Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Koszt zestawu naprawczego do AUDAX PR170m2 mnie trochę przerósł- 55euro+kw- za tyle to mam nowy głośnik. Rozkleiłem go i napisałem zapytanie do Umifonu ile by kosztowało nawinięcie kilku takich cewek. Znacie może jakieś inne firmy, co robią takie rzeczy? Mam jeszcze pytanie odnośnie prób modyfikacji głośników. Bo wiadomo że ciężko będzie idealnie dobrać części. Da się to jakoś w ukierunkowany sposób dobrać? Np. obniżając Fs- bo oryginał ma przy 117Hz. Może ktoś polecić program do przeprowadzania tego typu symulacji?

Do JBL horny już zakupione, a 4 układy drgające jadą z Aliexpress za 100-parę zł. Ciekawe jak zagrają w porównaniu do oryginału :)

Puki co testuję, rozważam w jaką konstrukcje się pchać czy 12"+driver, czy 2x6.5"+driver, a 12" wtedy na suba. Raczej ku drugiemu rozwiązaniu się skłaniam, fajnie wyprofilowany horn w środku, a średniaki po bokach. Macie może jakieś sugestie?

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
      za tyle to mam nowy głośnik
      Dlatego lepiej było kupić nowy :)
      Cewka jak cewka pytanie czy nawiną płaskim drutem jak w originale .
      Problemem może być zawszenie górne .
      Odnoszę wrażenie, że obok membrany to 2 kluczowy element tego głośnika .

Skomentuj

Cos tam sie z tego uklei, ale Audax to juz nie bedzie

Skomentuj

Dzięki :) W moim przypadku i tak kiepsko się sprawdzą oryginały, bo bym musiał je wysoko ciąć ~400/500Hz. Chociaż nie wiem jak to jest w przypadku 2 źródeł, czy dolna częstotliwość graniczna jakoś się nie obniża. W przypadku nadstawek, gdzie dół jest oddalony od góry pasuje jak najniżej ciąć- ja praktykuje aktywny podział poniżej 100Hz. Cewka w oryginale była nawinięta zwykłym drutem zdaje się 0.2mm. Mam tego 7 sztuk dlatego kusi mnie eksperyment i poszerzenie swojej wiedzy w tym temacie. Znacie jakieś programy lub lektury z tym związane?

Mam w planach pasywny zestaw, z filtrem 2way w basie i 2way w nadstawce + dodatkowe wejście w subie na aktywny podział. Jak nie uda mi się nic wykombinować z audax'ami to zrobię na widocznej Beymie 8m100- lub jakimś jeszcze innym przetworniku.

Skomentuj

Audio System HX-Line 165

woofer wystepuje w kilku zestawach 2 i 3 droznych (czarne z korektorem fazy)

srednica wewnetrzna 37,4mm
            srednica zewnetrzna 38,8mm
            drut ok 0,3-0,35mm (glosnik caly)
            wysokosc uzwojenia 12mm
            2 warstwy
            karkas mosiężny!! 0,15mm
            wysokosc karkasu 29mm

Skomentuj

Panowie, pomóżcie.

Mam dwa drivery ciśnieniowe, PA. Są wiekowe, sfatygowane, ale elektrycznie sprawne. Z mechaniką jest gorzej, zauważyłem, że w jednym cewka odkleiła się od membrany na połowie obwodu. Czym to skleić, dopóki jeszcze cała nie odpadła i nie ma problemów z centrowaniem?
              Mogę to wyczyścić jakimś denaturatem, spirytusem? Trochę jest nalotu białego, którego nie mogę usunąć pędzelkiem.

Skomentuj

chyba kleje cyjanoakrylowe beda najszybsze
                pewnie tez po jakims czasie pusci ale cos tam jeszcze pogra
                zywice trudniej bedzie aplikowac
                elastyczne typu butapren ogranicza mu pasmo

Skomentuj

Jeśli ktoś z Was zastanawiał się, jak wygląda SBA MR16P-8 Satori w środku... to właśnie tak:

Skomentuj

ladne
                    dlaczego rozbierales?

Skomentuj

Egipski Papirus ???:o to marketing czy serio ten materiał ma specyficzne właściwości dla budowy membran ?
                      Wiem że to Satori ale kto pyta nie błądzi

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                        Egipski Papirus ???:o to marketing czy serio ten materiał ma specyficzne właściwości dla budowy membran ?
                        Wiem że to Satori ale kto pyta nie błądzi
                        Przecież chwalą się tym na stronie nawet .

Skomentuj

Dobra, czyli epoksyd? Zastanawiałem się, czy czegoś "specjalniejszego" nie ma.

