Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2way ScanSpeak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Tutaj jest tylko jedna możliwość :
    Zmień żonę i po kłopocie
    Ta! I od razu Jej mecenas rozwiąże dylematy akustyki mieszkania. To dopiero będzie disaster :ohmy:
    Last edited by infinity; 31.03.2014, 16:05.

Skomentuj

No własnie i tym sposobem dochodzę do wniosku, że jesli ma być kupa to mogłem sobie zrobić 2-way'a na Stx'ie i bym się zmiescił z cała kwotą na gotowo w cenie Dyń T330d i jeszcze by zostało.
      "Hajendów" mi się ku**** zachciało.

Ps. Nikt nie chce kupić świeżutkich, pachnących nowoscią Dyń t330d ???

Skomentuj

disaster3 nie rób kupy
        W akustyce jak w życiu, czasem trzeba iść na kompromisy :)
        Machnij skrzynkę o wymiarach (S x G x W) 19 cm x 25 cm x 95 cm ze standardowej płyty 18 mm. To nie jest aż taka duża skrzynka. Całość stawiasz na cokole plus szeroko rozstawione kolce żeby było stabilnie. Do środka dajesz trzy wzmocnienia podobne do moich, w sumie zabierają one litr z objętości. Wewnątrz zostaje Ci około 28 litrów. Zwrotnica na dobrych elementach zabierze kolejny litr. Teraz dobrać dobry głośnik 18 cm żeby nie kulał na basie. Propozycje już padły :) Ja u siebie nie narzekam na brak basu, choć z drugiej strony mój pokój jest mniejszy od Twojego.
        Jednej informacji tylko nie znalazłem, co dla Ciebie jest ważniejsze SPL czy SQ?
        Ustawienie kolumn tuż przy ścianie czasami się nie sprawdza. Na podłogę rzuć dywan z długim włosiem i już będzie lepiej. Patrząc od strony inżynierskiej to pierwsze odbicia są najgroźniejsze ponieważ mają najwięcej energii w sobie. Jak już ogarniesz podłogę to trzeba by pomyśleć o jakimś ustrojstwie na sufit, a na koniec zadbać o ścianę na której wisi TV. Jak zrobisz wszystko na raz to może być problem na linii mąż <-> żona, ale robiąc to etapami.... :)
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

SQ ale z funem, mam dość pitu, pitu. Lubie posłuchać i Bregovicia, Anne Marie Jopek, I jakieś sample, Dżem, TSA, ale również, David'a Gutte (czy jak tam się to pisze) lub Armina van Buuren'a czy nawet Hity z Radia Eski.
          Musi być czysto, dobrze, i z wypełnienie, a nie dźwięk odchudzony jak wydmuszka, żeby usłyszeć pierdnięcie komara, bądź przepływ śliny w przełyku po jej przełknięciu. Jak zechce posłuchać, szarpania struny, przewracania kartki przy fortepianie, wciągniecie powietrza, czy mlaskania..... to mam samochód w którym to wszystko mam, razem dźwiękiem komara który przelatuje z jednego słupka samochodu na drugi.

Głośniki samochodowe, pędzą mi amerykańskie wzmaki, które mają zayebistą kontrolę nad dołem i bass jest sprężysty i z wypełnieniem, średnicy nie brakuje a góra też jest super, więc to że jest tam stricte SQ to jest ale yebnięcia jak trzeba to nie brakuje.

W domu też chce się bawić dźwiękiem, żeby nie był suchy i analityczny, nie lubię zbyt ostrej chirurgi. Mam nadzieję ze wiecie o co mi chodzi. ;-)

Skomentuj

to może dać średniotonową revelację a na dół wrzucić 2 * 18cm wavecory alu ?
            Wyjdzie podobna kasa.
            Można by nawet dać 12cm śrdniotonowca w takiej konfiguracji .
            O jakieś 4cm węższe niż 8 cali wyjdzie
            To tweeter bedzie wiekszy od sredniaka
            On ma 14cm
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

@raven1985

a jesli postawić na 15cm revelatora to ktora 8" (jedna) byłaby ok np. tez z revelatorów:
              Scan-Speak 22W/8851T00 Revelator - papierowa
              Scan-Speak 22W/8857T00 Revelator - aluminiowa

Jeśli tutaj kwestią jest to samo jak w CA, że aluminiak może być szybszy, z bardziej punktowym bassem i mniejszym zejściem niż papierowa wersja i dlatego będzie lepszym wyborem żeby nadążyć (za 15cm mid-wooferem) to ok czaje. Jeśli coś innego determinuje ten wybór to pls o info jaki? Poza tym czy tak "na oko" można określić patrzac na parametry jaki litraż byłby wymagany dla nich? Niestety jestem za cienki w określeniu tego jeszcze, ale hasło 25L, 30L, 35L juz mi da jakiś poglad żeby mniej więcej określić jakiej wielkości będzie buda.

