Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Waveguide

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fascynujace w temacie konstrukcji glosnikowych jest to, jak rozne koncepcje dzwieku sa lansowane, przez osoby, ktore maja wielkie powazanie w tym biznesie. Jak skrajne potrafia byc podejscia do hiendu. Przykladem niech bedzie Dr. Geedlee i jego podejscie do WG i dzwieku kierunkowego, oraz Dr. Gauder, tworca obecnie jednych z najlepszych kolumn na swiecie Berlina RC11 ( ktore jako jedyne w tescie niemieckiego Stereoplay zdobyly maksymalna note ) http://www.rcm.com.pl/?action=oferta...1=kolglos&of=2

Co ma do powiedzenia Gauder o wysokiej efektywnosci i tubach? https://www.youtube.com/watch?v=rnYa83UOvG4#t=212

Skomentuj

Niemiecka gazetka oceniła najwyżej niemieckie kolumny - jakoś mnie to nie przekonuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Dr. Gauder, tworca obecnie jednych z najlepszych kolumn na swiecie Berlina RC11 ( ktore jako jedyne w tescie niemieckiego Stereoplay zdobyly maksymalna note )
        Bo w niemieckich gazetach i testach wszystko co ich jest najlepsze, zestawy głośnikowe, foteliki dziecięce i samochody. Tak więc te kolumny może są najlepsze ale u nich.
        Poza tym do wszystkiego można dorobić teorię, nawet to że nasze uszy potrzebują odbić od ścian, podłóg itp.
        Ehh ściema wg mnie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wyprzedziłeś mnie Echo1 :)
        Last edited by Marios; 02.05.2014, 16:07.

Skomentuj

Berilna tak naprawde wygladem i budowa nie jest niczym niezwyklym. W klasie top hiend jest duzo podobnych kolumn, chodzi tutaj raczej o zdezenie koncepcji klasycznych kolumn wielodroznych, z kolumnami kierunkowymi jak paczki pana Geedlee. Mozna byloby tutaj przytoczyc rowniez niemieckie kolumny MBL, ktore rowniez sa uwazane, za jedne z najlepszych na swiecie pod wzgledem najwierniejszej prezentacji dzwieku. Ale to juz zupelny odjazd w druga strone, omnipolary kontra falowody. Dwie zupelnie inne koncepcji, ktore maja za soba swoich wiernych wyznawcow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Fascynujace w temacie konstrukcji glosnikowych jest to, jak rozne koncepcje dzwieku sa lansowane, przez osoby, ktore maja wielkie powazanie w tym biznesie. Jak skrajne potrafia byc podejscia do hiendu. Przykladem niech bedzie Dr. Geedlee i jego podejscie do WG i dzwieku kierunkowego, oraz Dr. Gauder, tworca obecnie jednych z najlepszych kolumn na swiecie Berlina RC11 ( ktore jako jedyne w tescie niemieckiego Stereoplay zdobyly maksymalna note ) http://www.rcm.com.pl/?action=oferta...1=kolglos&of=2

Co ma do powiedzenia Gauder o wysokiej efektywnosci i tubach? https://www.youtube.com/watch?v=rnYa83UOvG4#t=212
            Pomieszczenie dla kolumn o szerokim kącie promieniowania powinno być odpowiednio wytłumione żeby nie powstawał jazgot. Dlatego kolumny o kontrolowanej kierunkowości w większości pomieszczeń powinny zabrzmieć lepiej od szeroko (i często nierównomiernie) promieniujących głośników.

Skomentuj

Z tym, że subiektywnie lepiej odbierany jest dźwięk z pewną porcją odbitych fal.

Skomentuj

a kto z was zawsze siada przed kolumnami zeby posluchac muzyki?

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/wysokoskut...0#entry2934428

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    Kiedyś tak słuchałem muzyki (studia), teraz w ogóle (praca)... ale jak osiedle się, założe rodzine to wrócę do starych zwyczajów :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      A jak to widzisz inaczej aby czerpać radość ze szczegółów? :)

Skomentuj

No to które głośniki warto utubić? Tylko znowu nie piszcie wszystkie, bo na niektóre szkoda marnować zasoby.

Skomentuj

A wiesz już skąd weźmiesz różnie kształty/formy tuby? (po wcześniejszych podstawowych obliczeniach/symulacjach)

Skomentuj

Można wydrukować lub wyfrezować na CNC

Skomentuj

Szczególnie elektroniki do tych drukarek.

Skomentuj

ja tu wcześniej nigdy nie widziałem aby ktoś stosował tuby, więc zachęcam do wystartowania z tematem :) Przetwornik możesz użyć taki co ma np: słabą efektywność, bo będziesz miał możliwośc zwiększyć ją przy użyciu tuby. Możesz zbadać ile daje i dla jakiego pasma akustycznego. Kierunkowoscią nie wiem czy będzie ci się chciało zajmować, no chyba że dla jednej/paru częstotliwości.
                                Last edited by El_liero; 08.05.2014, 22:05.

Skomentuj

Ja sie w zeszlym roku bawilem tubkami dla CSS LD25X oraz SB29RDCN. Ale ze wzgledu na porzucenie tej koncepcji nie chcialo mi sie o tym pisac.
                                  Zreszta to i tak na tym forum jest "niemodne" jeszcze.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                    Ja sie w zeszlym roku bawilem tubkami dla CSS LD25X oraz SB29RDCN. Ale ze wzgledu na porzucenie tej koncepcji nie chcialo mi sie o tym pisac.
                                    Nie na temat...
                                    To po co piszesz jak nie jest trendi? Bezmyślnie klepanie postów....

Skomentuj

Jedziemy z tematem. Już przetrzepuje 9 lat AES journals w poszukiwaniu praktycznego info dla nas :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                        Jedziemy z tematem. Już przetrzepuje 9 lat AES journals w poszukiwaniu praktycznego info dla nas :)
                                        Nie ma nic praktyczniejszego niż teoria.
                                        Last edited by Echo1; 09.05.2014, 20:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                          Dawaj wykresy nie pieprz głupot :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X