Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.5 drogi STX FX-300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tylko się nie śmiejcie.
    Czy taki filc się nada do wytłumienia?

Filc miękki plastyczny gruby 900g/m2 7mm CAR AUDIO
    http://allegro.pl/filc-miekki-plasty...965910550.html

Chciałem kupić w jednym sklepie wraz z owatą.

Skomentuj

ale i tak maty bitumiczne musisz kupic chyba osobno?
      a w lokalnym sklepie nie kupisz?
      u mnie w motoryzacyjnym 22zl/szt

Skomentuj

Właśnie chcę zrobić tak, że tym filcem co wyżej podałem chciałem wyłożyć scianki skrzynek przyklejając go.
        Dodatkowo ekseprementując na słuch wyłozyc 2 cm owatą na położony już filc.

Tylko teraz pytanie czy:
        Filc miękki plastyczny gruby 900g/m2 7mm CAR AUDIO
        to nieporozumienie?
        I lepiej kupić mate filcową?

Skomentuj

filc jest zapewne taki sam
          ale przelicz ile kosztuje mata z filcem, a ile osobno maty + filc
          dodam od siebie ze ten filc z maty dosc latwo oderwac

Skomentuj

Ja kupiłem 2 maty w sklepie z lakierami samochodowymi po 17zł szt. Tak ogólnie to od wczoraj mam już złożone moje kolumienki:) Wykończenie nie jest takie jak myślałem, że będzie, ale ogólnie jest ok. Co do dźwięku to jest super:) Jeszcze muszę się dokładnie obsłuchać. Muszę wykończyć jeszcze cokoliki jak wszystko zrobię to je dam do gotowych.

Skomentuj

Jak tniecie formatki?

Podam przykład ze strony stx i wymiary skrzynki.
              Tam jest szerokość skrzynki 210mm.
              Czyli front kolumny dać też 210mm, czy może 212 mm, przykleić i potem zeszlifować?
              Dalej nasuwa się pytanie...
              Czym to równacie by łączenia były idealme i po położeniu forniru było gładziutko?
              Last edited by ginhop; 03.03.2014, 08:48.

Skomentuj

Formatek raczej nikt nie tnie w domu, zamawiasz gotowe w markecie lub innym sklepie. Wymiary na równo, czyli takie jaka ma być kolumna. Potem całość oklejasz płytą HDF (pilśniówka) 3mm, wymiary troszkę większe od kolumn. Oklejasz dwie przeciwległe ścianki, potem równasz frezarką z frezem z łożyskiem lub klocek i papier ścierny.

Skomentuj

Zamieszczone przez joint32 Zobacz posta
                  Wymiary na równo, czyli takie jaka ma być kolumna.
                  wystajace plyty mozna dac o 1mm dluzsze. przy sklejaniu maja delikatnie wystawac. i wtedy po sklejeniu tez frez z lozyskiem. i nie trzeba szpachlowac

Skomentuj

To znaczy ze nie trzeba HDF kleic i fornir można kleic na mdf.
                    A ten frez z lozyskiem do równania to jakiś konkretnie musi być?
                    Muszę kupić frezarke, tylko nie wiem jaką . Kwota to do 300zl.

Skomentuj

Zawsze lepiej jest okleić HDF w celu uniknięcia ''klawiszowania''. Frez to jak z wszystkim im droższy tym lepszy, w tanich szybko psuje się łożysko, co nie zmienia faktu, że mój frez z Leroy za 14zł zrobił co trzeba i chyba jeszcze trochę zrobi:) Jeśli będziesz używał frezarki okazyjnie to kup używaną, moja kosztowała 100 z przesyłką i wygląda na to, że posłuży mi długo.

Skomentuj

jezeli masz cierpliwosc to oklej HDFem - ja teraz wszedzie naklejam zeby sie nie wkurzac po fornirowaniu

co do frezarki to masz osobny dzial gdzie mozesz poczyac opinie
                        w lidlu byly niedrogie a solidne

Skomentuj

Dział o frezarkach czytałem. Co osoba to poleca, to co ma.
                          W Lidlu kupiłem wyrzynarkę Parkside FSTD 800 A1 119 zł, jeszcze nie używałem.
                          A frezarek w Lidlu u mnie niestety brak.

