Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Styki słychać ? :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    Taki kablowo-stykowy problem miałem z kablami Lava do łączenia efektów gitarowych.
    Mianowicie często na tych bezlutowych połączeniach, robiły się albo problemy z połączeniem co dawało czasami rezystor o wartości kilkuset omów, albo lekkie zwarcie które miało ponad 1M om.
    Ogółem upierdliwe strasznie, bo się jak się tym dużo mieszało, to raz decha (pedalboard) grała, raz coś nie bardzo.
    Więc tu się zgodzę, że połączenia stykowe czasami są wredne i ich parametry się zmieniają z czasem, zresztą nie raz (głównie przez wilgoć), jakieś gniazdo RJ45 nie łączyło, a po przeczyszczeniu certyfikacja szła.
    Borys miał cuda na pomiarach, zastanawiał się w czym rzecz. Wyszło, że to było jakieś złącze, od tego czasu Borys jest z tego co widzę po jego fotach zwolennikiem lutowania połączeń bo są zwyczajnie bardziej wiarygodne. Ja mu to mówiłem spory czas przed tym jak wyszła mu taka buba na pomiarach. Ja nie musiałem nic mierzyć, żeby się o tym przekonać.

Nie żebym wytaczał tu wojnę, bo w sumie nie o to mi chodzi, ale im głębiej w las tym więcej drzew i jeśli gniazdo robi różnicę to co robi reszta?
    Widzisz, zadałeś świetne pytanie, można dużo czasu poświęcić na to by samemu się dowiedzieć.
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    To nie jest żadne wyjaśnienie. Ślepy test może być przeprowadzony w pomieszczeniu oraz na sprzęcie osoby, która jest poddana testom. Aby zaliczyć test, trzeba słyszeć zmiany 9 raz na 10 prób. Nawet 6 trafień jest dalej zgadywaniem, ale 9 i 10 już nie, szczególnie, że test nie jest przeprowadzony na jednym materiale.

Moje podejście na ten temat jest bliskie temu, jakim posługuje sie Harman Kardon oraz ich były pracownik Floyd Toole. Firma wybudowała specjalne pomieszczenie dla wiarygodnych porównań w dziedzinie audio.

Przeciwnicy testów ABX zwyczajnie się ich boja i mają rację, bo taki test potrafi obnażyć nie jeden fałsz i nie jedna prawdę w całej tej zabawie.
    Możesz się licytować. Dla mnie bardziej wiarygodne jest fakt powtarzalności niż test trwający 10 minut. Ty sobie zostań przy swoim zdaniu, a ja zostanę przy swoim. Mogę Ci sam przygotować testy, które będą różnicować lub nie. Mamy tu spore pole do manipulacji.
    Last edited by Adam_85; 25.11.2018, 21:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
      Możesz się licytować. Dla mnie bardziej wiarygodne jest fakt powtarzalności niż test trwający 10 minut. Ty sobie zostań przy swoim zdaniu, a ja zostanę przy swoim.
      Absolutnie nie mam takiego ciśnienia, ani potrzeby.

