Prosiles w 1 poscie o wszelkiego rodzaju uwagi dotyczace twojego projektu, a potem mowisz ze ludzie pisza nie na temat. Po codalej pytasz jak i tak chcesz zrobic po swojemu? Masz swietny pomysl i duzo chceci a inni ci podcinaja skrzydelka? Rob po swojemu, zawsze sie czegos nauczysz jak sie nie zniechecisz. Nawet jak spalisz głośniki to tez sie czegos nauczysz.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3-Way podłogowe ok 1500 pln
Collapse
X
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaProsiles w 1 poscie o wszelkiego rodzaju uwagi dotyczace twojego projektu, a potem mowisz ze ludzie pisza nie na temat. Po codalej pytasz jak i tak chcesz zrobic po swojemu? Masz swietny pomysl i duzo chceci a inni ci podcinaja skrzydelka. Rob po swojemu, zawsze sie czegos nauczysz jak sie nie zniechecisz. Nawet jak spalisz głośniki to tez sie czegos nauczysz.Last edited by ppp001; 24.05.2014, 13:23.
Skomentuj
-
Ja w sumie myslalem o aktywnych zwrotnicach dla swoich glosnikow, ale po tym temacie zrezygnuje. Mam zaufanie do kolegow z forum. I argumenty brzmia rozsadnie:) Takze temat nie jest glupi i bezsensownyPozostane przy zwrotnicach pasywnych i 2 wzmacniaczach dla niskotonowych i dla srednio+ wysokotonowe.
Last edited by jamess8; 24.05.2014, 13:37.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaJa w sumie myslalem o aktywnych zwrotnicach dla swoich glosnikow, ale po tym temacie zrezygnuje. Mam zaufanie do kolegow z forum. I argumenty brzmia rozsadnie:) Takze temat nie jest glupi i bezsensownyPozostane przy zwrotnicach pasywnych i 2 wzmacniaczach dla niskotonowych i dla srednio+ wysokotonowe.
Skomentuj
-
ja byłem z poprzednich i pewnie będę zadowolony z nowych kolumn pół-aktywnych , a nic nie jest tak proste jak się wydaje.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
http://www.rane.com/note160.html
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Matador Zobacz postaMnie ten temat nie zniechęca i nadal mam zamiar kombinować aktywnie z procesorem. I muszę przyznać, że nie wiem o jakim szumie była tu mowa, bo u mnie przy wysokoskutecznych wstęgach nic nie szumi.
Jak wiadomo cyfrowa filtracja to straszny szumofon (pare osob jeszcze o tym niewie), a filtry aktywne sa 'gorsze' od pasywnych ( Linkwitz ma niewiele tu do powiedzenia, pomiary sa tendendencyjne ). Eksperymenty ze zbudowaniem naprawde taniego systemu aktywnego na dobrych glosnikach i np porownanie z pasywna jest na forum niewskazane, a wrecz ZABRONIONE! Po ustawieniu zwrotnicy cyfrowej i w razie nie zadowolenia z panasa, wymiana wzmacniacza bedzie NIEMOZLIWA - bede musial sprzedac glosniki.
Takze zacierajcie rece i szykujcie kase na glosniki dayton/sb/ss za pol ceny
mobias, nie krytukuje tu twojego postu, bo wiele w nim racji, myslalem ze fora DIY sa po to zeby probawac, a to wyzej to tylko zbior dobrych rad otrzymanych w tym watku.
Ja tez nie mam zamiaru rezygnowac, tylko dziwi mnie niechec na tym forum do wszystkiego, co niema kondensatorow, cewek, duzego trafa...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaJa tez nie mam zamiaru rezygnowac, tylko dziwi mnie niechec na tym forum do wszystkiego, co niema kondensatorow, cewek, duzego trafa...
Już ci napisano, zbuduj zestaw tak jak uważasz za stosowne, potem zaproś kolegów z forum na odsłuchy i przekonaj ich do swoich racji. Piszę to jak najbardziej poważnie, choć jestem również prawie pewien, że tego nie zrobisz i za jakiś czas po prostu znikniesz z forum.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaA mnie dziwi jak człowiek, który nigdy nie słyszał zestawu filtrowanego aktywnie (jak wnioskuje z braku odpowiedzi na pytanie zadane przez "dan124")Last edited by ppp001; 25.05.2014, 01:41.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaWidze ze tobie tez sie nie chcialo przeczytac tematu chociaz po lebkach, bo odpowiedz padla nie raz i nie chodzi tu o przekonywanie kogos, tylko mam uczulenie na *bullshit.
