Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Coś w stylu takiej taśmy http://www.atakto.pl/tasma-klejaca-4...pUGRoCrUXw_wcB

Skomentuj

i nie odrywa to wierzchniej warstwy z papierowej kopulki?

Skomentuj

Są różne rodzaje tej taśmy - jedne maja klej słaby jak taśmy malarskie, inne potrafią kleić jak cholera.

Ja przyklejałem odważniki (akurat używałem nakrętek - jest to wygodne, bo mają normowaną wagę - choć nie wiem jaką tolerancję wagi dopuszcza norma) na membranie, od spodniej strony. Podejrzewam, że przyklejanie czegokolwiek do membrany jakoś tam wpływa na jej pracę, co może zakłócać wyniki pomiaru, ale nie zauważałem specjalnych anomalii i dodatkowych rezonansów na wykresach. Ja używałem małych nakrętek i kleiłem ich kilka, równomiernie rozmieszczonych na membranie - może to poprawiało sprawę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          i nie odrywa to wierzchniej warstwy z papierowej kopulki?
          Nie na temat...
          Ja chyba miałem pecha, bo nawet malarska troszkę mi oderwała, na szczęście z daleka specjalnie tego nie widać.

Skomentuj

Próbował ktoś Blu Tack do dociążania membrany?

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
              Ja przyklejałem odważniki (akurat używałem nakrętek - jest to wygodne, bo mają normowaną wagę - choć nie wiem jaką tolerancję wagi dopuszcza norma)
              UKA lata temu "sprzedal" mi lepszy patent - monety!
              na stronie mennicy panstwowej masz podane ich dokladna mase

Skomentuj

Ja polecam dwustronna tasme/pianke. Jej klej sie ladnie roluje i nie zostawia plam. Ale tutaj tez sa rozne, nawet takie cholernie mocne do mocowania polek.

A jeszcze lepiej do pomiarow T-S zrobic dwie obudowy pomiarowe z dokladna pojemnoscia, w ktorej zmienia sie tylko przednia scianke.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  A jeszcze lepiej do pomiarow T-S zrobic dwie obudowy pomiarowe z dokladna pojemnoscia, w ktorej zmienia sie tylko przednia scianke.
                  No najlepiej, wtedy wkręcać głośnik magnesem do przodu i mamy praktycznie zawsze tę samą pojemność.

Skomentuj

a przestrzeni w stozku membrany nie uwzgledniasz?

Skomentuj

UKA lata temu "sprzedal" mi lepszy patent - monety!
                      na stronie mennicy panstwowej masz podane ich dokladna mase
                      Korzystałem z tej metody

a przestrzeni w stozku membrany nie uwzgledniasz?
                      Mniejsze zło :]

Skomentuj

Mieliście już AWX 18-140-8 na warsztacie ?.
                        Mnie dziś właśnie coś padło i obciera cewka i trzeszczy.
                        Leci jutro do STX na serwis :P

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek200a Zobacz posta
                          Leci jutro do STX na serwis :P
                          z tego powodu wlasnie ich nie robie :p

nie oplaca sie robic STXow samemu!
                          koszt zakupu czesci wyniesie tyle samo co koszt regeneracji w STXie

Skomentuj

dodalem jedem niedrogi szczegol, a wg mnie glosnik zaczal wygladac

oto przyklad dlaczego NIE WARTO naprawiac STXow samemu!
                            koszt czesci do regeneracji tego glosnika to niecale 90zl (5-6zl za dodana uszczelke)
                            wlasciciel glosnika wczesniej dostal wycene regeneracji z STX na kwote 70zl!

Skomentuj

Celestion Q12-2035 t4929

Dane znalezione w sieci http://www.subaudio.org/celestion.html
                              Model Q12-2035
                              Średnica 12"
                              Impedancja 8R
                              Moc RMS 150W
                              Pasmo przenoszenia 65-3500Hz
                              Efektywnosc 97dB/1W/1m
                              Czestotliwosc rezonansowa 63Hz
                              Material membrany papier
                              sugerowana cena detaliczna 82E