Skomentuj

Tez ze stykami miałem cuda na wejściu wzmacniacza co bylo widac na pomiarach THD, a szukałem gdzie indziej problemu. Jeden kanał 0,001% drugi ponad 1% lub więcej nie pamiętam. Najważniejsze jest samemu sprawdzić, pomierzyc, ale to wymaga pracy i wysiłku, a nie tkwieniu w przekonaniu jakims często błędnym.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ludzie nawet nie mają pojęcia jakie babole im wychodzą przy nieumiejętnym składaniu wzmacniaczy, a to są zupełne podstawy. Nie zwracają uwagi na kluczowe problemy bo o nich po prostu nie wiedzą. Myślą, skopiuję i uzyskam efekt taki sam jak projektant, a zazwyczaj są w błędzie.
        Last edited by jamess8; 25.11.2018, 21:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
          Tez ze stykami miałem cuda na wejściu wzmacniacza co bylo widac na pomiarach THD, a szukałem gdzie indziej problemu. Jeden kanał 0,001% drugi ponad 1% lub więcej nie pamiętam. Najważniejsze jest samemu sprawdzić, pomierzyc, ale to wymaga pracy i wysiłku, a nie tkwieniu w przekonaniu jakims często błędnym.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ludzie nawet nie mają pojęcia jakie babole im wychodzą przy nieumiejętnym składaniu wzmacniaczy, a to są zupełne podstawy. Nie zwracają uwagi na kluczowe problemy bo o nich po prostu nie wiedzą. Myślą, skopiuję i uzyskam efekt taki sam jak projektant, a zazwyczaj są w błędzie.
          Doskonałym połączeniem jest łączyć doświadczenie z wiedzą. Jednak wchodzenie w tematy, których się nie sprawdziło, nie zamierza i nie chce sprawdzać jest dla mnie mało strawne. Ludzie tworzą takie grupki społeczne, bo w grupach jest raźniej. Tylko czy faktycznie chodzi o przynależność do grupy, czy o fakt zabawy z dźwiękiem i dążeniu do jak najlepszego efektu końcowego podczas odsłuchu(zaznaczam, że dla nas samych bo chyba o to w tym chodzi?). Podkreślę zarazem, że nie zawsze drogo oznacza lepiej. Jest sporo różnych substytutów, tylko od siedzenia na forum i od poklepywania się po ramieniu niczego nowego się nie dowiemy. Na wszelkich forach zarazą jest chęć posiadania racji.. pokazania się jak ja fajnie napisałem i teraz bijcie mi brawa, like'ujcie czy jak to tam. Nie wiem czemu hasła typu audiovoodoo, kable, podstawki czy inne tego typu rzeczy to już w ogóle budzą respekt i szacunek. Patrzcie ja jestem ten co wie i mówi takim rzeczom nie Mało ludzi chce się naprawdę czegoś dowiedzieć. Rozumiem, że nie ma czasu, kasy, chęci... ale to żadna wymówka dla osób, które bawią się w opiniotwórczość bez bazy jaką jest wspomniane doświadczenie. Zamiast forum, na którym dzielimy się doświadczeniem, to mamy podzielone forum :) Jak każde inne zresztą.. Tylko szkoda, że często bez "bazy" jaką jest praktyka ocenianego elementu.
          Last edited by Adam_85; 25.11.2018, 22:18.

Skomentuj

Moje doświadczenie mówi mi, że metr przewodu, przylutowanego do głośnika, może wpływać naparametry głośnika, co jest widoczne w pomiarach. Problem z połączeniami jest rzeczywisty i często mierzalny, lecz zupełnie inna rzeczy jest to, co się słyszy, lub co nam sie wydaje, że słyszymy.

Skomentuj

Moje doświadczenie mówi mi, że metr przewodu, przylutowanego do głośnika, może wpływać naparametry głośnika, co jest widoczne w pomiarach. Problem z połączeniami jest rzeczywisty i często mierzalny, lecz zupełnie inna rzeczy jest to, co się słyszy, lub co nam sie wydaje, że słyszymy.
              Każda skrajność jest śliskim gruntem. Dlatego należałoby rozgraniczyć pojedyńcze, krótkie porównania od tych, które mamy przepracowane przez dłuższy odcinek czasu.

Ja się nauczyłem oceny na podstawie zapamiętywania cech, a nie dźwięku. Dźwięku nie jesteśmy w stanie zapamiętać, a cechy już tak. Wszystkiego się człowiek uczy i to nie jest coś co sobie wypracujemy w jeden dzień. Mało tego, myślę, że ludzie, którzy uprawiają ten sport w taki sposób jak ja mają prawdopodobnie jeszcze jakieś inne metody. Nie ma jednej słusznej drogi, jednego słusznego rozwiązania.
              Last edited by Adam_85; 25.11.2018, 22:51.

