Pawel poniewaz rozbrales mase glosnikow pytanie: mam problem z starszymi Focalami polyglass 6.5 cala: jeden glosnik gral bardziej srednimi od pozostalych trzech, zrobilem pomiar znieksztalen poszczegulnych sztuk i ten pechowy mial o wiele wyzsze znieksztacenia (3-4razy), szczegulnie w okolicah 1-3kHz, wiec zdecydowalem sie rozebrac pacjenta myslac ze moze cewka ociera, czy cos jest luzne. Wszystko okazalo sie OK, jedynie dolny resor nie jest przyklejony tak rowno to karkasu cewki jak inne i okazuje sie byc wykonany z ciemniejszej tkaniny niz reszta. Nie moglem sie doszukac przyczyn owych zniekszt i wszystko wkleilem z powrotem, i dalej mam dziwnie grajacy midwoofer z Focala, jedyne co pozniej zauwazylem to lekkie przegiecie od spodu przy krawedzi membrany, tak jakby ktos nagial karton. Czy ktos inny spotkal sie podobnymi przypadkami. Spac mi to nie daje >:(
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.
Collapse
X
-
Ten resor bardzo mi nieodpowiada, uzwojenie OK - plaski drut at tak zle gra. Apropo dolnych resorow, poniewaz w Kanadzie nie mozna latwo zdobyc czesci zamienne jedynie z Chin, kto w kraju produkuje lub sprzedaje najlepsze czesci - musze naprawic dosc dobre 5calowe glosniki i potrzebuje resoru 92-26-2(3), bardzo podatny, Fs 43Hz, Mms 8-9g. Moglbys kogos polecic.
Skomentuj
-
stx, allegro,
https://naprawaglosnikow.pl/
http://www.audioserwis.pl/
http://audiovideomax.pl/
z resorami wlasnie mam problem. nie wiem jak im pomierzyc podatnosc :(
a wybierac tylko po wymiarach to ryzyko
Skomentuj
-
Widze ze mamy taki sam problem. Moze tak kupic kilka innych i cos sie dopasuje. Mark Kravczenko ktory byl przez ponad miesiac w Chinach projektojac przetworniki i na Speaker Component show - napewno by ci tam podobalo (magnesy Neo, super duper zawieszenia, membrany) powiedzial ze gorne zawieszenie w wiekszosci przypadkow bedzie mialo wiecej do powiedzenia co do Fs niz dolne. Mozna podobno wsadzi resor do rozpuszczalnika by go zmiekczyc, choc jeszcze nie probowalem. Zauwazylem ze glosniki samochodowe z wysokim Fs maja sztywne resory, do bass reflex bardzo mieciutke, to samo z klosetamiLast edited by Pawel L; 18.01.2019, 04:01.
Skomentuj
-
Witajcie drodzy forumowicze,
Nie sądzę by warto było zakładać nowy temat, więc napisz tu.
Mam 2szt nędznych niskotonowych głośników 8" próbowałem je sprzedać ale nikt się nie skusił. Wpadłem na pomysł aby zamiast je wyrzucić, lepiej zmodyfikować. Oryginalnie mają membrany polipropylenowe i zawieszenie "gumowe". Planuję wstawić membrany popierowe na zawieszeniu piankowym, cewki chcę zmienić na underhung. Nie wiem gdzie kupić whizzer cone'y.
Jeśli macie jakieś rady to proszę podzielcie się.
Aktualne paremetry głośników zmierzone w SW zewnętrzną kartą Beringer:
FS 49Hz
Vas 30L
Qts 1,3
Qms 4,3
Qes 1,85 (ale dramat)
Le 0,303mH
L1 0,478mH
R1 6,42 Ohm
DC Re 7,2 Ohm
cewka 37mm
Pe 250 W
korpus cewki Aluminiowy
Po eksperymencie planuję je zabudować w suficie w łazience - wysoka jakość nie jest tu priorytetem, moim celem jest sam eksperyment.
Oczywiście mam zamiar wrzucić pomiary po konwersji.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postaNie wiem gdzie kupić whizzer cone'y.
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postaQts 1,3
Skomentuj
-
No i znalazłem czas by rozebrać te podłe głośniki. Oto kilka fotek:
Kilka danych:
Waga głośnika 2kg
Średnica całkowita kosza 218mm
Średnica zew. zawieszenia górnego 195 (ale jest miejsce w koszu na więcej)
Średnica membrany 151
wysokość membrany razem z fałdem zawieszenia górnego 42mm (bez ~ 35)
Waga układu drgającego (z całymi zawieszeniami i licami) 40g
Średnica resor dolnego 130mm
Średnica magnesu 120mm
grubość magnesu 20mm
grubość nabiegunników 5mm górny i dolny
Chcę zamontować:
papierowe membrany http://audioserwis.pl/product_info.p...roducts_id=651
z Whizerami http://audiovideomax.pl/akcesoria-gl.../p,9469,c,8907
i cewki 4 warstwowe o wysokości uzwojenia 4mm (drut 0,1mm)
Dolny resor wydrukuję z tworzywa - coś na wzór tego:
Czy zaproponowane modyfikacje mają jakieś rażące błędy?
Jak wspominałem nie oczekuję od tych głośników cudownego brzmienia - chcę zwyczajnie trochę się pobawić (głośniki skończą w suficie łazienki, jak trzeba będzie to dorzucę jakiś tweeter)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postai cewki 4 warstwowe o wysokości uzwojenia 4mm (drut 0,1mm)
mimo cienkiego drutu to i tak bedzie dosc ciezkie
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postaDolny resor wydrukuję z tworzywa - coś na wzór tego:
Skomentuj
-
Nie wiem czy na 4mm da się nawinąć 8 Ohm rozsądnej średnicy drutem. Zaproponuj średnicę drutu przy 2 warstwach (oryginalnie były 2 warstwy drutem 0,2 wysokość uzwojenia 10mm). Szczelina w obwodzie jest wielka i marnie wykonana (otwór jest wybity stemplem więc krawędzie nie są prostopadłe do czoła nabiegunnika - bardziej przypominają krater wulkanu :)
Co do wagi zaproponowanej przeze mnie membrany czy będzie nadążać za nowym zastosowaniem (sprzedawca nie podaje wagi)
Czy whizzer nie za wielki (jest dostosowany do rozmiaru cewki) a gdyby wziąć mniejszy to wkleiłbym go już na tylnej powierzchni membranki zamiast na cokoliku. Co Ty na to Pawle?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postaNie wiem czy na 4mm da się nawinąć 8 Ohm rozsądnej średnicy drutem. Zaproponuj średnicę drutu przy 2 warstwach
do tej pory tylko odtwarzam oryginaly
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postaCo do wagi zaproponowanej przeze mnie membrany czy będzie nadążać za nowym zastosowaniem (sprzedawca nie podaje wagi)
Czy whizzer nie za wielki (jest dostosowany do rozmiaru cewki) a gdyby wziąć mniejszy to wkleiłbym go już na tylnej powierzchni membranki zamiast na cokoliku. Co Ty na to Pawle?
musialbys kupic wszystko i skleic kilka wersji, pomierzyc i dopiero z tego wyciagac wnioski
do tego jeszcze dochodza rozne rodzaje klejow, impregnacje, material karkasu cewki itp itd :p
Skomentuj
-
Niedawno się bawiłem w zmianę magnesu na mocniejszy (konkretnie w dokładanie magnesu) i parametry się zmieniają znacznie...o ile qts w jakimś tam stopniu się zmniejsza to VAS rośnie baaardzo szybko wraz z mocniejszym magnesem (przynajmniej u mnie tak było po dołożeniu jeszcze jednego magnesu). Po wklepaniu do symulacji nowych parametrów wychodzi że głośnik potrzebuje dużo większej obudowy żeby uzyskać to samo zejście basu w symulacji. I nie chodzi tu o zmniejszony qts bo zmniejszył się o np. 0,1 jednostki np. z 1,2 do 1,1 więc przy tych wartościach to raczej mała różnica. VAS zwiększył się z 8l do 22l. Magnes doklejony przeciwnie do tego "pierwszego" zmniejsza qts i zwiększa vas a doklejony zgodnie zwiększa qts.Last edited by Oskar29; 29.01.2019, 22:43.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaNiedawno się bawiłem w zmianę magnesu na mocniejszy (konkretnie w dokładanie magnesu) i parametry się zmieniają znacznie...o ile qts w jakimś tam stopniu się zmniejsza to VAS rośnie baaardzo szybko wraz z mocniejszym magnesem (przynajmniej u mnie tak było po dołożeniu jeszcze jednego magnesu). Po wklepaniu do symulacji nowych parametrów wychodzi że głośnik potrzebuje dużo większej obudowy żeby uzyskać to samo zejście basu w symulacji. I nie chodzi tu o zmniejszony qts bo zmniejszył się o np. 0,1 jednostki np. z 1,2 do 1,1 więc przy tych wartościach to raczej mała różnica. VAS zwiększył się z 8l do 22l. Magnes doklejony przeciwnie do tego "pierwszego" zmniejsza qts i zwiększa vas a doklejony zgodnie zwiększa qts.
Skomentuj
-
Czesc, znowu przychodze z problemem.
Wzialem sie za regeneracje Amy Bl160 (sztuk dwie, z zestawu z h/k do auta) bo sie porozklejalo zawieszenie gorne.
Nie byla to moja pierwsza regeneracja, wiec podszedlem do tego z pelnym luzem, chwila nieuwagi i.. jeden glosnik spadl z 40cm.
Efekt: prawdopodobnie odklejony magnes, bo sklinowalo cewke dosc mocno, od jednej strony jestem w stanie wsadzic papier/kawalek butelki pet, od drugiej beton.
Jest sens to naprawiac? Jakies porady? Moze ma ktos jedna ame na sprzedaz?
EDYCJA
no i sie potwierdzilo..
Jakieś patenty na wycentrowanie?
Klej? Poxipol? Żywica? Poliuretan?
Mam dojscie do takiego kleju - nada sie?
https://lordfulfillment.com/pdf/44/D...ORD850-852.pdf
Mogę zrobić jakiś tutorial przy okazji.. :)Last edited by Michal93; 05.04.2019, 12:12.
Skomentuj
Skomentuj