Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub na SB34SWNRX-S75-6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
    Tak się składa, że co nieco słyszałem, uszy mam zdrowe. Tak się składa, że kolega Sławek nie słucha muzyki od wczoraj i nie jest inwalidą słuchu. Nie wmawiaj ludziom, że nie słyszą tego, co słyszą, gdy porównują brzmienie tasuka z czym tam zechcesz, a gdy to robisz, uzasadnij czymś więcej niż ideologicznymii wstrętami, czarną modlitwą, porównaniami i gołosłowiem. Już to robiłeś w innym wątku, przeczytałem, wzruszyłem ramionami i ci wybaczyłem.
    Dlaczego?
    Bo tasuk gra lepiej od przecież znakomicie brzmiących teelek.
    Znam takich, ktorych brzmienie tasukow nie powalilo, ale nie w tym rzecz...

Po kolei:
    Promy kosmiczne latają od początku lat 80.
    Pan Takenaka zgłosił swój wniosek patentowy w 1998 roku, niemal 20 lat później. Dotyczył spiralnie zakręconej w rurze struktury, którą uważał za spiralną tubę. Działanie tego polegało na zwiększeniu drogi po wewnętrznej powierzchni rury przez ścianki "ślimaka" spiralnie odgradzające kolejne zwoje od siebie.
    Inwencja Takanaki polegala na umieszczeniu horna w typowej obudowie i nic wiecej. Pewnie w jakims zakatku ziemi daloby sie jeszcze opatentowac kolo, o ile Apple juz tego nie zrobilo... Spiralne horny byly juz w latach 20 zeszlego wieku, tak samo jak linie transmisyjne, dlatego twierdze, ze nie ma tutaj absolutnie nic nowego. Opatentowac mozna kazda bzdure jakas nikt do tej pory jeszcze nie zlgosil, nie oznacza to jednak milowego osiagniecia, ktore wywraca do gory nogami dotychczasowa wiedze naukowa.

Owszem, pisał o znakomitym basie z kilkucentymetrowego głośniczka, bo on japońską modą używa małych wysokiej jakości szerokopasmowców, posiadających dobry zakres wysokich i średnich, lecz bez basu. Zadowalał się zejściem do okolic 100 Hz, bo głównie koncentrował się na całościowym brzmieniu tych fosteksików, bandorków itp.
    Zapewniam cię, że on też nie jest głuchy, a ponieważ robi ostatnio komercyjnie, możesz również śmiało przyjąć za pewnik, że jego japońscy klienci też głusi nie są i za byle co nie zapłacą.
    Japonczycy to taki szczegolnie pokrecony narod. Do swoich malych klitek albo wstawiaja malutkie szerokopasmowce albo wielki paki JBL z duzymi tubami. A to ze przyjdzie glupi i kupi? Wszedzie tak jest. To jest wlasnie piekno wolnosci wyboru, dla kazdego cos milego.

Tasuk, jaki stosuję, nie ma z tym spiral hornem nic wspólnego prócz tego, że, biorąc pod uwagę chronologię, właśnie Takenaka wspomniał lata temu o modyfikacji trudnej w realizacji struktury ślimakowej mijającymi się deflektorami. I tak, w tamtej koncepcji można było w upatrywać mechanizmu spiralnego przebiegu. Przy okazji wspomniał o możliwosći skrzyżowania deflektorów. Za tą koncepcja poszedłem, a z chwilą modyfikacji struktury na skrzyżowane deflektory, mechanizm działa inaczej Takenaka zbudował pierwszą obudowę podług tej koncepcji dopiero dwa lata temu. Moje eksperymenty są znacznie starsze.

Czoło fali się w tasuku nie kręci.
    Wpatruj się w poniższy schemat działania tasuka, skup się, a zrozumienie nadejdzie.
    To zalezy jak na to patrzec. Wydaje mi sie, ze sam dokladnie nie wiesz co sie dzieje z powietrzem w srodku takiej obudowy i probujesz dobrac do tego jakas pasujaca teorie. Problem w tym, ze uklad przegrod moze byc bardzo rozny i kazdy z nich bedzie dzialac nieco inaczej. Kierunek pracy powietrza bedzie bardziej prosty-bezposredni lub zalamany, wrecz skrecany i to nie tylko w jednym miejscu ale w wielu, powtwarzajacych sie segmetach.
    Animowany Gif tak dobrze tego nie przedstawia, ale docelowych kolumnach, gdzie przegrody sa scisniete, dla uzyskania duzszej drogi fali, dochodzi wlasnie do zawiniecia srubowego dwoch fal, ktore w czasie przechodzenia przez te strukture lacza sie i rozcinaja na dwie czesci. Troche to przypomina dwa sznurki, wielokrotnie skrecone lecz profil ( powierzchni Sd ) tego przypominalby cos na ksztalt choinki. Wplywa to tez na tlumienie antyrezonansow.
    Trudno stwierdzic jak zachodzi laczenie w pomiedzy poszczegolnymi modulami, bo pewnie nikt nie przeprowadzil takich badan... Z reszta nie jest to az tak istotne.

