Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Nie wiem za bardzo jak rozdzielic membrane, moze wsadze ja do piekarnika
    wiesz ze tam jest nakladka na membranie? ja spokojnie delikatnie nozykiem oddzielisz

reszty nie rozdzielasz!

srednice drutu masz
    srednice wewnetrzna cewki masz
    wysokosc karkasu musisz odtworzyc z resztek + dodaj pare mm dla pewnosci
    wysokosc uzwojenia wezmiesz z danych katalogowych - zgadzaja sie z tym co masz w glosniku

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
    To przeważnie epoksyd albo coś podobnego,
    niestety te glosniki sa najtrudniejsze w rozklejaniu! wszystko klejone na zywiczne kleje :(

Skomentuj

Pawel
      W poniedzialek zrobie dodatkowe zdjecia.
      Z tego co zaobserwowalem to jest tam:
      -jakas duza nakladka
      -kopolkowa zaslepka przeciwpylowa (taka klasyczna)
      -membrana

Wyglada na to ze caly ''zespol'' membrany jest wsadzony w taki plastikowy karkas.

No i teraz nie wiem czy rozdzielac to przy tym karkasie (dolny resor) tylko, czy rozdzielac wszystko na czynniki pierwsze.

Samo rozklejanie jak do tej pory bylo bajecznie proste (po wczesniejszym obejrzeniu super filmiku ).
      Wofer jest 2R, ja wolal bym go przewinac na 4R. Sam raczej cewki nie bede nawijal. Moze ta polska firma by to jakos fajnie zrobila.

W poniedzialek dalsza czesc walki.

Dziekowac
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

nie rozklejaj dalej!
        zdejmuj tylko nakladki z membrany
        stara cewke usun i wyszlifuj to miejsce
        nowa cewke wycentrujesz w ukladzie magnetycznym, zblokujesz i dopiero wtedy wkleisz reszte

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
          Przy nacisku membrany na powietrze wszystko skupia się w środku leja.
          Nie nie, jak tam miała by się skupiać energia akustyczna, to przy kalkulacjach powierzchnia membrany musiała by spaść do powierzchni kopułki przeciwpyłowej :)
          W praktyce nie powstają żadne ugięcia membrany na skutek oporu powietrza podczas wychylenia. Po prostu przyspieszenie i amplituda masy drgajacej są za małe aby w stycznosci z lekkim kompresyjnym powietrzem powstały wystarczajaco duze siły oporu i wygiąć coś membranę, kiedy siłą przeciwstawną jest sztywność membrany + kąt + geometria. A dla wyższych częstotliwości, amplituda wychylenia jest pomijalna, zaczynają się mody.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            Nie nie, jak tam miała by się skupiać energia akustyczna
            Chodziło mi o to że powietrze skupia się wewnątrz leja, nie energia akustyczna...
            Jeśli powietrze jest nieruchome i nagle lej atakuje powietrze to owe powietrze zbiera się wewnątrz tegoż leja.

Skomentuj

W necie można pooglądać filmiki z pracą głośników w zwolnionym tempie - i na tych filmikach widać, że w dużych głośnikach te membrany nie pracują sztywno tylko wręcz falują. Nawet jeśli nie mają na to wpływu opory powietrza, o których tutaj rozmawiacie, to zjawisko jednak zachodzi - albo może powinienem napisać "widać je na nagraniach". Wynika to z tego, że akurat trafiłem na nagrania dziadowskich głośników z "wiotkimi" membranami, czy może ze sposobu nagrywania (nie wiem, jakiś rezonans pomiędzy częstotliwością pracy membrany a ilością klatek...). Ale jeśli jednak ta membrana pracuje faktycznie w taki sposób jak na tych filmikach, które widziałem, to obawiam się, że nawet małe przegięcie może w konsekwencji, przy dłuższym użytkowaniu doprowadzić do większych uszkodzeń.

