pokoju, zawalonym materacami i poduszkami, jest to najczęstsze pytanie jakie sobie zadaję

---------- Post dodany o 18:19 ---------- Poprzedni post o 18:16 ----------

Ups....z tą impedancją coś jest chyba nie tak xD

---------- Post dodany o 19:24 ---------- Poprzedni post o 18:48 ----------

Nie wiem czy to jest zabawne czy smutne, ale wygląda tak :/
                                    Last edited by budowlaniec; 08.12.2013, 18:37.

Skomentuj

Pokaz zdjecie kolumn, ktorych robisz pomiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez budowlaniec Zobacz posta
                                        Ups....z tą impedancją coś jest chyba nie tak xD
                                        Wszystko jest OK :) Twoje filtry są po prostu tak zrobione, że tworzą taką górkę i dlatego napisałem abyś pokazał bo wiedziałem, ze Mount Everest wyjdzie :P

Kolega może poczyta o wartościach filtrów Butterwortha i Linkwitza i wtedy spróbuje z takimi wartościami coś wykombinować.

Skomentuj

Dziękuję za słowa otuchy W między czasie pokombinowałem i coś takiego wytworzyłem jeszcze:
                                          Tu już wypadł mniejszy rezystor i większy kondensator na górze. Pik impedancji też się nieco obniżył Charakterystyka nadal chyba w miarę ok :)
                                          Oczywiście poczytam jeszcze o filtrach- dziękuję za uwagę :) Widziałem już takie wykresy, jednak nie sądziłem, że może wypaść aż ponad 100 Ohm. Czy dla lampowego wzmacniacza nie będzie to problemem?
                                          Teraz niestety nie bardzo mam jak zrobić zdjęcia tym monitorkom, ale jak tylko mi się uda, to wrzucę. Są małe- po załadowaniu głośników ok. 4 litry objętości.
                                          Grubość mdf-16mm ,
                                          wymiary : długość do góry: 22.5cm
                                          długość na dole: 25.5cm
                                          (przednia ścianka jest pochylona)
                                          wysokość 25.5cm
                                          szerokość 13cm
                                          Czyli mogę już zamawiać elementy z tej zwrotnicy, o ktrórej Panowie pisaliście, lub tej którą teraz pokazałem, i będzie grało? Nic nie ,,wybuchnie" ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X