Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kable a brzmienie...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chcecie dobre kable?To proszę:należy wywlec 2skręconu żyły ze zwykłej sieciowej skrętki podlutować pod cinche i gotowe.Takie same widziałem za jakieś 1400zł,Van del Hul czy cuś.I też były bez ekranu.Śmieszne.

Skomentuj

Overclocker, chciałbym wytłumaczyć to o co mi chodziło, ale to moje prywatne wrażenia, sory. Niektórzy wiedzą o czym mówię.

umberto, z kabli utp to robią głośnikowe, o IC nieczytałem jeszcze, ale możliwe że też są...i tak jak piszesz - śmieszne.

Skomentuj

temat troche chyba zmienil sens, no ale nie wazne...

według mnie, ktoś, kto ma małe pojęcie o audio a chcialby sie dowiedzieć czegoś to nie ma szans na rozmowe z kims takim jak wlasnie LUKASZ... odezwalem sie do niego chyba 2 razy... i 2 razy zostalem pojechany ze mam sie doksztalcic ;/ no ludzie, przeciez kazdy kiedys zaczynal i kazdy chcialby sie czegos dowiedziec, a przeciez chyba dlatego na forum są, że tak powiem, poziomy, i jest kilka osób które myślą, ze są wszechwiedzące i ci, którzy wiedzą mało, albo nic to śmiecie, z którymi nie ma sensu rozmawiać

takie mam wrażenie czytając to forum i rozmawiając z niektórymi osobami

[ Dodano: 2005-03-01, 22:32 ]
        i nie mam zamiaru kogokolwiek urazic czy cos takiego, poprostu takie jest moje wrazenie... w sumie nic nie wnoszące do tematu, ale może ktoś, kto to przeczyta zastanowi sie troche nad tym co pisze

Skomentuj

Oj,ktoś tu kogoś nie lubi...
          Ale racja jest niestety po stronie digital-a.Ktoś tu strasznie urósł i koniecznie chce to pokazać.

Skomentuj

http://www.audio.com.pl/archiwum/Kable.php

Tylko tyle z mojej strony...

Poczytać, policzyć, wybrać...

Skomentuj

hmm o kablach zwykle jest burzliwa rozmowa lubie to najlepiej lubie jak wypowiadaja sie osoby sluchajace na teslach i kableku od lampki nocnej ja tu nikogo nie obrazam ale wiem co slysze a zastanowmy sie czym jest audio ?? sugestia? dazeniem do idealu ktory i tak jest niedoscigniony? a kable hmm jan ie gdybam ja pisze co slyszalem pozatym zastanowmy sie ilu z was oskarza steki tysiecy ludzi ktorzy wierza w brzmienie kabli? nie tylke wierza co codziennie doswiadczaja ich i tez sa wriatami? nie!!! ja mowie to co slysze a nie filozofuje jak wiekszosc z was

co do moich kolumn hmm golf ferrari jasne moze i macie racje ja zrobilem to co chilam okreslony dziwek okreslona ch-ka okreslone brzmienie itd poprostu to co chcialm budzet na budowe tej kolumny byl wiekszy a mi udalo zmiescic sie w polowie sumy wiec nei widze problemu
              co do alcona wybralem go z premedytacja a co do forum akkusa hmmm mam o nim swoje zdanie co pomine w tym wywodzie

pozatympracuje ciezko niekiedy po 20 h na dobe nikogo nie okradam nie przeszkadzam robie co do mnei nalezy utrzymuje ordzine wiec uwazam ze male szalenstwo audio jest dla mnie czyms co pozwala mi sie odstresowac i zanurzyc sie w ekstaze pozatym jestem tego pewny ze wiekszosc z was gdyba nie slyszala bezposredniego porownnia i poprostu gada glupoty a ja pisze to co slysze tyle odemnie

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ
                najlepiej lubie jak wypowiadaja sie osoby sluchajace na teslach i kableku od lampki nocnej
                Czyli 99% forum. Na tym możemy zakończyć dyskusję o kablach (jak i poboczne tematy które powstały), bo i tak nikt nic z tego nie wyniesie.