Skomentuj

Spiralne horny byly juz w latach 20 zeszlego wieku
      Gdzie, u kogo, kiedy? Jakiś ślad, dokument, fakt? Zrób mi tę grzeczność i podaj konkrety.

Opatentowac mozna kazda bzdure jakas nikt do tej pory jeszcze nie zlgosil, nie oznacza to jednak milowego osiagniecia, ktore wywraca do gory nogami dotychczasowa wiedze naukowa.
      Nikt tutaj nie mówił o wywracaniu czegokolwiek, ty mówisz, nie wiem dlaczego. Tasuk, gdy zostanie rozgryziony, może co najwyżej wiedzę uzupełnić specyficznym wykorzystaniem najprawdopodobniej znanych do bólu zjawisk. Wspomniany wcześniej suwak u spodni czy technologia druku nie łamały praw fizyki ani nie wywracały nauki na plecy, a jednak stanowiły wielkie wynalazki i jako takie, z pewnością dałoby się je zasadnie opatentować. Objaśniam, że zjawisk fizycznych się nie patentuje, owszem ich chytre zastosowanie do specyficznych celów i to właśnie jest postęp.

Japonczycy to taki szczegolnie pokrecony narod. Do swoich malych klitek albo wstawiaja malutkie szerokopasmowce albo wielki paki JBL z duzymi tubami. A to ze przyjdzie glupi i kupi? Wszedzie tak jest. To jest wlasnie piekno wolnosci wyboru, dla kazdego cos milego.
      Argumentacja piękna lecz nie dość że powierzchowna, to nie wiem, co ma udowodnić. Nie wynika wcale z tego, że są głusi nawet gdy założyć, że są istotnie głupi i mieszkają w klitkach.

dokladnie nie wiesz co sie dzieje z powietrzem w srodku takiej obudowy i probujesz dobrac do tego jakas pasujaca teorie
      A jak Twoim zdaniem postąpić należy, gdy się czegoś o czymś nie wie, ba - nikt nic nie wie? Rozumiem, że stawianie i weryfikowanie hipotez jest Ci wstrętne? Dziwi mnie też, że oczekujesz, że hipoteza sprzed kilku lat pozostanie niezmienna. To umyślne czy bezwiedne? Wyjaśnię więc. Gdy czegoś nie wiem, szukam i się dowiaduję. W funkcji czasu mamy więc Comandate W który czegoś nie wie, mamy takiego Comandante W, który przymierza wyjaśnienia i zbiera fakty i doświadczenie, wreszcie mamy takiego Comandante W, który coś tam wreszcie ustalił, choć może jeszcze niekompletnie. Nie uwierzysz, ale taki wędrujący po wiedzę Comandante W podoba mi się bardziej od każdego, który myśli, że już wszystko wie z góry.

Animowany Gif tak dobrze tego nie przedstawia, ale docelowych kolumnach, gdzie przegrody sa scisniete, dla uzyskania duzszej drogi fali, dochodzi wlasnie do zawiniecia srubowego dwoch fal
      Tak, to jest tylko ilustracja.
      Której kolejny raz się nie przyjrzałeś dostatecznie.
      "Profil powierzchni Sd kształtu choinki"?
      Chyba żartujesz. Gdzie?
      Przyjmij jakąś grubość i szerokość tasuka i oblicz dla każdego centymetra drogi czoła fali niskiej częstotliwości wzdłuż tunelu Sd, jakim dysponuje w przebiegu.
      To nietrudne.
      Co (pewno niechętnie) stwierdzisz?
      Nie ma żadnej choinki. Sd pozostaje stałe: na całej drodze Sd tunelu równa się Sd tworzonemu przez szerokość i głębokość tunelu minus dwa przekroje poprzeczne tasuka (grubość x szerokość deski jednego tasuka).
      Ściskanie czy rozluźnianie przegród nie ma znaczenia pod warunkiem, że pozostanie jakiś kąt pomiędzy nimi a ściankami tunelu.
      Sd pozostaje niezmiennie.

Skomentuj

Sd na wejsciu i wyjsciu, jak rowniez wew kazdego z paternow tasuka limituja przejscia w ksztalcie trojkata, ktore zaznaczylem na czerwono.

Realne Sd wejscia i wyjscia to suma powierzchni dwoch takich trojkatow. W obudowach z duza iloscia tasukow, powierzchnia tego trojkata jest tak mala, ze nie ma nic wspolnego z tym co podajcie w swoich danych. Tymi drogami przeciska sie slup powietrza.
        Podajesz jakies wyimaginowane Sd tuneli, ktore fizycznie nie zmiescilyby sie w okreslonej pojemnosci netto calej obudowy. Zadne sztuczki z przegrodami tutaj nic nie pomoga, bo jesli chcemy stworzyc w malej obudowie bardzo dlugi tunel, to fizycznie nie ma mozliwosci aby zachowal on swoja realna powierzchnie na calej dlugosci. Dlatego sa dwa wyjscia, albo dajesz wieksza obudowe, albo zmniejszasz Sd przy tej samej dlugosci tunelu. Oczywiscie jest jeszcze w tym wszystkim komora kompresyjna, ktora zajmuje okreslona pojemnosc.
        W akustyce nie ma nic za darmo.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Poslugujac sie Twoja ilustracja mozna dodatkowo zobrazowac jak to wszystko dziala.

