Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze speaker workshop- wszystkie wykresy pofalowane ,,w stylu" sinus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szanowni Koledzy,
    witam po, krótkiej przerwie Części dotarły, złożyłem zwrotnice i wpakowałem w kolumny. Wstępne refleksje mam takie: gra to lepiej niż na początku myślałem, że zagra, choć nadal nieco paskudnie- czego się spodziewać po kolumnach w cenie zwrtonic ? ;D Pomimo przykrej barwy brzmienia, przestrzeń jest zaskakująco dobra.(ciekawe). Brakuje góry i basu (dosyć przewidywalnie ich nie ma), tweetery najwyższe częstotliwości grają oczywiście nienaturalnie ,,sycząco"- chociaż też bez przesady; po prostu taka niedoskonałość głośnika za kilka złotych. Nie słychać prawie wcale trzeszczenia w punkcie podziału, podczas gdy z jakąś prowizoryczną zwrotnicą, było tragicznie. Nie odczuwam jakiś innych przykrych wrażeń. Mam nieskromne przeczucie, że naprawdę na to z czego są te kolumny zrobione, trudno by było wyciągnąć coś więcej. No i ciemny ten dźwięk, za to zdecydowanie bezbolesny i niewymagający dla uszu. Efektywność mała- pewnie poniżej 85dB. Nie ukrywam, że punkt odniesienia mam dosyć wyśrubowany, bo grające u mnie kolumny, to focal tc90td5+ seas prestige H1141-08 L15RLY/P- zrobione zawodowo Trudno to jakby w ogóle ze sobą porównywać. Nie miałem jeszcze niestety okazji zrobienia rozsądnych pomiarów. Prowizorycznie tylko podsunąłem mikrofon, i charakterystyka wyglądała na płaską.
    Nawet jeśli wyszłaby zgodnie z symulacją,( a na to wygląda) to jednak zdaję sobie sprawę, że musiałbym mieć jakiś niezależny punkt odniesiena. Co z tego, że będzie płaska, jeśli zakładalibyśmy, że wszystko jest źle pomierzone :) Jak tylko będę miał możliwość, to zadziałam i wrzucę wyrkesy.
    Last edited by budowlaniec; 19.12.2013, 01:02.

Skomentuj

Panowie, nie mam okazji do dobrych pomiarów, więc wrzucam ,,robocze" wykresy:
      Mierzyłem w nieco gorszych warunkach. Jak widać charakterystyka wypadkowa jest dosyć płaska, niestety mocno spłycił się dołek dla podłączenia z odwrotną polaryzacją.
      Jakaś diagnoza, czemu aż tak? Okablowanie wewnątrz, terminale itd? Jak temu w przyszłości zaradzić?
      Ewentualnie istnieje jeszcze możliwość, że wzmacniacz jest nieco szarpnięty i przy pomiarze reverse, daje różne napięcie na każdy głośnik; ale tego nie mam teraz jak sprawdzić
      Pozdrawiam serdecznie :)
      Last edited by budowlaniec; 21.12.2013, 12:01.

Skomentuj

To nie jest zbyt dokładne, ustaw żeby wykres zaczynał się od -70dB.

Dołek mógł się spłycić od dość różnego ustawienia mikrofonu, reszta pomysłów jest "kosmiczna". Sprawdź czy pokrywa się to z symulowaną zwrotnicą, pomierzoną w dokładnie takich samych warunkach.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
          To nie jest zbyt dokładne, ustaw żeby wykres zaczynał się od -70dB.

Dołek mógł się spłycić od dość różnego ustawienia mikrofonu, reszta pomysłów jest "kosmiczna". Sprawdź czy pokrywa się to z symulowaną zwrotnicą, pomierzoną w dokładnie takich samych warunkach.
          A no racja - ustawienie mikrofonu- w tym sedno. Głupota nie boli Do wieczora wrzucę resztę. Pomiary były robione i wyświetlane z tą samą rozdzielczością, więc dla wykresu od 70dB napewno będzie bardziej zwichrowany rezultat, jednak jak usiądę do koputera to zmienię widok:)
          O innym napięciu pomyślałem, ponieważ krzywa po prawej stronie dołka wypadła nieco niżej niż po lewej, a wzmcniacz miał problemy z kilkoma kondensatorami :)

Skomentuj

Tak jeszcze z ciekawości zapytam, co to za no-name i ile kosztowały?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
              Tak jeszcze z ciekawości zapytam, co to za no-name i ile kosztowały?
              Jakiś tweeter Dibeisi i coś tym podobnego jako woofer. Kumpel mi je odstąpił w ramach podziękowania
              Co do wykresów, to niestety pokrycie wypada słabo. Pewnym usprawiedliwieniem jest, że pomiar był robiony, w kiepskich warunkach, bo lepszymi obecnie nie dysponuję. Małe pomieszczenie, trochę wytłumione, ale znacznie mniej niż to gdy były robione pierwotne charakterystyki. Tu porównanie: symulacja jest dla pomiarów w mocno wytłumionym i dużym pomieszczeniu, referencyjny to dzisiejszy pomiar w gorszych warunkach. Wrzucam też od 70dB- przewidywalnie mocno potargany

.\

Skomentuj

Witam

Jako że wątek dotyczy pofalowanych pomiarów to równiez sie podepnę, przeczytałem ten wątek i wiem że musze coś zmienić w ustawieniach sw np markery na pomiarach itp. Jednak pytanie mam troszkę inne. Przy pomiarze onaxis wysokotonówki bez zwrotki chraktwerystyka powyżej 10kHz zaczyna oadać dośc mocno po czym przy ok 15kHZ jest największy dołek a następnie delikatnie się podnosi. Po zrobieniu pomiaru monitora ze zwrotnicą dla sprawdzenia co wyszło owy dołek nie istnieje i charakterystyka wygląda na powiedzmy dobrą. piszę dobrą bo mpomiary wychodzą mi jak szczotka, probowalem zmieniać markery i za dużo to nie daje, może za mało wytłumione pomieszczenie choć w okolicach monitora sporo poduch koców itp. na impedancji zauważyłem że mam delikatna szczotkę pewnie wspomniany brum, ale to można ząłatwić bateria jako zasilanie do przedwzacniacza mikrofonowego. Zastanawiam się jakie ustaiwnie może jeszcze wpływać na taki pomiar.

Skomentuj

Czaruję...
                X