Skomentuj

Łukasz problem w tym że 100 razy więcej zalezy od tego wokół jakich innych uzadzeń jest on prowadzony niz od samej jego jakości..... więc ja najpierw przeanalizował bym czy w ścianie koło której idzie kabel do kolumny nie idzie kabel elektryczny albo czy nie prowadze go w okolicy jakiegoś trafo czy innego źrudła promieniownia elektromagnetyczneg (np telewizor monitor itp). mam przedmiot miernictwo elektryczne i tam mieliśmy laborke miernictwo sygnałowe (badaliśmy znieksztaucenia sygnału wywoływane obecnością właśnie wyzej wymienionych czynników a także wpływ kabli na ich przenikanie do sygnału źrudłowego. co się okazało - jedynie ekranowanie cos pomagało. a wpływ jakości kabla nie grał roli. (powiem tylko że aparatura była za kilkadziesiąt tysięcy złoty i wykrywała gniazdko elektryczne z odległości paru metrów :P nawet nie zdajecie sobie sprawy ile śmieci elektromagnetycznych nas otacza. szok

Skomentuj

tak dobre kable maja bardzo zaawansowane systemy ekranujace
                    a co do smieci odpada sprze t stoi w pokoju ktry jest tylko do odsluchow muzyki jak dom byl stawiany mam specjalnie puszczona instalacje grubszym lepiej ekranowanym drutem

Skomentuj

hahaha dore zaawansowane ekranowanie.... nie skomentuje.....
                      dobre ekranowanie to ja mam w technice radarowej a nie ty w kablu głośnikowym :P myślisz że wojsko stać by było na kabel za takie pieniądze?? a wymagania w niektórych systemach są setki razy większe niz w twoich głośnikach i co się okazuje - nie potrzeba tu zadnej kosmicznej technologii. wystarczy troche pomyśłeć....
                      a tak przy okazji to co masz wzmacniacz zasilany prosto z sieci?? w CD tez nima trafo?? i własną elektrownie??(bo jak zapewne wiesz silnik indukcyjny w maszynie pracującej o 10km dalej ładuje do sieci tyle syfu że żaden filtr tego w całości nie wyeliminuje... Łukasz troche powagi nie wmówisz mi że udało ci się osiągnąć to z czym nie mogą sobie poradzić naukowcy z całego świata.....

Skomentuj

czołem.
                        Mieszkam na zadupiu i dostęp do kabli jest ograniczony .
                        możliwości dostania do domu ograniczone ( ale jak się dobrze pogada o sprzecie itd zaprzyjaźni ) .
                        Miałem kable o wartości 1250zł /4metry x2 czyli 155zł/m . Czas około 2tygodnie.
                        Panowie moze tak moze nie ale ja nie odnotowałem nic co by uległo zmianie .
                        obecnie jade na alphardowskich .

Skomentuj

Sound Wave, nie ma się co gorączkować i denerwować.Tak jak wspomniałem już kiedyś ktoś tu pozazdrościł kariery Panu A.K. i na siłe chce go dogonić.I dlatego ostatnio można zauwazyć jak się dystansuje od diy.Szybki przeskok z alfreda na Scana,dziwne.Nie zdziwie się jak pewnego dnia znajdę podpis o Fostexach albo innych cudach.
                          Mam kontakt z ludźmi którzy na 1000% zjedzą Pana LUKASZA w dziedzinie audio i nie są tak nieprzystępni,wręcz przeciwnie,starają się pomóc.I to dzięki tylko takim ludziom można coś tworzyć,uczyć się i doskonalić.Zresztą idea diy polega między innymi na pomaganiu,dzieleniu się wiedzą.Czyż nie tak?Jeśli nie to po co ta strona i to forum?Dla ważniaków co chcą pokazać na siłe światu że są najlepsi a wszyscy dokoła to chołota debili i nieuków?

