Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
Obrazek wyraża więcej niż 1000 słów
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
Nic nie mówi. Używkę tak dostałeś, czy z fabryki taki gniot wyszedł? Co tu się u licha staneło???
Ktoś w Katowicach sprzedawał Zg60c201 za 200 zł. Wersja na średniotonowym francuskim Siare 17MSP ale GDN-y na chińskich membranach.
Wyciągam, patrzę i widzę to co powyżej.
Kolumny kupione w celach zarobkowych ale nie spodziewałem się w środku takiej partyzantki.
Skomentuj
-
Różne rzeczy przychodziły do głowy gdy było się nastolatkiem i g.... wiedziało się o głośnikach :)
Ja kiedyś zrobiłem górne zawieszenie z gąbczastych rączek rowerowych, pociętych na półokrągłe paski i uszczelnionych taśmą izolacyjną.
I też był to Tonsil, którego znalazłem na śmietniku
Byłem z niego bardzo dumny
Skomentuj
-
Czy ktoś malował kiedyś front tweetera Satori? Może kogoś polecić?
Mam taki egzemplarz już ze zdjętą powłoką lakierniczą i szukam kogoś, kto to ładnie pomaluje. Malowanie proszkowe odpada bo to są dwa elementy aluminiowe sklejone i istnieje obawa, że się rozkleją pod pływem temperatury, a lakiernicy samochodowi nie chcą się za to brać bo mały element.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MaRsUl Zobacz postaCzy ktoś malował kiedyś front tweetera Satori? Może kogoś polecić?
Mam taki egzemplarz już ze zdjętą powłoką lakierniczą i szukam kogoś, kto to ładnie pomaluje. Malowanie proszkowe odpada bo to są dwa elementy aluminiowe sklejone i istnieje obawa, że się rozkleją pod pływem temperatury, a lakiernicy samochodowi nie chcą się za to brać bo mały element.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
Jeśli dobrze zrozumiałem chcesz pomalować jeden front - to błąd ,trzeba malować dla obu kanałów,kolumn.Temperatura pieca do wypalania farb proszkowych to 180 stopni max więc może klej ,którego użyłeś wytrzyma?
Oryginalnie tweetery są chyba klejone na taśmę akrylową - tak to wyglądało po rozłożeniu głośników na czynniki pierwsze. Sam też użyłem takiej taśmy i jak na razie jest ok.
Skomentuj
-
Odświeżę temat.
Mam do zabawy woofer estradowy Sica 12", w którym magnes odkleił się od kosza.
Po usilnej walce w grzanie kosza udało się odkleić dolne zawieszenie krzywiąc je nieco, cewka ma jeszcze uzwojenie w całości, ale przybrało ono czarną barwę.
Teraz jest dylemat jaki klej dać pomiędzy kosz a magnes oraz czy zostawiać starą cewkę (grała do końca).
Ktoś orientuje się jak to obecnie jest z zamawianiem cewek? W przypadku Umifonu wystarczy podać wymiary i ilość zwojów, czy muszę podesłać również starą?
Skomentuj
-
Odkleił się również, bo dało się nim spokojnie ruszać, po lekkim podważeniu odszedł, nity ściąłem na równo brzeszczotem i nawierciłem otwory 5 mm pod gwintownik M6, pojawił się tylko taki problem, że akurat gwintowniki M6 mają na końcu szpikulec (mam z różnych firm i wszędzie to samo), łapie ze 2 gwinty, opiera się, a następnie zrywa, to co było już nagwintowane. Głębiej już nie jestem w stanie odwiercić, bo gdzieniegdzie widać już magnes.
Próbowałem też złamany gwintownik M6 na równo zeszlifować i zfazować, ale wtedy nie sposób rozpocząć nim gwintowanie.
Mam jeszcze trochę inny pomysł, wkleić w te otwory nity alu i potem zaklepać od strony kosza.
Skomentuj
-
To się da zrobić bez większych problemów, wiele razy gwintowałem ślepe, płytkie otwory "do dna".
Musisz mieć jednak podszlifowany (skrócony) gwintownik M6 nr.1, i powinien być skrócony tak, aby pozostawić trochę stożka wejściowego (np. trzy zęby).
Nim musisz poprawić "do dna" - po tym normalnym, nieskracanym - a potem najlepiej skróconym nr.2, następnie skróconym, ostatnim nr.3 i wtedy masz już gotowy gwint.
Jeśli ma się wprawę, można po "jedynce" od razu jechać numerem trzecim.
Jeżeli masz komplet złożony z dwóch sztuk, to nie ma wyjścia i trzeba robić tym, co jest pod ręką. Ja używam potrójnych kompletów, takie są do stali; podwójne raczej do miękkich metali i stopów.
Trzeba koniecznie użyć numeru pierwszego, ponieważ on zbiera najwięcej materiału - próba rozpoczęcia ostatnim z kompletu jest raczej skazana na porażkę (np. złamanie lub wykruszenie zębów).
PS: Koniecznie smaruj jakimś olejem, bardzo dobry będzie każdy roślinny, a z nich najlepszy jest lniany.
- 1 lubię
Skomentuj
-
pavyan trochę szkoda mi szlifować te gwintowniki, mam jeszcze M7, one fabrycznie są bez szpikulca, ale dużo ciężej o śruby w tym rozmiarze.
Pawel S. ma sens odklejanie? Też poprzez grzanie? Nie chciałbym bardziej tego głośnika pogrążyć. No i muszę przyznać temat swoją drogą nie jest łatwy, bo mimo taśmy malarskiej coś do szczeliny się dostało. Magnes dość targa i niełatwo z taśmy opiłki ściągnąć.
Jest też plan B, bo jest jeszcze drugi podobny głośnik, zespół drgający wygląda tak samo, ale magnes już nie, więc po rozklejaniu tego drugiego też może wyjść lipa.
Skomentuj
Skomentuj