Skomentuj

, Tylko czy faktycznie chodzi .... o fakt zabawy z dźwiękiem i dążeniu do jak najlepszego efektu końcowego podczas odsłuchu(zaznaczam, że dla nas samych bo chyba o to w tym chodzi?).
                To zdanie mi się podoba. Pokazuje istote naszego hobby i motywacje do dalszego rozwoju. O ile duża część "bawi się" dzwiekiem przy projektowaniu kolumn, to już gorzej jest z eksperymentami na wzmacniaczch - chodzi mi o stosowanie m.in pewnych rozwiązań, czasami niewielkich ale istotnych zmian . Ja widziałem kilka ciekawych wpisów Adama i wiem ze to jest efekt doświadczenia, zdobytej wiedzy i poszukiwań. . Ja jestem zupełnym amatorem, ale przeczytalem kilka grubych książek, sporo juz tworzylem, pomierzylem. Robie to tylko dla siebie, a ze widzę efekty to znaczy ze nie robie tego bez sensu.
                Idźmy choćby drogą japońskich konstruktorów - metoda drobnych ulepszeń😀
                Last edited by jamess8; 25.11.2018, 23:18.

Skomentuj

Ogółem temat rozjechał się, bo błądzi między zasilaniem sieciowym, okablowaniem głośników i torami sygnałowymi.

Dla układu w którym obciążenie to 8 omów, 1 om już sporo, a z tym to wiadomo.
                  Połączenia sygnałowe inaczej to odczują, a zasilanie nie powinno.

Ogółem w torach małosygnałowych zgodzę się, tam jakość połączeń ma znaczenie, w sumie po to ktoś wymyślił pętle prądowe do sterowania w automatyce.
                  W głośnikach jak wyżej, ale w sieci, nawet jeśli teoretycznie dało by się coś uzyskać, będzie to (według mnie) tak daleko poza jakąkolwiek granicą rozsądku że dla mnie jest to coś w stylu homeopatii w elektronice.
                  Masa (jak nie prawie wszystkie) uznanych fabrycznych konstrukcji, jest najeżona złączami w środku, od zabytków, po obecne potworki. Ludzie którzy to projektowali też nie robili tego na "odwal się".

Co nie zmienia faktu, że jak bym miał dla lansu, bez hamulców finansowych składać jakiś zestaw, to dorzucił bym takich "ubogaceń" ot dla samego efektu wizualnego.
                  Coś jak spinner rims ^^

Tak chyba w temacie, dla czego tak mało konstrukcji używa kontaktronów do przełączania sygnałów (wejść).
                  Last edited by Marcin V; 25.11.2018, 23:26.

Skomentuj

Ogółem temat rozjechał się, bo błądzi między zasilaniem sieciowym, okablowaniem głośników i torami sygnałowymi.
                    Widzisz bo problemem nie jest zagadnienie styku, tylko ludzkie uprzedzenia, podejście wiem mimo że nie sprawdziłem itd.

Masa (jak nie prawie wszystkie) uznanych fabrycznych konstrukcji, jest najeżona złączami w środku, od zabytków, po obecne potworki. Ludzie którzy to projektowali też nie robili tego na "odwal się".
                    Chodzi o optymalizację linii produkcyjnej, uproszczone procedury serwisowe. Przy masowej produkcji takie rzeczy mają ogromne znaczenie. Wiele drogich urządzeń audio ma lutowane połączenia, wystarczy poszukać.

To nie zmienia faktu, że jak bym miał dla lansu, bez hamulców finansowych składać jakiś zestaw, to dorzucił bym takich "ubogaceń" ot dla samego efektu wizualnego.
                    Coś jak spinner rims ^^
                    Mówisz lans, gniazda, które mam u siebie w ścianie kosztowały około 300zl sztuka bo były używane. Ja w tym żadnego lansu nie widze. Poruszasz się w sferach domyslow jak wiele osób na forach audio. Powiem tak, takie podejście jest bez sensu, robi zamieszanie i do niczego nie prowadzi. Nie rozumiem skąd w ludziach tak dużo emocji w sferach, których nie sprawdzili :)
                    Last edited by Adam_85; 25.11.2018, 23:47.