Skomentuj

na umberto mozna zawsze liczyc ;] mam nadzieje ze niedlugo podyktuje mi sciage z Gain Clone ;] bo jak nie to...... (zart)

Skomentuj

wisnia, chętnie się podziele,nie ma sprawy.Tylko ten projekt jest cholernie kosztowny,sam to już odczułem.Uśredniając to wykonanie kpl. końcówki razem z zasilaniem to jakieś 500-600zł.Obecnie czekam na kondziołki Panasonica,lada dzień odpał.

Skomentuj

widzialem ostatnio Panasonic'i na allegro.... a wszystko poza kondziolkami masz juz zlozene?? ile ci to zajelo ??

Skomentuj

Sam montaż jest banalny,elementów jest tylko kilka,płytka zrobiona profesjonalnie.Cała tajemnica polega na doborze elementów wysokiej jakości,trafa sa tez nie byle jakie,ja płaciłem za 150VA 2x18V po 80 zł za sztuke netto (użyłem 2),dedykowane do audio HI-FI-ekranowane,zalewane itd.itp.W niedziele ruszam za radiatorami,koniecznie czernione.No cóż,brakuje mi tylko do szczęścia kogoś kto pomoże obliczyć tubę do kolumienek.Byłby komplet wart komercyjnie pare kafli...

Skomentuj

za 2 tygodnie bede mial przyplyw sporej gotowki wiec pokombinujemy conieco

Skomentuj

podpisujac sie mi.n. pod umberto i sound wave, stwierdzam iz nieraz ten najmadrzejszy okazuje sie odwrotnoscia tego co chcial na chama soba zaprezentowac, chyba wiadomo dobrze o co chodzi,

a co do kableka to proponuje odwrocic sie do sprzetu plecami wziasc jakiegos ziomka niech podlaczy losowo wybrany kabelek potem podlaczy drugi inny i wtedy zobaczymy czy bedziesz slyszal ta kosmiczna roznice i najlepiej zebys nie wiedzial ze roznica w cenie pomiedzy jednyam a drugim jest ok 10 000,

bo uwierz mi ze kazdy szarak trzymajac kabel za przykladowo 30 000 zl i 2zl za metr zmieni z tanszego na ten duuuuuzo drozszy to bedzie slyszal duza rozniece a to tylko i wylacznie za sprawa naszej psychiki tylko i wylacznie,

i tak samo ty LUKASZU teraz i tutaj zadna sila nie przegadasz mi ze jest innaczej, bo te kableki jest to naprawde najprostrzy sposob dla firm ich produkujace na wyciagniecie jak najwiekszej kasy z zapalonych maniakalnych audiofili, chodz nie twierdze ze nie daja one kompletnie nic ale bez przesady poprostu do pewnego stopnia i to tyle, pozdro

ps. a druga rzecz nikt cie zlodziejem nie robi

Skomentuj

ale z drugiej strony nawet jesli byla byu to kwestia psychiki to jednak dla nas cos to daje...choc ogolem moze to nie wdrazac nic to jesli dla nas robi to roznice to tak jest dobrze i jesli lukasz uwaza ze mu to cos daje to ja nie mam zamiaru go od tego odwlekac taki jego wybor... i jego pieniadze...

Skomentuj

MoJojojo, zgadzam sie co do tego co napisałeś jeżeli jakaś firma dobra lub mniej oferuje kabel za 10000 lub 20000złza m to jest to dość drogi kabel( jasne że są droższe ) na pewno "coś" daje i możliwe że usłyszymy na nim jakąś różnice ale koszt wyprodukowania jest drastycznie mniejszy pewno max 100 zł za m

Skomentuj

Czaruję...
                                          X