Skomentuj

Lipne zdjęcie, ale tak na zachętę:)

Skomentuj

Powiesz więcej o wykończeniu?
                              Pytam jako laik. Przód malowany? Boki słabo widzę.

Skomentuj

Całość jest oklejona HDF, potem podkład i lakier samochodowy.

Skomentuj

A jak to gra?

Mi brat zabrał kolumny warfedale jakieś najtansze, które były jego. Jak kichnąłeś w górną część kolumny to się przewracały, tak były lekkie.
                                  Stąd pomysł by zrobić sobie kolumny. Wcześniej chciałem kupić, ale jak zobaczyłem jak ludzie na tym forum budują kolumny i jak są wypasione pod względem wyglądu, w zasadzioe wygląd niektórych z nich to półka 6000 w zwyż.
                                  Postanowiłem, że spóbuję.
                                  Zobaczymy co wyjdzie.
                                  Chociaż dzwięk z tych warfedale nie był aż taki najgorszy, co prawda dzwięk był rozlazły, ale niektóte kawałki brzmiały lepiej niż to co mam w aucie. Inatalowałem tam sam system pare lat temu.
                                  I kosztował mnie ponad 3000zł.

Skomentuj

Dopiero je testuję, ale dźwięk bardzo mi się podoba.

Skomentuj

Zamieszczone przez joint32 Zobacz posta
                                      Zawsze lepiej jest okleić HDF w celu uniknięcia ''klawiszowania''.
                                      Co Wy macie z tym "klawiszowaniem" ?! To jakas nowa moda czy upodobanie do "fajnego" slowa ? Mam dziwne wrazenie, ze ktos cos klepnal, bo mu skrzynki nie wyszly, a reszta powtarza to jak mantre. Nigdy w zyciu pod fornir nie kladlem HDFu i co ciekawe nigdy tez nie zarejestrowalem tak naglasnianego ostatnio "klawiszowania" (cokolwiek by to nie bylo), a widuje kolumny, ktore fornirowalem 6-7 lat temu (jakos nic im nie dolega - fornir trzyma sie na miejscu, przylega na calej powierzchni scianek i jest gladki jak lodowisko)... Niech no mi to ktos wytlumaczy... ladnie prosze :)
                                      Last edited by Q; 08.03.2014, 08:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                                        Co Wy macie z tym "klawiszowaniem" ?! To jakas nowa moda czy upodobanie do "fajnego" slowa ? Mam dziwne wrazenie, ze ktos cos klepnal, bo mu skrzynki nie wyszly, a reszta powtarza to jak mantre. Nigdy w zyciu pod fornir nie kladlem HDFu i co ciekawe nigdy tez nie zarejestrowalem tak naglasnianego ostatnio "klawiszowania" (cokolwiek by to nie bylo), a widuje kolumny, ktore fornirowalem 6-7 lat temu (jakos nic im nie dolega - fornir trzyma sie na miejscu, przylega na calej powierzchni scianek i jest gladki jak lodowisko)... Niech no mi to ktos wytlumaczy... ladnie prosze :)
                                        Też się nad tym zastanawiałem, aż przez chwilę uwierzyłem że mi tak super wyszło forniorwanie że nigdy nie miałem owego "klawiszowania"

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                                          Co Wy macie z tym "klawiszowaniem" ?! To jakas nowa moda czy upodobanie do "fajnego" slowa ?
                                          o klawiszowaniu mowa jest od bardzo dawna
                                          przez dlugi czas to ignorowalem bo tez tego nie zaobserwowalem. do czasu
                                          teraz nie wazne jak sie postaram to i tak klawiszowanie wychodzi dosc szybko.
                                          nie ma tu znaczenia tez metoda klejenia czy rodzaj kleju.
                                          w zwiazku z tym wydaje mi sie ze obecnie produkowane plyty sa coraz gorszej jakosci i mocno pracuja po sklejeniu

teraz oklejam co sie da, zeby sie nie wkurzac popsutym fornirowaniem miesiac po skonczeniu kolumny

Skomentuj

Czaruję...
                                          X