Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dokładnie. Przypuszczam że nigdy więcej go nie wykorzystam.

Skomentuj

bardzo fajny bajer jak nie mozesz zdjac kopulki z glosnika

Skomentuj

B&W

az mi szkoda kasowac za takie naprawy!
        wystarczylo sobie zalutowac to miejsce i problem z glowy na pare miesiecy
        ale ze wysylka kosztowala wiecej niz naprawa to wymienilem linki na nowe

kolejny pionek ze spalona cewka

Pioneer TS-W310S4

cewka
        srednica wewnetrzna 49mm
        srednica zewnetrzna 53mm
        srednica drutu 0,5mm
        wysokosc uzwojenia 30mm.
        4 warstwy. pierwsze 2 warstwy pelne, kolejne 2 warstwy nawiniete po 2mm krocej z kazdej strony
        wysokosc karkasu 60-62mm
        materiał karkasu aluminium 0,2-0,25mm

Skomentuj

Boschmann Z-12SL

cewka:
          srednica wewnetrzna 50,9mm
          srednica zewnetrzna 54mm
          wysokosc uzwojenia 17-17,5mm
          srednica drutu - nieznana (cewka cala). ok 0,4mm
          karkas aluminium 0,15mm
          wysokosc karkasu 58mm

uklad magnetyczny:
          nabiegunnik gorny
          srednica zewnetrzna 145mm
          srednica wewnetrzna 55mm
          grubosc 7,6mm

tak wiec x-max wychodzi nam jakies +/-5mm

nabiegunnik dolny
          srednica plytki 144mm
          grubosc plytki 8mm
          srednica rdzenia 50mm

magnes
          F155
          F79
          h20mm

jak widac kolejny przyklad rozklejenia ukladu magnetycznego

Skomentuj

Tego nie opłaca sie naprawiać
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A niby dlaczego nie? Świetna bazo do nauki albo do przeróbek. Można się pobawić.

Skomentuj

ale tego nie wytlumaczysz! :p

kazdy mowi "ale skoro mam to szkoda wyrzucic"

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                  A niby dlaczego nie? Świetna bazo do nauki albo do przeróbek. Można się pobawić.

Ale co ty chcesz przerabiać i czego sie uczyć?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz niektórzy boją się naprawiać głośniki. Szczególnie jeśli chodzi o coś droższego. Można na takim poćwiczyć centrowanie cewki, jak skleić taki głośnik żeby nic nie ocierało. Jak ktoś jest bardziej ciekawy to może sobie pozmieniać sztywności zawieszenia, przewinąć cewkę.
                    Chciałbym przypomnieć że to jest forum DIY, a ten wątek też nie powstał po to aby tylko Paweł pokazywał jak to się robi ale każdy mógł skorzystać i dodać coś od siebie.

Skomentuj

Ostatnio kupilem sobie tani palnik na probe, do rozklejania glosnikow. Kupilem jeden i nie dziala, wymienilem na drugi - tez nie dziala. Wyglada na to, ze jest tak badziewnie zrobiony, ze zapycha sie dysza i zamiast normalnie dzialac, to bardziej dziala jak zapalniczka na umarciu niz palnik.

http://www.leroymerlin.pl/warsztat/p...07.html#!oceny

Ostrzegam przed zakupem!

Skomentuj

Również po dłuższym okresie użytkowanie nie polecam takiego palnika. Zapycha się dysza i jest mało wygodny w użytkowaniu. Wymaga też źródła zapłonu.
                        Nabyłem coś podobnego do tego http://images3.okazje.info.pl/p/dom-...eme-brulee.jpg
                        Fajna rzecz. Pali jak zapalniczka i wygodniejszy w użytkowaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Ostatnio kupilem sobie tani palnik na probe, do rozklejania glosnikow. Kupilem jeden i nie dziala, wymienilem na drugi - tez nie dziala. Wyglada na to, ze jest tak badziewnie zrobiony, ze zapycha sie dysza i zamiast normalnie dzialac, to bardziej dziala jak zapalniczka na umarciu niz palnik.

Ostrzegam przed zakupem!
                          Nie na temat...
                          Dokładnie, badziewie straszne. U mnie ciężko się ładowało, więcej szło w powietrze niż do palnika, aż w końcu rozwalił się zaworek. Pod gazem Ronson nie było problemu z zapychaniem.

Na dokładkę dodam, że całość jest klejona na coś w rodzaju cyjanoakrylu, więc poziom bezpieczeństwa taki sobie.

Skomentuj

Ostrzegam przed zakupem!
                            Kupiłem kiedyś podobny w Castoramie Topexa. Również szału nie ma, płomień nie jest stabilny. Po odkręceniu trzeba cały czas podkręcać gaz żeby nie zgasło, a jak się za bardzo odkręci to "pluje" gazem i również gaśnie.