Caly pic polega na tym, ze przy tak rozciagnietych tasukach, nie widac tak dobrze drogi jaka podaza slup powietrza. Jesli zostanie to sprasowane przez dodanie kilku-kilkunastu paternow, to prowadzi to wlasnie do spiralnego tunelu o malym przekroju. Poniewaz te "trojkaty" przejsciowe zazwyczaj w praktyce sa bardzo scisniete, to fala stojaca ma nie tylko jedna droge do pokonania, ale jest ona zroznicowana. Dzieki temu latwiejsze jest panowanie nad niechcianymi rezonansami, a dla najnizszych czestotliwosci, nawet tak dlugi tunel jest w miare krotki.

Kolejnym przykladem moze byc ten prototyp :

Trojkaty wejsciowe maja tak mala powierzchnie Sd, ze trudno by tam bylo przepchac piczy klak, a co dopiero dac ujscie 4 midbasow. Na oko nie chce wrozyc z fusow, ale pewnie Sd tego wejscia brakloby do pokrycia Sd jednego midbasu.

Oczywiscie przy takiej sprasowanej obudowie, rezonans bedzie bardzo niski, poniewaz ma gdzie sie ukladac. Wlasciwie to juz bedzie linia polfalowa o zerowym odciazeniu pracy glosnikow, a ich jedynym zabezpieczeniem jest komora kompresyjna za glosnikami i waskie gardlo ( jak w tubach ), ktore tworza dwa "trojkaty wejsciowe"

Skomentuj

Już wiem, gdzie popełniasz błąd. Nieco śmieszny, ale poważnie obciąża twoje rozumowanie.

Trójkąciki, o jakich uparcie piszesz, dla fali nie istnieją w ogóle, ona nie pełza na boki sama z siebie. Jawią się twoim oczom jedynie dlatego, że widzisz tunel otwarty z boku.
          Postępuj okiem w głąb tunelu taką drogą, jaką pokonuje czoło fali, milimetr po milimetrze, centymetr po centymetrze. Brak trójkącików, słup powietrza nigdzie się nie przeciska, ma do dyspozycji praktycznie pełne Sd tunelu na całej swojej drodze wzdłuż tunelu i nim wędruje.
          Fala ma duży przelot dla siebie, zmieści się dobre wiadro piczych kłaków. A może i trzy. Nie sprawdzałem, żałuję.

Dokonaj obliczenia Sd na drodze czoła fali o jakim pisałem wcześniej i już nie grzesz więcej.

Acha, posługiwanie się tą ilustracją z hornrespem prowadzi do błędów obliczeniowych w długości wynikowej linii. Już gdzieś to raportowałem, że tak liczona linia okazywała się pomiarowo za krótka i metoda wymaga korekty. W rzeczywistości tak liczony tunel okaże się przykrótki (co niekoniecznie musi od razu szkodzić, ale jednak).
          Ten błąd i wypaczenie został przezwyciężony. Długość wirtualna to nie długość krawędzi tasuka razy ilość par tasuków, a czwarta część tego iloczynu.

Skomentuj

Tu masz na szybko pracę tasuka w tunelu. Poprzeczny przekrój tunelu, gdzie różowym tunel, zielonym tasuk.
            Fala biegnie rejonem na różowo jednocześnie.

Skomentuj

Bzdury.

Sd wejscie i wyjscia okresla pole dwoch trojkatow. To co sie dzieje pozniej mozna rozpatrzyc na conajamniej dwa sposoby, lacznie z dwiema spiralami, ktore sie krzyzuja. Nie da sie w zaden sposob zwiekszyc, nawet wirtualnie okreslonej pojemnosci tunelu, ktora determinuje objetosc netto calej obudowy. To co podajecie w opisach tasukow, to czysta fantazja.

Kolejny przyklad : http://diyaudio.pl/showthread.php/18...na-w-monitorze

Deklarowana dlugosc linii 185cm i Sd na wlocie 380cm i 380 na wylocie. Taki tunel dawalby 70 litrow pojemnosci, a to "cudo" upchane jest w monitor ponad 17 litrow brutto. Fantazja ulanska.

Skomentuj

Ta czysta niemożliwość i fantazja po pierwsze działa, jest przewidywalna i się sprawdza, po drugie tam nie działają żadne trójkąty czy spirale, jakie sobie ubzdurałeś. Sądzę, że wyobraźni przestrzennej to Ty nie dość że nie masz zupełnie, to ignorujesz co Ci się tłumaczy z jakichś nieznanych mi przyczyn (jakaś forma kalectwa?).
                Nie będę nawoływał Cię do intelektualnej pokory i do niezadawania kłamu bez podstaw. Bądź jedynie świadom, że tasuk istnieje i w obliczu tego niepodważalnego faktu wszelkie Twoje oskarżenia o uprawianie niemożliwych fantazji Cię ośmieszają.
                Twoja sprawa.
                Nie warto nic Ci tłumaczyć.

