Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.
Collapse
X
-
Witam, kupiłem za 10zł taki oto kosz: :lol:
dokładnie taki model głośnika to był kiedyś:
http://www.audio-system.de/dokumente...q_komplett.pdf
Jako że wielu z was ma większe doświadczenie ode mnie to chciałem się zapytać na czym to złożyć żeby było dobrze, jeśli chodzi o cewkę to średnica zmierzona przeze mnie wynosi 38mm dużo mniej niż podał producent, pewnie myślał o średnicy zewnętrznej, no ale to nie problem wystarczy dokładnie pomierzyć i zamówić nawinięcie odpowiedniej cewki. Membrana w oryginale była z włókna szklanego i chyba warto taką kupić ale np z STX(choć cena zaporowa)? I powiększyć otwór na cewkę. Resor dolny, gdybym nie znalazł właściwego też zamówić pasujący średnicą zewnętrzną a wewnętrzną dociąć?
Przycisk do papieru też z niego całkiem niczego sobie :)
Skomentuj
-
wrocily do mnie DLSy R6A, ktore pokazywalem w pierwszym poscie
myslalem ze brat wykazal sie zdolnosciami i je spalil... okazalo sie jednak ze problemem byly utlenione linki! :o
wniosek? wymieniajce lice jak naprawiacie glosniki!
a na koniec ciekawostka o bracie "dresiarzu"
kiedy dowiedzial sie ze nie graja mu woofery w samochodzie?
dopiero jak byl zmuszony wyciagnac suba i zdziwil sie ze graja mu same slupki :lol:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postajak wplywa na dzialanie glosnika "zesrubowanie" ze soba nabiegunnika dolnego i gornego?
Skomentuj
-
No tak to sobie wyobrażałem. Alpierd jeżeli naprawdę zastosował śruby stalowe to mają słabych inżynierów. Dlaczego?
Bo te śruby zwierają połnocny biegun magnesu z połodniowym i przez nie płynie pewna gęstosć strumienia magnetycznego ZAMIAST płynąc przez szczelinę i brać udział w prawie Lorenza.
Efekt? Mniejsza gęstość strumienia magnetycznego w szczelinie > mniejsza efektywnosc przetwornika> większy Qts i tak dalej.
Proszę Pawle :)
Skomentuj
-
czyli tak jak myslalem
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaEfekt? Mniejsza gęstość strumienia magnetycznego w szczelinie > mniejsza efektywnosc przetwornika> większy Qts i tak dalej.
w przypadku MTXa mamy tam az 3 pierscienie ferrytowe dla zapewnienia duzego x-max. ale przeciez to ma walic basem a nie grac hi-endowo! wiec pewnie specjalnie tymi srubami "pogorszyli" naped zeby zwiekszyc Qts. jak wiadomo im wiekszy Qts tym "wiecej" basu
Skomentuj
-
dodam jeszcze, że można też poszerzyć szczelinę albo niedomagnesować układ, dać magnes mniejszej średnicy - jest wiele logiczniejszych metod niż śruby. Akurat słabsze magnesy to kiepski pomysł ze względów "normalizacyjnych".
Dodatkowo jak widzę, nabiegunniki wystające poza obrys magnesu to krew mnie zalewa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaDodatkowo jak widzę, nabiegunniki wystające poza obrys magnesu to krew mnie zalewa.
a nie odpowiedziales wczesniej co powoduje taki wystajacy nabiegunnik?
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postadodam jeszcze, że można też poszerzyć szczelinę albo niedomagnesować układ, dać magnes mniejszej średnicy - jest wiele logiczniejszych metod niż śruby.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaNo tak to sobie wyobrażałem. Alpierd jeżeli naprawdę zastosował śruby stalowe to mają słabych inżynierów.
Skomentuj
Skomentuj