Ps. Zastanawiam sie czy nie zrobić, przywieźć budy do domu i postawić a później sie martwić co będzie :-D ;-)

Skomentuj

Nie na temat...
                Kochanie zobacz, Bodzio przywiózł nam nowe meble.. jakie ładne :)

Skomentuj

coś w tej deseń

Skomentuj

Zamieszczone przez disaster3 Zobacz posta

Ps. Zastanawiam sie czy nie zrobić, przywieźć budy do domu i postawić a później sie martwić co będzie :-D ;-)
                    Przelicz głośno ile ma butów i torebek w szafie i będziesz miał spokój.
                    Pozdrawiam.

Skomentuj

dobra, tak na moją amatorską wiedzę wyszło ok. 35L dla jednego i drugiego głosnika, więc całość biorąc pod uwagę zestawienie:

t330d
                      15 revelator
                      22 revelator

wyszłoby tak na szybkosci (wys x szer x gleb) 100 x 25 x 35 cm a to daje ok 58,6L przy mdfie 18mm. Skoro 15'tka potrzebuje ok 8-10L w BR, Woofer ok 35L, to reszta pojemności (ok. 13-15L) pozostałaby na wzmocnienia, przegrody, mate, wełne, zwrotke itd.
                      Mam nadzieję ze nic nie pokreciłem, ale poczekam na info bardziej doświadczonych.

Skomentuj

to ktora 8"
                        alu .
                        Ale tylko słyszałem a się nią nie bawiłem .
                        30l raczej za mało tak na oko.
                        Yoshiego męcz on robił na niej konstrukcje :)

Weź pod uwagę TIW-a 200 jeszcze .
                        Tańszy w razie czego zagra też w 30l zamkniętej .
                        :)
                        Łukasz Ci wszystko wyjaśni
                        http://www.visaton.com/en/chassis_zu...iw200xs_8.html

jedynie SPL-em nie grzeszy .
                        Jaki masz piecyk do tego ?

Skomentuj

Skoro 15'tka potrzebuje ok 8-10L w BR, Woofer ok 35L, to reszta pojemności (ok. 13-15L) pozostałaby na wzmocnienia, przegrody, mate, wełne, zwrotke itd.
                          Jakie BR , dla średniego zrób obudowę zamkniętą 5L. BR tylko utrudnia sprawę i nic nie daje w tej aplikacji a 10L to marnotrawstwo objętości. 15L wzmocnień to też jakaś masakra. Nie wiem co chcesz tam wsadzić ale na pewno tyle tego nie będzie. Wytłumienia nie bierz pod uwagę przy odliczaniu objętości, jedynie maty bitumiczne możesz jak chcesz je stosować. Filcu czy wełny bym nie odliczał. Zresztą wełny nie ma co wsadzać w komorę woofera bo to nic nie da, sam gruby filc wystarczy.

Zmień też proporcje. 25cm szerokości nie będzie wyglądać dobrze. Daj szerokość głośnika basowego + 1 cm, po co więcej. Front licz z minimum podwójnej płyty. Zwrotnica 2L max.

Skomentuj

alu .
                            Ale tylko słyszałem a się nią nie bawiłem .
                            30l raczej za mało tak na oko.
                            Yoshiego męcz on robił na niej konstrukcje :)

Weź pod uwagę TIW-a 200 jeszcze .
                            Tańszy w razie czego zagra też w 30l zamkniętej .
                            :)
                            Łukasz Ci wszystko wyjaśni
                            http://www.visaton.com/en/chassis_zu...iw200xs_8.html

jedynie SPL-em nie grzeszy .
                            Jaki masz piecyk do tego ?
                            raven1985 jest to klon Naim Nap250

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            Jakie BR , dla średniego zrób obudowę zamkniętą 5L. BR tylko utrudnia sprawę i nic nie daje w tej aplikacji a 10L to marnotrawstwo objętości. 15L wzmocnień to też jakaś masakra. Nie wiem co chcesz tam wsadzić ale na pewno tyle tego nie będzie. Wytłumienia nie bierz pod uwagę przy odliczaniu objętości, jedynie maty bitumiczne możesz jak chcesz je stosować. Filcu czy wełny bym nie odliczał. Zresztą wełny nie ma co wsadzać w komorę woofera bo to nic nie da, sam gruby filc wystarczy.