Skomentuj

Troche sie zapedzasz Comendancie, ale trudno. Jak znajde chwile, to wrzuce kilka fotek i wyprostuje troszke Twoje wyobrazenia o swoim perpetum mobile. I nie ma to nic wspolnego z wyobraznia, wystarczy miec oczy, zeby dostrzec z czym sie ma doczynienia. Tobie jak widac chyba juz oczy zacma zarosly, ze nie potrafisz (lub nie chcesz ) pojac tak prostych spraw.

Skomentuj

W obliczu takiego nasilenia tego niezrozumiałego czegoś, co Cię zaślepia, rezygnuję z udowadniania rzeczy oczywistych dla każdego, kto czytał, rozumiał, uczciwie przemyślał sprawę.
                    Nie chcesz racjonalnej rozmowy, to nie. Baw się dobrze w swojej piaskownicy, ale baw się beze mnie.
                    Wstyd mi, że potraktowałem Cię poważnie.

Dopisz sobie tu teraz co zechcesz, szanowny kolego.

Skomentuj

Zrozumiałem to coś.
                      Publikując czas jakiś temu swoją ówczesną interpretację pracy tasuka w tunelu namąciłem, być może niedostatecznie podkreślając jej tymczasowość.
                      Jest to ta interpretacja, której teraz PM tak zażarcie broni, a ja tak zdecydowanie neguję. Mea culpa.
                      Miło że jednak przeczytał uważniej, niż mi się zdawało. Szkoda, że uznał ją za wersję już ostateczną mimo wyraźnych zastrzeżeń, że jest to interpretacja robocza, do weryfikacji, jedynie etap pewnego długiego procesu.
                      Konstrukcje działały i był wielki potencjał, ale interpretacja fenomenu nie zapewniała zadowalającej zgodności projektowej.
                      Obecna zapewnia niezłą zgodność wyników symulacji z rezultatem końcowym, co oznacza, że jest słuszniejsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Znam takich, ktorych brzmienie tasukow nie powalilo, ale nie w tym rzecz...
                        chciałbym poznać te opinie, jeśliktos słuchał tasuków to poprosze o wrażenia

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Sd wejscie i wyjscia okresla pole dwoch trojkatow
                        Pogromco mitów , powierzchnia trójkąta w moim tasuku 1/2a x h 1/2x 4cmx 55cm, komora wstepna 60l dlugosć tunelu 38 cm, powierzchnia przekroju tunelu 3000cm2 ,wytłumienie jak na zdjęciu połówki tasuka , jak bys zasymulował taką TL?

Skomentuj

I nie ma to nic wspólnego z wyobraznia, wystarczy miec oczy, zeby dostrzec z czym sie ma doczynienia.
                          Nie nie, nie wystarczy mieć oczy, trzeba jeszcze patrzeć i rozumieć widziane. Przydaje się czas i namysł, bo wcale nie wszystko jest takie, jak się zrazu wydaje. W końcu albo rozumiesz albo nie. Nie ma gwarancji.

Nie, nie wiem dlaczego tasuk nie jest znany w dotychczasowym dorobku akustyki. Może nikomu takie nie przyszło do głowy. Dla mnie kwestia bez znaczenia. I nie, nie wszystko już było.

Skoro przedstawiłem onegdaj rozumienie mechanizmu tasuka w wersji już nieaktualnej, wypada teraz przedstawić nową, poprawioną i poprawniejszą. Model bieżący wydaje mi się obecnie oczywisty, ale trzeba było działających modeli (droga od budowy przez pomiar do wniosków), by dojść, jak ten dziwak działa i jak go budować, by zagrał jak założono. Zrozumienie drogi fali akustycznej w tasuku jest trudne bez trójwymiarowego modelu. Korekta modelu polega na innej interpretacji długości tunelu.

Przebieg tasuków może przybierać różne formy w tunelu, a bieg fali akustycznej w obudowie może następować w pionie lub w poziomie z wylotem u góry obudowy, u jej dołu do przodu lub do tyłu. Przebieg horyzontalny z wylotem w tył, bez ściany tylnej obudowy, zapewnia działanie zbliżone bardziej do tuby zaś pierwsze dwie możliwości bardziej sprzyjają budowie czegoś zbliżonego do linii transmisyjnej o prostym przebiegu i o znacznie większym Sd niż stosuje się w lini tradycyjnej bez cech negatywnych wynikających z fizycznej długości tradycyjnego tunelu nie korzystającego z dobrodziejstwa tasuka. Wreszcie taką LT tasukową można niżej stroić.

Oto główne parametry obliczeniowe tasuka.