Kiedyś miałem lutownice gazową Ariesa: http://www.aries-torch-soldering.com...&sid=111&id=40 3w1 wymienne końcówki: płomień, grot lutowniczy i coś w rodzaju samej grzałki. Sprawowała się świetnie, więc mogę śmiało polecić tą firmę. W sumie do tej pory ją mam, ale rozwaliłem sobie dysze i nie działa już jak należy.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                              Kupiłem kiedyś podobny w Castoramie Topexa. Również szału nie ma, płomień nie jest stabilny. Po odkręceniu trzeba cały czas podkręcać gaz żeby nie zgasło, a jak się za bardzo odkręci to "pluje" gazem i również gaśnie.
                              tak, wszsytko sie zgadza
                              ale kupilem to dawno temu no i jest tani

Skomentuj

Nie na temat...
                                EE tam. Kiedyś w biedronce były po 3 zł. Kupiłem 10, po paru latach jeszcze mam ze 2 sztuki A tak za serio za 3 zł warto, za 10 już nie.
                                Odnośnie zapychania, pod głowicą (przykręcaną) jest taka maluśka blaszeczka, coś ze 2mm średnicy i ona robi za ogranicznik. Jak się przesunie, albo zapcha, to już nie działa. Trzeba przetrzeć palcami i dalej działa, ale uwaga, bo strasznie łatwo ją zgubić!

Skomentuj

Witam ponownie, temat JL Audio 13W7 chyba nie długo zostanie wznowiony, pokuszę się według waszych rad na opcję ze sklejeniem magnesu. Jak coś będę działał to wstawię zdjęcia.

Teraz trochę inna zabawa. Pioneer TS-WX20LPA, subwoofer aktywny, montowałem w samochodzie znajomemu, powiedział że działa, jednak się okazało że nie działa. Po wstępnej diagnozie stwierdziłem spaloną i zakleszczoną cewkę. Zabrałem się więc za rozklejenie tego wynalazku. Wszystko bardzo szybko i łatwo szło, bo kleje butaprenowe. Doszedłem jednak do momentu łączenia cewki z membraną i resora z koszem. Prawdopodobnie kleje żywiczne, twarde jak chole*a. Podgrzewanie w miejscu łączenia z koszem raczej odpada bo kosz plastikowy... Membrana trochę niewygodnie skonstruowana, bo w miejscu łączenia z cewką ma tulejkę dopasowaną do karkasu i owa tulejka kończy się pod resorem dolnym. Nie wiem co wykombinować, poświęcić resor dolny i rozciąć ? Miałbym lepszy dostęp do wszystkiego.

Wiem, głośnik raczej szajs, pewnie nie warty zachodu. Nie wiem nawet jak to gra i zakładam że raczej słabo, ale znajomy chciał żeby zrobić to stwierdziłem że się pobawię.

Co wy na to ?

Zdjęcia:

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                    wrzucaj miniaturki będzie łatwiej oglądać :)
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ogladam to od dluzszej chwili i nie wiem co jest co :o

to zawieszenie jest elastyczne? czy to sztywny plastik?
                                      to od tylu magnesu to membrana bierna?

nie pozostaje ci nic innego jak delikatnie rozdzielic to mechanicznie :???:
                                      widze masz dosc dobry dostep od dolu

Skomentuj

Ok postaram się wrzucać miniaturki :)

Pawel S.
                                        Wszystkie zawieszenia (3) są dosyć elastyczne, nie plastikowe. Membrany są plastikowe. To z tyłu to ja nie wiem co to jest i po co, może trochę pomaga w utrzymaniu tego wszystkiego razem, bo jakby nie patrzeć kosz tego głośnika kończy się na zawieszeniu dolnym. Czy taki dobry dostęp to nie wiem, głośnik jest stosunkowo niewielki i ciężko jakoś to mechanicznie rozłupać, membrany raczej nie wyciągnę, bo jak już pisałem kończy się pod resorem dolnym, i jak tam jest ulana tym klejem żywicznym to mogę zapomnieć. Chyba pozostanie mi tylko rozciąć ten resor dolny, wtedy mając wolny dostęp do wszystkiego powinienem to naprawić. Dopasowanie nowego resoru to raczej nie będzie problem.

Narysowałem w paincie profesjonalny rysunek poglądowy całego tego wymysłu, proszę się nie śmiać z talentu do obsługi painta
                                        To wszystko jest przykręcone do budy w dwóch miejscach - w tych wystających w centralnej części słupkach (całe czarne) a one są przykręcone po jednej i drugiej stronie do rdzenia głośnika.

Last edited by Nover1200; 25.02.2016, 10:06.

Skomentuj

pytanie konkursowe - ile wazy cewka?
                                          3" drut 0,5mm

Skomentuj

Czaruję...
                                          X