Zmień też proporcje. 25cm szerokości nie będzie wyglądać dobrze. Daj szerokość głośnika basowego + 1 cm, po co więcej. Front licz z minimum podwójnej płyty. Zwrotnica 2L max.
                            Dzięki za powyższe informacje, to już znowu jestem bogatszy o kilka istotnych informacji. @Yoshi_80 a bawiłeś się tym tym 8" aluminiakiem revelatora? Jeśli tak to jakiej pojemności on potrzebuje i czy BR czy Closed? No i czy wogle pasuje do 15'tki revelatora? Mając tą informację + to co napisaliście powyżej, będe mógł mniej wiecej dokładniej oszacować wielkość budki. Jeśli byłby to 8" aluminiak to wymiar ma 22.2 cm + 1 cm to front można by było ograniczyc do jakis 23,5 cm (zawsze to 1,5 cm mniej niż 25)
                            Last edited by disaster3; 01.04.2014, 10:36.

Skomentuj

Tak miałem tego revelatora. Daj mu komorę 38L netto, do tego tunel z polinka ten fi 68mm i 220mm długości i będzie git .

Skomentuj

dzięki Yoshi_80

Kurde wszystkie 15 (rewelatora) poszły w góre, jeszcze rano patrzyłem na audiotransducers i były od 530-580. Zerknąłem u akustyka a tam jak jeden mąż po 640 PLN, już mnie coś tknęło. Zerknałem przed chwilą i ten ktorym się interesowałem:
                                http://audiotransducers.com/pl/15-16...revelator.html był za 580 PLN rano , teraz już jest za 639 PLN, świetnie!!!!! :(

oj niedobrze, niedobrze...... ;/
                                nie wiem czy to znak, żeby mnie odwieźć od planu 3 dróg.....
                                Last edited by disaster3; 01.04.2014, 23:32.

Skomentuj

dzięki Yoshi_80

Kurde wszystkie 15 (rewelatora) poszły w góre, jeszcze rano patrzyłem na audiotransducers i były od 530-580. Zerknąłem u akustyka a tam jak jeden mąż po 640 PLN, już mnie coś tknęło. Zerknałem przed chwilą i ten ktorym się interesowałem:
                                  http://audiotransducers.com/pl/15-16...revelator.html był za 580 PLN rano , teraz już jest za 639 PLN, świetnie!!!!! :(

oj niedobrze, niedobrze...... ;/
                                  nie wiem czy to znak, żeby mnie odwieźć od planu 3 dróg.....
                                  Daj mi czas do jutra wieczór. Zobacze czy da sie zrobic coś z ceną.

Skomentuj

15 (rewelatora)
                                    a nie lepiej dedykowany średniak :
                                    http://audiotransducers.com/pl/sredn...revelator.html

Skomentuj

a nie lepiej dedykowany średniak :
                                      http://audiotransducers.com/pl/sredn...revelator.html
                                      raven1985 pewnie tak :) , dlatego parę postów wcześniej pytałem się którego użyć (ale fakt nie do 3 dróg ale teraz widze światło na temat projektu) ponieważ 15'tek jest sporo i mi za bardzo nie wiele mówia różnice poza tym że jedna jest 4R a druga 8R i to że G00 jest używana w samochodach. Poza tą wiedzą nie wiem nic i na pewno macie dużo większe w tym doświadczenie zarówno teoretyczne jak i praktyczne i na prawdę jestem wdzięczny za pomoc. Czyli reasumując jeśli chciałbym zrobić 3 drogi na Dynii i Scanie to poniższy wybór głośników jest optymalny względem siebie, żeby coś takiego stworzyć?:

tweeter - Dynaudio T330d
                                      średniak w 5L komorze Scan Speak (15M/4531K00) - http://audiotransducers.com/pl/sredn...revelator.html
                                      woofer w 38L komorze BR Scan-Speak (22W/8857T00) - http://audiotransducers.com/pl/22cm/...revelator.html

Pozdrawiam,
                                      Bartek

Skomentuj

średniak w 5L komorze Scan Speak (15M/4531K00) - http://audiotransducers.com/pl/sredn...revelator.html
                                        woofer w 38L komorze BR Scan-Speak (22W/8857T00) - http://audiotransducers.com/pl/22cm/...revelator.html
                                        Tak

a dyni nie znam więc nie wiem czy spasuje

Skomentuj

Pasuje, pasuje :)
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X