Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze DIY. Zestaw 3 drożny, czy 2,5 na głośnikach STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze DIY. Zestaw 3 drożny, czy 2,5 na głośnikach STX

Na początek Witam Wszystkich.
    Od pewnego czasu przeglądam forum i podjąłem decyzję o wykonaniu czegoś własnego do pokoju o pow. 45 mk. Rozważam coś podobnego do Electrino 250 na głośnikach 2x W.18.200.8 FGX, M.18.200.8 MCX i T.10.200.8 PCX lub ALX jednak problemem jest zwrotnica, ponieważ sam jej nie zaprojektuję, a coś nigdzie nie mogę znaleźć wzoru. Mam prośbę o opinie, czy taki zestaw ma w ogóle sens? Czy lepiej ponieść większe koszty i zrobić zestaw na bazie FX300?
    Słucham głównie rocka i czasem lubię głośno pograć, dotychczas używam budżetowych Quadral Quintas 500.

twój pomysł jest nieco bez sensu. zarówno ze względu na aplikacje jak i koszty projektu.
    zrób:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/25...by-Bran%C5%BCa
    albo
    FX-300

Skomentuj

Zamieszczone przez seeper Zobacz posta
      jednak problemem jest zwrotnica, ponieważ sam jej nie zaprojektuję, a coś nigdzie nie mogę znaleźć wzoru.
      Na co chcesz znaleźć wzór ?

Skomentuj

podjąłem decyzję o wykonaniu czegoś własnego do pokoju o pow. 45 mk.
        No to napewno nie 2,5way tylko od razu 3way, i to na min. 10" basie.

Skomentuj

Albo http://diyaudio.pl/showthread.php/26...t-by-raven1985

Skomentuj

W pierwszym poście wypisane STX-y, więc nie ten budżet :)

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety takiego kosztu na audaxach nie udźwignę - choć projekt piękny.
              Z kolei głośnik 10 calowy czyni kolumnę dość szeroką a chciałbym zachować wymiar ok 20 cm.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety takiego kosztu na audaxach nie udźwignę - choć projekt piękny.
                Z kolei głośnik 10 calowy czyni kolumnę dość szeroką a chciałbym zachować wymiar ok 20 cm.
                To po prostu kup wspomniane electrino 250:thumbsup:

Skomentuj

Zamieszczone przez andiandi2103 Zobacz posta
                  To po prostu kup wspomniane electrino 250:thumbsup:
                  A gdzie zadowolenie, że wykonałem coś samodzielnie? (Mam na myśli "budkę" bo zwrotnicy sam nie zaprojektuję). W kosztach zakupu gotowych Electrino 250 zmieści się własne FX300.

Projekt podany przez kol. Branża jest b. ciekawy ponieważ koszt głośników oscyluje w granicach 570 zł :)

[QUOTE=Branża;474021]twój pomysł jest nieco bez sensu. zarówno ze względu na aplikacje jak i koszty projektu.

Podobno nie ma głupich pytań. Oczywiście głośniki mogłem wybrać nietrafnie, bo jestem niestety nieobeznany w temacie. Czy koszty dołożenia głośnika średniotonowego są rzeczywiście takie wysokie? Czy chodzi o skomplikowane zwrotnice?

Skomentuj

Jest jeszcze FX-200.

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      No to napewno nie 2,5way tylko od razu 3way, i to na min. 10" basie.
                      słyszałem bardzo dobre markowe kolumny z dobrą elektroniką na 18cm 2,5way. Nie jeden zestaw by zawstydziły. Pokój bardzo duży. Większy niż 40m2. 22cm to aż nadto na bas.. chyba, że ktoś chce ubijać koty i psy kolumnami Może przy OZ jest to bardziej uzasadnione czy innych typach obudów.. Jednak piszę w kontekście BR, TL.
                      Last edited by Adam_85; 04.03.2016, 16:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                        słyszałem bardzo dobre markowe kolumny z dobrą elektroniką na 18cm 2,5way. Nie jeden zestaw by zawstydziły. Pokój bardzo duży. Większy niż 40m2.
                        Pewnie zwrotnica była tak zaprojektowana, lub wzmacniacz dawał dużo wiecej basu (jak np. lampa Mariusza na AS).
                        Niestety to się nie sprawdza przy głosniejszym słuchaniu.
                        Po za tym, już sama konstrukcja 2,5way przekreśla głośne słuchanie z racji zniekształceń na średnicy.

Słucham głównie rocka i czasem lubię głośno pograć

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          o za tym, już sama konstrukcja 2,5way przekreśla głośne słuchanie z racji zniekształceń na średnicy
                          - w dobrze zaprojektowanym 2,5 way średnica pasma gra 2 razy swobodniej niż w bliźniaczym 2 way. Powód 1 z brzegu - możliwe jest wykonanie filtracji bez kompensacji :)

Skomentuj

Ja jestem zdania, ze w dwudrozny system d'appolito jest lepszy od 2.5 droznych kolumn, a kolejnym krokiem beda 3 drogi.

