Coś w stylu takiej taśmy http://www.atakto.pl/tasma-klejaca-4...pUGRoCrUXw_wcB
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.
Collapse
X
-
Są różne rodzaje tej taśmy - jedne maja klej słaby jak taśmy malarskie, inne potrafią kleić jak cholera.
Ja przyklejałem odważniki (akurat używałem nakrętek - jest to wygodne, bo mają normowaną wagę - choć nie wiem jaką tolerancję wagi dopuszcza norma) na membranie, od spodniej strony. Podejrzewam, że przyklejanie czegokolwiek do membrany jakoś tam wpływa na jej pracę, co może zakłócać wyniki pomiaru, ale nie zauważałem specjalnych anomalii i dodatkowych rezonansów na wykresach. Ja używałem małych nakrętek i kleiłem ich kilka, równomiernie rozmieszczonych na membranie - może to poprawiało sprawę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postai nie odrywa to wierzchniej warstwy z papierowej kopulki?Nie na temat...Ja chyba miałem pecha, bo nawet malarska troszkę mi oderwała, na szczęście z daleka specjalnie tego nie widać.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaJa przyklejałem odważniki (akurat używałem nakrętek - jest to wygodne, bo mają normowaną wagę - choć nie wiem jaką tolerancję wagi dopuszcza norma)
na stronie mennicy panstwowej masz podane ich dokladna mase
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaA jeszcze lepiej do pomiarow T-S zrobic dwie obudowy pomiarowe z dokladna pojemnoscia, w ktorej zmienia sie tylko przednia scianke.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaUKA lata temu "sprzedal" mi lepszy patent - monety!
na stronie mennicy panstwowej masz podane ich dokladna mase
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa przestrzeni w stozku membrany nie uwzgledniasz?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bartek200a Zobacz postaLeci jutro do STX na serwis :P
nie oplaca sie robic STXow samemu!
koszt zakupu czesci wyniesie tyle samo co koszt regeneracji w STXie
Skomentuj
-
Celestion Q12-2035 t4929
Dane znalezione w sieci http://www.subaudio.org/celestion.html
Model Q12-2035
Średnica 12"
Impedancja 8R
Moc RMS 150W
Pasmo przenoszenia 65-3500Hz
Efektywnosc 97dB/1W/1m
Czestotliwosc rezonansowa 63Hz
Material membrany papier
sugerowana cena detaliczna 82E
parametry ktore interesuja nas do naprawy
srednica wewnetrzna cewki 51,2mm
srednica zewnetrzna cewki ok 52,6mm
srednica drutu 0,3mm (UWAGA! srednica zewnetrzna podana z izolacja! producenci podaja znamionowy przekroj drutu! tak wiec np jak zmierzylem drut 0,3mm, to producent podaje ze jest to np 0,22-0,25mm!)
ilosc warstw 2
wysokosc uzwojenia cewki ok 13-13,5mm
material karkasu - kapton 0,15mm
wysokosc karkasu 41mm
wysokosc szczeliny (plytki - nabiegunnik gorny) ok 7mm (bez rozklejenia dokladnie nie zmierze)
x-max ok 3mm
w razie jakby ktos mial rozwalony magnes
wysokosc magnesu 17mm
srednica zewnetrzna 145mm
srednicy wewnetrznej nie zmierze bez rozklejenia
klejenie standardowe - klej zywiczny wokol cewki i reszta na butaprenowate
zdjecia jak skleje glosnik
glosnik ufundowal TAZ na nagrode dla forumowiczow
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel L Zobacz postaStaram naprawic sie Focala 5-cio calowki ale mam problem z doborem wlasciwego resoru by utrzymac parametry.
my, jako klienci detaliczni raczej nie mamy szans na dobranie odpowiedniego resoru!
musialbys kupic ich dziesiatki, zeby sie choc troche zblizyc do oryginalu
sklepy podaja wymiary resorow, ale nikt nie wspomina o ich "sztywnosci" (podatnosci)
Zamieszczone przez Pawel L Zobacz postaMam tez starsze Audio Concept 10 Cali gdzie trzeba zmienic caly uklad z membrana, resorem, etc.
Zamieszczone przez Pawel L Zobacz postaTak appropo to jak mu dolozysz troche masy jako klej (wypelnienie roznicy w szczelinie miedzy cewka a membrana) to chyba nic sie zabadzo niestanie, byle zqchowac odpowiednia szczeline pomiedzy cewka a ukladem magnetychnym, by nie bylo szorowania z czasem
Skomentuj
-
Glosniki zostal odwrocony membrana w dol podczas gdy lezal na polce i resor siadl z 2-3 mm w dol. W tym przypadku gdy szczelina ma z 5mm to przesuniecie cewki nawet z 0.5mm to juz roznica populace straty, nieliniowosci, etc. Klippel zaraz to wylapie, swietne narzedzie. Pamietam gdy naprawialem duze JBLe z zweglonymi cewkami, wymiana Recone kit byla zabawa bo wszystkie elementy byly juz posklejane I nalezalo tylko wycentrowac cewke, przyklejic resor i surround. EV to przyslowiowy pain in a a.. Wszystkie czesci oddzielnie - trzeba sklejac i ustawiac. Nie znam sie na tyle na glosnikach by z nieba dobrac resor - moze gdyby poprosil Focala to by przyslali odpowiednik. Od 2005 spadl ich suport w DIY, a przeciez byli jednymi ktorzy zaczeli i Mahul naprawde duzo zrobil dla DIY. Tylko wydaje mi sie ze po tym jak China zaczeli wszystkie kopiowac - widzialem i kopie Focali Audiom, to moze z obawy przed podrobami Focal sie wycofal.
Skomentuj
Skomentuj