• W kwestii rozstawienia i kąta tasuków, mocowanie ich w odległości równej 1-3 grubościom daje radę i pozwala w pełni wykorzystać fizyczne rozmiary tunelu.
                          • Można użyć iloczynu szerokości i grubości tasuka dla przekroju tasuka jako rozsądnego przybliżenia, w rzeczywistości tasuk montowany jest pod kątem względem osi tunelu i w zależności od tego kąta i grubości dechy wartość ta jest nieco większa. Można tę poprawkę zaokrąglić do 1,5 grubości, pominąć lub obliczyć z dowolną dokładnością.
                          • Przy każdej zmianie wymiaru warto skonfrontować efekt z prognozą hornrespa (niekiedy potrzebne są wielokrotne korekty). Obliczać najdogodniej arkuszem kalkulacyjnym z eksportem wartości do projektu hornrespa, który wystarczy zaimportować do programu. Na piechotkę też się da.
                          • Hornrespowe wyliczenie impedancji różni się od rzeczywistej: dla podejrzenia właściwszej prognozy należy wprowadzić rzeczywistą fizyczną długość tunelu.
                          • Wielkiego wytłumienia nie trzeba, sprawdza się nieco filcu przy skrzyżowaniach i warstwa gąbki na krótszych ściankach tunelu. Mozolnych zabiegów jak w LT nie potrzeba. Jest dobrze, gdy pomiar impedancji pokaże jeden szczyt, a osiąga się to łatwo przy znikomej ilości prób. Będzie on położony wyżej niż siodło dla TL czy BR i jest to normalne.
                          • Większa powierzchnia czynna tunelu zmniejsza zafalowania odpowiedzi. Długość samego tunelu określa dolną granicę przetwarzania.

Dla Sławkowego tasuka na SB34swnrx-s75-6 po podstawieniu parametrów obudowy otrzymujemy taką prognozę w hornrespie (odpowiedź tunelu na 1W z wykorzystaniem opcji symulacji wytłumienia w tunelu).

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                            Pogromco mitów , powierzchnia trójkąta w moim tasuku 1/2a x h 1/2x 4cmx 55cm, komora wstepna 60l dlugosć tunelu 38 cm, powierzchnia przekroju tunelu 3000cm2 ,wytłumienie jak na zdjęciu połówki tasuka , jak bys zasymulował taką TL?
                            Nie zasymulowalbym, bo to dla mnie to strata czasu i brak sensu.

Comendancie, cenie Twoje checi, lecz zwyczajnie nie podzielam entuzjazmu. Wydaje mi sie, ze nie do konca dostrzegasz efekt dzialania ich rzekomy wplyw na perfekcyjny dzwiek. Pisze tylko o dzwieku, poniewaz same pomiary wskazuja na duze ulomnosci tego systemu.
                            Ale wracajac do budowy tasukow, dalej nie chcesz przyjac do wiadomosci faktu, ze gardlem miedzy pojemnoscia komory, a struktura tasuka jest Sd dwoch malych trojkatow. Jest one tym mniejsze im wiecej jest tasukow w srodku, a co za tym idzie tlumienie jest nizsze. Wystarczy wziac nozyczki do reki aby zrozumiec co sie dzieje kiedy sa calkiem zamknieta, a kiedy otwarte. Tak zupelnie teoretycznie, gdyby ktos przesadzil z iloscia tasukow i chcial zmiescic jak najdluzszy tunel, to kat rozwarcia miedzy tasukami bylby niezwykle maly. To nic, ze paterny mialy by od siebie jakas ustalona odleglosc i Sd, ale wejscie i wyjscie ( przy modelu Hobbita ) z tej strukury limitowane jest przez pole powierzchni tych trojkatow. Dalej mamy strukture tasukow, ktora ladnie zobrazowales. W srodku moze sie ulozyc wiele fal o roznej dlugosci, a rezonanse maja to do siebie, ze zawsze szukaja najkrotszej drogi i one wplywaja negatywnie na koncowy rezonans fundamentalny. Strukura tasuka bedzie miala jakas pojemnosc, jakas dlugosc i jakis rezonans. Jaki? Jak sam wiesz to zalezy od obliczen, co jak sam widzisz zajelo Ci wiele czasu.

Wreszcie taką LT tasukową można niżej stroić.
                            Tylko po co?

Jest dobrze, gdy pomiar impedancji pokaże jeden szczyt, a osiąga się to łatwo przy znikomej ilości prób. Będzie on położony wyżej niż siodło dla TL czy BR i jest to normalne.
                            Jeden szczyt impedancji w obudowie z rezonatorem ( a takim jest Tasuk ), to oznaka braku lub bardzo slabego odciazenia membranym, czyli slaba wytrzymalosc mocowa i duze znieksztalcenia.

Większa powierzchnia czynna tunelu zmniejsza zafalowania odpowiedzi. Długość samego tunelu określa dolną granicę przetwarzania.
                            W obudowie 100 litrow netto, nie mozna zmiescic tunelu o pojemnosci 300 litrow netto.

Stale dostrzegam kilka bledow w ocenie tasuka przez Comendanda. Po pierwsze, trudno ocenic realna efektywnosc portu wzgledem glosnika. W zaprezentowanych pomiarach nie mozna tego wiarygodnie ocenic.
                            Po drugie, nie wiem dlaczego Comendancie nie dostrzegasz problemu Tasuka, jakim jest zbyt szerokie pasmo promieniowania portu? Po co to jest i czemu ma sluzyc?