Skomentuj

Miło mi, że temat wywołał zainteresowanie i z przyjemnością czytam Wasze wpisy, ale (najważniejsze jest po tym "ale") co raz bardziej baranieję:crying:.
                              Z całą pewnością nie poddam się i nie kupię gotowej konstrukcji, jednak decyzję mogę podjąć tylko jedną i to koniecznie dobrą. Chciałbym zamknąć koszty w kwocie ok. 1300 - 1500 zł, nie licząc budek i mojej pracy. Na następne projekty z pewnością, niestety szybko fundusze się nie znajdą. Mam to szczęście, że sąsiedzi mieszkają daleko i nie muszę się martwić, że grając głośno komuś przeszkadzam, dlatego chciałbym wykonać w miarę możliwości solidną konstrukcję o naturalnym, uniwersalnym brzmieniu (moje QQ mają za mało środka, a bas w nich jest taki jakby "spóźniony").
                              Last edited by seeper; 05.03.2016, 00:32.

Skomentuj

Tak jak marian napisał może fx-200. Właśnie ten projekt mi polecono jak sam szukałem stereo do salonu właśnie do rocka. Efekt taki, że jestem w trakcie ich skladania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  ze w dwudrozny system d'appolito jest lepszy od 2.5 droznych kolumn
                                  Na dwoje by babka wróżyła. Po moich experymentach a takich konstrukcji przerobiłem bardzo dużo. Mogę stwierdzić że zależy od głośników. Dając na przykład Seas to ER18 zdecydowanie lepiej gra i nadaje się do 2,5 a L18 do układu symetrycznego 2,0.
                                  Porównania do 3 way tej samej klasy są oczywiste - Wielodrożność to zdecydowanie lepsze granie pod każdym względem. Ale należy wiedzieć ( inf. dla początkujących ) że to niekiedy 4 razy wyższe koszty projektowania i budowania :)

Skomentuj

To idź w ten http://diyaudio.pl/showthread.php/25...t-by-raven1985
                                    lub w ten http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985
                                    TYlko budżet trochę większy, bo pewnie 1500 to się zamkniesz z głośnikami i zwrotnicami, a jeszcze buda, licząc własną robotą i ekonomicznie pewnie z 500zł cię wyjdzie.

Do twojej powierzchni przydałby się do nich mocniejszy wzmacniacz, takie uczciwe 100W lub więcej na 8R i powinny dać radę nagłośnić. Może niekoniecznie całą powierzchnię równo, ale od kolumn do miejsca odsłuchowego (zakładam że nie będą umieszczone po przekątnej tych 45m :) ) Ja mam podobne kolumny i podobną powierzchnię i dają radę. Ale dopiero jak podłączyłem do BG9 zasilanym 2x34VAC. Przedtem miały do dyspozycji yamahę rs700 i Grundiga V3 i nie miały jeszcze dość prądu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                      Na dwoje by babka wróżyła. Po moich experymentach a takich konstrukcji przerobiłem bardzo dużo. Mogę stwierdzić że zależy od głośników. Dając na przykład Seas to ER18 zdecydowanie lepiej gra i nadaje się do 2,5 a L18 do układu symetrycznego 2,0.
                                      Porównania do 3 way tej samej klasy są oczywiste - Wielodrożność to zdecydowanie lepsze granie pod każdym względem. Ale należy wiedzieć ( inf. dla początkujących ) że to niekiedy 4 razy wyższe koszty projektowania i budowania :)
                                      Wstępnie przygotowałem już z dostępnego w domu materiału projekt na budki o szerokości frontu 21 cm, pod kolumny na bazie fx-300. Jednak ta cyt. "wielodrożność i zdecydowanie lepsze granie pod każdym względem...." ciągle mnie intryguje!
                                      Sumując, może macie panowie pomysł na zestaw trójdrożny z dwoma głośnikami niskotonowymi, który zmieści się w planowanych przeze mnie kosztach i zagra nie gorzej niż wspomniane fx-300.:huh:

Skomentuj

Wstępnie przygotowałem już z dostępnego w domu materiału projekt na budki o szerokości frontu 21 cm, pod kolumny na bazie fx-300. Jednak ta cyt. "wielodrożność i zdecydowanie lepsze granie pod każdym względem...." ciągle mnie intryguje!
                                        Sumując, może macie panowie pomysł na zestaw trójdrożny z dwoma głośnikami niskotonowymi, który zmieści się w planowanych przeze mnie kosztach i zagra nie gorzej niż wspomniane fx-300.:huh:
                                        może taki kombajn 2x AWX 18 + 1 x GDM AWX 15 + jakiś seas na górę

Tylko czy to ma sens - ciężko powiedzieć, na pewno będzie 3dr z dwoma niskimi na dole :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X