Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub na SB34SWNRX-S75-6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Slawek.xm, czy ja dobrze widzę? Ta buda ma ponad 500l.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
      Slawek.xm, czy ja dobrze widzę? Ta buda ma ponad 500l.
      Nie Kolego, jeśli wykorzystam obudowę br jako komorę wstępną do tasuka i zrobię drugi moduł taki sam 100l tylko tasukowy to razem będzie 200l i charka jak na symulacji. głębokść kolumny będzie 126 cm wysokość 68, szerokość 35.
      na razie testuje sb w br według swoich założeń, najpierw miałem strojenie na 19 Hz ale jak podniosłem na 21 jest ciekawie
      pomiar w odległości 3cm między br a głośnikiem

od 30Hz do 15Hz a więc oktawa jest tylko 10 dB lepiej niż w obudowie zamknietej
      Last edited by slawek.xm; 16.08.2014, 04:44.

Skomentuj

obudowa 100 l netto , korekcja impedancji i szeregowo cewka 4mH
        pomiar pierwszy strojenie 18-19 herców nie zamieszczam impedancji bo limp mierzy od 20 Hz ale po dołku na charakterystyce głosnika mozna sie zorientować.
        niebieski-głośnik
        czerwony-port
        zielony wypadkowa

- - - - - aktualizacja - - - - -

strojenie portu na 21Hz
        czerwony głosnik, niebieski prt, zielony charaktrystyka wypadkowa
        strojenie portu rura żebrowana średnicy 9-10 cm długść 45-50 cm

niski korzenny bas, potęzny i rozdzielczy... ale trochę mniej rozdzielczy niz z tasuka za to dynamika i zejście bez zarzutu

Skomentuj

pomiary RAW bez wygładzania

Skomentuj

Zrobiłbyś normalne pomiary na zewnątrz z odległości 1m lub więcej to by było wiadomo jak to faktycznie się zachowuje. Poza tym, przy tak niskich częstotliwościach, wpływ indywidualnej charakterystyki mikrofonu będzie dość znaczny. Wypadałoby go skalibrować. No ale co tam... jeśli dla Ciebie 10dB to 'tylko'

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
              No ale co tam... jeśli dla Ciebie 10dB to 'tylko'
              pokaż mi charke taka jak moja ostatnia to Ci uwierzę ,ze mozna lepiej, przyczepiasz sie o kalibracje pomiary , bzdety a sam robisz symulacje TL dla głosnika który ma powierzchnie ponad 500 cm2 wsadzając go do rury 300cm2 , nawet Twoje cztery suby maja spadek większy niz miała najgorsza moja konstrukcja, pomiar z metra robilem charakterystyka jest liniowa od 15 Hz , ale nie chce mi sie juz szukać zdjęcia , bo czy zamieszczał czy nie i tak sie do czegoś przyczepisz. uwierz mi na słowo lub kup sobie gosnik i popróbuj 750 zł kosztuje W Witowej

Skomentuj

Nie pokażę bo nie mam. Nie potrzebuję suba który gra od 20Hz. Często nawet 40Hz jest zupełnie wystarczające.
                Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                pokaż mi charke taka jak moja ostatnia to Ci uwierzę ,ze mozna lepiej, przyczepiasz sie o kalibracje pomiary , bzdety a sam robisz symulacje TL dla głosnika który ma powierzchnie ponad 500 cm2 wsadzając go do rury 300cm2
                Z 3cm to nawet głośnik bez obudowy gra basem. Jak nie wierzysz to sprawdź. A co do przekroju rury to już pisałem wyżej skąd taka a nie inna wartość. Właśnie dałeś jasno do zrozumienia że nie wiesz o co chodzi.
                Niepotrzebnie się burzysz zamiast skorzystać z konstruktywnej krytyki.
                uwierz mi na słowo lub kup sobie gosnik i popróbuj 750 zł kosztuje W Witowej
                Nie dzięki, wolę swój 12BG100, 1147zł kosztuje w Żywcu. :razz:
                Czepiam się żeby dać Ci do zrozumienia że źle się do tego zabierasz. OK, więcej nie będę. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                  Czepiam się żeby dać Ci do zrozumienia że źle się do tego zabierasz. OK, więcej nie będę
                  Sluchaj, ja sie nie burzę tylko przez chwilę myślałem ,ze ktoś ucieszy się razem ze mna , z moim zdaniem sukcesu.
                  Parę lat temu miałem peerlesa XXls zrobiłem na nim kolumne wg wskazówek A. Kisiela, zaprzyjażnieni koledzy stwierdzili na odsłuchach ,że basik jest super, ale ja szukałem dalej. czekałem na głośnik SS
                  http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/pdf/32w-4878t00.pdf, ale cena dla mnie była spora, pózniej Zaph zrobił
                  http://www.zaphaudio.com/SB12.3/
                  i chcialem kupić tego SB34NRX75-6 do obudowy zamknietej, jednak po konsultacjach z kolegą Comentante W. postanowilem kupić SB34SWNRX-S75-6.Na decyzje miał też wpływ wynik symulacji , która dawała mi w 95 litrach prawie taka sama charakterystyke jak SS/32W, poza tym Zaph mierzył zniekształcenia sb34nrx, więc mogłem przypuszczać ,że mój głośnik zagra dobrze.

mało jest zestawów głosnikowych , które siegają 20 Hz a liniowe odtwarzanie od 30 Hz to też rzadkość .

wiadomo,że pomiary basu tym bardziej tak wielkich głośników sa trudne, ale nawet na zasadzie porównywania pomiarów kolejnych obudów można wysnuć odpowiednie wnioski, Zaph przyjął specjalna metodę...mikrofon na podłodze.