Tak sie zastanawiam troche, ze biorac pod uwage zaprezentowane przez Comendanta efekty pracy obudowy tasukowej, jej czasochłonność w budowie, trudnosci w zaprojektowaniu dla osoby niezorientowanej w temacie jedyna rzecza, ktora zacheca do jej zbudowania, to rzekoma jakosc dzwieku, ktora sie z niej wydobywa. Nie potrafie znalesc poza tym zadnego, technicznego uzasadnienia jej stosowania, szczegolnie ze inne, klasyczne obudowy w porownaniu technicznym wypadaja duzo lepiej.

Skomentuj

Jeżeli nie weźmiesz się za rzetelne udowadnianie swojego zamiast zaklinać rzeczywistość, będzie coraz śmieszniej.
                              Zbuduj, pomierz po swojemu, zaprezentuj, pogadamy. O domysłach i doktrynach już mi się nie chce czytać, nic z tego nie wynika.
                              Nie podzielasz entuzjazmu, OK. Wciąż i wciąż wypisujesz swoje wstręty nie wiem po co, bo nadal nie jestem głuchy i buduję, co i jak mi się podoba. O pozwolenie pytał nie będę i obawiam się, że znajdą się inni krnąbrni.
                              Może byś jednak łaskawie pozwolił, by naiwni, których zaciekawię i nakłonię do próby przekonali się sami. Powiedziałeś swoje, ja powiedziałem swoje. Teraz niech weryfikują niezależni. Na przykład Sławek, który słusznie przedkłada jak mu to gra nad to, jak mu to działać dobrze niby nie powinno i jakie jest mniemanie o tym kogoś, kto tego nie słyszał, bo przecież nie musi i po co skoro wie, że to gra źle lub wcale i już.
                              Co do czasu jaki mi zajęło ustalenie co i jak, z pokorą wyznaję, że potrzebuję czasu i potwierdzeń. Kto inny tu zna wszystkie odpowiedzi szybko i bez próbowania. Taki omnisapiens, dyżurny guru w czymbądź. W zasadzie szacunek, ale nie chciałbym tak żyć.
                              Droga w tasuku przebiega jak narysowałem i objaśniłem.
                              Zrób sobie model, popatrz i przetestuj.
                              Na inne poruszone kwestie odpowiedziałem już wcześniej lub nie warto, jak na "zbyt szerokie pasmo promieniowania portu" czy "po co niskie strojenie?".

Skomentuj

Na inne poruszone kwestie odpowiedziałem już wcześniej lub nie warto, jak na "zbyt szerokie pasmo promieniowania portu"
                                Jak to nie warto? Prosze o odpowiedz.

Zeby byla jasnosc o co chodzi.

Po co port gra do 400hz?

Skomentuj

Żadnych potworności w tej krzywej nie widzę.
                                  Szeroko niby... lecz uwaga uwaga, równo. Od 30 do 400 Hz wahania nie większe niż 7 Hz. Bez gęstego tłumoka w tunelu.
                                  Odpowiedź linii transmisyjnej nie jest tak równa, pełno dziur w paśmie. Czy to nie dlatego spędzasz nad swoimi LT długie wieczory nadziewając je gąbką i innymi porowatościami? Dalej odpowiedź spada i to porządniej niż na publikowanych tu na forum pomiarach linii transmisyjnych.
                                  Na przykład weźmy eksperymenty Lusztiego. Nie miał takiego spadku w LT w żadnym wariancie, a sprawdzał rozmaite tłumienie nie szczędząc wysiłku (w zasadzie wszystkie pracują do 1 kHz ze słabiutkim spadkiem -20 dB).

Twoich pomiarów PM nie tknąłem. Po co dygotać tygrysa? Dostatecznie już po klatce skacze i kwiczy.

Skomentuj

Żadnych potworności w tej krzywej nie widzę.
                                    I tu jest pies pogrzebany, bo nie widzisz problemu.

Szeroko niby... lecz uwaga uwaga, równo. Od 30 do 400 Hz wahania nie większe niż 7 Hz. Bez gęstego tłumoka w tunelu.
                                    Pytam jeszcze raz, po co do 400hz?

Odpowiedź linii transmisyjnej nie jest tak równa, pełno dziur w paśmie. Czy to nie dlatego spędzasz nad swoimi LT długie wieczory nadziewając je gąbką i innymi porowatościami? Dalej odpowiedź spada i to porządniej niż na publikowanych tu na forum pomiarach linii transmisyjnych.
                                    I dzieki mojej pracy doszedlem do efektow, jakich nikt tutaj na forum jeszcze nie zaprezentowal. To co do tej pory wrzucalem, to nie koncowy efekt mozliwosci, ale pokaz z czym sie ma doczynienia. Taka zacheta lub odraza dla ewentualnych smialkow.

