Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wole opcje nr 1 Ciekawe czy pójdzie mi to tak łatwo jak mi się wydaje.. xD Czym kleić? Butacoll ?

Skomentuj

nozykiem odetnij ile sie da tej membrany
      pozniej malutkimi nozyczkami odcinaj membrane jak najblizej cewki

jak klej jest wystarczajaco stary to moze byc kruchy i moze ladnie odejsc od cewki

zawieszenie-kosz mozesz kleic butaprenem. zawieszenie sie podwinie, ale to nie problem
      polaczenie cewka-membrana mozesz nawet wikolem zakleic. to tak slaby glosnik ze wytrzyma
      ewentualnie odrobina epoksydowego

Skomentuj

A czemu nie wymienić samego zawieszenia górnego?

PS identyczna kolumna była pierwszą w której naprawiałem zawieszenie górne.

Skomentuj

Paweł S. Membranę trochę rozerwałem i sama poszła Nic nie zostało na cewce To teraz tylko skoczyć do tego sklepu po membrane i gitara siema !

Skomentuj

uroki starych tonsili

Skomentuj

JL Audio 10W3v3-2
              2ohm

wg polskiego dystrybutora to jest SPALONA CEWKA! :o

srednica wewnetrzna 39,3mm
              srednica zewnetrzna 45,3mm
              wysokosc uzwojenia 35,5mm
              drut 0,7mm
              wysokosc karkasu 68mm
              material karkasu kapton 0,15mm
              ilosc warstw uzwojenia 4

Skomentuj

Pytanko, może gupie
                Jak nawijasz cewkę to przecież druty nie mogą się ze sobą stykać.
                Czym je odizolowujesz ?

Skomentuj

pytanie wcale nie jest glupie!

do nawijania cewek uzywa sie drutu emaliowanego, czyli jest izolowany
                  drut uzywany do nawijania cewek ma podwojna emalie + klej do polaczenia drutu razem

ale ja tego nie nawijam :p
                  zlecam np w umifonie

zakup 5-10 srednic drutow + kilka rodzajow karkasow to ladna sumka :(

Skomentuj

Czym STX klei swoje głośniki? konkretnie połączenie cewki z dolnym zawieszeniem i membraną. To takie czarne jest, wygląda jak silikon.

Skomentuj

no wlasnie takie czarne "cos"
                      nie wiem co to jest. na stronie pisza ze to poliuretan
                      http://stx.pl/klej-pu-2004.html

bardzo dobry klej, ale drogi i pakowany we wkurzajacy pojemniczek. jak jest pelny to jest idealny... ale niech tylko oprozni sie 1/3 pojemnosci i zaczyna byc wkurzajacy :???:

kleilem tym ostatnio MTXa i na bank to nie silikon :p

Skomentuj

Ale jest za to strasznie uporczywy w usuwaniu, dosyć ciężko się go pozbyć. Ja musiałem rozkleić cały głośnik STX W.20.140, bo jakiś "łosiek" przykleił zawieszenie dolne odwrotne i cewka uderzała o nadbiegunnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                          Ale jest za to strasznie uporczywy w usuwaniu, dosyć ciężko się go pozbyć
                          oj tak. jak rozklejalem samochodowki w celu wymiany dolnego resoru to sie niezle meczylem

czyli klej spelnia swoje zadanie!

Skomentuj

Oj spełnia, spełnia... czym usuwałeś? Bo ja mechanicznie.

Skomentuj

standardowo podgrzewalem. bardzo trudno szlo
                              pozniej testowalem rozpuszczalniki. po ksylenowym robi sie bardziej kruchy

Skomentuj

tani emphaser 12" z fabrycznej skrzyni a tu cewka 3"

jutro sprawdze jaki to model, bo wietrzy sie na zewnatrz

Skomentuj

emphaser EBP112T-G5

http://www.emphaser.com/g5_bandpass_trunk_boxes_de.php

srednica wewnetrzna 76,5mm
                                  srednica zewnetrzna 78,8mm
                                  karkas aluminium 0,15mm
                                  wysokosc karkasu 75mm
                                  drut miedziany 0,42mm bez izolacji (0,47mm w izolacji)
                                  wysokosc uzwojenia 30mm (x-max +/- 10mm)
                                  2 warstwy

kosz bardzo solidny. calkiem fajny glosnik jak na "budzetowa" skrzynie

Skomentuj

Mam pytanie odnośnie konstrukcji głośników wysokotonowych stx-a (T.10.200.8.PCX, T.10.200.8.ALX), może ktoś z was już je rozbierał.

Można z nich bezpiecznie zdjąć front, żeby go spokojnie obrabiać mechanicznie? czy po odkręceniu frontu rozsypie mi się cały głośnik?

I jak to wygląda w głośnikach innych firm?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/attachment.php?at...0&d=1385142930 Możesz odkręcić front. Układ drgający jest przyklejony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                                        http://diyaudio.pl/attachment.php?at...0&d=1385142930 Możesz odkręcić front. Układ drgający jest przyklejony.
                                        podeslij mi na maila zdjecia i tego pdfa - wrzuce na glowna strone

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                                        Układ drgający jest przyklejony.
                                        ale przyklejony klejem, czy przykleil sie od sily docisku?
                                        bo w PJ/PC byl tylko dociskany, a ten docisk powodowal ze sie przyklejalo

Zamieszczone przez p71xx Zobacz posta
                                        Można z nich bezpiecznie zdjąć front, żeby go spokojnie obrabiać mechanicznie?
                                        czyzbys planowal maskwonice?
                                        ja kupilem piekne maskownice (z glosnikami) ale sa za male do ALXa :(

Skomentuj

Pawle, u mnie w AL i SC układy były przyklejone i trzeba było podważyć je delikatnie małym, płaskim śrubokrętem aby oddzielić je od reszty. Przyklejone jakimś klejem butaprenowatym.
                                          Zdjęć już nie mam a pdf tylko ten co jest w wątku. Ale jeszcze sprawdzę na stacjonarnym komputerze.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X