Skomentuj

epoksydy to juz sa specjalne kleje
                            ale zeby sie nie rozlal za bardzo :/

Skomentuj

Postaram się. Możne nawet opiszę, udokumentuję całą imprezę :)

Skomentuj

No dobra, to paczajcie na to cudo.
                                Głośniki to Monacor MRD 34PA, wyciągnięte z padniętych paczuszek PAK 112 tego samego producenta. Dziady leżały dosyć długo w różnych, niesprzyjających warunkach, toteż nie wyglądają najlepiej.
                                Pierwsza rzuca się w oczy rdza. Spróbuję usunąć, ale może być ciężko. Myślę, jak zabezpieczyć szczelinę przed dostaniem się tam metalowych zanieczyszczeń. Cała reszta wyjdzie bez problemu, ale jeśli magnes złapie...
                                Potem różne naloty. Część udało się usunąć pędzelkiem, więc już na zdjęciu jest trochę czyściej, niż pierwotnie, ale nadal nie jest fajnie. Mam nadzieję, że izopropanol pomoże.
                                Najważniejsza część zabawy to cewka. Na jednym ze zdjęć jest pokazana z bliska, jakaś połowa jej nie trzyma się membrany. Początkowo myślałem, żeby użyć epoksydu, ale stwierdziłem, że może jednak znajdzie się coś lepszego. Pawel S. jednak potwierdził moje plany, więc zostanie epoksyd.
                                Efekty pracy pewnie pojawią się jutro lub w najbliższym tygodniu.

Dmuchawce będą grały w tubach wyciętych ze wspomnianych wcześniej PAK-ów, z 12" garnkami z tego samego źródła. Budy? Losowe. Dosłownie. Twory mają być jak najbardziej budżetowe, jako nagłośnienie na jedną, dosyć specyficzną imprezę ( http://oldtownfestival.net/ ), więc wymagam od nich niskiej ceny i wyglądu będącego połączeniem śmietnika i obiadu sprzed tygodnia. Zatrudniłem w tym celu obudowę od Eltrona 60, przepołowioną i zamkniętą płytami OSB 22mm. Objętościowo to wychoni po 75L na paczkę, do tego B-R z rur kanalizacyjnych, może nawet "w publikę", nie w środku paczek.

Skomentuj

Zamieszczone przez Łasica Zobacz posta
                                  Myślę, jak zabezpieczyć szczelinę przed dostaniem się tam metalowych zanieczyszczeń. Cała reszta wyjdzie bez problemu, ale jeśli magnes złapie...
                                  Ja używam masy typu https://pl.wikipedia.org/wiki/Blu_Tack

Skomentuj

Zamieszczone przez Łasica Zobacz posta
                                    No dobra, to paczajcie na to cudo.
                                    Najważniejsza część zabawy to cewka. Na jednym ze zdjęć jest pokazana z bliska, jakaś połowa jej nie trzyma się membrany. Początkowo myślałem, żeby użyć epoksydu, ale stwierdziłem, że może jednak znajdzie się coś lepszego.
                                    Najlepszy sposób to wymiana układu drgającego na nowy. Coś tego typu: https://monacor.pl/produkty/pab-128-vc

Skomentuj

A owszem, jestem tego świadom. Niestety, kwota przewyższy budżet na ten cel o około 50zł (plus koszty przesyłki). Tak, jak napisałem, to będzie specyficzna konstrukcja, nadająca się raczej do wątku "Kategoryczny low-end", przynajmniej do czasu wspomnianej imprezy. Potem może zabiorę się do pracy na poważniej, choć same przetworniki nie wróżą nic specjalnego.

Skomentuj

Kilka głośników przechowywałem przez około dziesięć lat w miejscu, w którym temperatura w zimie mogła spadać nawet poniżej zera. Teraz zauważyłem mocne osłabienie siły przyciągania magnesów tych głośników. Osłabienie pola magnetycznego potwierdziły pomiary dobroci elektrycznej. W niektórych głośnikach QES jest teraz dwa razy większe niż kiedy były nowe.

Czy mrożenie magnesu może osłabić jego pole magnetyczne? Może duże wahania temperatury powodują mikro pęknięcia ferrytu?

Skomentuj

Trafily w moje rece GMS 960 czyli cos co wyglada identycznie jak morel maximo
                                          a ze mam okazje to porownamy sobie ceweczki

Morel Maximo 6.2

srednica wewnetrzna 25,5mm
                                          srednica zewnetrzna 26,5mm
                                          wysokosc karkasu 22mm
                                          karkas aluminium 0,1mm
                                          drut w izolacji 0,21mm bez izolacji i 0,19mm bez izolacji
                                          wysokosc uzwojenia 9,5mm
                                          w GMS karkas jest wyzszy o 2mm, ale to tylko wystaje luzem
                                          srednice cewki sa tez wieksze o 0,1mm - czyli w granicach tolerancji

tak wiec cewka zywcem przeniesona z morela
                                          reszty nie porownam bo nie mam moreli na wzor

Skomentuj

Czaruję...
                                          X