Skomentuj

Tez tak uwazam, chociaz te filmiki to słabej jakosci aparat/kamera
                Last edited by lklukasz; 12.01.2016, 11:28.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

przeciez podstawy budowy glosnikow sie klaniaja

do pewnej czestotliwosci membrana dziala tlokowo, czyli prawie ze sztywna (idealnie sztywna nie bedzie przeciez nigdy)
                  im wyzej tym wiecej problemow sie pojawia i membrana zaczyna "grac" poszczegolnymi czesciami membrany (przyklad starych tonsili gdzie przetloczenia mialy na celu poprawie przetwarzania w szerszym pasmie)

ale ja bym nadal sie nie przejmowal takim glosnikiem :p
                  to nie jest typowa samochodowa pompka, ktora bedzie katowana basem

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
                    Chodziło mi o to że powietrze skupia się wewnątrz leja, nie energia akustyczna...
                    słuchaj, zebrane powietrze to skompresowane powietrze, skompresowane powietrze to energia czejakąca na oddanie jej do otoczenia, zagęszanie i rozrzedzanie powietrza to ruch energii akustycznej/fal mechanicznych i tak dalej...

dabyl prosta sprawa, pisałem
                    A dla wyższych częstotliwości, amplituda wychylenia jest pomijalna, zaczynają się mody.
                    I to widziałeś na filmikach :)
                    Paweł też napisał

Skomentuj

Na pewno zerwanie sporej ilości papieru nie jest pożądane, szczególnie jak po takim zabiegu papier staje się podatny już na lekki nacisk palcem.

Skomentuj

Nie na temat...
                        I to widziałeś na filmikach
                        no nie do konca. tam nakladaja sie czestotliwosc filmowania i czestotliwosc pracy glosnika. i czesto widac na filmach ze glosnik doslownie faluje :p

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                        Na pewno zerwanie sporej ilości papieru nie jest pożądane
                        chlopaki spieraja sie o te pogiecia obok resoru a nie o papier pod kopulka. tam faktycznie nieco za duzo zerwalo sie... ale tam podkleje i usztywnie

Skomentuj

Nie na temat...
                          OK, dla mnie sprawa jasna - dzięki

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            no nie do konca. tam nakladaja sie czestotliwosc filmowania i czestotliwosc pracy glosnika. i czesto widac na filmach ze glosnik doslownie faluje
                            nie tutaj, bo Dabyl napisał ze widział "w zwolnionym tępie". i częstotliwość klatkowania obrazu jest o wiele większa niż częstotliwość układu drgającego. :)

Skomentuj

Panowie orientujecie się może czy dostanę gdzieś membranę na płóciennym zawieszeniu do gdn 25/40 ?

Skomentuj

Może tu? http://umifon.pl/

Skomentuj

Dostałem głosniki Powerbass s-6c które zamiast grać stukały. Okazało się że w jednym głośniku cewka ociera a w drugim jest całkiem zablokowana.
                                  Nie wiem czy w samochodzie była tak duża wilgoć, czy może głośniki były tak słabo zabezpieczone - po prostu zardzewiały...

Wystarczyło lekko podważyć śrubokrętami żeby zdjąć dolny nabiegunnik oraz magnes - klej nie trzymał w ogóle i przez to magnes się przesunął i zablokował cewkę.

Całość została rozklejona, wyczyszczona, oraz złożona ponownie. Magnes klejony poxipolem, zawieszenie dolne oraz górne butaprenem.

Działa!

Skomentuj

bardzo czesty przypadek

kolega SW pisal gdzies czego to wina...
                                    nastepnym razem mozna by nagrac filmik i wrzucic na YT. wielu mlodych jest zbyt leniwych na czytanie i chca filmy :p

Skomentuj

Miałem podobny przypadek jakieś 4lata temu z 10" noname. Odkleił się dolny nabiegunnik(ten z rdzeniem), przesunął się i zablokował cewkę. Grał w samochodzie, na tylnej desce więc przypuszczam że temperatury były tego przyczyną.

Z racji że to była moja pierwsza naprawa, nie bardzo wiedziałem jak się za to zabrać. W końcu głośnik przykręciłem do kawałka płyty osb(membraną w jej stronę), a na nim coś w rodzaju stelaża z drewna pomagającego ustalić punk centryczny. Głośnik gra do dziś... dopiero po jakimś czasie nauczyłem się rozklejać

Skomentuj

Widzę że temat klejenia magnesów na topie :)

Moja wczorajsza robota.

Głośnik uszkodzony przez firmę kurierską podczas transportu.

Skomentuj

Ciekawa opcja z tym pierścieniem tylko szkoda ze nie na wszystkie średnice do się do wykorzystać.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X