Co jeszcze lepsze wklejasz cytat pana Linkwitza sugerujący, że filtrowanie aktywne jest droższe niż pasywne ("The only excuse for passive crossovers is their low cost."), a sam masz zamiar stworzyć system aktywny dużo taniej niż wyniósł by pasywny.
Przyrównujesz swój ampli za 300zł do wzmaków za 30 000zł twierdząc, że to ta sama technologia ("Co do samej technologii to nie można powiedzieć ze jest zła, no chyba ze tact millenium, czy nad m2 są dla kogos slabe.") zdając się nie pojmować tego, że to od aplikacji danej technologii zależy efekt końcowy.
Tak na koniec to proponuje nie spodziewać się wielkiego odzewu i pomocy z kolumnami, nie dlatego że mają być aktywne (bo osobiście uważam, że w dobrej aplikacji może to zgrać równie dobrze co pasywki.Spróbowanie nic nie kosztuje. Zawsze fajnie przecierać nowe szlaki. Etc.), ale po prostu dlatego, że zdążyłeś obrazić lub zniechęcić do siebie większość userów (większość tu również ma "uczulenie na *bullshit.").
Powodzenia i mam nadzieje, że jednak zaprosisz paru bardziej doświadczonych userów z forum na odsłuchy/pomiary i udowodnisz, że aktywna filtracja za małe pieniądze to jest odpowiedni kierunek.Last edited by gi; 25.05.2014, 11:23.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaNo tutaj to pojechales juz po bandzie Gorsza w jakim sensie? Bo napewno nie elektrycznie. I nie powoluje sie tu na 'Pana redaktora', ktory mial splodzic cos o filtrach w 3 godziny, czy na gusta forumowiczow, tylko na Pana Linkwitza, ktory chaba ma jakies pojecie o filtrach, pozwole sobie zacytowac "The only excuse for passive crossovers is their low cost." co w wolnym tłumaczeniu znaczy "Jedynym wytlumaczeniem (uzywania) zwrotnic pasywnych jest ich niski koszt", czyli 'koles od filtrow' nie mowi zle o zwrotnicach pasywnych, on je po prostu masakruje.
Po drugie pewne rzeczy filtrami pasywnymi robi się o wiele prościej niż aktywnymi (analogowymi). To co w pasywnym załatwia się za pomocą 3-4 elementów w układzie aktywnym będzie wymagało kilku stopni korekcji ch-ki głośnika co rzutuje na komplikacje układu i źródło problemu szumów lub brumu.
Linkwitz ma prawo do swoich opinii ale zwróć uwagę na to, jak napisał Raven, że nie jesteś Linkwitzem a twoja wiedza i doświadczenie przy jego jest dosłownie zerowa. On wie jak zaprojektować i zbudować filtra aktywny, ty nie. On zrobi to dobrze, ty to spieprzysz.
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaNo wlasnie brzmienie.. o gustach sie nie dyskutuje
Przejrzyj sobie to i inne fora, polskie, zagraniczne, zobacz co robią ludzie. Zobacz co oferują producenci. I odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego aktywne kolumny to absolutna nisza. Tak tak, jesteś wizjonerem, który jako jeden z nielicznych odkrył sekret dobrego brzmienia hehehe
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postanaucz się najpierw rozróżniać filtra aktywny cyfrowy od analogowego.Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postapewne rzeczy filtrami pasywnymi robi się o wiele prościej niż aktywnymi (analogowymi).Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postanie jesteś LinkwitzemZamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaw amatorskim audio lepszym rozwiązaniem są filtry pasywne bo wymagają mniej doświadczenia aby uzyskać lepsze efekty
Audiofil lubi <ładne> zniekształcenia.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
http://www.rane.com/note160.html
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Do tej pory jedyne co robisz to powołujesz się na Linkwitza i inne artykuły z neta, żadnych twoich pomiarów
czy nawet subiektywnego porównania dźwięku głośników na pasywnej/aktywnej nie zauważyłem
Co jeszcze lepsze wklejasz cytat pana Linkwitza sugerujący, że filtrowanie aktywne jest droższe niż pasywne ("The only excuse for passive crossovers is their low cost."), a sam masz zamiar stworzyć system aktywny dużo taniej niż wyniósł by pasywny.
Przyrównujesz swój ampli za 300zł do wzmaków za 30 000zł twierdząc, że to ta sama technologia ("Co do samej technologii to nie można powiedzieć ze jest zła, no chyba ze tact millenium, czy nad m2 są dla kogos slabe.") zdając się nie pojmować tego, że to od aplikacji danej technologii zależy efekt końcowy.
Technologia jest ta sama co w tact milenium, Roznica polega na sekcji zasilania i na filtrach i tu jest wyrazna roznica miedzy tact a panas, stad biara sie szumy w panasie i jak juz pisalem kilka razy mimo swoich wad, 6 koncowek pana jest dla mnie atrakcyjne patrzac na stosunek mozliwosci/cena.
Tak na koniec to proponuje nie spodziewać się wielkiego odzewu i pomocy z kolumnami
nie dlatego że mają być aktywne (bo osobiście uważam, że w dobrej aplikacji może to zgrać równie dobrze co pasywki
Spróbowanie nic nie kosztuje. Zawsze fajnie przecierać nowe szlaki. Etc.), ale po prostu dlatego, że zdążyłeś obrazić lub zniechęcić do siebie większość userów (większość tu również ma "uczulenie na *bullshit.").
Powodzenia i mam nadzieje, że jednak zaprosisz paru bardziej doświadczonych userów z forum na odsłuchy/pomiary i udowodnisz, że aktywna filtracja za małe pieniądze to jest odpowiedni kierunek.Po prostu takie byly zalozenia, pisze po raz kolejny... i chyba nic w tym dziwnego. A ty na pierwsza konstrukcje wywaliles majatek?
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postaznowu trudno się nie zgodzić , gdyby była prosta recepta to wszyscy robiliby jeden typ kolumn , jest jednak tak że audiofil kupuje wzmacniacz lampowy i kolumny pasywne a odtwarza nagrania utworzone na kolumnach aktywnych/nie dsp/ i dużej ilości dsp/vst/ w programie masteringowym.
Audiofil lubi <ładne> zniekształcenia.).
Last edited by ppp001; 25.05.2014, 16:17.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz posta
Zapomnialem jeszcze spytac kaka22, ile moge maksymalnie przeznaczyc na glosniki zeby nie buczaly, bo jak wiadomo im drozsze glosniki tym wieksze wymagania pradoweA jeśli chodzi o buczenie, przeczytaj jeszcze raz post #91. Już wiesz dlaczego u ciebie nie buczy?
Skomentuj
-
Kolego, naucz się najpierw rozróżniać filtra aktywny cyfrowy od analogowego.
Jeżeli stawiasz miedzy nimi znak równości to jesteś w głębokim błędzie
Filtry cyfrowe z racji swojej budowy "udają" filtry analogowe i z zasady są gorsze od analogowych bo mają dodatkowe wady których nie posiadają analogi.
Moze podasz te 'dodatkowe wady'? Bo samo stwierdzenie niewiele mowi...
Ich zaletą jest łatwość aplikacji gdy już taki filtr masz zrobiony.
Po drugie pewne rzeczy filtrami pasywnymi robi się o wiele prościej niż aktywnymi (analogowymi). To co w pasywnym załatwia się za pomocą 3-4 elementów w układzie aktywnym będzie wymagało kilku stopni korekcji ch-ki głośnika co rzutuje na komplikacje układu i źródło problemu szumów lub brumu.
Linkwitz ma prawo do swoich opinii ale zwróć uwagę na to, jak napisał Raven, że nie jesteś Linkwitzem a twoja wiedza i doświadczenie przy jego jest dosłownie zerowa. On wie jak zaprojektować i zbudować filtra aktywny, ty nie. On zrobi to dobrze, ty to spieprzysz.
Wyrywasz cytat z kontekstu bez zrozumienia ale to już twój problem. Ja nie będę cie uszczęśliwiać na siłę i nikt tutaj tego nie zrobi. Od początku wszyscy piszą, że trzeba mierzyć siły na zamiary i w amatorskim audio lepszym rozwiązaniem są filtry pasywne bo wymagają mniej doświadczenia aby uzyskać lepsze efekty no ale ty przy swoim zerowym doświadczeniu jesteś oczywiście mądrzejszy od całego forum ludzi którzy zajmują się tym latami .