Na przykład weźmy eksperymenty Lusztiego. Nie miał takiego spadku w LT w żadnym wariancie, a sprawdzał rozmaite tłumienie nie szczędząc wysiłku (w zasadzie wszystkie pracują do 1 kHz ze słabiutkim spadkiem -20 dB).
                                    Pomiary Lusztiego mialy inny cel. Wskazac wplyw wylutmienia w typowych rozwiazaniach z linia transmisyjna. W zadnych wypadku nie wyczerpuja tematu, wiec nie opieraj sie o nie. Poza tym gadaj z Lusztim, bo to on jest ich autorem.

Twoich pomiarów PM nie tknąłem. Po co dygotać tygrysa? Dostatecznie już po klatce skacze i kwiczy.
                                    Heh. Moje pomiary to tylko pokaz z prac, a nie efekty koncowe.

Musisz sprobowac pojac pewna rzecz. Jesli tunel bedzie promieniowal liniowo od 30hz do 400hz, to nie jest to powod do dumy tylko problem do rozwiazania. Laczac taki pomiar z odpowiedzia glosnika uzyskuje sie nierowna odpowiedz. Chocbys nie wiem jak nisko zszedl z odpowiedzia to i tak bedzie ona maskowana wyzszym pasmem glosnika i portu, ktory gra tam gdzie nie powinien. Idealne wspomaganie portu jest w punkcie jego strojenia, a ponizej opada, tak aby to glosnik mogl przejac odtwarzanie wyzszego pasma, a tunel ma mu w tym nie przeszkadzac. Chyba nie chcesz mi powiedziec, ze czestotliwosc 400hz wygenerowana z portu bedzie miala mniejsze znieksztalcenia tego co wypluje membrana. Do tego zachodza zmiany fazowe miedzy zrodlami takich czestotliwosci. Fala 400hz ma juz mniej niz tylko metr dlugosci, przy obudowie z bardzo rozsunietymi zrodlami promieniowania, beda zachodzic zjawiska przeciwfazy. Tylko mi nie pisz, ze to nie ma znaczenia i tak ma byc, bo tak nie ma byc. To tak jakbys zrobil subwoofer, ktory pracuje od 30hz, ale bez filtra dolnoprzepustowego gra do 400hz i wlazi na pasmo glosnikow glownych. Tak wlasnie graja Twoje Tasuki.
                                    Ja natomiast w swoich obudowach staram sie aby rezonans fundamentalny mial najwieksza dobroc i efektywnosc, a wszystko co wyzej ma byc calkowicie wytlumione przez tlumienie i kształt tunelu, a to wszystko przy maksymalnym zblizeniu do siebie zrodel dzwieku, po to aby nie marnowac energi portu, ktora i tak juz jest oslabiona tlumieniem, ktore musi byc w obudowie.
                                    Jeden z moich monitorow, po dodaniu odpowiedzi portu, ktory jest pod glosnikiem uzyskuje pasmo rowne od 100hz, mieszczece sie w odchylce +-0.5db co jest efektem doskonalym. Z reszta juz to kiedys na forum pokazywalem.
                                    Dodam jeszcze jeden pomiar, nigdy nie publikowany, niewielkiego monitorka, gdzie pasmo 400hz lezy ponizej odpowiedzi glosnika 16db. Ty sie szczycisz, ze tasuk ma rowne i szerokie pasmo, ale w przypadku konstrukcji glosnikowych, to jest wlasnie blad!

Skomentuj

Pytam jeszcze raz, po co do 400hz?
                                      Nie chodzi o jakaś magiczną celowość, ale o nie wadzenie. Jakby mi wadziło, napchałbym Twoim wzorem gąbek czy czego tam i byłoby śliczniej.

To co do tej pory wrzucalem, to nie koncowy efekt mozliwosci
                                      Acha, te dobre są tajne, a te opublikowane... takie tam to są.

Pomiary Lusztiego mialy inny cel. Wskazac wplyw wylutmienia w typowych rozwiazaniach z linia transmisyjna.
                                      Czy właśnie nie w tym celu je przywołałem, by wskazać działanie wytłumienia w typowych rozwiązaniach z linią transmisyjną? Hm? Nie uważasz?

W zadnych wypadku nie wyczerpuja tematu, wiec nie opieraj sie o nie.
                                      Pomiary w komorze bezechowej kogoś takiego jak Luszti się nie liczą? OK.

Chyba nie chcesz mi powiedziec, ze czestotliwosc 400hz wygenerowana z portu bedzie miala mniejsze znieksztalcenia tego co wypluje membrana.
                                      Nie, ale w tasuku będzie to odpowiedź znacznie mniej zniekształcona niż z linii transmisyjnej.
                                      Jak komu przeszkadza nakładanie się odpowiedzi do 400 Hz, może chyba pobawić się większym tłumieniem? Tłumię tyle, ile uważam. Słucham tego co buduję i jeśli mnie zadowala, nie szukam dziury w całym. Kto inny zrobi po swojemu i dla siebie lub w pomiarowej zgodzie z ortodoksyjnym elektroakustycznym kanonem, jeśli zechce.
                                      Zdaje się, że te pomiary Twoich LT nie pokazują, ile musiałeś wytracić odpowiedzi w tunelu, by uzyskać upragniony wynik? Dlaczego w LT można sobie kształtować odpowiedź i to dobre, słuszne i zdrowe, a w tasuku już nie?