Dla mnie ten głośnik za te pieniądze to rewelacja , zobaczymy czy da sie zrobić na tej podstawie basowej kolumnę trójdrożną właśnie cos podobnego do SB12.3
                  stąd filtr pierwszego rzędu 4mh w mojej konstrukcji.
                  pozdrawiam

Skomentuj

Jedynie sensowny pomiar mozliwosci subwooferow, to pomiar na duzej przestrzeni z twardym podlozem, najlepiej beton/asfalt. Mikrofon 1-2 metry od suba i robimy pomiar.

slawek, pokaz pomiar impuls response z portu tasuka.

Skomentuj

pomiar portu tasuka , sb bez filtra

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      slawek, pokaz pomiar impuls response z portu tasuka
                      co z tego wynika?

Skomentuj

co z tego wynika?
                        To o czym pisalem juz dawno. Tasuk to jeden wielki rezonujacy pasozyt :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Tasuk to jeden wielki rezonujacy pasozyt
                          a jak wygląda super impuls z Twojej Tl?

Skomentuj

Zaden uklad, w ktorym wykorzystuja sie energie tylnej strony membrany nie ma super impulsu. Moze byc jedynie lepszy lub gorszy.

Po Twoim pomiarze widac, ze tunel dlugo wygasza swoj rezonans, daleko mu do idealu. Prawde mowiac wolalbym zrobic po prostu porzadnego BR niz bawic sie w tasuka.
                            Last edited by Pogromca mitow; 18.08.2014, 00:35.

Skomentuj

Nie wiem, jak się ma odpowiedź tego tasuka do Pogromcowego ideału, ale jest lepsza od odpowiedzi całkiem porządnego basowego horna (folded), który o dziwo o dziwo wygasanie ma słabsze i nikomu nic to nie wadzi, przeciwnie, buduje się je masowo (tak wiem, partacze to nędzni są, ale poczytają frajerzy diyaudio.pl to sobie BR zbudują i dostąpią nirwany). Każdy musi obcować z wiadomym absolutem a jedna jest tylko prawda do głoszenia (BTW: to gdzie ten pomiar impulsu z małego nierezonującego niepasożyta o niepospolitym zejściu?).
                              Oba pomiary są bez filtra. Jeżeli zechce się pamiętać (a może po prostu uważniej czytać), że pomiar Sławka dotyczy niefiltrowanej konstrukcji, zarówno ocena pracy tasuka jak i porównanie do tuby prowadzi do wniosków oczywistych.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Klękajcie narody! Kto to się pojawił :)

Skomentuj

Nie chciauem ale musiauem.
                                  Pzdr.

Skomentuj

Moze wroccie do poczatku i porownajcie impuls pustego falowodu z wytlumionym.

Skomentuj

Jeszcze troszkę porównań:
                                      http://2.bp.blogspot.com/-JFAWBocp_l...0/IMG_5313.jpg
                                      Tasuk Sławka a powyższy Altec 511B horn (backloaded)

Obejrzyjmy też taką odpowiedź z dziury monitora studyjnego Behringer B2031A.
                                      BR, a jakże. Mierzył własnoręcznie zgadnijmy kto.

Miażdżącej przewagi BR nie widzę.

A na zakończenie odpowiedź z tunelu LT spod ręki sceptycznego PM (jest to odpowiedź z tunelu wytłumionego, niewytłumionego nie udostępniono):
                                      http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post318574
                                      Tasuk WINS.

http://img692.imageshack.us/img692/8...vstonsiltl.gif

W ogóle to określmy i trzymajmy się konsekwentnie naszych poglądów:
                                      Chrzanic charki, wazne ze swietnie gra (http://diyaudio.pl/showthread.php/15...l=1#post226948)
                                      (a kto to powiedział, a?)
                                      PM, nie musisz budować tasuka, naprawdę. W rewanżu obiecuję, że nigdy nie zbuduję BR ani nawet TL. Dla mnie są za słabe
                                      Last edited by Comandante W; 18.08.2014, 03:23.

Skomentuj

Odpowiedź tasuka nietłumionego jest na pewno paskudniejsza niż tłumionego i chyba jej nie mierzono.
                                        Ale jest pod ręką inny pomierzony dla obu okoliczności paskud (impulsu nie mierzono/nie dano, czyżby w TL nie tak ważny jak w tasuku albo zawsze imponujący?):

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post324357
                                        Ewidentny pasożyt, a rzekomo gra godziwie.

Porównanie odpowiedzi tunelów wytłumionych (wyżej wymieniona tl zielonym, tasuk niebieskim):

Górki pomiędzy 300-550 Hz w układzie dwudrożnym w TL się nie wytnie. W trzech drogach odpowiedź basowca w tasuku Sławek utnie gdzie będzie mu pasowało. Tak w ogóle to w tasuku rzeczona górka nie występuje.

Odpowiedź TL z pomiaru
                                        http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post326913
                                        nałożona na dzieło Sławkowe

nie wykazuje przewagi TL.

A to tasuk jest be i fuuu?
                                        TL to jest jeszcze gorszy pasożyt niż tasuk.
                                        O dziwo wielu chwali TL.
                                        Ewidentnie są... tu dopisać co się chce, śmiało.
                                        Wniosek do przemyślenia: skoro tak, to po co w ogóle tracić czas na męki z TL?

Skomentuj

Comendancie, znow sie napisales, tylko nie o tym, o czym ja wspominalem. No coz, szkoda.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X