Skomentuj

Co do tematu, to dobry styk to podstawa😁. Inaczej nie ma sensu jaka kolwiek dalsza praca nad układami.
                      Dobry styk to tylko początek góry lodowej. A gdzie tam rezystancje sciezek mas itd.
                      Last edited by jamess8; 25.11.2018, 23:45.

Skomentuj

Pany, robimy jakieś zamówienie zbiorowe na gniazdko + wtyk sieciowy? :cool:
                        Adam co polecasz żebyśmy się nie zawiedli!
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Mówisz lans, gniazda, które mam u siebie w ścianie kosztowały około 300zl sztuka bo były używane. Ja w tym żadnego lansu nie widze. Poruszasz się w sferach domyslow jak wiele osób na forach audio. Powiem tak, takie podejście jest bez sensu, robi zamieszanie i do niczego nie prowadzi. Nie rozumiem skąd w ludziach tak dużo emocji w sferach, których nie sprawdzili :)
                          Mówisz, że znaczenie ma tylko dobry styk 1.5 m od urządzenia, a już dalej - w puszkach ściennych (skręconych czasami kombinerkami przez ekipy budowlane), tablicy w mieszkaniu i dalej już znaczenia niema.
                          Mówisz, że trzeba być otwartym, a sam bronisz się przed sprawdzeniem swojej percepcji obiektywnymi metodami. Nikt nie każe Ci dokonywać oceny nieznanej konfiguracji sprzętowej i materiału muzycznego. Sprawdź u siebie - zasłoń gniazdo, poproś kogoś z domowników o np. pseudo losowe (https://www.google.pl/search?q=Gener...hrome&ie=UTF-8) przełączanie wtyczki (np. parzyste gniazdo Furtecha, nieparzyste -zwykłe) i notowanie pozycji. Możesz taką procedurę powtarzać x razy jeżeli jednorazowy wynik okaże się niesatysfakcjonujący. Przekonasz się czy zmiany są rzeczywiste i jeżeli tak, potwierdzisz dotychczasowe odczucia soniczne, jak nie będziesz musiał je zrewidować...trzeba tylko być wobec siebie uczciwym.
                          Last edited by KAPRINT; 26.11.2018, 01:07.

Skomentuj

Mówisz lans, gniazda, które mam u siebie w ścianie kosztowały około 300zl sztuka bo były używane.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                              Pany, robimy jakieś zamówienie zbiorowe na gniazdko + wtyk sieciowy? :cool:
                              Adam co polecasz żebyśmy się nie zawiedli!
                              Dalej ironia i poszukiwanie poklasku. Ale Ty jesteś fajny. Zamiast robić teatrzyk to kup sprawdź jak Ci się chce. Ja podaje przykład, że są rzeczy, które potrafią zaskoczyć. Nigdzie nie napisałem, że jest lepiej tylko, że można wychwycić różnice. To, co nam się podoba jest kwestia subiektywną.

