Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.
Collapse
X
-
Ja używam zawsze Pattex Classic:
http://www.pattex.pl/pl/produkty/kle...l-classic.html
Bez problemów kleiłem tonsile itp.
Klej nakładałem patyczkiem do uszu
Skomentuj
-
Ja kiedyś pianki(po walce z altusami i budapremem) w mildtonach, kleiłem czymś typu vicol. Nic się nie zwijało i trzyma do tej pory- nie wiem czy klej dobry czy porostu aluminiowy kołnierz go trzyma. Następnym razem tez patexa przetestuje :)
Pytanie z mojej strony. Kojarzy ktoś gdzie mogę się zwrócić o zestawy naprawcze do głośników AUDAX PR170M2? Nie jestem pewny co do modelu, bo ciężko znaleźć informacje na jego temat. Głośniki były w kolumnach EAW. Dlatego oryginalna naklejka z podanym wcześniej modelem, nr seryjnym i made in france, była zaklejona nowa, na której widnieje: Easter Accustic Works, 804071(jakiś symbol produktu bo na wszystkich jest ten sam) i *Driver Cone [LC-1533].
Udało mi się nabyć 7szt, z czego tylko 2 maja sprawne cewki, piankowe zawieszenia wszystkich do wymiany. Dlatego chciałbym chociaż parę na oryginalnych częściach zregenerować żeby później ewentualnie coś modzić z zawieszeniami.
Skomentuj
-
No właśnie tego się obawiam że trzeba nadlać na zawieszenie po obu stronach co nie wpłynie pozytywnie na pracę chyba że ten klej jest elastyczny jak guma.
Nową MB już zamówiona ale lubię sobie pogrzebać i popróbować. Zakleiłem jeszcze raz epoksydowym i po zaschnięciu przejechałem czarnym silikonem - dzisiaj zrobię próby, jak nie pomoże to zamawiam poliuretanowy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaZ okazji świąt dostałem od kolegi "prezent"- uszkodzone głośniki lanzar max 124D. Miały być naprawione ale po demontażu widać, że jest to raczej bezcelowe...
średnica cewki - 50,50mm
Wysokość uzwojenia - ciekawostka w jednej sztuce 20mm w drugiej 25mm 4 warstwy - głośniki wyglądały na nie rozklejane ale też jeden wyglądał na nowszy drugi na starszy.
Magnes:
1- 120x80x17 - mało ferrytu!
2- 110x~70x20
Nabiegunniki górny w przetłoczeniem ~10mm
Na plus:
- Ładny cover zasłaniający "bałagan"
- Ładnie pomalowany i w miarę sztywny kosz
Na minus
- budowa układu magnetycznego
- masakryczna rozbieżność w parametrach (jedna cewka 20 druga 25mm )*
- resor membrana
- estetyka wykonania
- i cała reszta
* nie wykluczam że głośnik mógł być naprawiany jednak jest to mało prawdopodobne bo nie wyglądał na "grzebany"
mam to teraz w naprawie!
to lanzar max124p :p
Skomentuj
-
JBL GT2-10B
srednica wewnetrzna 38mm
srednica zewnetrzna 39,6mm
karkas z włókna szklanego 0,1mm
wysokosc karkasu 42mm
drut bez izolacji 0,29mm
wysokosc uzwojenia 20mm
2 warstwy
LANZAR MAXP124
srednica wewnetrzna 50,8mm
srednica zewnetrzna 54,6mm
karkas aluminiowy 0,15mm
wysokosc karkasu 65mm
drut 0,38mm bez izolacji i 0,44mm z izolacja
wysokosc uzwojenia 19mm
4 warstwy
1x4ohm
JBL GT5-12
srednica wewnetrzna 49,5mm
srednica zewnetrzna 53,5mm
karkas z włókna szklanego 0,1mm
wysokosc karkasu 65mm
drut 0,475mm i 0,54mm w izolacji
4 warstwy uzwojenia na wysokosc 35mm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postawiedzialem ze gdzies juz to widzialem
mam to teraz w naprawie!
to lanzar max124p [emoji14]
Pawel, czy znasz lepszy klej od Moyen RS-3087 Cement, z przyzwyczajenia uzywam, bo zawsze przychodza z oryginalnym recone kitem JBL, ale osobno jest dosc drogi i moze sa lepsze kleje - ten przypomina Butapren, tyle ze jest czarny.
Sent from my XT1032 using Tapatalk
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel L Zobacz postaten przypomina Butapren, tyle ze jest czarny.
Zamieszczone przez Pawel L Zobacz postaSkąd
kanada
Skomentuj
-
Mozna dostac w Stanach w miare po przyzwoitej cenie jak na Stany, ale w Ottawie tylko od firm z sprzetem do naglasniania za taka cene ze mozna sie przewrocic. MG Chemicals produkuje to cudo i mozna kupic to na Amazon. Ktos tez pisal ze mozna uzyc klejow Loctite na tym forum. Napewno w Polsce sa bardzo dobre odpowiedniki.
http://forum.speakerplans.com/a-reco...opic29715.html
Porozmawiam tez z Mark Kravczenko co uzywaja w produkcji i co do laczenia Alu membran z karkasem, itp. Mial fajne glosniki ale w malych seriach i troche kosztowne. Jego opinia co do Scan Elipticor z owalna cewka to " engineers asking for trouble and not worth the money". Do symulacji membran, ukladow magnetycznych, itp uzywaja wlasnych programow FEA, ktore jak powiedzial sa bardzo zaawansowane i prawie nie do kupienia. Wiem od niego ze projektowal cos z ludzmi z Wavecor, Adire - co jeszcze sie nie dowiedzialem. Ciekawe ze w domu nie ma zadnego super sprzetu - bardzo normalny facet ktory mowi o srebnych kablach i innych cudach jako kompletny nonsens.Last edited by Pawel L; 15.02.2018, 06:30.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel L Zobacz postabardzo normalny facet ktory mowi o srebnych kablach i innych cudach jako kompletny nonsens..
Skomentuj
Skomentuj