Alez Yoshi po co te nerwy? Filtry cyfrowe sa latwiejsze w adaptacji, dlatego m.in sie na nie zdecydowalem. Z tego co widze to filtracja aktywna, a tym bardziej cyfrowa nie jest na tym forum zbyt popularna, to jakich kilkuletnich doswiadczeniach piszesz?
Przejrzyj sobie to i inne fora, polskie, zagraniczne, zobacz co robią ludzie. Zobacz co oferują producenci. I odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego aktywne kolumny to absolutna nisza. Tak tak, jesteś wizjonerem, który jako jeden z nielicznych odkrył sekret dobrego brzmienia hehehe
Swiat nie konczy sie na diyaudio.pl, opiniach kilku osob i przyglupich docinkach kaka22.Last edited by ppp001; 25.05.2014, 17:20.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaNiemam takiego problemu, ale niezalezenie czy jest to filtr analogowy, czy cyfrowy bije na glowe filtry pasywne ( przy tak samo dobrej aplikacji).
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaFiltr jest funkcja matematyczna, i to wlasnie analogowe podzespoly maja "udawac" obliczenia. Cyfrowe filtry sa dokladniejsze (nie mowie ze sa idealne, ale z pewnoscia sa dokladniejsze).
Moze podasz te 'dodatkowe wady'? Bo samo stwierdzenie niewiele mowi...
Pokaż mi w takim razie tą swoją matematykę sygnałów spróbowanych na których operują filtry cyfrowe. Mam wrażenie , że nie miałeś nigdy w życiu najmniejszej styczności z cyfrowym przetwarzaniem sygnałów, nie mówiąc o przeczytaniu chociażby wstępu do książki i tożsamym tytule.
O wadach filtrów cyfrowych pisałem już w poprzednim poście ale zdążyłeś już zapomnieć, cóż pamięć jest krótka jak się nie ogarnia tematu. Tak w skrócie, szum kwantyzacji, odbicia widma sygnału, problemy z błędami numerycznymi. Dodatkowo można wspomnieć o tym, że filtry cyfrowe w audio to najczęściej filtry IIR, które są najprostsze w implementacji od strony ilości obliczeń i jak sama nazwa wskazuje mają nieskończoną odpowiedź impulsową i takie filtry zwyczajnie będą szumieć. Raz wprowadzony sygnał do takiego filtru wygasa bardzo długo, w zasadzie nigdy ale w końcu wartość sygnału jest na tyle mała, że można ją pominąć. Można też wspomnieć, że wielopunktowa korekcja ch-ki wiąże się z użyciem kaskadowo kilku filtrów co dodatkowo wzmocni niepożądane efekty.
Tak na prawdę, gdyby wyeliminować parametry pasożytnicze z filtrów pasywnych to są one filtrami idealnymi. Można sobie zadać pytanie na ile te parametry pasożytnicze są istotne w kolumnach. Odpowiedź jest dość prosta, są mało istotne. Tak na prawdę jedyny parametr pasożytniczy jaki należy brać pod uwagę to rezystancja cewki głośnika basowego i czasem rezystancja cewki w filtrze wysokotonowego ale to już rzadziej bo nie zawsze jest zasada, że im mniej tym lepiej.
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaJak sam napisales, filtry aktywne sa latwiejsze w aplikacji, nie jestem Linkwitzem, obawiam sie ze tez nie jestes Linkwitzem. Dzieki za slowa otuchy
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaNic nie wyrywam z kontekstu, napisales o brzmieniu, a o gustach sie nie dyskutuje.
Alez Yoshi po co te nerwy? Filtry cyfrowe sa latwiejsze w adaptacji, dlatego m.in sie na nie zdecydowalem. Z tego co widze to filtracja aktywna, a tym bardziej cyfrowa nie jest na tym forum zbyt popularna, to jakich kilkuletnich doswiadczeniach piszesz?
One są łatwiejsze w adaptacji czy tylko tak ci się wydaje ? Bo ja stawiam na to drugie. Zakładam, że dokonasz pomiarów kolumny i pokażesz nam jak ta filtracja aktywna działa, czy mamy ci później wierzyć na słowo że coś zrobiłeś i jest super?