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                              Mówisz, że znaczenie ma tylko dobry styk 1.5 m od urządzenia, a już dalej - w puszkach ściennych (skręconych czasami kombinerkami przez ekipy budowlane), tablicy w mieszkaniu i dalej już znaczenia niema.
                              Mówisz, że trzeba być otwartym, a sam bronisz się przed sprawdzeniem swojej percepcji obiektywnymi metodami. Nikt nie każe Ci dokonywać oceny nieznanej konfiguracji sprzętowej i materiału muzycznego. Sprawdź u siebie - zasłoń gniazdo, poproś kogoś z domowników o np. pseudo losowe (https://www.google.pl/search?q=Gener...hrome&ie=UTF-8) przełączanie wtyczki (np. parzyste gniazdo Furtecha, nieparzyste -zwykłe) i notowanie pozycji. Możesz taką procedurę powtarzać x razy jeżeli jednorazowy wynik okaże się niesatysfakcjonujący. Przekonasz się czy zmiany są rzeczywiste i jeżeli tak, potwierdzisz dotychczasowe odczucia soniczne, jak nie będziesz musiał je zrewidować...trzeba tylko być wobec siebie uczciwym.
                              Ludzie się zawsze doszukują chuk wie czego. Będę się powtarzał do znudzenia, cechy dźwięku się zmieniają i to jest dla mnie wyznacznikiem. Przyjąłem swoją metodę i jest ona dla mnie wiarygodna. Nie potrzebuję społecznego przyzwolenia poklepywaczy. Oczywiście ślepy test, który wykonujemy u siebie w domu dla siebie, w którym nie bawimy się w 10 szybkich przełączeń ma na pewno jakiś większy sens. Jednak zamiast rozliczać mnie, Ci najgłośniej krzyczący niech rozliczają siebie :-) tak jak pisałem, bawicie się religię bo nie sprawdzając już niektórzy szydzą. Ja nie przyszedłem nikogo namawiać... Na pewno jest nie jedna osoba, której jest wszystko jedno co gra i jak gra. Nie polecam takim osobom inwestowania w takie rzeczy bo najpierw trzeba mieć przyzwoite fundamenty. Przede wszystkim dlatego, że są rzeczy, które dadzą dużo więcej.
                              Last edited by Adam_85; 26.11.2018, 07:29.

Skomentuj

Ja jestem zwolennikiem szybkiego przełączenia A,B z powtórzeniami tego samego urywka do kilku bitów. Łatwiej zapamiętać i porównać.
                                Myślę że taki test byłby jeszcze bardziej wiarygodny
                                Last edited by Oliver; 26.11.2018, 09:50.

Skomentuj

ciekawy jestem czy we wszystkich studiach nagraniowych są hi end owe gniazdka / drewnianych podstawek pod kable tam nie ma / , bo jeśli nie to muzykę robi nie studio tylko przykładowy Furutech .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
                                    Ja jestem zwolennikiem szybkiego przełączenia A,B z powtórzeniami tego samego urywka do kilku bitów. Łatwiej zapamiętać i porównać.
                                    Myślę że taki test byłby jeszcze bardziej wiarygodny
                                    Tym się różnimy, że Ty myślisz, a ja wiem i sprawdziłem co mi daje odpowiedzi, które są dla mnie zadowalające. Szybki test jak pisałem można przekłamać, nawet zmanipulować. Coś co jest powtarzalne w różnych systemach i czasie jest utwierdzeniem, że jakieś zjawisko faktycznie zachodzi i dla mnie świadczy to o występujących różnicach.

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
                                    ciekawy jestem czy we wszystkich studiach nagraniowych są hi end owe gniazdka / drewnianych podstawek pod kable tam nie ma / , bo jeśli nie to muzykę robi nie studio tylko przykładowy Furutech .
                                    Piszesz tak bo nigdy takich rzeczy nie weryfikowałeś. Żyjesz czystym wyobrażeniem jakby to mogło być, albo jakie daje efekty. Jak już sprawdzisz to nie żyjesz wyobrażniem tylko możesz powiedzieć słychać lub nie słychać, a jeżeli słychać to co konkretnie.
                                    Last edited by Adam_85; 26.11.2018, 10:01.

Skomentuj

czyli mówisz ze ktoś nagrał piosenkę mając podłączony sprzęt do zwykłego gniazdka , a Ty u siebie ją lepiej niż on posłuchasz dzięki Twojemu gniazdku.

Skomentuj

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
                                        czyli mówisz ze ktoś nagrał piosenkę mając podłączony sprzęt do zwykłego gniazdka , a Ty u siebie ją lepiej niż on posłuchasz dzięki Twojemu gniazdku.
                                        Po pierwsze skąd wiesz jak kto nagrywa. Odwiedziłeś wszystkie studia nagrań? Czy ja napisałem, że coś jest lepiej? Napisałem, że jest to subiektywne. Ludzie mają w dzisiejszych czasach poważne problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Skomentuj

Napisałem, że jest to subiektywne
                                          pomijając złośliwość , kluczowe jest że to subiektywne .
                                          Last edited by luigi; 26.11.2018, 10:30.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X