parametry ktore interesuja nas do naprawy

srednica wewnetrzna cewki 51,2mm
                              srednica zewnetrzna cewki ok 52,6mm
                              srednica drutu 0,3mm (UWAGA! srednica zewnetrzna podana z izolacja! producenci podaja znamionowy przekroj drutu! tak wiec np jak zmierzylem drut 0,3mm, to producent podaje ze jest to np 0,22-0,25mm!)
                              ilosc warstw 2
                              wysokosc uzwojenia cewki ok 13-13,5mm
                              material karkasu - kapton 0,15mm
                              wysokosc karkasu 41mm
                              wysokosc szczeliny (plytki - nabiegunnik gorny) ok 7mm (bez rozklejenia dokladnie nie zmierze)
                              x-max ok 3mm

w razie jakby ktos mial rozwalony magnes
                              wysokosc magnesu 17mm
                              srednica zewnetrzna 145mm
                              srednicy wewnetrznej nie zmierze bez rozklejenia

klejenie standardowe - klej zywiczny wokol cewki i reszta na butaprenowate

zdjecia jak skleje glosnik

glosnik ufundowal TAZ na nagrode dla forumowiczow

Skomentuj

przy klejeniu dopiero wyszlo ze cewka powinna byc nieco wiekszej srednicy
                                obecnie szczelina wyszla ok 0,15-0,2mm. po zewnetrznej sporo wieksza, wiec mysle ze srednica wewnetrzna powinna byc nieco wieksza - 51,2mm

Skomentuj

zawital u mnie tonsil gdn 30/120/1 (swoja droga byly glosnik naszego woznego )
                                  postaram sie go wykrzystac do nakrecenia tutoriala z naprawy
                                  tylko nie wiem jak to zaladuje na aero :(

Skomentuj

Pawel, podziwiam cie - nie kazdemu by sie chcialo. Staram naprawic sie Focala 5-cio calowki ale mam problem z doborem wlasciwego resoru by utrzymac parametry. Mam tez starsze Audio Concept 10 Cali gdzie trzeba zmienic caly uklad z membrana, resorem, etc.

Skomentuj

Tak appropo to jak mu dolozysz troche masy jako klej (wypelnienie roznicy w szczelinie miedzy cewka a membrana) to chyba nic sie zabadzo niestanie, byle zqchowac odpowiednia szczeline pomiedzy cewka a ukladem magnetychnym, by nie bylo szorowania z czasem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                                        Staram naprawic sie Focala 5-cio calowki ale mam problem z doborem wlasciwego resoru by utrzymac parametry.
                                        a co sie stalo z oryginalem?
                                        my, jako klienci detaliczni raczej nie mamy szans na dobranie odpowiedniego resoru!
                                        musialbys kupic ich dziesiatki, zeby sie choc troche zblizyc do oryginalu

sklepy podaja wymiary resorow, ale nikt nie wspomina o ich "sztywnosci" (podatnosci)
                                        Mam tez starsze Audio Concept 10 Cali gdzie trzeba zmienic caly uklad z membrana, resorem, etc.
                                        czyli sytuacja jak ze starymi tonsilami + kit z allegro - mamy zupelna loterie

Tak appropo to jak mu dolozysz troche masy jako klej (wypelnienie roznicy w szczelinie miedzy cewka a membrana) to chyba nic sie zabadzo niestanie, byle zqchowac odpowiednia szczeline pomiedzy cewka a ukladem magnetychnym, by nie bylo szorowania z czasem
                                        tego nie rozumiem

Skomentuj

Glosniki zostal odwrocony membrana w dol podczas gdy lezal na polce i resor siadl z 2-3 mm w dol. W tym przypadku gdy szczelina ma z 5mm to przesuniecie cewki nawet z 0.5mm to juz roznica populace straty, nieliniowosci, etc. Klippel zaraz to wylapie, swietne narzedzie. Pamietam gdy naprawialem duze JBLe z zweglonymi cewkami, wymiana Recone kit byla zabawa bo wszystkie elementy byly juz posklejane I nalezalo tylko wycentrowac cewke, przyklejic resor i surround. EV to przyslowiowy pain in a a.. Wszystkie czesci oddzielnie - trzeba sklejac i ustawiac. Nie znam sie na tyle na glosnikach by z nieba dobrac resor - moze gdyby poprosil Focala to by przyslali odpowiednik. Od 2005 spadl ich suport w DIY, a przeciez byli jednymi ktorzy zaczeli i Mahul naprawde duzo zrobil dla DIY. Tylko wydaje mi sie ze po tym jak China zaczeli wszystkie kopiowac - widzialem i kopie Focali Audiom, to moze z obawy przed podrobami Focal sie wycofal.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X