cewka
srednica wewnetrzna ok 25,8mm
srednica zewnetrzna ok 27mm
karkas aluminiowy 0,1-0,15mm
wysokosc karkasu ok 25mm
cewka 2 warstwowa
wysokosc uzwojenia 8-8,4mm (x-max = 2mm?! :o :lol: )
srednicy drutu niestety nie zmierze - cewki sa cale i nie bede ich rozwalal
oto przyklad dlaczego w samochodowych wooferach "kleszczy sie cewka"
glosnik wtedy gra, ale nie daje basu. klienci czesto mowili "przeciez spiewa". tylko ze sie ruszyc nie chce :p
metodologia jest zawsze taka sama.
1 - rozbieramy glosnik
2 - czyscimy wszystko z rdzy lub tego co nam spowodowalo ze klej puscil (moze puscic klej tez od zmian temperatury)
3 - mierzymy rdzen i otwor zeby ustalic ile folii mamy nazbierac. tutaj wychodzilo 1,3mm na strone
4 - sprawdzamy na sucho czy wszystko pasuje i czy nie ma luzow na szczelinie magnetycznej. jak sa luzy to dokladamy folii
5 - kleimy, skladamy i odstawiamy min na noc
6 - sklejamy reszte glosnika
tutaj profilaktycznie zakleilem magnes i plytke po zewnetrznej, zeby historia sie nie powtorzyla (sam nie wiem czy to zadziala )
kolejne etapy rozklejania LAB
1 - rozklejenie zawiszen poprzez podgrzanie kosza. trzeba bardzo mocno grzac bo aluminium dobrze odprowadza cieplo
2 - odklejenie kopulek chemicznie - rozpuszczalnik ksylenowy
3 - demontaz mechaniczny uszkodzonej cewki i ewetualne odzyskanie resora
tutaj widzimy co sie stalo z cewka. zostala uszkodzona mechanicznie poprzez wyskoczenie ze szczliny i "nadziala" sie na wystajacy slupek
akurat ta cewke jeszcze daloby sie naprawic
tutaj widac "patent" jaki zastosowal eminence - dodali od spodu kawalek grubszego resoru, ktory ma za zadanie chyba mocniejsze klejenie oraz pelni role czegos w rodzaju zawieszenia progrsywnego
tutaj resory byly porwane, wiec kolega sound wave dobral mi odpowiednie zamienniki
Procent się mnie należy za ten patencik ;-)
Co do perlesów one się tak sypały "od zawsze" Może nie powinienem tego głośno mówić ale nie świadczy to dobrze o producencie
Co do perlesów one się tak sypały "od zawsze" Może nie powinienem tego głośno mówić ale nie świadczy to dobrze o producencie
Myślę że powinny na forach jednak być szczere opinie, a nie "dobre bo drogie"
Ludzie nie doświadczeni powinni być zadowoleni z poleconego im produktu, a producent(lub ktoś z firmy) jeśli to czyta, to powinien sobie opinie na temat swojego produktu wykorzystać w celu ulepszenia/udoskonalenia go.
Wiecznie narzekam:glare:
-Pieniądze szczęścia nie dają
-Kompromisy tym bardziej
jak pokazalem na poczatku, resor dolny jest nieco wygiety w dol. okazalo sie ze albo producent dal za gleboka membrane, albo z czasem odksztalcila sie ona tak, ze wyginala dolny resor. po dodaniu podkladki z HDFu wszystko wraca do rownowagi
swoja droga pomysl z pierscienem trzymajacym zawieszenie podczas klejenia tez jest bardzo dobry!
Pacjentem był Canton z zestawu odseparowanego Pullman RS 2.16
W głośniku odkleił się nabiegunnik dolny i zakleszczył cewkę w szczelinie.
Po rozklejeniu okazało się ze pod resorem dolnym był kawałek karkasu cewki pozostałość z procesu technologicznego bo z mojej cewki on nie był. Na szczęście nie dostał się wcześniej w szczelinę.
Nadszedł czas na czuszczenie.
Nie zrobiłem zdjęcia z centrowania nabiegunnika ale Paweł wyżej pokazał to z głośnikiem peerless.
Sklejanie membrany już w wycentrowanym układzie.
Montaż zdrowego głośnika w aucie i dla ciekawskich wnętrze zwrotnicy Pullman RS2.16
Serdeczne podziękowania dla Pawła za to że wytłumaczył i podpowiedział jak dokonać takiej naprawy.
opalarka nawet z waska dysza to spore ryzyko. jak trafisz strumieniem na piankowe zawieszenie to sie roztopi. jak trafisz na resor to zrobi sie kruchy.
jak widac na filmie oslania sobie membrane i zawieszenie
idealny bylby HOT AIR, ale ze jest drogi to uzywam mikropalnika
maly, tani i dosc precyzyjny
Pracowałeś na takim? Czy tylko tak sobie piszesz? Generalnie trzyma to to temperaturę (choć zwykle nie tą ustawioną na skali), można wyregulować nadmuch i są różne dysze.
Mam podobną w domu i naprawdę daje to radę :)
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj