Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.5 drogi STX FX-300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli Pawle S. coś może się da zrobić ?? Jakis cień szansy dajesz :P

Sorki że was tak z tym męczę ale właśnie w warsztacie odpada postawienie kolumn w ich dotychczasowej formie i dlatego chciałbym je przerobić na coś ala monitorki które by były podwieszane pod sufitem.
    Niestety nie da się ich przerobić już na MX-140 bo impedancja inna GDN'ów. Ale wtedy bym wam nie zawracał głowy moimi pytaniami tylko mowe paczki zrobił, a nie uśmiecha mi się kupować nowych zwrotnic i głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez domagalskim Zobacz posta
      Czyli Pawle S. coś może się da zrobić ?? Jakis cień szansy dajesz :P
      teoretycznie tak, ale nie wiem jak wplywa te 0,5 drogi na ogolna ch-ke zestawu
      teoretycznie jakby dac tego dolnego GDNa na gorze to wiele by sie nie zmienilo. cos sie zmieni, ale nie az tyle zeby mocno sie dzwiek popsul
      ale to tylko teoria ktora trzeba sprawdzic

Skomentuj

Skoro mają grać w garażu, więc nie przejmował bym się tak.

Skomentuj

Wiecie garaż nie garaż, ale to jedyne miejsce jakie mi jeszcze zostało nietknięte, sami wiecie taka świątynia :P

Skomentuj

Pozostaje więc sprawdzić jak zmiana położenia wpłynie na dźwięk. Poskładaj jakieś testowe paczki i zobaczysz, płyty są tanie.

Skomentuj

ja mam na frocie wywiercone i wyfrezowane oba otwory wysokotonowki skierowane ku prawej krawedzi,poza efektem wizualnym bedzie to mialo to jakis istotny wplyw na dzwiek?? kolumny w fazie budowy ale brak mozliwosci wykionania drugiego frotnu i brak materialu-mdf16

Skomentuj

a czego sluchasz?
                bo jak w tych nagraniach brak sceny to sie nie przejmuj

Skomentuj

Też się bałem, że się zakręcę i zrobię obie kolumny lewe, czy tam prawe:)

Skomentuj

A jeszcze jedna sprawa jaka mnie nurtuje.
                    Czy port bass-reflex da sie podzielić ten jeden na dwa mniejsze ?

Skomentuj

Da sie, ale nie polecam.

Skomentuj

Pawle, czyli też coś zepsuje jeśli to zrobię ?
                        W sumie to nie opłaca się tego przerabiać :)

W sumie audiofilem nie jestem, ale też nie chciałbym tego kompletnie spieprzyć.

Tylko ze względów optycznych chciałbym poprawić dwoma tunelami panel przedni, i prosze o rade.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          Da sie, ale nie polecam.
                          Dlaczego ? Jakie sa przeciwskazania, ze nie polecasz ?

Ja osobiscie nie widze problemu pod warunkiem zachowania min. pola przekroju poprzecznego tuneli, tj. suma pol przekroju poprzecznego rzeczonych dwoch tuneli nie moze byc mniejsza niz pole przekroju poprzecznego tunelu pojedynczego. Idealem byloby gdyby byla taka sama, bo wtedy dlugosc tunelu nie ulegnie zmianie i nie trzeba bedzie nic liczyc/stroic. W tej sytuacji masa powietrza drgajacego w tunelach jak i jego predkosc nie ulegnie przeciez zmianie.
                          Last edited by Q; 14.02.2014, 22:52.

Skomentuj

Pawle, czyli też coś zepsuje jeśli to zrobię ?
                            Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                            Dlaczego ? Jakie sa przeciwskazania, ze nie polecasz ?
                            poza wygladem nic nie zyskamy, a jest wieksze ryzyko ze beda swisty. zeby tego uniknac trzeba dac wieksze tunele, czyli wychodza jeszcze dluzsze

Skomentuj

Czyli suma przekrojów dwóch mniejszych winna być zbliżona do tego oryginalnego bez zmiany długości tunelu.

Dzięki Panowie, i sorki ze was tak meczę :P

Ogólny zarys projektu mam już narysowany i myślę że nic juz się nie zmieni.

Ale jak coś to będę biadolił :P

P.S. Jeszcze miałem taką małą abstrakcje, żeby w panel przedni między właśnie te tunele bass-refleks wpakować diodowy wskaźnik wysterowania tak gdzieś 2x10 diod

Skomentuj

P.S. Jeszcze miałem taką małą abstrakcje, żeby w panel przedni między właśnie te tunele bass-refleks wpakować diodowy wskaźnik wysterowania tak gdzieś 2x10 diod
                                to juz wiocha :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  a jest wieksze ryzyko ze beda swisty
                                  Jesli tunele beda profilowane to nie widze uzasadnienia tego twierdzenia.

Czyli suma przekrojów dwóch mniejszych winna być zbliżona do tego oryginalnego bez zmiany długości tunelu.
                                  Zeby pozostac przy tej samej dlugosci tunelu suma przekrojow musi bac taka sama jak przekroj oryginalnego tunelu, w przeciwnym razie zmieni sie nieznaczenie strojenie.

Skomentuj

Z tymi diodami to Cię poniosło trochę:)

Skomentuj

No :P w sumie mnie poniosło trochę z tymi wskaźnikami ale chciałem wypełnić tą przestrzeń między głośnikami :P

Ale gdzieś to już chyba kiedyś widziałem i nawet efekt fajny jeśli się to zrobi schludnie.

Hmm... czy wiocha ? Niekoniecznie.
                                      Jakoś zawsze miałem słabość do różnej maści wskaźników wysterowania i to tylko taki bajer mógłby być :P
                                      A da się to zrobić ??

Skomentuj

wskaznik wysterowania montuje sie we wzmacniaczu
                                        to co widziales to kolumny aktywne...
                                        a ty bedziesz mial wzmacniacz osobno wiec troche komplikacji z tymi wskaznikami wysterowania

Skomentuj

Może jakieś logo tam zrobisz?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X