Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dlaczego bubel?
    nic wiecej nie wiesz poza tym co widac i twierdzisz ze bubel?
    no i w polsce wolaja za te glosniki 850zl

Skomentuj

peerless resolution/definition 6

magnes F72/F32 h15
      srednica rdzenia 25,2mm.
      plytka dolnego nabiegunnika F66, h=5,5mm.
      otwor dekompresyjny 7mm
      srednica nabiegunnika gornego F66/F27,8mm h=4mm
      czyli szczelina magnetyczna wynosi 1,3mm

cewka
      srednica wewnetrzna ok 25,8mm
      srednica zewnetrzna ok 27mm
      karkas aluminiowy 0,1-0,15mm
      wysokosc karkasu ok 25mm
      cewka 2 warstwowa
      wysokosc uzwojenia 8-8,4mm (x-max = 2mm?! :o :lol: )
      srednicy drutu niestety nie zmierze - cewki sa cale i nie bede ich rozwalal

oto przyklad dlaczego w samochodowych wooferach "kleszczy sie cewka"
      glosnik wtedy gra, ale nie daje basu. klienci czesto mowili "przeciez spiewa". tylko ze sie ruszyc nie chce :p

metodologia jest zawsze taka sama.
      1 - rozbieramy glosnik
      2 - czyscimy wszystko z rdzy lub tego co nam spowodowalo ze klej puscil (moze puscic klej tez od zmian temperatury)
      3 - mierzymy rdzen i otwor zeby ustalic ile folii mamy nazbierac. tutaj wychodzilo 1,3mm na strone
      4 - sprawdzamy na sucho czy wszystko pasuje i czy nie ma luzow na szczelinie magnetycznej. jak sa luzy to dokladamy folii
      5 - kleimy, skladamy i odstawiamy min na noc
      6 - sklejamy reszte glosnika
      tutaj profilaktycznie zakleilem magnes i plytke po zewnetrznej, zeby historia sie nie powtorzyla (sam nie wiem czy to zadziala )

Skomentuj

kolejne etapy rozklejania LAB
        1 - rozklejenie zawiszen poprzez podgrzanie kosza. trzeba bardzo mocno grzac bo aluminium dobrze odprowadza cieplo
        2 - odklejenie kopulek chemicznie - rozpuszczalnik ksylenowy
        3 - demontaz mechaniczny uszkodzonej cewki i ewetualne odzyskanie resora

tutaj widzimy co sie stalo z cewka. zostala uszkodzona mechanicznie poprzez wyskoczenie ze szczliny i "nadziala" sie na wystajacy slupek
        akurat ta cewke jeszcze daloby sie naprawic

tutaj widac "patent" jaki zastosowal eminence - dodali od spodu kawalek grubszego resoru, ktory ma za zadanie chyba mocniejsze klejenie oraz pelni role czegos w rodzaju zawieszenia progrsywnego
        tutaj resory byly porwane, wiec kolega sound wave dobral mi odpowiednie zamienniki

a tutaj kolejny patencik
        ale to juz jutro

Skomentuj

Procent się mnie należy za ten patencik ;-)
          Co do perlesów one się tak sypały "od zawsze" Może nie powinienem tego głośno mówić ale nie świadczy to dobrze o producencie

Skomentuj

Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
            Co do perlesów one się tak sypały "od zawsze" Może nie powinienem tego głośno mówić ale nie świadczy to dobrze o producencie
            Myślę że powinny na forach jednak być szczere opinie, a nie "dobre bo drogie"
            Ludzie nie doświadczeni powinni być zadowoleni z poleconego im produktu, a producent(lub ktoś z firmy) jeśli to czyta, to powinien sobie opinie na temat swojego produktu wykorzystać w celu ulepszenia/udoskonalenia go.
            Wiecznie narzekam:glare:
            -Pieniądze szczęścia nie dają
            -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Procent się mnie należy za ten patencik ;-)
              nie ma mowy :p
              to jest podkladka!

jak pokazalem na poczatku, resor dolny jest nieco wygiety w dol. okazalo sie ze albo producent dal za gleboka membrane, albo z czasem odksztalcila sie ona tak, ze wyginala dolny resor. po dodaniu podkladki z HDFu wszystko wraca do rownowagi

swoja droga pomysl z pierscienem trzymajacym zawieszenie podczas klejenia tez jest bardzo dobry!

nie tylko oni. focal acces tez sie tak sypal i bylo to norma. wielu producentow ma taka wtope... co ciekawe chyba najlepiej tu wypadaja chinczycy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                dlaczego bubel?
                nic wiecej nie wiesz poza tym co widac i twierdzisz ze bubel?
                Widzę, że najtańsze elementy i widzę, co się stało z przetwornikiem :)

Skomentuj

a widziales co sie dzieje z tymi glosnikami i jak je katuja?
                  ja bym tego tak nie generalizowal

Skomentuj

Canton W165 z zestawu Pullman RS 2.16

Pacjentem był Canton z zestawu odseparowanego Pullman RS 2.16

W głośniku odkleił się nabiegunnik dolny i zakleszczył cewkę w szczelinie.

Po rozklejeniu okazało się ze pod resorem dolnym był kawałek karkasu cewki pozostałość z procesu technologicznego bo z mojej cewki on nie był. Na szczęście nie dostał się wcześniej w szczelinę.

Nadszedł czas na czuszczenie.

Nie zrobiłem zdjęcia z centrowania nabiegunnika ale Paweł wyżej pokazał to z głośnikiem peerless.
                    Sklejanie membrany już w wycentrowanym układzie.

Montaż zdrowego głośnika w aucie i dla ciekawskich wnętrze zwrotnicy Pullman RS2.16

Serdeczne podziękowania dla Pawła za to że wytłumaczył i podpowiedział jak dokonać takiej naprawy.

Skomentuj

Panowie, uzywacie opalarki do rozklejania ?

Skomentuj

Ja użyłem mikro palnika bazowego. Coś takiego

Skomentuj

aa ok.

Mam parke greenconow, w ktorych ocieraja cewki, tak sie powoli przymierzam do ich rozklejenia i natrafilem na taki filmik :

Skomentuj

Lepiej jakby opalarka miała mniejszą dyszę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Panowie, uzywacie opalarki do rozklejania ?
                              opalarka nawet z waska dysza to spore ryzyko. jak trafisz strumieniem na piankowe zawieszenie to sie roztopi. jak trafisz na resor to zrobi sie kruchy.
                              jak widac na filmie oslania sobie membrane i zawieszenie
                              idealny bylby HOT AIR, ale ze jest drogi to uzywam mikropalnika
                              maly, tani i dosc precyzyjny

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                idealny bylby HOT AIR, ale ze jest drogi
                                Czy ja wiem, trochę ponad 100 zł to nie tak dużo a i wygoda znacznie większa
                                http://allegro.pl/858-mocna-stacja-l...184712536.html (858 MOCNA Stacja Lutownicza Hot Air W-wa)
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  a i wygoda znacznie większa
                                  Akurat takim chińczykiem praca to katorga i wieczne przeklinanie a nie wygoda.

Skomentuj

Pracowałeś na takim? Czy tylko tak sobie piszesz? Generalnie trzyma to to temperaturę (choć zwykle nie tą ustawioną na skali), można wyregulować nadmuch i są różne dysze.
                                    Mam podobną w domu i naprawdę daje to radę :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Pracowałeś na takim?
                                      Tak, raz u kolegi bo w pracy używam http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=113 i było tragicznie.

Skomentuj

zobaczcie jaki wynalazek do mnie trafil!

Skomentuj

Co to takiego? Jaka wysokość nabiegunnika górnego?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X