Słuchałem szpilki od rewelatora nawet w kolumnach sonusa i było ostro
Ale oni pewnie sie nie znają i używają złych kabli i elektroniki
Ale oni pewnie sie nie znają i używają złych kabli i elektroniki
Właściciel Sonus Oliva to ekstremalnie bezczelny typ. Wciska klientom "cudowne kable" za grubą kasę. Najczęściej do budżetowych przetworników. Magia zwrotnic 1rz, srebrne, cudowne kable i inne "akcesoria" znacząco "poprawiające" dźwięk. Ciekawą ma też metodę pomiarów ale nie mam się co nad tym rozwodzić. Dobrze, że choć na tym forum jest grupa twardo stąpających po ziemi | ![]() |
Zamieszczone przez KonradRak
Zobacz posta
Ciekawą ma też metodę pomiarów ale nie mam się co nad tym rozwodzić.
| ![]() |
Zamieszczone przez lklukasz
Zobacz posta
Ale oni pewnie sie nie znają
A.M.: Kolumna to jednak nie tylko ładna
obudowa, ale również głośniki i odpowiednia zwrotnica. Czy projektując swoją pierwszą kolumnę, miałeś odpowiednią wiedzę po− trzebną na przykład do odpowiedniego za− projektowania zwrotnicy ? F.S.: Powiedzmy, że na początku pomogli mi trochę znajomi. Później doszedłem do wniosku, że ponieważ nie mam technicznej wiedzy, będę używał najlepszych głośników pochodzących od takich producentów jak Se− as, Dynaudio i Scan−Speak oraz najprost− szych, najmniej skomplikowanych zwrotnic 1. rzędu. A.M.: Czyli zwrotnice pierwszego rzędu były dla Ciebie koniecznością a nie wybo− rem? F.S.: W pewnym sensie tak. Byliśmy jed− ną z pierwszych firm, która zaczęła używać zwrotnic pierwszego rzędu i odnosić na tym polu znaczne sukcesy. Wkrótce wiele firm zaczęło kopiować to, co robiliśmy. A.M.: ... nie znając powodu, dla których ich używacie... F.S.: Dokładnie tak. Zaraz potem znale− ziono dla tego rozwiązania odpowiednie wy− tłumaczenie teoretyczne. My jednak w two− rzeniu naszych kolumn posługiwaliśmy się intuicją. | ![]() |
Jeszcze coś dla PM ![]()
A.M.: Wróćmy może z powrotem do
rzeczy bardziej przyjemnych. Obudowy ro− bisz sam, głośniki kupujesz za granicą. Gdzie? F.S.: Obecnie Scan−Speak to firma dys− ponująca najbardziej zaawansowaną techno− logią głośnikową. Jeszcze parę lat temu moż− na było mówić o Dynaudio, ale oni zatrzymali się na pewnym pułapie rozwoju w momencie, gdy zdecydowali się skupić na produkcji swoich własnych zespołów głośnikowych. Z punktu widzenia opłacalności był to z pew− nością bardzo dobry pomysł, ale z punktu widzenia zewnętrznego producenta kolumn nie najlepszy. Obecnie można jeszcze zna− leźć w ich ofercie bardzo dobre głośniki wy− sokotonowe, natomiast pozostałe nie są już w stanie dotrzymać kroku nowszym konstruk− cjom Scan−Speaka, Vify czy Seasa. Po dru− gie, bardzo podoba mi się filozofia tej firmy, oparta na zasadzie Low Loss − No Compres− sion. Jest ona zgodna z moimi odczuciami i pomysłami na to, jak dźwięk powinien być reprodukowany. Po trzecie wreszcie, Scan− Speak umożliwia mi skonstruowanie kolumn w oparciu o przetworniki pochodzące od jed− nego producenta, co jest bardzo ważne, jeże− li chodzi o zachowanie spójności brzmienia. Staram się tak robić, gdy tylko jest to możli− we. | ![]() |
Zamieszczone przez roman763
Zobacz posta
Podejrzewam że zgrałeś go dobrze,a do sukcesu brakło wybitnej elektroniki i kabli......
| ![]() |
Zamieszczone przez Yoshi_80
Zobacz posta
a same połączenia kablowe w miejscach styków nie były uprzednio posmarowane odpowiednią pastą
| ![]() |
Zamieszczone przez .3lite
Zobacz posta
Wazeliną?
| ![]() |
Skomentuj