Filtracja aktywna nie jest popularna bo przede wszystkim nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Takie zabawy mają sens jak się wyczerpuje inne środki a nie jak się robi kolumny za 1500zł.
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaTak sie sklada ze aktywne zestawy sa coraz bardziej popularne, wlasnie ze wzgledu na tanie koncowki mocy (amplitunery) i mozliwosc zastosowania HDMI, jak i mocy obliczeniowej dzisiejszych komputerow dla ktorych filtr fir nie jest juz zadnym problemem, wystarczy przejrzec diyaudio.com.
Swiat nie konczy sie na diyaudio.pl, opiniach kilku osob i przyglupich docinkach kaka22.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaBije czym ? Gdzie , jakieś konkrety ? Może wykażesz się jakąś wiedzą w temacie na jaki próbujesz rozmawiać a nie tyko rzucasz puste slogany.
stala impedencja, czyli mniejsze obciazenie dla wzmacniaczy, nizsze znieksztalcenia THD i IMD, wyzszy damping factor, to tylko czesc zalet.
Teraz czekam na konkrety ( najlepiej pomiary :) ) nt. wyzszosci zwrotnic pasywych nad aktywnymi, jezeli uda ci sie takie znalezc. :) Pomiary, nie subiektywne uczucie 'lepszego' brzemienia.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaSorry ale tu doskonale obnażyłeś swoją niewiedzę. Filtry cyfrowe powstały dużo później niż analogowe i naturalnym kierunkiem ewolucji było to, że one "udają" analogi a nie na odwrót.
To ze czegos uzywalo sie wczesniej nic nie znaczy. Skoro analogow dla ciebie = doskonale, to skad te wszystkie dodatkowe znieksztalcenia?? Przeciez 'analogi licza dokladniej'...
O wadach filtrów cyfrowych pisałem już w poprzednim poście ale zdążyłeś już zapomnieć
Tak w skrócie, szum kwantyzacji, odbicia widma sygnału, problemy z błędami numerycznymi. Dodatkowo można wspomnieć o tym, że filtry cyfrowe w audio to najczęściej filtry IIR
filtry cyfrowe w audio to najczęściej filtry IIR
Tak na prawdę, gdyby wyeliminować parametry pasożytnicze z filtrów pasywnych to są one filtrami idealnymi
Można sobie zadać pytanie na ile te parametry pasożytnicze są istotne w kolumnach. Odpowiedź jest dość prosta, są mało istotne.
Ja tam jestem zdania ze znieksztalcenia i rezystencja sa istotne.
Co nie znaczy ze nie mozna uzyskac bardzo dobrego zdzwieku ze zwrotnic pasywnych, ale tym mnie rozbawiles, brzmi jak wstep do ksiazki
Zalety zwrotnic pasywnych: ' jej parametry pasozytnicze sa malo istotne'.
Linkwitz jest tylko jeden , pytanie komu jest do niego bliżej ;-)
Wręcz przeciwnie o gustach powinno się dyskutować. Jak się nie dyskutuje to mamy później na eurowizji taką/takiego Wurst. Fajnie, nie ? Tak samo jest w audio.
Zakładam, że dokonasz pomiarów kolumny i pokażesz nam jak ta filtracja aktywna działa, czy mamy ci później wierzyć na słowo że coś zrobiłeś i jest super?
Filtracja aktywna nie jest popularna bo przede wszystkim nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Takie zabawy mają sens jak się wyczerpuje inne środki a nie jak się robi kolumny za 1500zł.
------------------------
dan125, dzieki za kolejny merytoryczny post, wnosi wiele do tematu.
Skomentuj
-
Nie na temat...
Od tygodnia jest temat wałkowany. Propozycja głośników już padła, w czasie spędzonym na kłótni można było zakupić głośniki, zrobić budki testowe i próbować je zgrać ze sobą. Cyfrowo, analogowo, aktywnie, pasywnie jakkolwiek. Ja mam tylko nadzieje, że autor tematu w końcu coś zbuduje. Nie chciałbym żeby za trzy miesiące ten temat był nadal w tym samym miejscu. Liczę również na to, że autor tematu pochwali się efektami swoich prac zamieszczając stosowne wykresy i opis konstrukcji. Powodzenia!Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
Skomentuj