Jestem już po tym etapie, co z osłabionym i rozwarstwionym papierem pod kopułką?
Zauważyłem, że stracił w tym miejscu na sztywności, może jakiś lakier/klej?
Usztywni klejem do drewna najprawdopodobniej
Wiecznie narzekam:glare:
-Pieniądze szczęścia nie dają
-Kompromisy tym bardziej
Jeszcze resor troszkę się pogiął po odklejaniu palnikiem, posmarowanie zmywaczem do lakierów nic nie dało, klej chyba jakiś mocniejszy, bo chemia go nie rusza, może jest sens zaryzykować troszkę, pogrzać hotem i naprostować? Powierzchnia jest w miarę ok, ale tam gdzie był klej, to masakra i niestety nie kruszy się tak fajnie jak ten z Tonsila.
Cewka miała średnicę około 51mm , nie wiem z czego dopasować, więc chyba wyślę ją do Umifonu, mam jeszcze dylemat co do jej późniejszego klejenia, butapren chyba się nie nada do estradowego 12", mam jakiś epoksyd, do zawieszeń chyba jednak butapren będzie ok (szewski mam, ale on ma mało substancji wypełniających).
Jak będzie mi się nudzić, to może zrobię jakieś zdjęcia pacjenta.
Czy ktoś zajmował się naprawą wysokotonówek? Konkretnie Seas 27TDC. Mam 3 takich pacjentów z rozklejonymi cewkami, a tak wygląda on w środku:
Widziałem w cenniku Polink-a jakieś zestawy naprawcze i cewki, do 27TDC jest nazwany jako cewka, jeśli tak, to jak to miałoby być wklejone prosto w taką kopułkę? Czy to jednak jest zestaw naprawczy razem z kopułką? Cena trochę ponad 1/3 ceny nowego głośnika
To fajnie, tylko tam jest taka pozycja: "Cewka głośnikowa H9933-06 do 27TD...." to znaczy, że to też jest zestaw naprawczy z cewką, membraną i frontem?
Z okazji świąt dostałem od kolegi "prezent"- uszkodzone głośniki lanzar max 124D. Miały być naprawione ale po demontażu widać, że jest to raczej bezcelowe...
średnica cewki - 50,50mm
Wysokość uzwojenia - ciekawostka w jednej sztuce 20mm w drugiej 25mm 4 warstwy - głośniki wyglądały na nie rozklejane ale też jeden wyglądał na nowszy drugi na starszy.
Magnes:
1- 120x80x17 - mało ferrytu!
2- 110x~70x20
Nabiegunniki górny w przetłoczeniem ~10mm
Na plus:
- Ładny cover zasłaniający "bałagan"
- Ładnie pomalowany i w miarę sztywny kosz
Na minus
- budowa układu magnetycznego
- masakryczna rozbieżność w parametrach (jedna cewka 20 druga 25mm )*
- resor membrana
- estetyka wykonania
- i cała reszta
* nie wykluczam że głośnik mógł być naprawiany jednak jest to mało prawdopodobne bo nie wyglądał na "grzebany"
glosnik o ktorym marzyl prawie kazdy na poczatku XXI wieku!
MTX RFL 152
15" 2000W do dbDragu.
prozno szukac Wam jego parametrow - te glosniki nie maja podane nic wiecej niz impedancja, rozmiar i moc :p
cewka uszkodzona mechanicznie. ktos naprawial to w nieudolny sposob
nie wiem co sie stalo z napedem, ale tez ktos wpasowal nowy nie ladny walek
bede to rozklejal i robil od zera
szkoda ze drut w tej cewce jest 0,7mm wiec nie zrobie go na oryginal :(
podczas rozklejania powstalo kilka małych załamań membrany, mysle ze z czasem moga sie powiekszyc przy pracy z duzymi wychyleniami co pozniej doprowadzi do ocierania cewki na duzym wychyleniu
Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
tak, zalamania powstaly przez pospiech przed kamera :/
ale nie przesadzaj - niczym to nie grozi
No ja bym drogi Pawel S. polemizował. Na zdrowy rozum przy pracach z dużymi wychyleniami i przy dość szybkich zmianach ciśnienia może wydarzyć się że załamania się powiększą. Tu poparł bym użytkownika Bumpalump. Jeśli jest załamanie a powietrze postawi duży opór (porównanie do przytrzymania membrany ręką) przy szybkich zmianach to przyznasz że ustąpi najsłabszy punkt elementu czyli w tym wypadku załamanie.
Last edited by matrix; 07.01.2016, 19:30.
Powód: literówki
matrix zastanów się jak rozkładają się siły oporu powietrza na mebranę a dokładniej jej wektory (kierunek, zwrot i przyblizona wartosc) i wyciągnij wnioski jakie ugięcia/załamania temu towarzyszą, a może żadne nie towrzyszą?
Podpowiem ci, że nie takie jak pośrednio napisałeś wyżej.
Zgodzę się natomiast co do uwagi odnośnie pracy przy wysokich wychyleniach, ale tylko gdy towarzyszy temu ograniczenie/rozciąganie górnego zawieszenia. Wtedy taka naruszona membrana ma szanse jeszcze bardziej się rozpieprzyć.
matrix zastanów się jak rozkładają się siły oporu powietrza na mebranę a dokładniej jej wektory (kierunek, zwrot i przyblizona wartosc) i wyciągnij wnioski jakie ugięcia/załamania temu towarzyszą, a może żadne nie towrzyszą?
Faktycznie. Przy nacisku membrany na powietrze wszystko skupia się w środku leja. po tym co napisałeś kolego El_liero zwróciłem uwagę na to że miałem głównie na myśli max wychylenie i "przeciążenia" temu towarzyszące. To w przypadku max wychylenia do zewnątrz membrana jest najbardziej narażona na uszkodzenia.
tak, zalamania powstaly przez pospiech przed kamera :/
ale nie przesadzaj - niczym to nie grozi
Mialem juz do czynienia z takimi glosnikami, co prawda zalamania byly wieksze i to powodowalo problem, ale nie mozna wykluczyc opcji, ze z malego zalamania zrobi sie duze.
Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj