Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.5 drogi STX FX-300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

te male mam i to duzo
    te wkrety duze z stxa powinienem miec
    ale problem jest w tym ze sie ciagle przeprowadzam i mam wszystko w kartonach. i teraz nie wiem co w ktorym :/

Skomentuj

Jak byś znalazł w ciągu tygodnia to daj znać, jak nie to zamówię z STXa.

Skomentuj

a jaka grubość kabla stosujesz w tym modelu co składasz ? czym grubszy tym lepszy czy nie ma większego znaczenia ?

Skomentuj

Kable są oryginalne takie jakie dał producent razem ze zwrotnicą 2.5mm na woofery i 1.5mm na wysoki.

Skomentuj

Koledzy, a czy pod głośniki coś dajecie, w sensie jakieś uszczelnienie?

Skomentuj

Jak jest surowy mdf to nie trzeba
              Jak masz nie rowno lub malowane to mozna uszczelke dac

Skomentuj

Z czego tą uszczelkę?

Skomentuj

Witam Panowie!

Chciałem się szybko zapytać.

Też mam samoróbki stx fx-300

Czy jest możliwość zastosowania ich w mniejszym litrażu ? Potrzebuje je przerobić coś ala monitory studyjne takie jak Adam Audio A77X.
                  Z tego co pamiętam litraż jest dość spory.

Skomentuj

Te kolumny sa i tak dosc male jak na rozmiar glosnikow. Tam jest zaledwie 35 litrow!
                    Jak ma byc male to mx-140 lub cos na 5"

Skomentuj

Bo wiesz co Pawle, o co chodzi.
                      Mam małe dziecko i kolumny w pokoju troszke przeszkadzają teraz, poza tym boje sie o nie jak mały dorośnie i będzie się bawił, a wiem że membrany głośników są dość popularne wśród dzieci :)

Chciałbym wykorzystać przetworniki w innych paczkach i mieć je w warsztacie.
                      I dlatego w gre wchodzi obudowa poprzeczna coś ma wzór tych monitorów studyjnych Adam Audio.
                      Wszystko mam z FX-300 Stx'a i właśnie nie chciałbym zmieniać przetworników.

Skomentuj

o zmianie ukladu glosnikow zapomnij
                        jedynie mozesz je skrocic na wysokosci i wydluzyc w glab

Skomentuj

Może zrób jakieś maskownice, a dwie kolumny to chyba nie aż takie wielkie meble.

Skomentuj

Witam Wszystkich. Jestem od dziś nowym użytkownikiem forum.
                            FX 300 będą moimi pierwszymi kolumnami.
                            Zdecydowałem się zrobić w/w kolumny z tym że wycięcie płyt dam do stolarza ja je tylko posklejam.

Mam pytanie:
                            1. Który to trzeba zakupić tunel bass-reflex ze strony STX?
                            2. Czy taką, a może i lepszą zwrotnicę da się zakupić taniej niż w STX? To wychodzi 440zł za 2sztuki.

Skomentuj

moze wystarczy po prostu pilnowac dzieciaki
                              Last edited by rumunn95; 28.01.2014, 20:13.

Skomentuj

Części do zwrotnicy i całą resztę drobiazgów kupisz w polink.com.pl, a złożysz sobie ją sam. Będzie lepiej i taniej. A port BR chyba będzie ten (oczywiście wymaga skrócenia):
                                051-0018 Port bass-reflex HP 900018 wew. 68 dł.220mm.

Skomentuj

A sprawa MDF?
                                  Producent podaje 16mm. Są osoby które dają 18,19mm.
                                  A naprzód nawet 32mm - tylko wtedy zwiększy się litrarz skrzynki i to nie zaszkodzi?
                                  Reasumując, jesli dam 16mm a nie 19mm, to jest róznica w brzmieniu?
                                  Last edited by ginhop; 29.01.2014, 08:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez ginhop Zobacz posta
                                    Zdecydowałem się zrobić w/w kolumny z tym że wycięcie płyt dam do stolarza ja je tylko posklejam.
                                    tylko ciecie? czy otwory tez?
                                    bo bylo juz nie raz, ze "stolarz" wzial gruba kase i odwalil bubla

A sprawa MDF?
                                    Producent podaje 16mm. Są osoby które dają 18,19mm.
                                    A naprzód nawet 32mm - tylko wtedy zwiększy się litrarz skrzynki i to nie zaszkodzi?
                                    Reasumując, jesli dam 16mm a nie 19mm, to jest róznica w brzmieniu?
                                    roznicy w brzmieniu nie bedzie raczej

pojemnosc wewnetrzna trzeba zachowac!
                                    zwiekszyc mozna po zewnetrznej
                                    rob z tego co masz dostepne. 16mm na przod wg mnie to za malo. dalbym na przod min 22mm

Skomentuj

Raczej wszystko u solarza bym wolał. Z wycięciami i frezami na głośniki takze.
                                      Tylko zależy ile to by kosztowało
                                      Ja jedynie mogę to sam posklejać, przykręcić głośnik, zwrotnicę, wygłuszyć, no i jak się uda to i wykończyć zewnętrznie.

A może na forum polecacie firmy, które robią skrzynki gotowe do klejenia?
                                      Last edited by ginhop; 29.01.2014, 09:30.

Skomentuj

Pawle, bo jak ktos zamawia skrzynkiu stolarza co robi meble tylko z wiorowy i nie wie jak frezarka wyglada to sie nie ma co dziwic... Fachowca trzeba dopytac o ezczegoly a dopiero potem zamowic skrzynki...

Skomentuj

Raczej wszystko u solarza bym wolał. Z wycięciami i frezami na głośniki takze.
                                          Tylko zależy ile to by kosztowało
                                          w takim razie lepiej zlecic to jakiemus forumowiczowi. zrobi to lepiej i taniej
                                          a sklejac juz nie bedziesz mial czego bo frezuje sie po sklejeniu

Skomentuj

Czaruję...
                                          X