Kolejny raz w podnieceniu mylisz ideę tasuka z moimi konstrukcjami. Nie wiem, ile jeszcze razy będę musiał Ci to powtórzyć, nim zrozumiesz. To nie jest to samo. Ja buduję tak jak chcę i co chcę, jestem nienormalny i dobrze mi z tym. Ja jestem swoim punktem odniesienia, klientem i użytkownikiem, i ja decyduję kiedy i jak jest dla mnie dobrze. Kto inny normalniejszy uzyska inne, przez siebie określone cele z dowolnym natężeniem perfekcyjności i poprawności. Może łopatologicznie: kiedy ktoś zbuduje partacką linię transmisyjną, czy to Twoim zdaniem oznacza, że w ogóle idea konstrukcyjna linii transmisyjnej jest zła, błędna, do zakazania?
                                      Nadto nie rzecz w tym, by wszystko pomiarowo i laboratoryjnie wyglądało jak wzornik z katalogu, a w tym, by brzmiało. Nasze ucho - i Twoje też - nie posiada aż takiej czułości, inaczej po co Ci mikrofonik?
                                      Czy słyszałeś o gorzkich rozczarowaniach tych, którzy wloką swoje konstrukcje do komór bezechowych, stroją pracowicie budy pod linijkę i okazuje się, że gra to w efekcie równie prawidłowo, co nieciekawie? Ale jest przecież teoretycznie perfekcyjne.
                                      Może mniej celebruj pomiary a więcej po prostu słuchaj? To może wcale nie być cnota, to może być straszne nieszczęście.

Skomentuj

jako przerywnik, pomiar po walce z ustawieniem kolumn w pokoju, najlepszy efekt jaki udalo mi sie uzyskać z jednej kolumny, pomiar z 2 metrów na wysokości 90cm

Granat , slyszałes kiedyś tak grający głośnik?

Może mniej celebruj pomiary
                                        Wlaśnie , dla mnie pomiary sa dopełnieniem tego co slyszę, nie jestem teoretykiem , nie potrafie obrazowo przekazać jakości dźwieku , ale ważne ,że dla mnie brzmi bardzo dobrze , a tak odtwarzanych organów nie słyszałem jeszcze...

jesli ktoś szuka niedrogiego głośnika do 3-way , obojetnie czy do br , tl ,czy tasuka polecam sb34swnrx-s75-6
                                        Last edited by slawek.xm; 23.08.2014, 19:30.

Skomentuj

wrzuce pare pomiarów jeśli ktoś chciałby zrobić kolumne na tym głośniku to, służe pomocą.

pierwszy pomiar
                                          Sb w tasuku z filtrem pasywnym , nie uwzględniającym pracy portu, pomiar z bliskiej odleglości

zielony sam głośnik, niebieski filtrowany

pomiar bs na różne strojenia był juz w tym wątku przeze mnie wstawiany

Głośnik Sredniotonowy to http://www.troelsgravesen.dk/Illumina-66_files/18WU.pdf
                                          18wu/4741

wysokotonowe próbowałem trzy
                                          1. illuminator R3004/662000
                                          2. vifa xt bg
                                          3.seas Prestige tweeter 27TBCD/GB-DXT

w przyszłości jako sredniotonowy chcę wypróbowac peerles hds 180 EXCLUSIVE (P830883)
                                          w monitorze zagrał nieżle ale niski bas był słabiutki poza tym turbulencje powietrza z portu br były nie do przyjęcia.
                                          Może w roli sredniotonowego pójdzie mu lepiej. Zaletą hds 180 jest w miarę prosty filtr górnoprzepustowy.

Jednak iluminator 18wu jest klasą dla siebie i na razie nie chcę mi sie go zmieniać

Sredniotonowy w linii transmisyjnej bez filtrowania

czerwony głośnik, niebieski port tl

impedancja Sredniotonowego w wytłumionej tl oraz działanie pułapki na rezonans

jedna z prób połaczenia basu ze środkiem

jeden z pomiarów rewers null dla basu z dalszej odleglości

trzy rózne zwrotki dla dxt

Srodkowy pomiar czerwony kolor -charakterystyka bez połączonego woofera sb

pomiary porównawcze z różnymi tweeterami

górny pomiar zielony illuminator R3004
                                          niebieski vifa
                                          czerwony rewers z vifą

dolny pomiar
                                          zielony r3004
                                          niebieski dxt

wszystkie zamieszczone pomiary są od róznych zwrotnic, mimo,ze róznice charakterystyk nie sa na wykresach duże to dźwiek rózni sie znacznie

pomiar impedancji sb w br lekko wytłumionej z filtrem dolnoprzepustowym , po wykresie widać ,ze nie jest dobrze , ząbki są , przydałoby sie więcej wytłumic głównie tylna ściankę , ale na ucho jest ok wiec tak zostanie

pomiar impedancji kolumny z obudową tasukową , co prawda z innym glośnikiem niskotonowym ...
                                          ale widac róznicę w stosunku do br

Skomentuj

Czaruję...
                                          X